Популизъм в името на нашите деца

Детски площадки пързалка Бургас фотограф : Георги Пауновски

© Георги Пауновски

Детски площадки пързалка Бургас фотограф : Георги Пауновски"Дневник" публикува анализа на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ)


Детските надбавки винаги са били прекрасен популистки инструмент, с който управляващите могат да се опитат да спечелят общественото благоразположение. Те влизат в почти всеки дом под наслова "за нашите деца", поради което всякакви користни мотиви на управлението остават на заден план.


Преди половин година бившият социален министър Тотю Младенов заяви, че голяма част от родителите "изпиват" парите на децата си. Въпреки това своеобразно признание за неефективност на програмата, стъпки в посока прекратяване на злоупотребите със заветните 35 лв. месечно не бяха предприети. Изборите дойдоха, колелото се завъртя и начело дойдоха "нови" хора с нови "свежи" идеи за детските надбавки. Последната такава беше лансирана от зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов, според когото размерът на месечната помощ трябва да се вдигне на "50-60 лв.", а броят на децата, които ги получават, да се увеличи. 
С това на ум сме се опитали да илюстрираме евентуалните последствия от едно такова решение.


За целта сме разгледали два различни варианта на направеното предложение. При първия вариант детските надбавки се увеличават от сегашните 35 лв. на 50 лв. месечно, а при втория – на 60 лв. месечно. В момента месечна помощ получават около 65% от всички лица на възраст до 20 г., като за 2012 г. точният им брой е 808 680 души (по данни на АСП). Тъй като все още няма яснота с колко ще бъде увеличен броят на децата, получаващи помощта, в примера допускаме, че и в двата случая в програмата влизат 100 хиляди нови получатели. По този начин бенефициентите нарастват от 65% на 72% от всички лица на възраст до 20 години.


Става ясно следното:


- Ако идеята за повишаване на размера на месечната помощ до "50-60 лв." бъде възприета, това ще означава допълнителен годишен разход от поне 150-200 млн. лв. за бюджета, дори ако броят на лицата в програмата не бъде увеличен.


- Ако приемем, че таванът за допустимост по програмата също се повиши и това даде право на нови 100 хиляди деца да получават помощи (при новите нива от 50-60 лв.), ще имаме допълнително увеличение от съответно 60 или 72 млн. лв.


- При кумулативното натрупване на двата ефекта (увеличаване на размера на месечната помощ на 50 или 60 лв. и включване на нови 100 хил. бенефициенти в програмата) общата необходима сума набъбва до поне 200-250 млн. лв.


- В зависимост от възприетия вариант делът на програмата ще нарасне до някъде между 1,7% и 2,0% от всички държавни разходи, т.е. ще е приблизително равна на половината бюджет за образование.


Графиката е на Института за пазарна икономика

© Дневник

Графиката е на Института за пазарна икономика


Какво не е наред


С оглед на предложенията за увеличаване на броя на бенефициентите може би следва да си зададем въпроса: колко процента от децата искаме да подпомагаме? 80? 90? И ако ще е така, какъв е смисълът от бариери на входа на самата програма, след като 7-8 от всеки 10 деца потенциално ще имат достъп до нея? Нещо повече – ако изключим от статистиката за броя на лицата тези от тях, които завършват средното си образование, преди да навършат 20 г. (т.е. преобладаващата част от учащите), излиза, че процентът и в момента е много по-висок, а новите управляващи искат да го вдигнат още.


Наливането на пари в нереформирани системи не води никога до нищо добро. Резултатът от подобни авантюри са нарастващи харчове за държавата и запазване на нискоефективни програми. С това на ум едно адекватно повишаване на размера на детските надбавки (което по възможност да не изгърми бюджета) може да бъде постигнато само чрез повишаване на ефективността на системата:


- Реформа на системата и ограничаване на броя на подпомаганите лица чрез въвеждане на диференциран подход при определянето на размера на плащането по подобие на този при други социални помощи.


- Реално обвързване на отпускането на надбавките с редовното посещение на училище (т.е. подобряване на контрола в образователната система). Изискването и сега е налице, но се прилага формално поради лошия контрол в училищата.


- Намаляване на възрастта, до която децата могат да получават детски надбавки, ако не са завършили средно образование (в момента тя е 20 г.). Задължителното образование в България е от 7- до 16-годишна възраст. Може да се помисли за вариант, при който подпомагането на деца след навършването на 16 г. да бъде обвързано с успеха им в училище.


Изборите минаха. Сега е време за реформи и за сериозни политики. Предложенията за помощи на калпак обаче не спадат в тази категория. Всеки грешен ход в социалната сфера обвързва бюджета с обществено популярни, но трудно обратими и в общия случай нискоефективни политики. Другото им определение е популистки.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак ромите ша намажат муцуните у меда...... 7-8 ромчета х 60 лв. детски.......Вие го смятайте......Требе да се въведе ценз при гласуването....т.е. гласуваш с диплома за средно образование.....е те тогава може и да се тръгне на някъде.....До като партиите толерират само неграмотните гласоподаватели ще сме в дъното на всички класации.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  веднъж и аз да съм напълно съгласна с ИПИ.
  'Наливането на пари в нереформирани системи не води никога до нищо добро.' - това важи с пълна сила и за образованието.

 3. 3 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 374 Неутрално

  '' децата могат да получават детски надбавки, ако не са завършили средно образование (в момента тя е 20 г.). ''

  Това обслужва единствено и само мангалите, още повече че бай мангал взема детските и на децата и на внуците си, понеже децата му започват да се размножават на 13 години.

 4. 4 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  още в първия коментар, и пак за ромите се заговори, зер това ни е най-големия проблем на нас българите, основната ни пречка пред пълно благоденствие.
  целта не трябва да е да се ограничава гласуването с образователен ценз, а да се повиши образователното ниво на нацията.

 5. 5 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Е понеже на бай мангал рядко му се случва да завърши средно образование, може да взема детски до преклонна възраст.
  Е той пак си ги взема, ама от хайванчетата дето натворява, без да го е еня за тях.
  Така, че наистина мерките са тъпи и не помагат много на нормалните люде в тази държава.

  ура и да живей!!!
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#4:"owen"]целта не трябва да е да се ограничава гласуването с образователен ценз, а да се повиши образователното ниво на нацията.[/quote]

  И кви да ги правим ромите ? Фризъори, козметички....педикюристки....масажисти.....зъботехници...полиглоти.....Еййййй.....всичкото ром полиглот......Как ти звучи.....? Може и за дипломати да ги пратим да учат.....Външен министър, бай Хасан от Факултето......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Аз не съм съгласен с ИПИ в тази статия, нищо че изводите им донякъде са верни. Просто характера на тези плащания "не е за подпомагане на бедните", а е държавна политика за стимулиране на раждаемостта.
  Друг е въпросът са сбърканата стратегия на държавата - раждаемостта на кои съсловия трябва да се стимулира. С този модел се стимулира раждаемостта на по-бедното население, а гените и средата (семейството) си оказват влияние - дето хората са го казали за първите седем години.
  Ако цялостната стратегия е населението да е по-ниско образовано, то този модел няма никаква нужда от реформи, или реформите могат да са точно такива, каквито ИПИ предлага - да се дават пари на.... нали да.
  Но ако трябва да се стимулира раждаемостта при хората, които изкарват пари (а те обикновено се спират на едно, до две деца), то данъчните облекчения, които бяха актуални по времето на "крадлив дедо", са много по-удачното решение.
  Пък помощите от социално подпомагане да са си помощи от социално подпомагане, за наистина за когото трябва (а те си вършат работата - за толкова пари, такива резултати)

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Наливането на пари в нереформирани системи не води никога до нищо добро
  Много го обичам този израз, ако го повтарят още 20 години, тук ще стане като в Сомалия.
  Аз по-скоро го разбирам, като да се премахне една система, за да не се дават пари!
  И все пак не е ли по-добре да има подоходно облагане и строг контрол на условията за живот на децата! Защото хората освен себе си, взеха да убиват и децата си, защото просто няма с какво да ги нахранят!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  "- Реформа на системата и ограничаване на броя на подпомаганите лица чрез въвеждане на диференциран подход при определянето на размера на плащането по подобие на този при други социални помощи."
  Както енергийните помощи се даваха като ваучери/това трябва да се върне/,то и детските да са ваучери с право на покупка на пампеси,детски дрехи и обувки,учебници и пособия,определени базови храни/мляко,сирене,хляб,пиле,плодове,зеленчуци/.Тогава наистина НАШИТЕ пари ще подпомагат отглеждането на децата,а не пиячката и цигарите на определен сорт родители.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  [quote#2:"owen"]веднъж и аз да съм напълно съгласна с ИПИ.
  'Наливането на пари в нереформирани системи не води никога до нищо добро.' - това важи с пълна сила и за образованието. [/quote]
  Мммм ... че тук не става дума за образованието

  То ... лозУнгите са си такива.
  Ама не виждам Явор Алексиев освен, че е лепнал тойзи универсален лозУнг накрая, да споменава за каква рИформа е радетел.
  Е, освен да не се дават тези 250 милиона.
  Щото Тотю Младенов бил казал, че "голяма част от родителите ги изпивали". Ама колко, защо ... е, това са дреболии в сравнение с лозУнга.
  Пък да попитам ... а "по-малката част", тези, чиито детски не се изпиват ... те какво?

 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":
  "Друг е въпросът са сбърканата стратегия на държавата - раждаемостта на кои съсловия трябва да се стимулира. С този модел се стимулира раждаемостта на по-бедното население, а гените и средата (семейството) си оказват влияние - дето хората са го казали за първите седем години.
  Ако цялостната стратегия е населението да е по-ниско образовано, то този модел няма никаква нужда от реформи, или реформите .."
  Аз мисля, че
  в една истински демократична държава трябва да се стимулира:
  Образованието на ВСИЧКИ слоеве от насселението
  Раждаемоста на ВСИЧКИ слоеве от населението 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  [quote#7:"Федор Венедиктович Езерский"]Но ако трябва да се стимулира раждаемостта при хората, които изкарват пари (а те обикновено се спират на едно, до две деца), то данъчните облекчения, които бяха актуални по времето на "крадлив дедо", са много по-удачното решение. [/quote]
  ++++++++++++++++++++++ДА!

 13. 13 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Това с праговете за получаване на детски си е жива подигравка. Брат ми 6 месеца получаваше, останалите 6 - не, защото надхвърляше с 5 лева границата на дохода на член от семейството, който доход го вземаха предвид преди облагане.
  Аз от години не получавам, ама и второ дете тая държава от мен няма да види! И хич не ме интересуват планове за справяне с демографски кризи, стратегии и тем подобни.

 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#13:"ot_tuk_ot_tam"]Аз от години не получавам, ама и второ дете тая държава от мен няма да види! И хич не ме интересуват планове за справяне с демографски кризи, стратегии и тем подобни.
  [/quote]

  Eто това е най-лошото.....вместо ти, която си умна и интелигентна жена да си възпроизведеш гените....дрипавата и тъпа ромка ще надипли 7-8 деца.....И какво очакваме след 10-15-20 години да се случи у България......Ми ромска и неграмотна държава....а ти и твоето дете сще сте ''изтекли'' на запад под формата на мозъци.....Факт.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  единственото правилно решение е държавата да не плаща нищо на семействата с деца. децата са си твои, не са на държавата. който иска да има деца ще има дори и да нямахме държава. не мисля, че трябва да се "стимулира" раждаемоста на хора за които решението да имаш или не дете и финансово. това има обратния ефект - раждат се деца за които родителите не се грижат.
  да имаш деца си е личен избор и е голямо щастие. няма нуждата държавата да плаща някакви пари "обезщетение" сякаш ти се е случило нещо лошо. преди 100 години не е имало подобни социални помощи, хората със сигурност не са били по-богати и са имали много деца. така, че никой не трябва да се оправдава с финансови мотиви.

  Истината ни прави свободни.
 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#14:"ARRI"]Ми ромска и неграмотна държава[/quote]
  хората, които имат образование, не правят деца, не толкова защото нямат пари, а защото не виждат бъдещето на техните деца, за справка реално около 50% безработица при младите!

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  [quote#7:"Федор Венедиктович Езерский"]С този модел се стимулира раждаемостта на по-бедното население, а гените и средата (семейството) си оказват влияние - дето хората са го казали за първите седем години. [/quote]
  -По принцип одобрявам написаното и съображенията ти в целия ти коментар.Но не смятам,че семейства от бедното население не трябва да имат шанс да се раждат деца.Много интелигентни и дори велики хора са произлезли от бедни за епохата си семейства.Причините за наличието на девиантно поведение не се дължи и на гените.Прав си,че средата оказва влияние.Но трябва да се променя средата и не само на микроравнище за да няма такива отрицателни прояви."Човек е продукт на обстоятелствата и възпитанието."За да се промени човекът,трябва да се променят тези обстоятелства и той да се образова и възпита по различен начин.А това излиза извън рамките на генетичната предопределеност.Някога от Африка са закарани като роби бедни,неграмотни и пр. хора.А сега техните генетични наследници са успешно интегрирани във всички сфери на обществото и дори техен потомък е президент там.Не съм съгласен и, че с "този модел се стимулира раждаемостта" на онези слоеве от населението,притежаващи гените за които намекваш.Ако правилно съм разбрал това се отнася до братята роми/цигани.
  И с "насърчаване" и "без насърчаване" раждаемостта при тях- циганите ще е една и съща. А тя-раждаемостта и при тях ще спадне с елиминиране на традиционните им "ранни бракове" в детска и полу-детска възраст,както и с образователно-културни мерки за информираност и промяна на битово-сексуалните им навици.Защото,както бе заявил един Манго:"Кога ми е най-сладко,тия ме карат да го вадим". Презервативът е изобретен още в древността,но това изобретение още не достигнало в циганските махали.А икономически стимули-майчински ,получават жени с определен трудов стаж,какъвто обикновено те нямат.

 18. 18 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Детски надбавки трябва да има и те да са сравнително високи, до колкото е възможно, разбира се, но те трябва да се отпускат максимум до третото дете, за да не се възползват ромите да се издържат от парите на децата и тяхната работна заетост да е свързана единствено с възпроизвеждане.

 19. 19 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Еднакво облаготелествани са ромите, и неромите, които активно поддържат сивата икономика

 20. 20 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  [quote#13:"ot_tuk_ot_tam"]Аз от години не получавам, ама и второ дете тая държава от мен няма да види! [/quote]

  вие първото си дете заради държавата ли го родихте? ако не, защо решението за второ дете трябва да има нещо общо с държавата?

  Истината ни прави свободни.
 21. 21 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Господин многоуважаем автор,
  вижте един по-различен поглед на написаното от вас, публикувано под друг коментар, но актуално и тук!

  Нещо което повтарям от 2-3 години!
  Цялостна промяна на социално-осигурителната система. От система: Едни дават-други получават, трябва да се превърне в: Който дава или е давал-Той получава!
  Та по същество. Детски да се дават до две, максимум 3 деца! Който иска по-вече деца, да си ги ражда но и да си ги гледа, а не да ни ги връчва на нас да ги гледаме! Детските да са за всички, без значение от имотното състояние! Този, който има по-вече, то той внася и много по-големи данъци! Даването на детски не е само социална помощ, а е показване и на елементарно уважение към това, което си създал и това което възпитаваш и отглеждаш. Не даването на детски лично за мен е огромна обида към мен и моето потомство и моята генетична информация, която предавам във времето и поколенията! Явно, за държавата е по-важна генетичната информация на паразитите, а не на създаващите и даващите блага в тази държава! Лично аз не съм получавал детски вече 16 години, въпреки двете ми деца, които явно за държавата и други личности са кученца!
  Детски да не се дават на родилки под 18 години! Заплождането на такива, да се смята за педофилия и оплодилите ги, както и техните родители позволили на 12 годишни да правят секс и раждат деца, да влизат директно в затвора! Освободените парични средства да се пренасочват за инвитро-процедури! Както циганите имат право на деца и щастие, така и тези семейства, който са над 250 000 имат същите права! Освен това те ще отгледат, в любов и добри условия, високо интелигентни и образовани и обучени хора, от които цялото общество има нужда!
  Даването на помощи да се обвърже и с образованието на подрастващите и техните родители. Усвояването на знания да се доказва с електронни тестове, за избягването на фалшификации и не взелите изпитите, да не получават помощи!
  Толкова ли е сложно всичко това?
  Та плюенето може да започне веднага, иначе ще се чувствувам недооценен!

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  [quote#14:"ARRI"]
  Eто това е най-лошото.....вместо ти, която си умна и интелигентна жена да си възпроизведеш гените....дрипавата и тъпа ромка ще надипли 7-8 деца.....И какво очакваме след 10-15-20 години да се случи у България......Ми ромска и неграмотна държава....а[/quote]
  Да си възпроизведе гените ... мммм.... намирисва на расизъм ...
  И ми е безкрайно чудно, че продължава, особено по такъв въпрос, да се вихри лозУнга "Дайте да дадем". В случая - деца

  Колкото какво ще стане ... м'чи то е станало. Ама не внимавате в картинката. Преди година още се изпусна Цветанов, като отговорник за циганската интеграция, на едно съвещание на кметовете, ама го заметоха медиите. Та той каза, че според разчетите на НСИ за хоризонт 2020, т.е. само след 7 години, циганите ще са 23% от работната сила. Да не забравяме и какво води под "работна сила" НСИ - от 16 годишна възраст! До, мисля, 67 беше ...
  И излиза, че до поколението на сегашните третокласници - всеки четвърти ще циганин.
  А за тези, които идват ... прегледайте си статистиката на раждаемостта през последните години. Доста я дъвкахме наскоро как пада раждаемостта като общ брой и как се увеличава относителната бройка на циганите. За след въпросните 15-20 години ... няма да е всеки четвърти, а май ще отиде на всеки трети ...
  И какаво да се прави в тази ситуация? Да се спрат парите, както предлагат ИПИ, докато не се изреформирали "системите"? И какво ще получиш? Още по-маргинализирани цигани! О хептен спрели да раждат българи.
  И това заради "цена", която Цецо и МВР-то му "набираха" за половин година от "спонсори" ...

 23. 23 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#21:"razlichen123"]Освен това те ще отгледат, в любов и добри условия, високо интелигентни и образовани и обучени хора, от които цялото общество има нужда! [/quote]

  Може теоретично да е така, но на практика е доста спорно...

 24. 24 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#21] от "razlichen123":

  единствената равнопоставеност е държавата да не плаща никакви детски надбавки за никой! няма 100% обективен и справедлив критерии с който всички да са съгласни.
  ако държавата трябва да плаща надбавки само на хората които плащат данъци, то тогава тя само взима пари от единият ти джоб и ти слага (по-малко) пари в другия - което е хем безмислено и неефективно защото се губят пари за администрация.

  Истината ни прави свободни.
 25. 25 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Требе и детските надбавки да се дават с/у диплома за завършено средно образование.....Така ромките вместо да раждат на 11-12 г. ще ходят на училище.....А като завършат средно образование ще са вече с друг акъл и поглед........И не вярвам да диплят по 7-8 деца, понеже ще се позамислят как да ги издържат и възпитават.....Тва е. Която майка няма диплома, няма и майчински и детски.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Като вземам предвид какво е реалното положение в ългари, където циганките се превръщатт във фабрики за деца, за да има с какво да живее семейството без да работи, предлагам следното:

  Първо, държавата да организира извършването на такива работи, които не могат бързо да се изплатят, но трайно подобряват нещата в държавата. Например залесяване, разчиствани и превръщане в обработваеми площи на простиращите се по дължината на някои желесопътни линии и полски черни пътища, дълги цели километри и широки от три-четири до 50 че и до 200 метра жироки ивици от неизползваем храсталак, и други подобни на тях, на които срещу минимално социално заплащане да работят всички работоспособни граждани, които нямат работа и искат да получават някаква издръжка.

  Второ, детски да се дават само на родители, които работят както по нормалния начин, така и наетите от държавата с минимално заплащане (по предходната точка). За лица, наети по втория начин детски добавки да се дават само за едно дете.

  Трето, парите, необходими за отглеждане от държавата на деца, изоставени или отнети от родителите, си или , държавата да застави родителите да ѝ ги възстановят.

  Държавата да не дава помощи за самотни майки (бащи), ако другият родител е жив и работоспособен. Ако бащата е неизвестен - помощи изобщо да не се дават.

 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Допълнение към (довършване на) #26

  Тези предложения са принципни, не са задълбочено обмислени и не са детайлизирни. Но ако искаме да спрем пауперизирането и лумпенизирането на българските граждани, нещо подобно от този вид трябва да бъде направено. Иначе и при най-благоприятни други условия България няма бъдеще.

 28. 28 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#26] от "glog":

  държавата да стимулира раждаемоста, държавата да организира залесяване. раждайте си деца, залесявайте си заради себе си. това е личен и даже морален избор. ако не съществуваше България или нямаше нито една страна на света, нямаше ли да имате деца, нямаше ли да си чистите двора? а ако взимате такива лични решения напук на "държавата" толкова по-зле и за вас и за страната ни.

  Истината ни прави свободни.
 29. 29 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#21] от "razlichen123":

  г-н различен, много малко ме е еня (опитвам се да не съм груб) за вашият генетичен материал, еле пък смятам, че съм длъжен да плащам, за да можете да се възпроизвеждате. Хайде малко умереност и здрав разум - в нормалния случай ничие решение дали да има дете не би трябвало да е обвързано с получаването на детски надбавки. Т.е. априори те не могат да бъдат мярка за повишаване на раждаемостта (освен ако размерът им не стане колкото средната заплата в страната, но тогава няма да даваме пенсии на пенционерите просто ) Като изключим съвсем очевидното, че никой не ви е длъжен, дето сте се мултиплицирали, не е ли по-важно да инвестираме ограничените си ресурси (все пак става въпрос за нашите данъци) в по-добро образование, здравеопазване, околна среда, работещи институции, така че на тоз който се пръкне тука да му е кеф да стои в България и да работи и живее тук, а не да даваме пари на калпак и да си тънем в мизерия. Добре, ще ви дам 60 лв за ващо чаве. То като стане на 25, ако има 5 грама мозък в главата си ще емигрира защото нищо от нещата, които описах по-горе ги няма. Та каква файда има от тия 60 лв.?

 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  [quote#26:"glog"]Държавата да не дава помощи за самотни майки (бащи), ако другият родител е жив и работоспособен. Ако бащата е неизвестен - помощи изобщо да не се дават. [/quote]
  До този абсурден абзац коментарът бе смислен и правилен,но това е откровенна тъпня.Ако отговорната бремена жена реши да роди от безотговорен/или починал междувременно/оплодител,защо ще остава без наистина нужната и помощ?Не може заради циганските бълхи да горим целия юрган,просто НЕ работещи и още повече НЕпълнолетни да полечават помощ само за едно дете - то може да плод на стечение на обстоятелства,но второ и следващи си е личен избор и не се награждава.

 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  До коментар [#10] от "xm...":
  Това за лозУнгите е точно така. Даже са заКлинания.
  Бутафория.

  До коментар [#15] от "Forrest Gump":
  Изглежда наистина трябва или да ги премахнем изобщо или тези "помощи" да станат Наистина Помощи. Следователно само ПРИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ.

  Отново няма да се съглася с ИПИ. Този път за поредният анализ на "парче".
  Фундаменталет въпрос! За какво говорим:
  1. За детски "Надбавки";
  2. За Помощи за деца?
  ?
  Ако са надбавки, то те са НАД определен доход. Признаваме, че доходите са толкова ниски, та едно дете не може да се отгледа. Що за общество е това, което не може да си осигури простото възпроизводство с това, което произвежда като доход? Простият отговор - ИЗЧЕЗВАЩО. Има и други отговори. Трябва да си намерим точния отговор.
  Ако са помощи, на преден план излиза въпроса, поставен тек във форума, детето бедствие и нещастие ли е! Помощта се прилага по необходимост. Вярно, докарали сме го до над 60% БЕДНОСТ. В такъв случай трябва да се търси СЕРИОЗЕН НАЧИН ЗА ВРЪЩАНЕ В НОРМАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ! Това с помощите за деца е палиатив. Вероятно трябва да си преразгледаме Разбирането за "СТАНДАРТ" при отглежзането на едно дете и да намалим претенциите си. А наистина ПОМОЩИ ДА СЕ ДАВАТ САМО НА СЕМЕЙСТВА, НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ ПОМОЩ. При това в натурално изражение, а не в пари. Или може би вместо "помощи" да се осигурят детски ясли, детски градини и подобни институции за изцяло, всекидневно, целогодишно отглеждане /но това до къде ще ни доведе е друг въпрос/, което е много проблематично от хуманитарно, морално и политическо естество.
  Фундаментални въпроси!
  Вместо това "анализът" на ИПИ, за това колко щял да ... бюджета ...., обикновена математика, а не анализ. Въпросът е на друго място.
  !

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":

  и защо не? какъв е проблема роми да бъдат зъботехници или пък маникюристки, или пък министър?

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#31] от "AzDebil":
  ИПИ напоследък се излагат като кифладжии.
  То ясно, че обслужват "линия", (казвам го по-скоро в "добрия" смисъл, доколкото е добре да има и "алтернативно" мнение), ама съвсем се сурнаха с лозУнгите през просото.
  Не може и не бива с техните претенции да слизат на ниво да "щипят" оттук-оттам по нещо, което им отърва на тезата, и да го дават съвсем едно към гьотере в "анализа".
  Били минали изборите и било време за реформи и сериозни политики? Общи лафове! Когато 2/3 от населението е у дупката, маргинализира се, когато имаш демографски срив, а пък "размножаващите се" са недохранени, болни и неизучени ... става дума за ударно вземане на поне някакви мерки.
  А за рИформите ... то е ясно. Но дотогава какво - да се седи и гледа?

 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  До коментар [#21] от "razlichen123":

  Противоречиш си. Няколоко пъти.
  Обаче твоят принцип даващия да получава на пръв поглед е правилен. Само на пръв поглед. Даващият, преди да даде е получил. Така става с данъците.
  За да получиш ти е било необходима обществото и изградената от него стабилна система, включваща и държавата. Няма да ти напомням, че в обществото се включват и онези, недалите. Те също са ти необходими. Защото, когато се преразпределя на тях при ТЕБ се връща, даденото. То не изчезва. Това се нарича оборот. Ти го изкарваш праволинеен процес, от който само губиш. Но получилите помощ не се ги слагат тезисредства под въглавницата. Те ги изхарчват. Въпросът е как да се организира този оборот така, че всички в обществото да имат максимална полза. Това не става сега при нас. Парите отпуснати за социални помощи изглежда се концентрират само в едни малко на брой ръчички и се изнасят навън. А тук се налага невярната праволинейна схема "само давам и нищо не получавам".
  Помисли.

 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Гневно

  [quote#32:"owen"]и защо не? какъв е проблема роми да бъдат зъботехници или пък маникюристки, или пък министър?[/quote]

  Абе ти още ли не си схванала, че циганите не искат да се образоват ...... те могат само да правят секс от деца и да крадат....... Естествено под бащинския поглед на държавата, която им плаща детски, майчински...помощи и пр. Ти да не работиш за бхк, та така върло ги защитаваш....Ай сектир....Те не могат да четат и пишат, нито пък да говорят български, тя министри щяла да ги прави.....аман от инприйтнати и промити мозъци.....!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#35] от "ARRI":

  за бхк..сакън
  не, просто мсиля като нормален човек

 37. 37 Профил на felis_catus
  felis_catus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съгласен съм с някои от коментиращите тук, че държавата не трябва да изплаща детски добавки като стимул за повишаване на раждаемостта. Ако държавата иска наистина да подпомогне хората в това отношение, е необходимо да въведе семейното подоходно облагане, включително като признава за разход част от парите, които семейството плаща за отглеждане и обучение на детето и т.н. Това ми се струва по-справедливо от раздаването на някакви суми, за които не се знае къде отиват после - дали за благото на детето или за нещо друго

 38. 38 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#36:"owen"]мисля като нормален човек[/quote]

  Е, щом за нормално мислене приемаш imprintа (засаждане на даден модел/идея/шаблон в (под)съзнанието, тпечатък, внушение), значи всичко е О'кей.......Пропагандната машина добре си е свършила работата при теб....Остава и още малко работа в/у теб за да заобичаш и бхк и си готова за офсъ .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 39. 39 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Предпочитаме популизъм с Детски надбавки отколкото с пенсии.Децата не могат да излязат да дрънкат с тигани,защото са притихнали в уюта на семейното огнище,а семейството може да галдува, но за децата се дава винаги всичко.

 40. 40 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#2] от "owen":
  "веднъж и аз да съм напълно съгласна с ИПИ. "

  Аз винаги съм анализирал какво казват ИПИ и винаги съм бил съгласен с ИПИ. Дори искам да гласувам за партия ИПИ

  подпис
 41. 41 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#13] от "ot_tuk_ot_tam":
  "второ дете тая държава от мен няма да види"

  Странно, че предназначение на едно дете - за държава

  подпис
 42. 42 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "Forrest Gump":

  Никъде не съм написал, че трябва да се плащат детски само на тези внасящи данъци! Това, което съм написал е, че всички трябва да получават детски! Мисля, че е добре да четеш, това което пишат другите и да вникваш в съдържанието, а не да играеш ролята на чукчата писател!

 43. 43 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Вижте, не отричам, че по-бедното население не трябва да се подпомага. Напротив - трябва, и е хубаво. Даже и това е работата на Социално подпомагане - да помогне на бедните.
  Просто казвам да не се месят двете политики. Ето, в момента колко са добавките 35 лв на дете месечно? Или ги повишиха? Хайде да го обърнем в данъчни облекчения, вместо получаване на пари - това е все едно въвеждане на 350 лв необлагаем минимум, ако са две деца 700 лв, ако са 4 - 1400 лв. И се отнася за всички. Сега, някой ще каже "ми той Манго никакви данъци не плаща! Ей го натаковал Айшето за да не плаща". то ако се гледа по този начин, винаги ще има недоволни - в единия случай защо вземали кинти и ни "висяли на гърба", в другия защо той не плаща данъци. Ама пък нека Манго изкарва 1400 лв заплата, пък да не плаща Само да си я изкарва

 44. 44 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#29] от "Nikolay":

  Момче, хайде пак прочети какво съм написал!
  Въпроса е до ПРИНЦИПИ и справедливост. Аз не съм получавал детски. Добре! Защо тогава плащам данъци и то доста големи. Други не са внесли и лев, като данъци в тази държава, а и няма да внесат, но получават! Явно държавата не се интересува от мен, а от тези, не плащащи и не внасящи данъци! Къде е справедливостта?
  Щом, като ще бъда дискриминиран / справка Конституцията на България, член 6 ал.2:
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Та, след като съм дискриминран по имуществено състояние, то аз съм си в пълното право да не спазвам законите в тази държава и да не внасям данъци. Те за това хората са в сивия и черния сектор! Защото липсва въпиюща несправедливост в нашето общество! Внасяш данъци, а не получаваш нито адекватно образование, нито такова здравеопазване, да не говорим за защита от полицията и държавата или справедливост от съда, след като основополагащият закон в тази държава не се спазва!
  След като никой не се интерсува от моя генетичен материал, то е нормално и моите деца да се изселят от тази държава, и друга държава да ги оцени по достойнство, след което и ние с булката да вървим след тях! А и е справедливо да си пререгистрирам фирмата някъде в чужбина и да плащам данъците там и да разчитам на тяхната социална система, а тука, тук " След мен и потоп"!

 45. 45 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#34] от "AzDebil":

  Извинявай, Ти какви данъци си платил на тази държава?
  Та какво ми е дала държавата на мен, да ме осветлиш?
  И като съм получавал нещо от тази държава, в него момент моите родители не са ли внасяли също данъци, а какво получават в момента? А тия, не работили никога и нямащи да работят също никога, не са ли получили същото, като мен, че и по-вече, а какво ще довнесът те и техните деца? Точно нищо!
  Къде е обществото и държавата? Къде е законодателството с променяни по 80-90 пъти закони в тази държава? Защо законите противоречат на Конституцията, както съм писал по-горе и защо се гласуват закони за определени сделки или групи от хора? Къде е полицията, след като съм многократно краден и рекетиран, а заловени и наказани няма? Да не говорим, че самата полиция е рекетираща организация и тя е в центъра на организираната престъпност и за разлика от теб мога да го докажа! Къде е здравеопазването, пенсионната система, образованието и така до безкрай? Къде е държавата и самата държавност, къде е планът за развитие на тази държава за 100 години напред? Или след 20-30 години, с тази безумна социална политика циганите станат 5-6 милиона, а ние малцинство, ще хлопнем кепенците на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ и ще отворим новата държава ЦИГАНЛАНДИЯ! За това хората бягат от тук! Защото са роби в собствената си държава, а в чужбина са само емигранти!
  Май ТИ трябва доста да помислиш, а не АЗ!

 46. 46 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "razlichen123": Много разумни и логични предложения, стига да има кой да ги прочете и най-вече да приложи на практика!

 47. 47 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#42] от "razlichen123":

  "Който дава или е давал-Той получава! " - а какво си давал ако не данъци? вторични суровини?
  оплел си се много с това което си казал.

  Истината ни прави свободни.
 48. 48 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#31] от "AzDebil":

  ООО,ТИ ПЪК ОТ КОГА ЗАПОЧНА ДА РАЗБИРАШ ТЕЗИ НЕщА???

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 49. 49 Профил на АРИСТОТЕЛ 384
  АРИСТОТЕЛ 384
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#34] от "AzDebil":

  АКО ДАДЕНИЯТ ИНДИВИД СИ ИМА ВИСОКОПЛАТЕНА РАБОТА И РАЗБИРА СЕ И ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА НЕЯ НЯМА ДА РАЗЧИТА НА ПОМОЩИ..

  Най-печалното при младото поколение е, че аз вече не съм част от него!
 50. 50 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 603 Неутрално

  никой не иска да прави промени , трябват повечè неграмотни избиратели

  BG e мини империя на злото.
 51. 51 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  детски трябва да се получават само ако поне единият от родителите е със средно образование. Останалите може да получават храна и дрехи, но не и пари (които така или иначе не стигат до детето).
  И изобщо трябва да се вземат всякакви мерки за драстично ограничаване раждаемостта на циганите. Във всички подобни статии между редовете се казва точно това, но никой не го заявява открито. Няма да си помогнем, ако си държим главата в пясъка.

 52. 52 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  "Наливането на пари в нереформирани системи не води никога до нищо добро."

  Това не спираше да повтаря Дянков, но умствения багаж на началниците му, съчетан с шубе от непопулярни реформи, които могат да затрият имиджа на ТигърО от Бистрица доведе докъде?
  Поредната порция популизъм и полуреформи последвани от полумандат, водещи към нищо. Подобна е картинката в здравеопазването - и там парите изчезват в бездънната яма.

  I Want To Believe
 53. 53 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "Forrest Gump":


  До коментар [#29] от "Nikolay":


  До коментар [#34] от "AzDebil":

  И за да разберете безумието на случващото се в тази държава, тази сутрин по босфор т.в. съобщиха, че непълнолетните родилки за миналата година в България са 7000. Не 7, или 70, дори 700, а 7 000. Това е безумие и подтикване злоумишлено на определена малцинствена група към ПЕДОФИЛИЯ, под покровителството и социалните протекции на държавата, оправдаваща се с етнически особености! Всичко това е смехотворно и говори за въпиющото не спазване на законите в тази държава, защото би трябвало всички тези , направили бебета на тези 11-15 годишни деца, да са по затворите за ПЕДОФИЛИЯ, заедно с техните родители, позволили или подтикнали към това, за да си живеят и паразитстват от майчински и детски и създавайки аутсайдери и потомствени паразити, като цяла една нация в нашата нация и държава!

 54. 54 Профил на kombo
  kombo
  Рейтинг: 217 Гневно

  моля спрете с таз дума "мангали", и сппрете да пречупвате всичко през ромите. Като толкова ви е страх за България, почвайте да правите деца, и стига сте мрънкали!

 55. 55 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#54] от "kombo":

  А вие, вместо да правите само деца, почвайте да учите и работите, че ни писна от вашия мързел!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK