"Заедно в учене и игра" търси възможност да продължи

2

© Мария Съботинова

2Деца, участвали в програма за интеграция на българи и роми, изпълнявана в две училища в София и в Бухово, искат заниманията да продължат. Има опасност обаче начинанието да спре заради липса на пари. "Заедно в учене и игра" е проект на сдружението "Разнообразни и равни".


Досега той е финансиран от "Ромски образователен фонд", който подкрепя проекти в Централна и Източна Европа за интеграцията на деца от ромски деца в училище. Парите, които организацията предоставя, се разпределят на квотен принцип за всяка държава. Бюджетът на програмата за България може би е изчерпан, вероятно защото някои други неправителствени организации са кандидатствали и са спечелили средствата, предположи пред "Дневник" председателят на "Разнообразни и равни" Радостин Манов. Това е причината за учебната 2013-2014 г. проектът да не може да бъде финансиран по тази програма. Сдружението ще се опита да продължи, като ще потърси средства от фондация "Тръст за социална алтернатива", която се подпомага от фондация "Америка за България" или по оперативна програма "Човешки ресурси".


За учебната 2012-2013 г. са похарчени  61 818 евро в училището "Отец Паисий" в квартал Бутунец и "Св. Кирил и Методий" в Бухово. Те са били избрани, защото деца в тях - българчета и ромчета, никога преди това не са участвали в подобен проект. Преподаватели по извънкласните дейности,  финансирани по проекта, са били учителите от двете училища.
Допълнителна педагогическа помощ са получили 321 деца в смесени групи. От тях 40 - в предучилищна възраст, 257 – ученици от втори до осми клас. За всяко е бил съставен индивидуален социално-педагогически профил, на базата на който педагозите са се опитвали да решат образователните му проблеми при извънкласните занимания.


Освен допълнителни часове по български език и математика учениците са имали и занимания по социално включване, чиято цел е била да бъдат преодолени предразсъдъците за етническия произход на децата.


На въпроса от анкета в края на миналата учебна година дали искат да продължат със заниманията от 122 ученици 118 отговарят положително. На въпрос какво от програмата им е било най-полезно  половината са отговорили "заниманията по български език", почти толкова - математика. Дванайсет деца са отбелязали предмета "Обмен между култури".


Много от учениците са казали, че допълнителната подготовка им е дала повече знания, а 52 - че са подобрили успеха си в училище. "Програмата за нас е успешна и това се вижда от количествените и качествените резултати", казва Радостин Монов, председател на сдружението "Разнообразни и равни". Подобрение според него може да се търси в работата с родителите, като те бъдат включени в образователния процес чрез различни инициативи.


Сдружението има предложение от община Ботевград да разшири дейността си там, развивайки проекта на нейната територия в пет основни и три средни училища. Дейността на сдружението там ще се финансира по проект на "Тръст за социална алтернатива".

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Тези проекти са много важни, интеграцията е крайъгълен камък за една по-добра България.
  Мангалите сега са много удобни за всяка власт със своята примитивност, но много неудобни за бъдещето на страната.
  При една интеграция и цивилизоване на масата цигани ще се намали естествено раждаемостта и ще се увеличи полезността за самите тях и за околните на циганите.
  Циганите са един от вероятно трите основни проблема на България и всичките са взаимосвързани - образование, икономика, демография.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Там би следвало да се осигурят пари от бюджета!Особено важно е!
  Това са наши деца - на България.

  Tony
 3. 3 Профил на edlund
  edlund
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Който смята, че този фонд следва да получи пари, може да направи дарение на сайта им. Просто напишете "Ромски образователен фонд" и си пригответе дебитните карти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK