Мариновани сушени домати

В тази рецепта се използва повече зехтин, като идеята е след това с него да се овкусяват салати, защото става много ароматен от престоя с подправките и доматите

© Димитър Катерински

В тази рецепта се използва повече зехтин, като идеята е след това с него да се овкусяват салати, защото става много ароматен от престоя с подправките и доматите



Дори само един простичък, уханен, прясно откъснат червен домат съдържа в себе си цялата есенция на лятото – топлите следобеди, хладните утрини, сочните проливни дъждове, мекия вятър. А има ли по-големи любители на лятото от децата? Ваканция, море, планина, игри по цял ден, храната е още по-вкусна, времето лети още по-бързо.


И точно децата биха се зарадвали най-много, ако имат възможност да консервират лятото. Мармалади, сладка, кисели краставички, лютеница – все вкусни спомени от горещите месеци, които да сгряват студените зимни дни и да им напомнят за безкрайните часове.


Но какво ще кажете и за едно бурканче мариновани сушени домати? Те така идеално допълват салати, ястия, хляб, ризото, пица и изобщо почти всичко, което може да ви хрумне, а приготвянето им е истински ритуал, който учи на търпение. Защото първо трябва да се изсушат, после да се залеят със зехтин и подправки и накрая да се изчака поне седмица, за да се напоят обилно с всички заложени ухания.




Разбира се, най-добре е сушенето да стане на слънце в продължение на дълги слънчеви месеци, но за съжаление в градски условия това е невъзможно. Затова на помощ идва фурната и няколко свободни часа, в които с децата да ги наглеждате. През това време можете да приготвите обяд, да играете на двора, да се наслаждавате на компанията си или просто на лятото.


Най-подходящите за целта домати са сорт "Рома", но в случая съм използвала чери-доматчета, които се сушат най-бързо от всички възможни, освен това са дребнички и много ароматни. Могат да се използват и всякакви други домати по избор, но тогава трябва да се нарежат на по-дребни парченца и времето за сушене да се увеличи на 6-8 часа.


Пригответе един голям буркан с добре затваряща се капачка, който децата да измият и подсушат, добро количество студено пресован зехтин, няколко скилидки чесън, морска сол и сушени подправки.


Ако искате да ги консервирате за дълго време, разпределете доматите със зехтина в по-малки бурканчета и ги стерилизрайте във вряща вода за 5 мин. Без тази стъпка сушените мариновани домати издържат от 1 до 2 месеца на хладно и тъмно място или в хладилника.


В тази рецепта се използва повече зехтин, като идеята е след това с него да се овкусяват салати, защото става много ароматен от престоя с подправките и доматите. По желание можете да увеличите или намалите количеството му.


За направата им са нужни: 1 кг. чери-домати, 3-4 скилидки чесън, 300 мл. студено пресован зехтин, 2 ч.л. морска сол, сушени подправки на вкус – розмарин, мащерка, риган.


Доматите се измиват и всеки се разрязва на половина, след което се подреждат с разрязаната част нагоре в голяма, застлана с хартия за печене тава. Между тях се подреждат нарязаните на парченца скилидки чесън, а отгоре се поръсват със солта. Тавата се слага във фурната и доматите се сушат около 3 часа на 100 градуса. Възможно е да отнеме повече или по-малко време, затова ги наблюдавайте – готови са, когато сърцевината им се изсуши, а краищата се приберат и набръчкат навътре.


След като се охладят леко, се изсипват в големия буркан заедно с чесъна, поръсват се с подправките, заливат се със зехтина и се разбъркват. И вкусът на лятото вече е консервиран!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Весело

    Мацка, какви са тези сушени мариновани домати посред лято?
    Защо не вземеш съвсем преснички, да си ги нарежеш на едро, върху тях лук на шайби (по вашият край можете да му викате "кромид", да ги омесите, после да сипете слънчогледово олио и сол на вкус, и само това
    Знаете ли колко добре върви това с ледена ракия?

  2. 2 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 909 Неутрално

    Такива си купувам на барила много са яки за паста или просто така с маслини

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  3. 3 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    Уважаема госпожо Автор,
    известна ли Ви е цената на това, което предлагате на аудиторията, на територията на милата ни Родина?
    На мен ми е добре известна и затова смятам статията за грубо неуместна.
    А в момент, когато в България без преувеличение става революция, статията е дваж по-неуместна.
    ПП
    Отделен въпрос е, че черитата сушени са напълно безвкусни да не кажа блудкави.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  4. 4 Профил на Freedom of Speech
    Freedom of Speech
    Рейтинг: 684 Неутрално

    Торбеш, не всичко е политика в крайна сметка...

    Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
  5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 800 Неутрално

    [quote#3:"Торбеш"]На мен ми е добре известна и затова смятам статията за грубо неуместна. [/quote]
    Борба за лебец брат. Хонорарчето я чака в касата.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  6. 6 Профил на Харалампий
    Харалампий
    Рейтинг: 233 Неутрално

    това е указание за запазване за зимата, виж че има указания как да се стерилира. Ба%ти злобните хора ...

    Never underestimate the predictability of stupidity
  7. 7 Профил на Харалампий
    Харалампий
    Рейтинг: 233 Неутрално

    стерилизира

    Never underestimate the predictability of stupidity
  8. 8 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    [quote#4:"Критик"]Торбеш, не всичко е политика в крайна сметка...[/quote]
    Грешите, уважаеми!
    Политика е, защото килограм череши например се изкупува по 20-25 стотинки от производителя, а се продава за 4.50лева на 50-60 километра разстояние. Същото е с доматите, картофите, всички плодове и зеленчуци. Същото е със зехтина! Туба от 5литра "екстра върджин" в София струва 64лева, в Драма същата туба на същия производител (обединени кооперативи Ханя, Крит) от същата реколта струва 16 евро. Само въпрос на политика е да НЯМА МУТРИ, да НЯМА ОЛИГАРСИ, да НЯМА МОНОПОЛИ, да има ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, т.е. да има истински пазар.
    Щом политиката се занимава с нас така крадливо, значи един път завинаги ще се справим с политиката.
    Долу мафията!
    Като я свалим от власт, чичо ви Торби ще готви и ще ви учи да готвите с фантазия и красота.
    Да обслужваш корема си когато се решава бъдещето на децата ти - това е цинизъм, който няма да си простя!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  9. 9 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Весело

    Доматитата били сорт "Рома", зехтин, остава и чесъна е китайски... В тази статия никакъв патриотизъм няма, да се подпомогне родното земеделие, в частност регистрираните земеделски производители и честните частни търговци на родна стока на пазаря....
    Не можеше ли поне доматито да е сорт "Идеал" или "Гигант"? То се е видяло, че "сънрайз ойл-а" не го признаваме за вкусен, щото друго нещо бил "ойл-а" от "олива-та".... ))

  10. 10 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 800 Разстроено

    [quote#8:"Торбеш"]Да обслужваш корема си когато се решава бъдещето на децата ти - това е цинизъм, който няма да си простя! [/quote]
    А за някоИ животът е шльокавица, салата и чалга до дупка.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  11. 11 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    [quote#1:"Федор Венедиктович Езерский"]Мацка, какви са тези сушени мариновани домати посред лято? [/quote]
    +++
    Винаги има "умни" хора които да консервират лятото на децата си !
    Освен това в магазините от немския търговски картел се продават домати в слънчогледово олио и малко каперси им слагат за вкус на баснословно високи цени !
    Освен за хладните зимни дни за друго не става тази холестеролна бомба!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  12. 12 Профил на dasho
    dasho
    Рейтинг: 636 Неутрално

    e а сега пробвайте да почерпите детенце с тази рецепта..

  13. 13 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#9] от "Федор Венедиктович Езерский":
    Въобще не си прав за зехтина - всъщност от растителните масла зехтинът е много по-традиционен за нашите земи от слънчогледовото олио. Навсякъде в Османската империя най-разпространеното растително масло е бил зехтинът и се е използвал дори за осветление по нашите земи (не че преди Османската империя не се е внасял зехтин, да не говорим че част от тези земи са били и българската територия). По българските земи се е произвеждало и много сусамово олио (заедно със сусамов тахан), а има и запазени български маслобойни за орехово олио. С течение на времето и слънчогледовото олио добива популярност, но нерафинирано - не знам дали си ял нерафинирано, но има коренно различен вкус (при зехтина и другите няма чак такава разлика във вкуса между рафинирано и нерафинирано) и в момента излиза доста по-скъпо от зехтина.
    Това че от социализма си се научил на едно растително илио - слънчогледово, и то рафинирано (с много по-различен вкус), не значи че това са традициите в България

  14. 14 Профил на ШпекСаламНароден
    ШпекСаламНароден
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Злобни,повредени човеци ! Угодия няма за вас !

  15. 15 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#11] от "comandante":
    Човек за какъв холестерол говориш, жената е дала рецепта със зехтин, който намалява холестерола.
    И какво лошо има в сушените домати, ако не знаеш някъде докъм 60-те години на 20 век повечето хора в България са сушили домати от т.нар. френкове (неконсервирани, само сушени) и децата са ги обожавали, както през лятото, така и през зимата

  16. 16 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Неутрално

    До коментар [#13] от "kumcho___valcho":

    Ми незнам дали съм прав или не съм прав, но доколкото съм запознат, до началото на Първата световна война у нас е имало или свинска мас, или зехтин, като последният е бил с гръцки и турски произход. След войната гърците ни удрят "ембарго", с турците незнам какво е станало, но от тогава се появяват маслобойните за слънчогледово олио. Един вид.... колкото и странно да звучи, Първата световна война и гръцката простотия са причината да се зароди една нова индустрия у нас

  17. 17 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Неутрално

    [quote#15:"kumcho___valcho"]И какво лошо има в сушените домати, ако не знаеш някъде докъм 60-те години на 20 век повечето хора в България са сушили домати [/quote]

    На мен са ми странни... Сушен червен пипер е ясно ))) Сушени плодове (т.нар. "ошав" също. Ама доматито, поне по моя край не го сушим ))) Мелим си го и после в бирени или лимонадени бутилки. У нас, например, го "консервираме" като го варим. Комшийката пък не го вари, а само слага в него аспирин и го затваря Но сушени.... не му ли се губи вкуса?

  18. 18 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 3209 Неутрално

    Тези доматки ги пробваите с пушено филе от есетра и студена водка.

  19. 19 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 599 Неутрално

    До коментар [#16] от "Федор Венедиктович Езерский":

    Това за свинската мас е съвременна представа, която е преувеличена. Първо, прасетата в миналото са били по-слабички, заради породата и храненето (основно са ги пускали да пасат, а в по-далечното минало е имало и свинепаси). Второ, тези прасета не са стигали за голямо домакинство и е имало мас само за зимата, когато и енергийните нужди са били много по-високи. Разбира се, през 20 век се появяват породи, които надават по-бързо, а и вече започва да се разпространява храненето с по-концентрирани фуражи.
    Но според историците до социализма най-разпространената мазнина по българските земи винаги е била маслото от мляко.
    Иначе си прав, че след ПСВ вносът на зехтин намалява, а производството на сусамово и други масла запада след загубата на имперския (османския) пазар (въпреки че до социализма сусам се произвежда, особено в Южна България, но вече предимно за лични нужди)

  20. 20 Профил на скруч
    скруч
    Рейтинг: 515 Неутрално

    До коментар [#10] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":не се косете-утре ще има статия за гъби

    за чиста и свята република-но не с този народ
  21. 21 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2484 Неутрално

    [quote#15:"kumcho___valcho"]Човек за какъв холестерол говориш, жената е дала рецепта със зехтин[/quote]
    Значи виждал съм Италия в как сушат домати ,не става в домашни условия в апартамент освен това сортовете които се продават у нас с ген "RIN" никога няма да изсъхнат защото с гена на никога не узряващия инхибитор ?
    Та за какво става въпрос? Да си купите консерви от немските бакалии през лятото а тях ги правят с със слънчогледово олио , консерванти ,оцветители и т.н. иначе как ще са толкова червени? !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  22. 22 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Неутрално

    [quote#19:"kumcho___valcho"]Второ, тези прасета не са стигали за голямо домакинство и е имало мас само за зимата,[/quote]

    О, това да! Кой ще ти го трае да греняса и вмирише, като се стопли )
    Колкото до млякото... хм, де да знам, баба ми не ми е разправяла да са вадили масло, макар че прадядо ми да е гледал биволици... Но може би си прав, ако са мариновали мръвката, която рядко са си я позволявали в мляко...
    Иначе за градските чеда, сигурно са се глезили и с масло. Все пак от края на 19-ти век покрай традиционните кафенета и бозаджийници са почнали да се появяват и сладкарници

  23. 23 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 800 Неутрално

    Рядко смислена и полезна статия.
    /одобрително/

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  24. 24 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1134 Неутрално

    [quote#18:"chicago514"]Тези доматки ги пробваите с пушено филе от есетра и студена водка. [/quote]

    ++++++++++++++++++++

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  25. 25 Профил на corelli
    corelli
    Рейтинг: 515 Любопитно

    Разбира се,че децата трудно харесват вкуса на много от полезните зеленчуци,но с възпитание и търпение всичко се получава Авторката дори го е написала по-скоро с такава цел,а някои душици ще се удушат в ирония!

  26. 26 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3758 Неутрално

    [quote#1:"Федор Венедиктович Езерский"]Мацка, какви са тези сушени мариновани домати посред лято? [/quote]
    Сега се правят бе умчо! Или ти си като щуреца от онази поучителна приказка "Щурец и мравка".

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  27. 27 Профил на yu22
    yu22
    Рейтинг: 1194 Любопитно

    Браво на Ирина...!!! Всъщност сушените домати се консумират единствено мариновани, защото инацхе са твърди, като гьон...Слагат се в буркан със зехтин, чесън и босилек.Без сол, защото са солени преди това. Трябва да престоят повече от 2, та дори и 3 седмици за да омекнат добре, но има един трик - предварително се попарват във вода /30-40 секунди/ за да омекнат...Не са за няждане, а са "гъдел" и гарнитура, голяма вкусня...!!!

    мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
  28. 28 Профил на lbq26502948
    lbq26502948
    Рейтинг: 684 Неутрално

    До коментар [#8] от "Торбеш":

    Е, значи към рецептата требе да се включи - отглеждате си в градинатадоматки /може чери или конвеционални/, сушите ги на слънце няколко дена /във фурната е скъпо, че хаби ток/, купувате си билетче за влака и отивате до Драма /билетчето в двете посоки е около 20лв./, купувате си 5-6 тенекии зехтин, /едната е за вас, а другите продавате и сте на печалба/, другото е вече описано. Така ще плющите мариновани сушени домати почти безплатно и нема да ви се налага да давате 7-8лв. за борканче с размери на тези за пюре.

  29. 29 Профил на mozaka
    mozaka
    Рейтинг: 458 Весело
  30. 30 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1416 Весело

    Дори само един простичък, уханен, прясно откъснат червен домат съдържа в себе си цялата есенция на лятото
    ======================

    Като хлапе много обиàх да седна между доматите в градината на баба Гроздана в с. Обнмова Плевенско , да си откъсна домат и да си го хапна само със сол !
    Сегашните домати нямат онзи вкус

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  31. 31 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 1004 Неутрално

    До коментар [#30] от "Чардо":
    +++++++++
    Имат, ако си ги отгледаш сам. Все още има добри сортове, а ако и годината е добра, са незаменими. Спомням си прясно откъснат домат, дебело намазан със сол. Направо е незаменим!

  32. 32 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#31] от "ikar_01":


    [quote#31:"ikar_01"]Имат, ако си ги отгледаш сам.[/quote]
    =============================

    Къде да ги отгледам ?
    Аз съм в Дома за стари хора Сливен , а мойта бабка е на 400 метра по надолу в блок на 6-я етаж
    Е имаме си една мечта с баба Диди , ако ни удари една хубава шестьорка от тотото да си направим една голяма къща в която да съберем децата ни с внуците ни , и естествено с голям двор
    Да има и градинка , но да има и трева !
    Още помня отлично как дядо ми се занимаваше с разсада на различен времеви етап .
    После пак така ги засаждаше всеки ред през 15 дена и така и узряваха постепенно . Като се свършеше единия ред таман ставаше следващия . Тогава бе много добър сорт "Идеал" .
    Като ги засаждаше коренчетата да са на юг , а стволчето да е на север , леко полегнало ! Така се развива допълнителна коренова система , а иначе си расте право нагоре привързан с лико към колчето
    А наторяването бе само с добре прегоряк оборски тор !
    Пръскани бяха само с бордолезов разтвор (син камък)
    и редовно поливане . . . .
    А на здраве . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  33. 33 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 1004 Весело

    До коментар [#32] от "Чардо":
    Зная, че си там. Хубаво е човек да има къща с градина, лошото е, че моята е на 300 км от София. Засега няма изглед да придобия по-наблизо, освен ако не спечеля и аз от тотото.

  34. 34 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#33] от "ikar_01":


    [quote#33:"ikar_01"] освен ако не спечеля и аз от тотото.[/quote]
    ======================

    Пожелавам ти го от сърце !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  35. 35 Профил на angelboy8008
    angelboy8008
    Рейтинг: 627 Неутрално

    Тук в Англия им станах фен.
    Едно бурканче го изяждам на два пъти.
    Яжте маслини и зехтин!
    Не на олиото

  36. 36 Профил на Добромир Николов
    Добромир Николов
    Рейтинг: 233 Неутрално

    До коментар [#11] от "comandante":
    Едва ли е толкова голяма " бомба" - домати,зехтин и подправки - преведено на български,почти прилича на салата.Относно картела - там почти всички полуфабрикати са добре представени / от типа визията продава / ,но безвкусни.Бих предпочел да си направя нещо подобно,отколкото да го купя готово,а колкото до безвкусните домати - търсете по пазарите /от производители,а не прекупвачи/ отколкото в търговските вериги .

  37. 37 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1575 Неутрално

    До коментар [#32] от "Чардо":

    Ох, Чардо, много си сладкодумен...

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  38. 38 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#37] от "Jessika":

    Да си жива и здрава Джес !
    Успешна седмица ти желая !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK