"Задочни репортажи..." на Георги Марков да се учат в гимназията предлага комитет

Георги Марков

© Дневник

Георги Марков"Задочни репортажи за България" на Георги Марков да се учат в гимназията. Това иска инициативният комитет "Дом на терора", който също така смята за наложително създаването на музей на тоталитаризма.


Освен репортажите на убития в Лондон дисидент, комитетът предлага в учебната програма да бъдат включени и стиховете на Йосиф Петров, Петко Огойски и други репресирани от комунистическия режим. Проект с тези идеи скоро ще бъде внесен в Министерството на образованието и науката.


Правозащитникът и социолог Васил Къдринов обяви исканията на пресконференция днес. Той каза, че комитетът не дели българските творци на комунисти и антикомунисти. Еднакво уважава и Вапцаров, и Смирненски заради вярата в доброто общество и желанието им да го постигнат, но също така ценят и творчеството на хората, вкарани в затвора по време на комунистическия режим.
Комитетът настоява за музей за престъпленията на тоталитаризма. Най-подходящото място за това според него е бившата Дирекция на Народната милиция на Лъвов мост. Комитетът иска да я превърне в "Дом на терора".


В болницата на бившата Дирекция на Народната милиция на Лъвов мост от раните си след мъчения умира Людмила Славова от социалдемократическата партия, която е била в опозиция на комунистическата. Кръстьо Пастухов, също социалдемократ,  е удушен в Сливенския затвор. Предполага се, че убийството му е политическа поръчка. Комитетът настоява главният прокурор Сотир Цацаров да поднови разследването на случаите. Ако искането на комитета бъде отхвърлено още веднъж, той ще организира блокиране на бул. "Сливница", беше казано на пресконференцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK