Домашни сусамки

Домашни сусамки

© Дневник



Децата изпитват силно влечение към всички онези храни, които хрупат и лекичко плашат нас, възрастните, от вероятността да си счупим някой зъб. Може би звукът е онова, което ги привлича, но те съвсем смело похапват разнообразни твърди десертчета, зелени ябълки, ядки, фъстъковки и сусамки, карамелени бонбончета.


И понеже е много по-забавно някои от тези сладкиши да бъдат приготвени вкъщи с тяхно участие, в този неделен следобед можете да запретнете ръкави и да опитате един бърз и лесен вариант за сладко и хрупкаво удоволствие. Как да направите домашни сусамки? Много лесно.


Нужни са ви сусам и захар за най-простата рецепта. Ако искате да обогатите вкуса им обаче, можете да добавите сушени плодове, ванилия, настъргана портокалова кора или други ядки – бадеми, лешници, фъстъци, орехи. В общи линии всички вършат работа, като важно условие е да са сурови.




Приготвянето на карамела е малко опасна работа, затова най-добре е най-малките деца да внимават с него, тъй като може да се изгорят. Но по-големите спокойно могат да се включат в бъркането с помощта на мама и татко.


В рецептата участва и мазнина по избор – олио или зехтин, но най-приятен аромат придава кокосовото масло. Ако сместа се разстели на тънко, тогава десертчетата са по-хрупкави и твърди, а ако е на по-дебел слой, се получават вкусни сусамки с дъвчаща сърцевина.


За направата им са нужни: 200 г суров сусам, 250 г кафява захар, 1 с.л. кокосово масло (олио или зехтин), 1 с.л. вода


Голяма дървена дъска се обвива с алуминиево фолио, което се намазва с малко мазнина.


Сусамът се запича в сух тиган за 2-3 мин., докато покафенее леко и пусне аромата си, като се разбърква често, за да не загори.


В дълбок съд се слагат захарта и водата и котлонът се включва на средна температура. Като се разбърква от време на време, захарта се втечнява и карамелизира – готова е, щом придобие приятен златист цвят. В този момент котлонът се изключва, но съдът се оставя на него, като към карамела се добавят сусама и избраната мазнина.


Сместа се разбърква бързо, след което се изсипва върху застланата с фолио дъска и се разстила внимателно на тънък или дебел слой. Оставя се да стегне за 2-3 мин, след което с нож се нарязва на парчета, без да се отделят едно от друго. Могат да се използват и формички за сладки.


Когато сместа изстине и се стегне напълно, сусамките начупват по предварително изрязаните форми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1309 Неутрално

    Сусама от векове се счита за елексир

  2. 2 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1786 Весело

    Една сусамка мога да хапна и аз ...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  3. 3 Профил на петро
    петро
    Рейтинг: 531 Неутрално

    "Децата изпитват силно влечение към всички онези храни, които хрупат и лекичко плашат НАС, ВЪЗРАСТНИТЕ, от вероятността да си счупим някой зъб."
    ===========
    Иринче,
    Като гледам снимката и твоите зъбки стават за хрупане!
    Недей бърза да се плашиш, ами хрупкай си спокойно!
    )))

  4. 4 Профил на Peacock
    Peacock
    Рейтинг: 1096 Весело

    Винаги и където видя сусамки се изкушавам! Като малко дете Дали всички са така! Сега ще помоля съпругата да пробваме и у дома!


    ---------------------------------------
    www.serama.bg

  5. 5 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 784 Неутрално

    [quote#1:"xalikarans"]Сусама от векове се счита за елексир[/quote]


    Той е и изключителен източник на калций, магнезий, мед и селен. Като към това се прибави и фактът, че сусамът е богат на белтъчини, целулоза и витамини от група В, по-специално на ниацин (полезен за кожата и косата) и на фолиева киселина (антиоксидант), става ясно защо в древността са го считали за съкровище.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  6. 6 Профил на Euronymous
    Euronymous
    Рейтинг: 845 Неутрално

    Тези рецепти защо са в рубриката за деца ? Това е хубаво мезе

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
  7. 7 Профил на Храбър
    Храбър
    Рейтинг: 3679 Весело

    Само за мойте внуци! Навярно ще се избият за тези парченца.

    "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  8. 8 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1309 Неутрално

    До коментар [#7] от "Храбър":

    Препоръчвам да ги сервирате с вода,да не счупят разклатено зъбче

  9. 9 Профил на mihaella77
    mihaella77
    Рейтинг: 217 Неутрално

    По-добре е да сместа да се изсипе върху намаслена хартия за печене и да се реже гореща, на фолиото ще се залепят и махането му е почти невъзможно.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  10. 10 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2000 Весело

    """ и лекичко плашат нас, възрастните, от вероятността да си счупим някой зъб ""
    ========================

    Не някой зъб , ами 3 вече счупих все от хрупкави сусамки и бАнбони ,ама не се спира лесно сладостта

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2000 Разстроено

    До коментар [#1] от "xalikarans":


    [quote#1:"xalikarans"]Сусама от векове се счита за елексир[/quote]
    ===========================

    Пак се проявяваш като сбъркан човек !
    Не от векове , а винаги елексира е бил ТЕЧНОСТ дарагая ми смехурке !
    А сусама е семе на едно растение !

    За справка :
    "" м., само ед.
    1. Вълшебно питие, което запазва човека млад и практически безсмъртен.
    2. Прен. Много хубаво, отлично питие, което дава бодрост и жизнени сили. Това вино е истински еликсир! ""
    http://rechnik.info/%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%80

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2000 Весело

    До коментар [#4] от "Peacock":


    [quote#4:"Peacock"]Винаги и където видя сусамки се изкушавам! Като малко дете[/quote]
    ==================

    И не само сусамки ,
    а и фастъковки .
    И те са хрупкави
    А аз съм на 67 . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  13. 13 Профил на chushka
    chushka
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Сусама е втората най-богата храна на магнезий. Внимавайте с печенето на сусама, аз малко го препекох и има леко въглен вкус

  14. 14 Профил на sisiliya6
    sisiliya6
    Рейтинг: 688 Весело

    Може ли да се почерпя с една сусамка ? :P





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK