Ледени банани на клечка

Ледени банани на клечка

© Ирина Катеринска



Има ли нещо по-прекрасно от сладолед през лятото? Ако попитате децата – със сигурност не. През този сезон любимото лакомство обичайно им е разрешено през цялото време, стига да не се прекалява, да не разваля вечерята и да няма опасност от разболяване.


За съжаление в голяма част от купешките сладоледи се крият съставки, които не са от най-полезните, особено за подрастващите организми. За забъркване на домашен не винаги остава време, а и малчуганите често му намират кусури, най-вече, че се различава от предпочитания от тях, който могат да намерят във всеки магазин.


Вариантът в тази рецепта не е сладолед в истинския смисъл на думата, но точно различността му го прави толкова привлекателен. Децата съвсем спокойно могат да си го приготвят и сами, а родителите да им разрешат поне по два, без угризения на съвестта. Защото какво лошо има в замразени банани, заляти с хубав натурален шоколад и поръсени с любими вкусове?




Базовите съставки са съвсем прости, което дава възможност за всякакви вариации – млечен, вместо горчив шоколад, кокосови стърготини или шарени пръчици за поръсване, на мястото на счуканите ядки, крокант също би им паснал чудесно, както и нарязани на ситно сушени плодове.


За направата на 4 порции са нужни: 2 големи банана, 60 г качествен натурален шоколад, натрошени орехи за поръсване, шишчета или плоски пръчици за сладолед


Бананите се разрязват на две части и всяка се набучва на пръчица или шишче. Поставят се върху алуминиево фолио и се прибират в камерата за 1 час.


След като бананите са замръзнали, шоколадът се разтапя на водна баня и всеки "сладолед" се залива с част от него. Важно е да се работи бързо, тъй като шоколадът се втвърдява след около минута. Отгоре всеки банан се поръсва с натрошените орехи или с друг вкус по желание.


Сладоледите се връщат обратно в камерата и след 30 мин. са готови за консумация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 809 Неутрално

    Вариантът в тази рецепта не е сладолед в истинския смисъл на думата
    =====================================
    Аз пък обичам сладолед в истинският смисъл на думата.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  2. 2 Профил на Finland
    Finland
    Рейтинг: 690 Неутрално

    Интересна рецепта. Поздравления

    [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Аз пък обичам сладолед в истинският смисъл на думата. [/quote]

    И аз обичам доста сладоледчета, но и на шоколадите и на бананите съм фен (особено комбинацията катма с банан и шоколад).

  3. 3 Профил на Катапулт
    Катапулт
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Това не е сладолед, но е интересен десерт.

    Impossible Is Nothing
  4. 4 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2131 Весело

    Банани с пижами! Много приятна и полезна идея

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  5. 5 Профил на есе
    есе
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Това изглежда готино. Ще го пробвам.

  6. 6 Профил на biggeorge
    biggeorge
    Рейтинг: 442 Весело

    Дояде ми се леден банан на клечка от тази статия!

    Мото: Живей и остави другите да живеят!
  7. 7 Профил на borko_to
    borko_to
    Рейтинг: 522 Неутрално

    За съжаление в голяма част от купешките сладоледи се крият съставки, които не са от най-полезните, особено за подрастващите организми.
    ------------------------------------------
    хаха, в браните зелени банани и обработвани с какво ли не, не се крият никакви вредни съставки нали?

    Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  8. 8 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1078 Неутрално

    Бананите се обработват единствено с етиленов газ. Който по принцип се отделя от зрелите плодове и кара плодовете до тях също да зреят ускорено. Но тъй като няма време, в супермаркетите използват концентриран етиленов газ за прекалено зелените банани.

  9. 9 Профил на JR Ewing
    JR Ewing
    Рейтинг: 435 Весело

    There's always money in the banana stand...

  10. 10 Профил на anonymous_
    anonymous_
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#7] от "borko_to":

    Т.е., искаш да кажеш, че плодовете са по-вредни от Е-тата?

  11. 11 Профил на borko_to
    borko_to
    Рейтинг: 522 Неутрално

    До коментар [#10] от "anonymous_":


    Божеееее........Божееее.....

    Зависи с какво са третирани, ти ако си въобразяваш, че не ги обработват с отрови и консерванти...Пък и не знам какви полезни вещества би имало нещо, което не е зряло на слънце (не се отнася само за бананите).
    Живей си живота, носи си новите дрехи и не му мисли много за Е-тата...

    Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  12. 12 Профил на dweller
    dweller
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Лесно, достъпно и почти невредно

    ...поради що се срамиш да се наречеш българин?
  13. 13 Профил на plamen.petkov
    plamen.petkov
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Пробвах го. Много е добре, само може да се сложи малко мляко в шоколада защото е много гъст и трудно се нанася равномерно.

  14. 14 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    До коментар [#13] от "plamen.petkov":

    Това е много добра идея, малко масло или течна сметана също биха помогнали. Най-добре е да се използва готварски шоколад, по принцип, той се нанася най-лесно, но и всякакви други вършат работа .

  15. 15 Профил на Miloslava
    Miloslava
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Оооо, даже и някои хитринки прочетох в коментарите и смятам да се възползвам





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK