Зеленчукови минипици

Тези мини-зеленчукови пици са лесни и бързи, изключително подходящи да се превърнат в главен герой на някой пикник или в неделната вечер, когато искате да приготвите нещо бързо и питателно с децата

© Ирина Катеринска

Тези мини-зеленчукови пици са лесни и бързи, изключително подходящи да се превърнат в главен герой на някой пикник или в неделната вечер, когато искате да приготвите нещо бързо и питателно с децата



Пицата е едно от най-любимите лакомства на децата редом с пържените картофки, сандвичите и сладоледа. Няма нищо лошо в похапването й от време на време, въпреки че се възприема като висококалорична храна. Но ако малчуганите настояват по-често да присъства на трапезата, има няколко варианта, за да я направите по-здравословна.


На първо място използването на пълнозърнесто брашно вместо бяло доста променя ситуацията. Ако сами приготвите доматения сос и не гарнирате с прекалено много съставки, пицата се превръща в полезно и засищащо за по-дълго време удоволствие.


Интересни варианти са и "пиците" с блатове без брашно – могат да се направят от кайма, а отгоре да се нареди любимата плънка или пък от сварен карфиол, намачкан на пюре с яйце и кашкавал, разстлан на тънко. Разбира се, това не са точно пици, а техни заместители, но са идеен начин, за да се включат повече зеленчуци в хранителния режим на децата.




А тези минизеленчукови пици са още по-лесни и бързи, изключително подходящи да се превърнат в главен герой на някой пикник или в неделната вечер, когато искате да приготвите нещо бързо и питателно с децата. Ролята на блат играят кръгчета тиквичка и отгоре се гарнират по желание. Това е базова рецепта, в която са използвани само пресни и сушени домати, както и кашкавал, но шунка също би им паснала добре.


За 4 порции са нужни: 2 големи тиквички, 2 големи домата или 6-8 чери доматчета, по желание мариновани в зехтин сушени домати (можете да си ги приготвите по тази рецепта), 150 г настърган кашкавал, сух риган, сол и зехтин.


Тиквичките се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 5 мм. Оребрен тиган се загрява на котлона, намазва се с малко зехтин и тиквичките се изпичат от всяка страна за по 2-3 минути.


Готовите тиквички се нареждат в тава, застлана с хартия за печене, посоляват се и се поръсват със зехтин. Отгоре се подреждат нарязаните на кръгчета домати (или сушени доматчета), накрая се посипват с настъргания кашкавал и се поръсват с риган.


Минипиците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато кашкавалът се разтопи и придобие приятен златист цвят. Сервират се веднага. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на megelito
    megelito
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Чудно, леко и прекрасно...мезе ))

  2. 2 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1497 Весело

    Една малка пица мога да хапна

    Предразсъдъците са за ограничените.
  3. 3 Профил на Добромир Николов
    Добромир Николов
    Рейтинг: 217 Неутрално

    До коментар [#1] от "megelito":

    Съгласен съм с теб/с малко сирене и може би маслини/ ще са прекрасни дори и студени.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK