
© Ирина Катеринска
Има ли нещо по-прекрасно от сладолед през лятото? Ако попитате децата – със сигурност не. През този сезон любимото лакомство обичайно им е разрешено през цялото време, стига да не се прекалява, да не разваля вечерята и да няма опасност от разболяване.
За съжаление в голяма част от купешките сладоледи се крият съставки, които не са от най-полезните, особено за подрастващите организми. За забъркване на домашен не винаги остава време, а и малчуганите често му намират кусури, най-вече, че се различава от предпочитания от тях, който могат да намерят във всеки магазин.
Вариантът в тази рецепта не е сладолед в истинския смисъл на думата, но точно различността му го прави толкова привлекателен. Децата съвсем спокойно могат да си го приготвят и сами, а родителите да им разрешат поне по два, без угризения на съвестта. Защото какво лошо има в замразени банани, заляти с хубав натурален шоколад и поръсени с любими вкусове?
Базовите съставки са съвсем прости, което дава възможност за всякакви вариации – млечен, вместо горчив шоколад, кокосови стърготини или шарени пръчици за поръсване, на мястото на счуканите ядки, крокант също би им паснал чудесно, както и нарязани на ситно сушени плодове.
За направата на 4 порции са нужни: 2 големи банана, 60 г качествен натурален шоколад, натрошени орехи за поръсване, шишчета или плоски пръчици за сладолед
Бананите се разрязват на две части и всяка се набучва на пръчица или шишче. Поставят се върху алуминиево фолио и се прибират в камерата за 1 час.
След като бананите са замръзнали, шоколадът се разтапя на водна баня и всеки "сладолед" се залива с част от него. Важно е да се работи бързо, тъй като шоколадът се втвърдява след около минута. Отгоре всеки банан се поръсва с натрошените орехи или с друг вкус по желание.
Сладоледите се връщат обратно в камерата и след 30 мин. са готови за консумация.
КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
Рейтинг: 747 НеутралноВариантът в тази рецепта не е сладолед в истинския смисъл на думата
Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/=====================================
Аз пък обичам сладолед в истинският смисъл на думата.
Finland
Рейтинг: 665 НеутралноИнтересна рецепта. Поздравления
[quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Аз пък обичам сладолед в истинският смисъл на думата. [/quote]
И аз обичам доста сладоледчета, но и на шоколадите и на бананите съм фен (особено комбинацията катма с банан и шоколад).
Катапулт
Рейтинг: 521 НеутралноТова не е сладолед, но е интересен десерт.
Impossible Is Nothingetty1
Рейтинг: 2230 ВеселоБанани с пижами! Много приятна и полезна идея
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstinесе
Рейтинг: 521 НеутралноТова изглежда готино. Ще го пробвам.
biggeorge
Рейтинг: 418 ВеселоДояде ми се леден банан на клечка от тази статия!
Мото: Живей и остави другите да живеят!borko_to
Рейтинг: 488 НеутралноЗа съжаление в голяма част от купешките сладоледи се крият съставки, които не са от най-полезните, особено за подрастващите организми.
Правите дървета в гората, първи се отсичат!------------------------------------------
хаха, в браните зелени банани и обработвани с какво ли не, не се крият никакви вредни съставки нали?
lil_alex
Рейтинг: 751 НеутралноБананите се обработват единствено с етиленов газ. Който по принцип се отделя от зрелите плодове и кара плодовете до тях също да зреят ускорено. Но тъй като няма време, в супермаркетите използват концентриран етиленов газ за прекалено зелените банани.
JR Ewing
Рейтинг: 411 ВеселоThere's always money in the banana stand...
anonymous_
Рейтинг: 418 НеутралноДо коментар [#7] от "borko_to":
Т.е., искаш да кажеш, че плодовете са по-вредни от Е-тата?
borko_to
Рейтинг: 488 НеутралноДо коментар [#10] от "anonymous_":
Правите дървета в гората, първи се отсичат!Божеееее........Божееее.....
Зависи с какво са третирани, ти ако си въобразяваш, че не ги обработват с отрови и консерванти...Пък и не знам какви полезни вещества би имало нещо, което не е зряло на слънце (не се отнася само за бананите).
Живей си живота, носи си новите дрехи и не му мисли много за Е-тата...
dweller
Рейтинг: 213 НеутралноЛесно, достъпно и почти невредно
...поради що се срамиш да се наречеш българин?plamen.petkov
Рейтинг: 213 НеутралноПробвах го. Много е добре, само може да се сложи малко мляко в шоколада защото е много гъст и трудно се нанася равномерно.
Ирина Катеринска
Рейтинг: 572 НеутралноДо коментар [#13] от "plamen.petkov":
.
Това е много добра идея, малко масло или течна сметана също биха помогнали. Най-добре е да се използва готварски шоколад, по принцип, той се нанася най-лесно, но и всякакви други вършат работа
Miloslava
Рейтинг: 373 НеутралноОооо, даже и някои хитринки прочетох в коментарите и смятам да се възползвам