Мариновани сушени домати

В тази рецепта се използва повече зехтин, като идеята е след това с него да се овкусяват салати, защото става много ароматен от престоя с подправките и доматите

© Димитър Катерински

В тази рецепта се използва повече зехтин, като идеята е след това с него да се овкусяват салати, защото става много ароматен от престоя с подправките и доматите



Избори 2022

Дори само един простичък, уханен, прясно откъснат червен домат съдържа в себе си цялата есенция на лятото – топлите следобеди, хладните утрини, сочните проливни дъждове, мекия вятър. А има ли по-големи любители на лятото от децата? Ваканция, море, планина, игри по цял ден, храната е още по-вкусна, времето лети още по-бързо.


И точно децата биха се зарадвали най-много, ако имат възможност да консервират лятото. Мармалади, сладка, кисели краставички, лютеница – все вкусни спомени от горещите месеци, които да сгряват студените зимни дни и да им напомнят за безкрайните часове.


Но какво ще кажете и за едно бурканче мариновани сушени домати? Те така идеално допълват салати, ястия, хляб, ризото, пица и изобщо почти всичко, което може да ви хрумне, а приготвянето им е истински ритуал, който учи на търпение. Защото първо трябва да се изсушат, после да се залеят със зехтин и подправки и накрая да се изчака поне седмица, за да се напоят обилно с всички заложени ухания.




Разбира се, най-добре е сушенето да стане на слънце в продължение на дълги слънчеви месеци, но за съжаление в градски условия това е невъзможно. Затова на помощ идва фурната и няколко свободни часа, в които с децата да ги наглеждате. През това време можете да приготвите обяд, да играете на двора, да се наслаждавате на компанията си или просто на лятото.


Най-подходящите за целта домати са сорт "Рома", но в случая съм използвала чери-доматчета, които се сушат най-бързо от всички възможни, освен това са дребнички и много ароматни. Могат да се използват и всякакви други домати по избор, но тогава трябва да се нарежат на по-дребни парченца и времето за сушене да се увеличи на 6-8 часа.


Пригответе един голям буркан с добре затваряща се капачка, който децата да измият и подсушат, добро количество студено пресован зехтин, няколко скилидки чесън, морска сол и сушени подправки.


Ако искате да ги консервирате за дълго време, разпределете доматите със зехтина в по-малки бурканчета и ги стерилизрайте във вряща вода за 5 мин. Без тази стъпка сушените мариновани домати издържат от 1 до 2 месеца на хладно и тъмно място или в хладилника.


В тази рецепта се използва повече зехтин, като идеята е след това с него да се овкусяват салати, защото става много ароматен от престоя с подправките и доматите. По желание можете да увеличите или намалите количеството му.


За направата им са нужни: 1 кг. чери-домати, 3-4 скилидки чесън, 300 мл. студено пресован зехтин, 2 ч.л. морска сол, сушени подправки на вкус – розмарин, мащерка, риган.


Доматите се измиват и всеки се разрязва на половина, след което се подреждат с разрязаната част нагоре в голяма, застлана с хартия за печене тава. Между тях се подреждат нарязаните на парченца скилидки чесън, а отгоре се поръсват със солта. Тавата се слага във фурната и доматите се сушат около 3 часа на 100 градуса. Възможно е да отнеме повече или по-малко време, затова ги наблюдавайте – готови са, когато сърцевината им се изсуши, а краищата се приберат и набръчкат навътре.


След като се охладят леко, се изсипват в големия буркан заедно с чесъна, поръсват се с подправките, заливат се със зехтина и се разбъркват. И вкусът на лятото вече е консервиран!


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK