Сладкишът на мама

Плодовете се спускат сочно в пухкавото маслено тесто и по време на печенето ароматните им сокове напояват сладкиша, превръщайки го в неустоима сладост

© Димитър Катерински

Плодовете се спускат сочно в пухкавото маслено тесто и по време на печенето ароматните им сокове напояват сладкиша, превръщайки го в неустоима сладост



Сладкишите на мама имат специален вкус, дори и за вече порасналите деца. Ухаят на спомени и безгрижни моменти, на топла закуска, когато нищо друго няма значение освен удоволствието от първата хапка.


Обичайно това са прости рецепти, за кекс или плодови сладкиши, които се правят често и изтъкават плътна нишка от ароматно удоволствие. Един ден тя се прехвърля в кухнята на вече голямото дете, което започва само да ги приготвя – за себе си и любимите си хора.


Всяко семейство си има поне една такава рецепта, изключително сполучлива, записана на пожълтял вече лист, която сякаш не се нуждае от никакви промени или добавки.




Сега е моментът и за младите родители да създадат подобен спомен от вкусно удоволствие за децата си, ако вече не са го направили. Защото споделената храна е една от връзките, която изтъкава килима на традицията и сплотеността и кара порасналите вече малчугани да се чувстват отново малки, щом им заухае на ванилия и пухкав сладкиш. Особено ако са участвали активно в приготвянето й.


Това е любимата рецепта на моята майка, която може да се направи с всякакви пресни плодове през лятото или с такива от компот през зимата. Най-вкусен е със сини сливи, но моята любима комбинация е с праскови или нектарини. Плодовете се спускат сочно в пухкавото маслено тесто и по време на печенето ароматните им сокове напояват сладкиша, превръщайки го в неустоима сладост. Преди сервиране може да се поръси с пудра захар.


За направата му са нужни: 2 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 125 г краве масло (на стайна температура), 500 г праскови или нектарини.


Плодовете се измиват добре и се нарязват на малки парченца. Фурната се включва да загрява на 180 градуса.


Маслото и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Към сместа се добавят яйцата едно по едно и киселото мляко, след което се разбърква отново. Накрая се изсипва брашното, заедно с бакпулвера и тестото се разбива за няколко минути, докато стане хомогенно.


Правоъгълна тава с размери 30 см. на 20 см. се намазва с масло и се поръсва с малко брашно. В нея се изсипва сместа и се заглажда. Отгоре се разпределят равномерно плодовете.


Сладкишът се пече около 40 мин. в предварително загрятата фурна или докато придобие приятен златист цвят и при проверка с клечка, тя излиза суха. Преди консумация се оставя напълно да се охлади.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1604 Весело

    Ех, че вкусно ....
    Сега си я припомних тази лесничка рецепта, ще взема да я реализирам

    Предразсъдъците са за ограничените.
  2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 672 Весело

    Браво за рецептата, напомня ми за едни други години - лесни и безгрижни ухаещи на домашно сладко и детски магарии.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  3. 3 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1394 Неутрално

    Скоро си мислех, че ми трябва подобна рецепта, за да си направя сладкиш с вишни, благодаря!

  4. 4 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3810 Весело

    Любима рецепта!
    Подлежи на импровизации - като се започне от черешите, през кайсии, та до праскови - резултатът винаги е вкусен!
    Още докато е топъл, аз поръсвам сладкиша с малко пудра захар с ванилия, но това е по желание.
    За децата - сокче, чай или мляко; за възрастните - силно кафе, като "другата гледна точка" на сладкото.
    От опит зная, че до вечерта тавичката се изпразва.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  5. 5 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 912 Неутрално

    Катерински, здраво се глезите вие Наистина ли ги приготвяте тези работи?

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  6. 6 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    Няма канела, няма ванилия...
    Това да не е нещо диетично или просто е за хора отдавна отвикнали да си угаждат?

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  7. 7 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#5] от "Без коз":

    Стига па ти бе, това е паунд кейк, слагаш по 1/2 кило то всичко - мляко яйца, захар, брашно и масло и се получава. Найпростоия сладкиш в книгата. Просто е с половин пропорции.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  8. 8 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3810 Весело

    До коментар [#6] от "Десен":

    Не разваляй тази вкусотия с канела!
    Само ванилия и настъргана кора от лимон!

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  9. 9 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#3] от "princess_x":
    Най-често правеният плодов сладкиш вкъщи в детството ми, беше с вишни. Преди няколко дена се бях сетила за него.
    Остава само да се снабдя с вишни.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  10. 10 Профил на Салмонела
    Салмонела
    Рейтинг: 1336 Весело

    Фурната се нагрява на 180 градуса...
    И когато сладкишът е готов - изхвърляте го и мятате пържолите.

    п.п. Нищо против сладкиша нямам, просто си спомних един класически хайдушки виц.

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
  11. 11 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1394 Неутрално

    До коментар [#9] от "Lady Zeppelin":

    В интерес на истината, никога не съм правила подобен сладкиш. Избягвам да правя сладкиши, при които се използват миксер и фурна, но за този ще се пробвам. Интересно, дали ще му подхожда шафран - може би зависи от плодовете?

  12. 12 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#11] от "princess_x":
    Е, аз имам някакъв опит от правенето на сладкиши. Миксерът изобщо не е задължителен. Бъркам на ръка по навик, защото вкъщи късно се сдобихме с миксер. Виж, фурната е трудно да бъде избегната при този вид сладкиши.
    Шафран не съм използвала.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  13. 13 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3810 Неутрално

    До коментар [#11] от "princess_x":
    До коментар [#12] от "Lady Zeppelin":

    То е въпрос на вкус, но ми се струва, че на толкова лек сладкиш подправки от рода на шафран, даже джинджифил, не биха били подходящи.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  14. 14 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1394 Неутрално

    До коментар [#12] от "Lady Zeppelin":

    Ще се пробвам, само да излязат хубавите вишни. Харесва ми да има леко кисела жилка във вкуса на сладкишите.

  15. 15 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#13] от "Домакиня":
    Сигурно си права. Шафран не използвам, изобщо.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  16. 16 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1394 Неутрално

    До коментар [#13] от "Домакиня":

    Сигурно е така. Виждала съм рецепта с пълнеж от рикота и тесто, овкусено с шафран - тя сигурно е хубава.

  17. 17 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#14] от "princess_x":
    И аз затова обичам вишните. Тази година не преминаха ли вече? нашите са обрани, а и беше лоша година за вишни.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  18. 18 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1394 Неутрално

    [quote#15:"Lady Zeppelin"] Шафран не използвам, изобщо. [/quote]

    Мммм, трябва да го пробваш в ризотото!

  19. 19 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1356 Неутрално
  20. 20 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 973 Неутрално

    До коментар [#6] от "Десен":

    Според мен малко канела ще подхожда, ако сладкишът е с ябълки. Само не зная как ще се съчетае с кравето масло и киселото мляко, те си имат доста силен собствен аромат.

  21. 21 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1394 Неутрално

    [quote#17:"Lady Zeppelin"]Тази година не преминаха ли вече?[/quote]

    Да не би да са преминали така бързо, че не съм и забелязала?
    Ще трябва да опитам със сини сливи.

  22. 22 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2433 Весело

    До коментар [#13] от "Домакиня":

    Плодовата пита на баба! Любим спомен и вкус, ще го направя днес с кайсии А иначе съм от отбора без силни подправки: максимум ванилия, ароматите на плодовете и маслото са достатъчни тук.
    Разнежи ме Ирина Катеринска!

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  23. 23 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3810 Весело

    До коментар [#22] от "etty1":

    Приятно е да се "срещнем" толкова домакини във форума!
    За разнежване, обаче, препоръчвам парче сладкиш, кафе и някоя от книгите на Джоан Харис - женско забавление; напр. "Къпиново вино" или "Шоколад".

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  24. 24 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1391 Весело

    Един съвет от мен - разбийте киселото мляко на айран и го изпийте с нарязаните плодове в него, а рохко сварените яйца изяжте, след няколко часа. Без тестото и маслото, спокойно може да минете.

    /не се чете/
  25. 25 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1391 Весело
  26. 26 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1391 Весело
  27. 27 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1391 Весело
  28. 28 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3810 Весело

    До коментар [#25] от "Тони Шнайдера":
    До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":

    Братовчеде Тони, какво толкова написа, че "Дневник" възмутен два пъти "отказва" да покаже думите ти?

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  29. 29 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1391 Весело
  30. 30 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1280 Неутрално

    Домакинииии, внимавайте, защото с такива рецепти килограмите се качват незабележимо но устойчиво!!!

    Приятен апетит!

  31. 31 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    Сега е моментът да отида на гости на мама с пликче кайсии. Нейните сладкиши някак винаги са ми по-вкусни от онези, които приготвям у дома.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  32. 32 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1391 Весело
  33. 33 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Рейтинг: 1170 Неутрално

    До коментар [#31] от "ПАВЛА - సటోరి":

    ++++++

    И при моята майка е така. Винаги при нея храната при нея е най вкусна.

    "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
  34. 34 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#33] от "Велислав":
    Шшшт. Един непоискан съвет от мен.
    Не го казвай на жена си (ако имаш такава). Хич няма да й хареса.


    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  35. 35 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Рейтинг: 1170 Весело

    До коментар [#34] от "Lady Zeppelin":

    Добре, ще го имам предвид.

    "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
  36. 36 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#33] от "Велислав":
    [quote#33:"Велислав"] Винаги при нея храната при нея е най вкусна.[/quote]
    При нас не е точно така, има неща, в които доста съм я надминала, както самата тя признава. Но сладкишите ... са и направо мечта.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  37. 37 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 3361 Неутрално

    До коментар [#32] от "Тони Шнайдера":
    Хубаво го каза , братчед.

  38. 38 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Рейтинг: 1170 Неутрално

    До коментар [#36] от "ПАВЛА - సటోరి":

    Браво. Така трябва, ученика да надминава учителя. Ау, като става въпрос за сладкиш, как ми се доядоха в момента...

    "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
  39. 39 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#38] от "Велислав":
    Започвай да се подмазваш на мама, тъкмо за следобедното кафе може и да се уредиш.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  40. 40 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 672 Весело

    До коментар [#25] от "Тони Шнайдера":
    До коментар [#26] от "Тони Шнайдера":
    До коментар [#27] от "Тони Шнайдера":
    До коментар [#29] от "Тони Шнайдера":
    До коментар [#32] от "Тони Шнайдера":

    Братчед, е на това му се вика цензура от най-висша класа!

  41. 41 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 672 Весело

    До коментар [#39] от "ПАВЛА - సటోరి":

    Погледни, какъв дъжд се гласи да вали... ще станем на мокри котета в него, ако се юрнем към родата.

  42. 42 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#41] от "ръпончо":
    Ми при мен вече вали и си много прав, не искам да си окалям лапките из локвите.
    Нямам друг избор, освен да се запътя към кухнята, ако искам сладкиш.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  43. 43 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Рейтинг: 1170 Весело

    До коментар [#39] от "ПАВЛА - సటోరి":`



    "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
  44. 44 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 533 Неутрално

    Когато човек се храни с апетит, желание и радост от живота - единственото нещо, от което може да умре, е от старост.

  45. 45 Профил на Вишински
    Вишински
    Рейтинг: 533 Неутрално

    И един съвет към ергените: наслаждавайте се на сладкишите на майките си - докато можете и не им намирайте кусури: с носталгия ще си спомняте за тях всеки пък, когато жена ви (благоволи) да направи нещо подобно...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK