Децата и протестите: да се забавляваш на площада

Александър на 8 г. и Катерина на 3 г.

Снимката е предоставена от Мариела Василева

© Дневник

Александър на 8 г. и Катерина на 3 г. Снимката е предоставена от Мариела ВасилеваВ разгара на антиправителствените протести "Детски Дневник" попита родители как обясняват на децата си какво се случва в страната и каква реакция срещат. Повечето от потърсените, оказа се, бяха по улиците на София заедно с хлапетата си, което провокира и още един важен въпрос - как малчуганите схващат възгласите, които звучат по протестите и които често преминават отвъд добрия тон като "Червени боклуци", "Волен, к*во" и др. Публикуваме разказа на Мариела Василева, един от верните читатели на "Детски Дневник", за нейните деца - Александър на 8 г. и Катерина на 3 г.


Как обяснявате на децата за какво са протестите?


За съжаление, или за радост, големият ми син не реагира на протестите. Когато го питахме дали иска да отидем, отговори: "За какво да ходим? Така ми е добре."
Когато излязохме на площада, и на двамата им беше малко шумно и се изнервиха от седенето на едно място, но с удоволствие размахваха знаме, свиркаха и викаха "Оставка!". Като че ли го приемаха повече като забавление, отколкото насериозно. 


Най-много им харесва развяването на българския флаг. Сега вкъщи също ходят тържествено със знаме в ръка. Искат да го взимат със себе си винаги, когато излизаме.


Как обяснявате значението на скандиранията от типа "Волен, к*во", "Червени боклуци" и "Оставка"?


За късмет, не попаднахме на нецензурни изрази и затова до момента не са ни питали какво означават.
Разбраха сами, че викането "Оставка!" се отнася за министрите. Правят обаче разграничение - нашият син изпитва особена симпатия към Бойко Борисов. Харесва го още от началото, когато се появи на политическата сцена, а тогава Александър беше на около 4 годинки. Предполагам, че излъчването на сила го е впечатлило.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK