Лютеница със сирене

Това е лютеницата със сирене на баба и е толкова вкусна, че винаги свършва още преди зимата да е настъпила с пълна сила

© Димитър Катерински

Това е лютеницата със сирене на баба и е толкова вкусна, че винаги свършва още преди зимата да е настъпила с пълна сила



Лютениченото време наближава със страшна сила.


В какво се изразява? По улиците започва да ухае на пушек и печени чушки, доматите свършват рано-рано на пазара, а у децата, научени на този ритуал, започва да се забелязва нетърпение. За тях това са най-хубавите дни, когато краят на лятната ваканция осезаемо приближава, дните стават малко по-кратки, а нощите едва-едва захладняват. И са определено онези дни, в които с мама и татко или с баба и дядо ще приготвят лютеница.


Ако до този момент не сте опитвали да направите у дома това вкусно лакомство, сега е моментът да запретнете ръкави и заедно с децата да се повеселите, тъй като приготвянето й отнема понякога и два дни, ако се захванете с големи количества.




Веднъж да се изпекат чушките, доматите да се направят на пюре, всичко да се смели, а в някои рецепти участват патладжани и моркови, които още повече удължават процеса. Но всичкия този труд си заслужава не само заради вкуса, но и заради споделеното семейно удоволствие. И в радостта от това да запечаташ лятото в бурканчета.


Тази рецепта е за една по-специална лютеница - онази, най-любимата от моето детство. Това е лютеницата със сирене на баба и е толкова вкусна, че винаги свършва още преди зимата да е настъпила с пълна сила. Дозата е голяма, но спокойно може да се намали на половина и дори повече, стига да се спази съотношението чушки-сирене-мазнина. Задължително включете децата в направата й и си създайте хубав спомен за споделено вкусно преживяване.


За направата й са нужни: 7 кг чушки, 1 кг сирене, 400 мл олио, черен пипер по желание.


Чушките се измиват и се изпичат в чушкопек или във фурната. Аз пека във фурната, като ги нареждам плътно една до друга в застлана с хартия за печене тава на 200 градуса с вентилатор. След като са готови, чушките се слагат в найлонов плик, за да се задушат и, като се охладят, се обелват и почистват от семките.


Чушките и сиренето се смилат в машинка за месо, като се слагат едновременно няколко чушки и парче сирене, за да се получи хомогенна маса. Могат да се смелят и в кухненски робот.


Смляната лютеница се прехвърля в голям съд и се запържва в олиото за 5-10 мин. при непрекъснато бъркане. По желание се овкусява с черен пипер и се насипва в бурканчета, които се стерилизират във вряща вода за 30 мин. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5384 Неутрално

    чудесно ! само ще добавя да се използва истинско сирене а не някакъв ПРОДУКТ !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на Ogiigo
    Ogiigo
    Рейтинг: 1128 Неутрално

    Звучи вкусно! Няма нищо по-хубаво от домашно приготвена лютеница!

    Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
  3. 3 Профил на Freedom of Speech
    Freedom of Speech
    Рейтинг: 660 Весело

    На който като дете лицето му бе е било червено от лютеница - крачка назад!

    Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
  4. 4 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2493 Неутрално

    Ще я пробвам. Аз правя по- сложна рецепта - без сирене, с патладжан, моркови и други продукти.

  5. 5 Профил на bibian
    bibian
    Рейтинг: 714 Весело

    Какви времена настанаха - опекох чушките на барбекюто Но станаха много добре. Ще взема да я пробвам още днес...

    以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
  6. 6 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1366 Весело

    Ароматът и вкусът на детството.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  7. 7 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 660 Весело

    А, пък, ако си отвориш едно бурканче читава лютеница и си раздробиш в нея сирени и настържеш лук, става също много добро!

  8. 8 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
    Рейтинг: 1149 Неутрално

    Тази статия за лютеницата със сирене направо ме върна в детските години.

    "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
  9. 9 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 809 Любопитно

    [quote#6:"ПАВЛА - సటోరి"]Ароматът и вкусът на детството.[/quote]
    Ама къде е доматито бе госпожа? Само пиперки ли?

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  10. 10 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1366 Любопитно

    До коментар [#9] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
    [quote#9:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Ама къде е доматито[/quote]
    Още е близо до колците. Тази е друг вид, без домати. Пробвала съм веднъж, много е добра. А ако я пръжнеш с яйчица после ... става страхотия.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  11. 11 Профил на Салмонела
    Салмонела
    Рейтинг: 1366 Весело

    Тази рецепта май е за пиперица.
    Но и в нея се слагат домати...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
  12. 12 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Тази тема е величествена! Тя наистина заслужава да измести темата за статуята с отчупения пръст (която пък стана повод да си кажем колко са прости американците, а ние, колко сме "сложни" - абсолютни европейци!)

    The best way out is always through Robert Frost
  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5384 Весело

    До коментар [#13] от "Курт Деликуртев 523":

    кой от каквото разбиРА МАЛКИЯ !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15 Профил на MC Hammer
    MC Hammer
    Рейтинг: 388 Неутрално

    И кисело зелце, става мечта ...

    ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
  16. 16 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 1366 Весело

    Ха на това му викаха '' пастет '' като бяхме на военно обучение във ВПЛ / Военно Полеви Лагер - Георги Кирков / - МОК '' Медет '' и ни го даваха за следобедна закуска.
    Дежурните го мажехме ама по братски на едните тънко, тънко връз филията та ги ядяха до водоноските и изпъваха шии като Цалапишки мисирки а на нас и нашите хора един пръст дебело да си омажеш чак носа. То и в казармата май с нещо такова ни захранваха. Нема що 'арни келемета си бехме.

    Цацарoff - Оставка ! >:-)
  17. 17 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 878 Неутрално

    Лютеницата със сирене е един от най-страшните ми кошмари в детството. Напомня специалните ефекти, използвани в хорър и зомби холивудски продукции. И на миризма го докарва. Не знам защо беше редовна закуска в детската градина, повечето деца я мразеха.

  18. 18 Профил на ЙЕИ
    ЙЕИ
    Рейтинг: 540 Неутрално

    Абе рецептата си е 3-5-8
    3 кг патладжан,
    5 пипер
    8 домати
    първите 2 се пекът, патладжана се оставя да се оцеди от горчивото и задушат. После се белят
    Докато се чака се мели доматито, слага се в тавата да се сгъсти и почва добавянето на смления пипер и патладжан, накрая бутилка олио и сол на вкус
    ИИИИ има 2 варианта 2 буци сирене се натрошават и слагат в сместа и се запечатва в буркани или отваряш буркана с лютеницата в купичка си надробил сирене заливаш го с лютеница омесваш и мажеш на филията и изведнъж се оказва че хлябът пак е свършил а буркана с лютеницата го няма

  19. 19 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    Тезисите на Живков включваха и "САМОЗАДОВОЛЯВАНЕТО", той бе наясно, че "самозадоволяващият се българин" , няма гражданска позиция, а само лична!

    И както се вижда днес, това е една потвърдена истина!

  20. 20 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално


    До коментар [#18] от "ЙЕИ":

    Нещата при "по-динамичните" семейни традиции, както се отбеляза в публичното пространство от най-високи управленски нива, в едни по-нови времена са били заменени със свинска мас за намазване по филията, както и с обработката на двора с посадени за същата цел картофи.

    Може би с цел за по-качественото енергизиране на последващи действия...

  21. 21 Профил на Софиянец
    Софиянец
    Рейтинг: 564 Неутрално

    ОБичам домашно направена лютеница. Баба ми я прави страхотна. НО, категорично не съм съгласен с първия абзац на авторката, че края на август били най-хубавите дни за децата. Макар да не беше скоро, когато бях ученик, но след 15-ти август винаги настъпваше леко сдухващото усещане, че лятото свършва и първият учебен ден отново пристига...Чувство, безумно неприятно за всеки един ученик.

  22. 22 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2083 Неутрално

    До коментар [#12] от "Realistka":

    Тук се вижда, че форума си е доста селски! Дори най-изтънчени аристократи със синя кръв забелязвам с какво умиление да говорят за приготвянето на зимнина в уж дворцовото си детство, а както личи това ги занимава и до днес...

    Впрочем пресни продукти - и плодове, и зеленчуци ги има целогодишно на пазара. Няма нищо по-полезно и по-вкусно от консумацията на прясна сурова храна!

  23. 23 Профил на frequentflyer
    frequentflyer
    Рейтинг: 442 Неутрално

    затова Септември е любимия ми месец

  24. 24 Профил на ръца пръца
    ръца пръца
    Рейтинг: 823 Весело

    най-вкусно е направеното с любов

    птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
  25. 25 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#21] от "Софиянец":

    Така си е, защото няма осъществена реформата още от Възраждането, когато децата са тръпнели да отидат в школкото, тя изисква средства, за да бъде училището желано и с нетърпение очаквано място.

    До тогава Министерството ще носи заслужено в заглавието си думата "просвета". Защото едно е да си просветен, а съвсем друго е да и образован...

  26. 26 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1586 Неутрално

    Копи - пейст - и отива в кулинарната ми библиотека.
    Някой ден, може и да пробвам.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  27. 27 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1874 Весело

    Мразя лютеница със сирене, много е безвкусно

    Предразсъдъците са за ограничените.
  28. 28 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#22] от "Митев":

    ...чек ся, дай да не сеем разделения, защото едное да си институционален "селянин", а корено различно е да си носител на званието "селяндур"...

    Така си е и с "гражданите", защото такава титла е въпрос на самоосъзнат процес. Хората от провинцията плахо придошли от нужда в града, се наричат гальовно от кореното си родословие "гражданья".

    А не тези настанили се в иззетите жилища на пратените в лагери или изселени с тази нарочна цел кореното градско население окачествява като "селендуря", откъдето и е леко промененото по-горе определение - "СЕЛЕНДУР"

    Това си е една дамга поставена с нажежено желязо върху гърбината на всеки дошъл в някой по-голям град, недай си боже в София, оставащо за цял живот, както и за поколенията му, разпростиращо се днес върху цяла прослойка невини души полагащи неимуверни усилия от бележитата дата 9.9.1944 година да се приспособят някак, към града, който по тяхна преценка никога няма да ги приеме, поради по-горе описаното обстятелство.

    И затова тези инвенции с домашната лютеница, ти изглеждат така особени.

    Българинът е най-злопаметният комунистически обществено създаден продукт и това е видно от процесите, които протичат около него и позициите, които заема днес в тях, защото те са естествено повлияни от тази норма.

  29. 29 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#17:"lil_alex"]Не знам защо беше редовна закуска в детската градина, повечето деца я мразеха. [/quote]

    А на мен най-омразно ми беше да закусвам сутринта в детската градина (което днес не вярвам да се случва в никоя детска градина - закуска сутринта + обед и следобедна закуска). Не можех да понасям сварено прясно мляко с филия, намазана с масло или пък макарони на фурна!
    Иначе имам спомени за филии, намазани с масло, лютеница и сирене, които ни даваха за следобедна закуска на пионерските лагери. Но никога не съм обичала особено купешка лютеница.

  30. 30 Профил на Ab.Inferis
    Ab.Inferis
    Рейтинг: 714 Неутрално

    заради тая статия се качих в колата, хванах пътя и бих 15 мили да ида да си купя сиренце ))

    ...And Justice for All
  31. 31 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#12:"Realistka"]която пък стана повод да си кажем колко са прости американците, а ние, колко сме "сложни" - абсолютни европейци!) [/quote]

    И тук ще се намери повод - американците са разпространили кетчъпа по света, а ние сме измислили лютеницата (само дето светът не я е опитвал още, щото не сме добри в маркетинга и рекламата)

  32. 32 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3751 Неутрално

    Есенно време прибирам във фризера пликчета с печени чушки и през зимата правя често такава лютеница без пържене и стерилизиране. Просто след смилането в блендера добавям подправки и малко зехтин.
    Вкусно е, нямам рекламации.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  33. 33 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#31] от "princess_x":

    Много истина има в това, но само ако си помислим, колко пара трябва за да променим вкусовете установени в световен мащаб, бюджета отново трябва да опре до МВФ.

    А производството на лютеница сигурно трябва да бъде 2 пъти по-голямо от това на всички взети заедно производители на кетчъп за да се наложи.

    Само за пример може да послужи факта, че HUNTS и HEINZ, бъркат рецептите си в дузини цистерни подобни на нашите бетоновози непрекъсваемо и безкомпромисно вече почти от 70 години...

  34. 34 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    Може би съм единствената българка, която никога не е правила лютеница (нито компоти, сладка и пр.) Направо ме е срам!

  35. 35 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#31] от "princess_x":

    Вкусът е въпрос на навик и нашите храни са сигурно в пъти по-вкусни за нас защото сме свикнали с тях, но за Светът, те изглеждат по доста по-различен начин.

    Той "Светът" е привикнат да яде повече сладко от колкото кисело и солено. Поради факта на консервиращото действие на захарите, а киселото и солта от край време се свързват с развалата на непригодноста на храните, вкиснати, но осолени за да бъдат спасени в последният момент преди да се изхвърлят.

    За това шансовете ни не са много големи, освен в една многомилиардна световна кампания, подкрепена от много сериозно производство, което в края на краищата пак ще компрометира крайният продукт, произвеждан в такива мега мащаби.

  36. 36 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#33:"convince"]колко пара трябва за да променим вкусовете установени в световен мащаб, [/quote]

    Мутри-националните затова успяха да корумпират вкуса на половината свят!
    Не съм запозната - HEINZ, Крафт и Нестле не са ли се пробвали още в лютеницата - сигурно има мегдан да я доразвалят.

  37. 37 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#34] от "princess_x":

    Сигурно не си имала възможност да се присъединиш към този "ритуал", за който се изискват определени условия, може и да са първобитни, но все пак трябва да са налични и възможни.

    Наши особени привърженици на това приношение, тъпчеха бидони с кисело зеле по балкони и мазета, пърлеха пипер под прозорците на съседи и между блоковите казанни пространства биваха снабдявани с гориво от прясно откъртени черчевета на напуснати къщи от изселени нарочно в южната ни съседка под формата на дълго продължаваща екскурзия сезони наред.

    Та, който няма условия и нагласа да има кокошарник в таванското помещение или навика да умирисва и въвонява стълбища и цели блокове, а защо не и цели квартали, по-добре е да не се и захваща. Защото трябват не само тънки умения, но и семейни и културологични традиции в областа.

  38. 38 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#35:"convince"]Той "Светът" е привикнат да яде повече сладко от колкото кисело и солено.[/quote]

    Точно със захарта американците успяха да 'превземат' храни като сладоледа, кафето, пицата и други - те увеличиха съдържанието на захар в тях и по този начин хората привикнаха към американските 'рецепти' и често не харесват оригиналните, италиански рецепти (както е за изброените по-горе храни).
    Аз, например, никога не слагам захар на доматения сос за паста, или в супите, където има домати. Някои хора не могат да вкусят такава храна, защото имали 'киселини'. (Най-вероятно предизвикани от цигарите, които пушат нонстоп

  39. 39 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#36] от "princess_x":

    Хората държащи бизнес със SLOW FOODS не си позволявт ползване на каквито и да било ерзац налагани вкусове.

    Работата е в това, че нещата излизат скъпи и рано или късно се ползват само от елитите.

    Няма още гений, който да храни милиардите здравословно! Или още такъв не се е родил или организмите ни не са се приспособили.

    Статистиката е безмилостна:
    1947 - един на 25 се диагнозира от рак.
    1958 - един на 15
    1978 - един на 10
    1998 - един на 5
    2012 - един на 3

  40. 40 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    До коментар [#37] от "convince":

    Прав си, но все пак, когато бях малка, много обичах уханието на дим и къкреща лютеница, което се носеше по улиците на Пловдив. Смесваше се меланхолично с дъха на настъпващата есен, жълтите листа и влажния, захладял въздух.

  41. 41 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#39:"convince"]Статистиката е безмилостна: [/quote]

    Ракът е цената, която плащаме за еволюцията и 'прогреса'.

  42. 42 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#38] от "princess_x":

    Добре правиш, защото храните отдавна масово се подслаждат не със захар, което е в пъти по-безопасно, а с царевичният захарен сироп, който е двукратно вреден, но толкова ефтин, че нищо произвеждано промишлено и масово, неможе да му устои:

    ПЪРВО царевицата е продукт който се обработва винаги с ГМО иначе добивите спадат драстично, става въпрос за обработката на посевният материал, да не говорим за последващите пръскания с химикали против вредители и т. н.

    ВТОРО захарните свръх дози, са основа за развитие на канцерогенен материал, те са така да се каже основата върху, която той се развива най-успешно от какъвто и да е вид канцерозната клетка. И от там един насмукан със захари организъм е едно благодатно поле за развитие и процъфтяване на всяка подобна реколта.

    ТРЕТО за свръх теглото няма да говорим, защото увредените от високо кръвно, а от там бъбреци, мозък и сърце в недостатъчност на функциите им са стотици милиони в световен мащаб.

  43. 43 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#40] от "princess_x":

    Да това е поезията, но приготвянето традиционно и системно на храни с които сме поетично свързани, а от там и вкусово ориентирани на открит дим от органични материали съдържав себеси и канцерогените въглеродни съединения, от които се предизвикват изменения подобни на пушачите на тютюн.

    Друг фактор са пържените и печени храни над 250 градуса, които отделят аминофталамин, а това е невъзможно дори и при ежедневните хляб, сириал, а за ресторантно приготвените бургери, скара, пържени картофи и всичко над въпросните 250 градуса си е направо едиа смърт от глад за хора свикнали да ги употребяват ежедневно.

    Затова храненето е много по опасно когато се извършва безразборно, отколкото пушенето или алкохолоупотребата в сравнението на честотата и системноста на употреба.

    Защото без цигари и алкохол може и да може, но без храна това е немислимо.

  44. 44 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2083 Неутрално

    До коментар [#34] от "princess_x":

    Няма от какво да те е срам. Според мен трябва да си горда, че не се занимаваш с тази плебейска дейност!


    До коментар [#37] от "convince":

    А на теб благодаря за естетския принос в темата!

  45. 45 Профил на Qassem Suleimani
    Qassem Suleimani
    Рейтинг: 605 Неутрално

    В купешката лютеница слагат доста царевично нишесте /пише си го на етикета/, от което после на човек му се пие и много вода. Всъщност Дерони, примерно, а и много други "големи" купуват доматен концентрат от Германия, който не се точно какво съдържа. Излиза им по-ефтино, отколкото да изкупуват пипер и домати родно производство!

    "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
  46. 46 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#38] от "princess_x":

    По-скоро изразът "имам киселини"е свързан с мисълта, че може да се получи стомашно-чревно разстройство с известните последствия от него, намирайки се на място където е много опасно и неовладимо като ситузция, поради липсата на обществен добре подържан хигиеничен тоалет.

    Това може да се превърне в трагедия с особени трагикомедийни последствия за лицето употребило в по-големи количества доматена хубаво приготвена домашна супа.

  47. 47 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#44] от "Митев":

    Митев, не изпадай в крайности, какви са тези думи като "плебейски дейности"?

    Хората в България добиват разни вредни навици в резултат на едно анормално половинвековно управление.

    Не, че не са били предразположени към тях, но управляващите и до преди месеци в лицето на ЕКСПЕРТА БОРИСОВ ги тласкаха към нездравословен начин на живот, поради занулени бюджетни възможности.

    Да не ставаме банални с препоръките му за нагъване на филии с свинска мас и обработката на картофени лични насаждения с цел добавянето им в съмнителни изварявания с останалото свинско месо.

    Защото това са призивите да сме сити, но болни. И само един псевдоинтелект роден край голям град, но не и в него, може да си позволи съвети, които после ще му натоварят бюджета с ранно пенсиониране поради общо инвалидизиране и трудно овладими процеси в НОИ.

  48. 48 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#29] от "princess_x":
    [quote#29:"princess_x"]А на мен най-омразно ми беше да закусвам сутринта в детската градина[/quote]
    От закуската в детската градина нямам лоши спомени.
    Случвало ли ти се е да ти сипят яденето в супата, защото не си я изяла достатъчно бързо.

    А, лютеницата - вкусът на детсвото и за мен.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  49. 49 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1259 Неутрално

    [quote#44:"Митев"]Според мен трябва да си горда, че не се занимаваш с тази плебейска дейност![/quote]
    Ох, сър Митев, простете на плебса, че вари, пържи, бърка зимнини , които затваря в буркани, а после изпада във възторг, че яде нещо, което си е направил сам, а не разчита само но купешките боклуци. Това ни е дефект от селянията.

    П.П. Аман от новоизлюпени аристократи дуещи се като пуяци.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  50. 50 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2083 Неутрално

    До коментар [#49] от "bee":

    И какво като си е направил сам лютеница (компот, туршия, зеле, сладко и т.н.), какво от това. Тези съестни буламачи може би наистина са по-добри от купешките, може би са и по-евтини, може дори да са вкусни сами по себе си, но едно е абсолютно сигурно - това са си отрови в големи количества (сол, захар, мазнини) и нула полезни съставки, примерно витамини...

    Ама плебса затова е плебс, защото се облизва на евтини и вредни залъгалки, като си въобразява, че е кой знае какво. Пак повтарям - свежи и пресни зарзавати и плодове има целогодишно и, ако щеш вярвай, да се консумират изобщо не излиза скъпо!

  51. 51 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1259 Неутрално

    До коментар [#50] от "Митев":

    А в купените понеже няма никакви вредни съставки, та едва ли домашните ще ги бият по вредност. Пък пресните зеленчуци, които се предлагат зимата са много вкусни. Вносни имитации с вид и без никакъв вкус, в които ти намираш полезни витамини. Дали излиза скъпо или евтино, всеки мери според собствения си аршин. За някои хора с оскъдни доходи сигурно е скъпо да слагат пресни зеленчуци на масата си всеки ден. Има и такива, особено из провинцията. Не всички са заможни като теб. Българина обаче винаги си е правил буркани за зимата независимо от мнението на гражданя като теб, още от време оно, когато не опираше до скъпо или евтино. И аз съм правила, правя и ще продължавам да правя, и не крия правя го с удоволствие. И не го правя заради парите, а заради вкуса, пък усещането, че си кадърен да направиш нещо за себе си е само една част от удоволствието. Прокишите, които продават по магазините не могат да се сравнят на вкус с туршиите домашно производство например, които намират място на масата въпреки пресните зеленчуци, ако и същите да са с добро качество. Така живеем ние от плебса Ваше благородие.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  52. 52 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 809 Любопитно

    [quote#44:"Митев"]Няма от какво да те е срам. Според мен трябва да си горда, че не се занимаваш с тази плебейска дейност![/quote]
    Митев, ти със сребърна лъжица в устата ли си роден?

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  53. 53 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#48:"Lady Zeppelin"]Случвало ли ти се е да ти сипят яденето в супата, защото не си я изяла достатъчно бързо. [/quote]

    Не, но си спомням една супа от грис със сирене - по-голяма гадост не съм опитвала.
    Явно съм случила на много свестни лелки и другарки в мойта детска градина.

  54. 54 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#51:"bee"] За някои хора с оскъдни доходи сигурно е скъпо да слагат пресни зеленчуци на масата си всеки ден. [/quote]

    Затова пък можем да бъдем сигурни, че кутията с цигари и бирата никога не липсват.

  55. 55 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#44:"Митев"]Според мен трябва да си горда, че не се занимаваш с тази плебейска дейност! [/quote]

    Не съм горда, само съм мързелива.

    Не, сериозно, и аз смятам, че е за предпочитане да се консумират пресни плодове и зеленчуци и не виждам какво могат да допринесат консервите към храненето ми. Единствените консерви, които използвам са доматените, защото през зимата пресните домати не са подходящи за готвене. Отвикнала съм да ям туршии, компоти; никога не съм обичала сладка и конфитюри, а лютеница похапвам малко, ако е направила майка ми.
    Абе, ако хората се хранеха като мен, много хранителни промишлености щяха да фалират.

  56. 56 Профил на Приказки от Шипковия храст.
    Приказки от Шипковия храст.
    Рейтинг: 551 Неутрално

    Отдавна не съм засичал тук Чардо. Някой знае ли как е?

  57. 57 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#56:"Приказки от Шипковия храст."]Отдавна не съм засичал тук Чардо. Някой знае ли как е? [/quote]

    Спомня си с носталгия как е танцувал рок&рол с баба Диди:

    http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2013/08/11/2120553_v_nju_orliuns_ima_samo_tri_jeni_i_nad_100_muje/?ref=id#comment-17


  58. 58 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Любопитно

    "" Чушките се измиват и се изпичат в чушкопек или във фурната. ""
    ===================

    Най - добрия варианта за "" печене ""
    на чушка , е с "пистолет" за горещ въздух !
    С него се сваля само ципата на чушката и няма н икакво прегаряне или изсушаване на чушката !
    Особено добре стават лютите чушлета
    и после в марината . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  59. 59 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Весело

    До коментар [#56] от "Приказки от Шипковия храст.":


    [quote#56:"Приказки от Шипковия храст."]Отдавна не съм засичал тук Чардо. Някой знае ли как е? [/quote]
    ====================
    Благодаря !
    Ами както каза тук един сливенец , когато му пожелах " да е жив и здрав"
    и той ми отговори :
    А бе вече сме повече живи ,
    от колкото здрави !

    Нямаше ме от петък до тази вечер :
    На баба Диди малката й дъщеря , която е на бач в Халкидики , си изпрати щерката Алекс до София вчера.
    Та аз си подготвих Туингото и вчера заран в 05.45 тръгнахме за София и другия й внук с нас.
    Поразкарах ги из свободната София в съботния ден да я видят, после ги заведох до Илиянци , после гостувахме на моята щерка и внуците и в 17.00 си взехме Али и на бегом до Харманли
    От там прибрахме едно сладко куче мини шпиц , подарък на Али за рожденния й ден ( 08.08 ) от майка й и се прибрахме в Сливен днес сутринта в 01.00
    Дорде се изкъпя , та си легнах в 03.0

    Беше ден с много положителни емоции !

    В Е С Е Л О

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  60. 60 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Весело

    До коментар [#57] от "princess_x":


    [quote#57:"princess_x"]
    Спомня си с носталгия как е танцувал рок&рол с баба Диди: [/quote]
    ================

    Ние с баба Диди сме заедно едва от 5 (пет) години и малко
    Вече малко над 6 години как съм в Сливен в Дома за стари хора Сливен, а баб живее наблизо ( 500 м) в един блок.
    И вчера внуците й ( на 12 години и двамата -=- # 59) пак ни задяваха , че трябва да се оженим
    Та с баб Диди даже и танго не съм играл с моите калпави крака
    Имам само мераци вече
    А рок съм играл за последно на "сцена" и спечелих нещо като конкурс в далечната 1989-та на борда на един съветски кораб от Несебър до Одеса и обратно .
    Ако не е да съществуваше "дипломата" , нямам спомен от това че сме играли рок , както няма и спомен от Одеса . . .
    Имаше в изобилие Особая столична , тази със зеления етикет
    Капитана имаше неограничен лимит в барчето

    Спомени . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  61. 61 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 909 Неутрално

    Колеги, извинявайте, ама сезона на корнишоните свърши ли?
    С удоволствие бих прочел някоя друга рецепта за консервиране на кисели краставички. Дори бих препоръчал на изданието две рецепти - едната е за традиционните търновски кисели краставички с четири скилитки чесън и лук на шайби, без да се забравя ендришето, а другата е руска рецепта - за кисел "огурец" - идеалното мезе за водка
    Предполагам гледали сте руски филми - това е онова, което след като обърнеш 300 грама стакан на екс, след това го подушваш, за да ти сълзят по-малко очите

  62. 62 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2083 Неутрално

    До коментар [#51] от "bee":

    Госпожа, ти сега ми казваш, че буламачите ги приготвяш с продукти собствено производство. Браво! Истинска самозадоволяваща се гражданка!


    До коментар [#52] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

    Не, роден съм нормален, сребърната лъжица е в последствие. Впрочем си я пазя като реликва!


    До коментар [#55] от "princess_x":

    Впрочем по темата за начина на хранене съм водил наистина много разговори, но повечето българи, почти всичките всъщност, си знаят тяхната и си карат по традиционния супернездравословен начин. Който не е нито по-евтин, нито по-лесен от здравословния

  63. 63 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    [quote#62:"Митев"] Който не е нито по-евтин, нито по-лесен от здравословния [/quote]

    Така е, но нали човек все трябва да си намери някакво извинение...

  64. 64 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    До коментар [#60] от "Чардо":

    Никога не е късно да му одарите един рок, пък дори и виртуален.

    П.С. Предполагам знаеш другото значение на 'rock and roll'?

  65. 65 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Весело

    До коментар [#61] от "Федор Венедиктович Езерский":


    [quote#61:"Федор Венедиктович Езерский"]Колеги, извинявайте, ама сезона на корнишоните свърши ли? [/quote]
    ============================

    Здравей Федя ,
    аз не съм любител на стерилизираните варени корнишони .
    За това си правя оригиналната стара кисела краставичка !
    На 1 л вода независимо какво ще правиш , дали кисело зеле , зелена туршия или краставички , след многодишни опити стигнах до извода , че на този литър вода му се полагат 33 гр сол !
    Това е основното !
    За зелето добавям и следните джаджи : 1 мамул царевица както си е с кочана , 1 дюла , 1 ябълка , корен хрян и един солиден резен червено цвекло , завързан с конец , за да оцвети сока . А конеца е нужен , за да го извадиш овреме резена иначе пада на дъното, за да не се много насити с червен цвят сока !
    До като си живеех в София , заради парното да не прокисва зелето слагах и консервант . НО него го слагах едва след като зелето (туршията) е втасало ! Това се познава и когато погледнеш отгоре в качето/бидона и започне да се появява леко бяла реса по саламурата .
    За консерванта взех пример от кока кола и детските сиропи за кашлица и в двете има консервант натриев бензоат Е 211.
    От него се слага 1 грам на 1 килограм сухо вещество !
    Не на водата в саламурата , а на зеленчука !
    По този начин съм имал кисело зеле и до август , без да се разваля или да вмирисва цялото мазе
    За краставичките добавям и аз като теб скилидки чесън , копър и 1 листо дафинов лист
    Имай предвид , че НЕ е минал сезона на корнишона !
    Мина сезона на пресния чесън за туршия !
    Това си е наша шопска туршия

    А наздраве !
    Пасосай !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  66. 66 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Весело

    До коментар [#64] от "princess_x":


    [quote#64:"princess_x"]Никога не е късно да му одарите един рок, пък дори и виртуален.[/quote]
    ===================

    Това и правя седнал на стола или в седалката на автомобила .
    Особено пък като включа круиз контрола и сваля волана до бедрата и краката долу играят ли играят
    Ама само ходилата

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  67. 67 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Любопитно

    До коментар [#64] от "princess_x":


    [quote#64:"princess_x"]Предполагам знаеш другото значение на 'rock and roll'?[/quote]
    ==========================

    През 1955-та бях в 3 клас в училище и 2 клас в Алианса на пл.Славейков.
    Та комрид Илиев ни каза тогава , че това са ДВА вида вълнения на кораба .
    Когато идва челно вълната е рок ,
    а когато е напречно на кораба е рол .
    Аз това знам .
    Ако има някакво друго значение , чакам . . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  68. 68 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Весело

    До коментар [#61] от "Федор Венедиктович Езерский":

    Извинявай ,
    пропуснах да ти пиша , че трябва да знаеш колко точно зеленчуци (зеле) като килограми слагаш в съда .
    Защото зелето или зелената туршия ще са втасали и ти ще си вадил за да похапваш и проблизително трябва да прецениш , колко си извадил и изял , преди да сложиш консерванта .
    Няма да е беля ако сложиш повече , но е добре да не се прекалява
    Бялата сира се появява доста време , след като е готова туршията за хапване .
    След това слагаш в една кофа консерванта и почваш да повтаряш процедурата по претакането , за да се омеша добре със зелевия сок .
    Това се прави само един път , не е нужно да се върши многократно , като първоначалното претакане

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  69. 69 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#22] от "Митев":

    Изглежда, че вкусът е нещо доста устойчиво и много бавно се променя. Трябва време.
    Един американец, почитател на българската кухня, сподели с мен, че около 15 години са били необходими мексиканската кухня да се наложи на американския пазар.
    Та вероятно така ще бъде и с нашия вкус и с отвикването ни от домашни консерви и туршии. Въпрос на време!

    The best way out is always through Robert Frost
  70. 70 Профил на Митев
    Митев
    Рейтинг: 2083 Весело

    До коментар [#69] от "Realistka":

    Фокусът на горните ми напъни не беше да приучвам някого към здравословно хранене, а по-скоро да напомня на едни определени аристократ(к)и плебейския им произход. В който не намирам абсолютно нищо лошо - аз съм демократично устроен човек, само да не ми се дуят като не знам си кое поколение граждани. Защото няма как да са Н-поколение граждани, а родителите им да са правили зимнина...... Абе ако не друго, поне да се поучат от идола си - той нали е суровоядец

  71. 71 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    До коментар [#67] от "Чардо":

    "Rock and rolling" originally was a term frequently used in predominantly black neighborhoods to mean "having sexual intercourse". ('Рок анд ролинг' първоначално е бил термин, често използван в предимно черните квартали, за да се каже "има полов контакт"

    http://www.urbandictionary.com/define.php?term=rock%20and%20roll

  72. 72 Профил на Realistka
    Realistka
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#70] от "Митев":
    За "аристократките" си прав! Не знам дали си обърнал внимание, но аз 17 години се подвизавах доста плътно в едно село и много бях близка с местните селски труженички...но снахите и дъщерите бяха нещо потресающо. Пристигаха издокарани, на висок ток, пълнеха саковете с буркани, дето майките им и свекървите им бяха направили и си заминаваха "за града". А имах съседка - твърдеше, че е туркиня, но може да е била и циганка, която ми казваше: - Много гости ви идват! Хубаво е да си ушиеш още една поличка!
    Та имам известни впечатления как възникна тази "аристокрация" в недалечното минало.

    The best way out is always through Robert Frost
  73. 73 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Любопитно

    До коментар [#71] от "princess_x":

    Благодаря !
    Това не го знаех ,
    а аз обичам да научавам нови неща !
    За съжаление моя английски вече е колкото да се разбирам на улицата или в магазина -=- flew in the sky ,
    над 30 години нямам никаква практика ,
    а и аз не се постарах да имам !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  74. 74 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1829 Неутрално

    До коментар [#73] от "Чардо":

    Моля, няма защо.

  75. 75 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 2588 Весело

    До коментар [#74] от "princess_x":


    [quote#74:"princess_x"]Моля, няма защо.[/quote]
    ======================

    Има !
    Има а а а !
    - ми казваше баба Гроздана .

    В Е С Е Л О

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  76. 76 Профил на s_bozhilov
    s_bozhilov
    Рейтинг: 605 Весело

    До коментари [#12,...,...] от "Realistka" и коментари [#70,...,...] от "Митев" - съвсем добронамерено:
    Ех, колко е хубаво да си над 45 и същевременно да си в крак с модерния свят!
    Ние, нецилиВИЛИзованите, ние, обречените от светлото бъдеще, ви поздравяваме!
    Аве!

    ----
    Разбрах смисъла на посланията ви, но за мен няма нищо лошо да си подготвяш зимнината, а пресните "аристократи" са обикновени парвенюта, на които не си заслужава да се обръща внимание - животът обикновено ги връща там, откъдето са дошли.

    Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK