До 15 години трябва да бъдат закрити всички домове за деца в България

До 15 години трябва да бъдат закрити всички домове за деца в България

© Анелия НиколоваС взаимни усилия до 15 години трябва да приключим с процеса на деинституционализация. Към края на април 2013 г. над 6600 деца в България са настанени в семейства на роднини и близки, а други 1600 деца са настанени в приемни семейства, което е гаранция, че политиката, заложена в националната стратегия, се реализира съгласно очакванията на българското общество. 


Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след като заедно с британския принц Едуард посетиха болница "Света София" (бивша "Тина Киркова"), за да видят в действие социалните работници и психолози, които помагат на родилки да направят правилния избор в случай че се колебаят дали да изоставят новороденото си бебе. Превенцията на изоставянето е критично важна за процеса на деинституционализация, категорични са специалистите в сферата.


Адемов заяви, че за децата в риск особено важна е идеята за интегриран подход. В него освен медицинската грижа, която така или иначе е задължителна за всички малки деца, се включва и социалната подкрепа и психологическата помощ за родителите, за да се засили превенцията на изоставане на деца. Министър заяви, че подкрепя и приветства идеята за интегриран медико-социален подход, защото той би могъл да даде реални резултати и тези добри практики трябва да бъдат мултиплицирани в цялата страна. Той отчете и голямата роля на неправителствения сектор за тази дейност. 
Социалният министър обясни, че и сега има законови предпоставки за такава практика на интегриран подход, но в тях има и пропуски. Адемов заяви, че се ангажира след обстоен преглед на законодателството в тази област и с помощта на обвързаните институции, лечебни заведения и неправителствени организации, законът да бъде коригиран. Той не се ангажира да даде конкретни срокове нито за този преглед, нито за плановете за закриване на домове до края на годината, но обясни, че тази година напредъкът е видим - вече има сключени договори със Световната банка за изпълнението на проекта, както и с 69 български общини. 


Официалната визита на принц Едуард и съпругата му Софи продължи в Центъра за обществена подкрепа "Св. София’’ на фондация "За нашите деца", заедно с президента Росен Плавнелиев, по чиято покана е тук кралското семейство. В двора на центъра малкият Сашко - момченце със синдрома на Даун, избираше своята съдба на традиционен български прощапулник, но не можа съвсем да реши между ксилофон, калкулатор и книга. Под традиционен пък тук имаме предвид - в присъствието на кралски особи и на президента на републиката. 


Принц Едуард и съпругата му Софи бяха активна част от празненството на малкия Сашко.

© Анелия Николова

Принц Едуард и съпругата му Софи бяха активна част от празненството на малкия Сашко.


Докато принц Едуард се веселеше заедно с децата на номерата на фокусника, президентът Плевнелиев коментира пред журналисти, че с присъствието си "кралските височества помагат на България да изпълни 15 годишния си план за деинституционализация със самочувствието на държава и институции, които не просто правят нещо правилно, а на световно ниво."


"Опитът, който ние обменихме с техни кралски височества и британските неправителствени организации, които са наши партньори, с много експерти, които подготвиха това посещение показва, че ние сме на прав път", коментира президентът.


Малкият Сашко е едно от много деца, за които лекарите и медицинските сестри са уверявали, че няма да живеят нормално и са съветвали родителите да ги изоставят още в родилния дом, разказа Иванка Шалапатова от фондация "За нашите деца". Тя призова медиците да спрат да дават подобни съвети, а родителите - да не ги слушат. Вместо това е най-добре родителите, които имат затруднения с новороденото си да потърсят социална закрила и професионална подкрепа, каквато предоставят тази и още много неправителствени организации. 


Сашко и родителите му може да не запомнят предметите от прощапулника, но едва ли ще забравят гостите.

© Анелия Николова

Сашко и родителите му може да не запомнят предметите от прощапулника, но едва ли ще забравят гостите.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това е много добра инициатива дано до 15г наистина процесът на деинституционализация да приключи успешно и децата да бъдат настанени в семейства, където определено ще се чувстват по-добре отколкото да бъдат бити и тормозени в социалните домове, аз поне съм била свидетел на такива сцени и знам за какво става въпрос.

 2. 2 Профил на _franprix_
  _franprix_
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Ромските цигани ще правят деца, а вас ще ви възпитат да се гордеете, че ги отглеждате

 3. 3 Профил на uchuden.
  uchuden.
  Рейтинг: 551 Весело

  Добре че Сашко не е от циганетата.

 4. 4 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Да не бързат много 15 години е много кратък срок,а в България всичко става както знаем със скоростта на светлината.

 5. 5 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 551 Неутрално

  в момента местят едни деца от място Х към място У (като закриването на училища) и разбира се на място У Мария досега е полагала грижа за 15-20 деца, а сега трябва да се грижи за 3 пъти повече. На място У НЕ се наема персонал и заплатите пак са 450 лв. Помните ли, когато Дянков "увеличи" заплатите на мед. сестрите. Е, не знам къде това се случи, но знам къде не се случи - в място У.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Гневно

  Какви 15 години ? Колко от белите семейства с по едно дете ( повечето ) ще вземат циганче за братче или сестриче на детето си ? Това да не са безплатни домашни любимци ? Престанете да гледате през тези розови очила.

 7. 7 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Толкова време ли отпуснаха от запада, за да свикнат хората с организирането на педофилските организации за разпределението на деца!

 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Много добра идея проблемните и психично болни деца да се гледат от родителите си, но често семействата са оставени на самотек от държавата и институциите. Отглеждането на такива деца е изключително изпитание за цялото семейство, майките не могат да работят, необходими са повече среедства за специализирани грижи и т.н.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Тя призова медиците да спрат да дават подобни съвети, а родителите - да не ги слушат. Вместо това е най-добре родителите, които имат затруднения с новороденото си да потърсят социална закрила и професионална подкрепа, каквато предоставят тази и още много неправителствени организации. "

  Лекарите трябва да са преди всичко честни и да казват цялата истина.

 10. 10 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Точно така, социалисти и либерали ни набиват в главите как трябва да отглеждаме мангали за наша сметка...ноу тенкю!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 11. 11 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Като лекар ще си позволя да кажа, че има случаи когато всяка непрофесионална грижа е некачествена. Обучението за медицински сестри кой ще го плаща за да може единият родител да се образова професионално. Кой ще плаща и заплата на този родител за да се грижи за 1 само едно дете?
  С по една обикновена заплата в БГ не е възможно да съществува семейство.
  Много е лесно да се хвърлят подобни кьорфишеци на хората.
  Не забравяйте и че в някой селските райони някои от заболяванията се считат като наказание за греховете на майката.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Отглеждането на дете,страдащо от генетично заболяване, идиотия, тежко психично заболяване обрича на тежести не само родителите, но и останалите братя и сестри. Сле смъртта на родителите кой ще го гледа доживотно?
  Кой ще се ожени за съпруг с брат олигофрен или аутист или...?
  Мислете преди да искате дамгосване на толкова хора.

 14. 14 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Вечно циганетата са ви в ума. Там нещата са в закона, който разрешава оставяне на отглеждане на здраво дте в социална институция.
  Като се промени закона.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Звучи ми като "Община София има 10-годишна програма за осигуряване на достатъчно места в детските градини". И то след като проблемът го има от още 10 години назад. Ако не можете да се справите за 3-4 години, няма да се справите и за 15.

  Или по-скоро истината е, че тези институции са вечен източник на държавни поръчки за нафта за отполение, храна и други лесно подлежащи на отклоняване стоки.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 17. 17 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Весело

  много лоша идея. ние на децата, които имат нужда от семейство можем да се погрижим. но домовете трябва да запазим.

  в тези домове можем да настаним осиротелите парламентаристи от 42-то народно събрание. при строг режим за изтърпяване на наказания

  РЕФОРМИ !
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#1:"Съни"] децата да бъдат настанени в семейства, където определено ще се чувстват по-добре отколкото да бъдат бити и тормозени в социалните домове[/quote]

  А семействата дали ще смогнат на толкова деца?

 19. 19 Профил на gaspachu
  gaspachu
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#13:"Пърсифал - това съм аз!"]

  Отглеждането на дете,страдащо от генетично заболяване, идиотия, тежко психично заболяване обрича на тежести не само родителите, но и останалите братя и сестри. След смъртта на родителите кой ще го гледа доживотно? [/quote]
  Това е едната страна на нещата и тя е съвсем актуална и изключително важна!

  Другата е тоталната липса на подкрепа от страна на държавата към осиновителите, които нямат право да ползват майчински, ако детето е над 2 годинки (а осиновяване на бебета е почти невъзможно). Спред мен е много важно тези родители да ползват мин. 6 месеца майчинство, независимо на колко години е детенцето, за да може спокойно да протече периода на адаптация. Сега ситуацията е такава, че единият родител (майката) остава без заплата за няколко месеца след осиновяването, а даже и някои губят работата си заради този така необходим период за приспособяване.

 20. 20 Профил на deepblue2
  deepblue2
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До 15 дни Хасан Адемов, неговите съпартйци и коалиционни пртньори няма да ги има.

 21. 21 Профил на pecatas
  pecatas
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Дано статиите за изчезналите след осиновяване в чужбина български деца да не е вярно! Дано не са вярни и твърденията за това, че са станали донори на органи в чужбина. Президента както винаги си служи доста добре с българския език, но отново не разбрах каква алтернатива предлага на мястото на домовете за деца без родители ?!

 22. 22 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Това е невъзможно, защото са изключително малко хората, които ще осиновят цигане.

  По-скоро след 15 години ще са останали само цигани в тези домове.

 23. 23 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Детските домове не бяха чак толкова лоши, аз самият съм расъл в детски дом и си спомням с добро грижовните отношения на отделни служителки.
  Е имало е всичко, но вместо да те гледат, темерути за пари и да ти броят хапките по добре в детски дом.
  Пиша го от лични впечатления.
  Бях на 5 г. когато постъпих в детски дом в Кюстендил, следва Ямбол, Чирпан и т.н.
  Ако има някой тук от тези д. домове нека се обади.
  Вярно е, че по наше време по мои спомени в д. домови, където съм бил аз, нямаше нито едно цигане.

 24. 24 Профил на dobrev111
  dobrev111
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За домовете в България не знам, обаче знам че ако се продължава по тоя начин както през тия последните 20 години кото минаха, до 15 години държавата трябва да закрием.

 25. 25 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Малкият Сашко е едно от много деца, за които лекарите и медицинските сестри са уверявали, че няма да живеят нормално и са съветвали родителите да ги изоставят още в родилния дом" - Това е шокиращо.

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Казват,че вече в България половината от новородените са циганета+турчета ! За какво говориме ?!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Аз друго не разбирам - защо не се опрости максимално процедурата за осиновяване - очевидно много семейства в Гърция и други страни търсят да осиновят дете. Даже са готови да плащат за това.
  А раждането на деца с тризомия и други подобни заболявания трябва да се ограничи с помощта на качествена диагностика в най-ранен стадий! Това не съм забелязал да се прави в БГ.

  Жизнь или Life - избор има.
 28. 28 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не съм оптимист по проблема с "деинституционализацията". Българите не се наемат да гледат деца от малцинствата или деца с увреждания. А връщането на децата в семействата им не знам как ще стане, като самите семейства не ги искат, особено малцинствата. По принцип не трябваще в домовете да се приемат здрави деца с живи родители. Щом има родители, да си го гледат. Иначе поощряваме циганите да раждат безконтролно, защото държавата им ги отглежда. Проблемът е трудно решим и остава да търсим осиновители отвън, а не да ги отблъскваме, като им създаваме редица пречки и препятствия.

 29. 29 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  [quote#11:"Пърсифал - това съм аз!"]някои от заболяванията се считат като наказание за греховете на майката. [/quote]
  Ами ако майката е заченала детето от пиян баща
  или си е попийвала по време на бремеността,
  има известен резон за подобни ..."отживелици"

 30. 30 Профил на Харалан Добрев
  Харалан Добрев
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Написали сте "президента Росен Плавнелиев".

 31. 31 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А дотогава колко съдби ще бъдат закрити....

 32. 32 Профил на rus.jew.circus
  rus.jew.circus
  Рейтинг: 8 Весело

  Я ПоРедния цирк на едро , благодаря ваше височество , че закрихте родния ми град, един вид , да ви се връща ............ и училища и детски гради и заводи и малки градове закриваме с план или без план аве закрива ме ударно , не хора а роботи , руско еврейски цирк , къде е клоуна Майкъл Паулин да се снима с ........ "бялото братство" ?

 33. 33 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Закриването на домове за изоставени деца е последното, което трябва да се случи в един подобен процес, а не първото. Логиката "няма приют - няма проблем" в случая е повече от глупава. Първо трябва да се върне изгубеният морал у хората и те да осъзнаят, че случайното правене на деца е долно, позорно и безотговорно. За онзи, който няма морал, трябва да се затегне законовата превенция срещу изоставяне на здрави деца. И нататък вече да се работи с приемни семейства и пр., които също трябва да покриват много високи нравствени критерии.

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK