Пристрастяването към интернет става все по-голям проблем за развитието на децата

Пристрастяването към интернет става все по-голям проблем за развитието на децата

© ReutersВсичко започва неусетно. Възможността да контактуваш с приятелите си по всяко време е много примамлива. И колко много игри, музика и видео има... Виртуалният свят е много интересен. Твърде интересен. До степен, в която може да навреди на социалното ти развитие.


Милиони деца и тийнейджъри по целия свят са застрашени от все по-голям риск от пристрастяване към интернет. Сериозна част вече страдат от интереса си към глобалната мрежа, показват няколко независими проучвания в различни точки по света.


На пръв поглед интернет лесно се справя с проблема чрез типичния си самоироничен стил, като поглежда откъм хумористичната му страна. Онлайн изданието Mashable например публикува забавен материал с "14 признака, че прекарваш твърде много време в интернет".
Сред някои от по-добрите попадения са "започваш да чуваш звуци от пристигнало чат съобщение, а дори не си в близост до компютър". Или "чувстваш се длъжен да влезеш в нета дори и в неподходящо за това време". Почти всеки "изпраща чат съобщение до човек в същата стая".


Някои пък "се притесняват, когато ще ходят на място без WiFi" и се "чувстват облекчени, когато напуснат място без WiFi". А също и смятаното за все по-нормално "проверяване на телефона за ъпдейти по непреодолим импулс".


От играчка плачка


Част от иначе шеговитите критерии обаче се оказват твърде близки до съвсем сериозни признаци на пристрастяване. Много често те остават незабележими, защото когато погледнем подобен човек, той изглежда напълно нормално, усмихва се, говори си с околните, от време на време просто поглежда в екрана на телефона си.


Според мащабно национално проучване сред над 100 хил. ученици в Япония обаче, пристрастяването е факт за мнозина от тези иначе спокойни и весели деца. Средно 6% от момчетата и 10% от момичетата са дали отговори, които подсказват пристрастяване към глобалната мрежа, съобщава японското издание The Mainchi. Приравнено към целия брой ученици в Япония, се оказва, че около 518 хил. деца от начално и средно училище са пристрастени към интернет. Новина, която е била приета като шокираща от японското общество.


Въпросникът е включвал доста лични въпроси, като "разваляли ли сте отношенията си с други хора чрез използване на интернет", "чувствали ли сте се неприятно, когато спрете да използвате интернет" и др. Към тях са били добавени и въпроси за личните им навици, интереси и др.


Отговорите показват интересна зависимост. Пристрастените към мрежата ученици не могат да се наспиват добре, чувстват се уморени още сутринта. Някои дори променят навиците си или пък пропускат учебни часове, тъй като прекарали твърде много време в интернет предната вечер. Проучването посочва и неуточнен брой случаи на деца, които страдат от недохранване поради прекомерно използване на интернет.


Повишава се и броят на децата, които отделят повече време за сърфиране в глобалната мрежа. Близо 15% от тях правят това по над 5 часа общо за работните дни на седмицата. Средно 14% от учениците от начално училище прекарват в интернет по над 5 часа и през почивните дни. Същото правят и 21% от гимназистите.


Държавната болница в гр. Йокосука вече дори е започнала специална програма за лечение на пристрастени към интернет. Тя върви вече две години и по думите на нейния директор Сусуму Хигучи близо 50% от лекуваните пациенти са били ученици. Момчетата най-често се пристрастяват към онлайн игрите, докато момичетата не могат да спрат да комуникират с приятелите си чрез социалните мрежи и смартфоните, коментира Хигучи. Някои деца са страдали и от псхисически увреждания заради пристрастяването си, но Хигучи не иска да назовава подробности.


Пристрастяването към интернет става все по-голям проблем за развитието на децата

© Красимир Юскеселиев


Международен проблем


Бавно, но сигурно пристрастяването към интернет и технологиите свързани с него, се превръща в световен проблем. Само в Южна Корея вече има над 100 здравни заведения за лечение на зависимост от глобалната мрежа, припомня USA Today. Специалистите вече дори имат и име за един от страничните ефекти на вманиачаването по технологиите - дигитална деменция. При нея децата не могат да запомнят телефонни номера, да пишат четливо или дори да гледат хората в очите, когато говорят с тях. В Корея средно 20% от децата на възраст 10-19 г. прекарват по над 7 часа на ден взирайки се в екраните на устройствата си. "Младите хора са тези, които използват най-много технологиите и са изложени на риск от недоразвиване на дясната половина на мозъка", коментира психиатърът др. Биун Джи-Уон.


Проблемът се разраства и в САЩ. Американските родители обаче се превръщат в част от него. Голяма част от тях дават смартфони и таблети на малките деца вместо играчки. От американската Академия по педиатрия препоръчват на родителите да не правят това, а когато наистина се налага, то да бъде с устройство с изключен интернет достъп.


През 2011 г. в Китай пък са провели изследване и сканиране на мозъците на група студенти, които са били пристрастени към интернет. Те са прекарвали поне по 10 часа на ден в глобалната мрежа. Оказало се, че това е довело до смаляване на важни части от мозъка. Откритие, което в последствие е било оспорено от скептици, но последващи независими изследвания са показали подобна връзка, съобщава в. Kansas City Star. Дори са били открити допълнителни критерии като активиране на зони от мозъка, които се реагират и при зависимост от наркотици.


Пристрастяването към интернет става все по-голям проблем за развитието на децата

© Георги Кожухаров


Добрите новини


За щастие, за разлика от наркотиците, зависимостта към интернет и технологиите се оказва сравнително лесно лечима. Проучване на Университета в Станфорд показва, че над 90% от хората, които искат да намалят времето, което прекарват онлайн, успяват да постигнат това. Алтернативно проучване на университета в Канзас пък допълва, че хората, които осезаемо намаляват онлайн престоя си показват "впечатляващо подобрение на когнитивността" само в рамките на няколко дни и в крайна сметка увеличават продуктивността си с 50%.


Разбира се, най-добре е изобщо да не се стига до необходмост от лечение, защото то може да включва дори лекарства, а не само псхиологически съвети. Японските здравни власти препоръчват на родителите да създадат правила за ползване на интернета у дома. Например да може да се влиза в мрежата само до определен час, предлагането на други активности и игри, които да не са свързани с компютри и телефони. Учените са единодушни, че най-голям ефект има най-простата превантивна мярка - прекарване на повече време с децата. За съжаление, това излежда като все по-трудно постижимо, когато и самите родители са по-заинтересовани от екрана на смартфона си, а не какво прави бебето им в количката, коментира в своя публикация Девра Давис, президент на организацията Environmental Health Trust.


За да помогнем на децата си, може би първо трябва да помогнем на себе си. Психологът Кимбърли Юнг специализира вече близо 19 години с помощ на хора, които са пристрастени към интернет. Нейният първи случай е през 1994 г., когато съпругът на нейна приятелка е прекарвал по близо 50 часа на седмица в чатовете на AOL. В изданието The Globe and Mail тя публикува 8 въпроса, чрез които можем да проверим дали страдаме от интернет пристрастяване.


1. Смятате ли, че интернет ви разсейва или ви ангажира?
2. Усещате ли нужда да използвате интернет все по-дълго, за да сте удовлетворени?
3. Правили ли сте неуспешни опити да контролирате, намалите или спрете използването на интернет?
4. Чувствате ли се неспокойни, натъжени, депресирани или раздразнени, когато се опитвате да намалите използването на интернет?
5. Оставате ли онлайн по-дълго от предвиденото?
6. Застрашавали ли сте важна връзка, работа, образование или възможност за кариерно развитие заради интернет?
7. Лъгали ли сте близки, лекар или други хора, за да укриете реално прекараното време в интернет?
8. Използвате ли интернет като начин за бягство от проблемите или за успокоение на чувства за вина, депресия, безпомощност?


В случай, че сте отговорили положително на 5 от тези въпроси, Юнг препоръчва да потърсите помощ. Според Университета на Стандфорд един на всеки осем американци страда от някаква форма на онлайн зависимост. Юнг призовава към по-голямо внимание на институциите към проблема и хората да приемат, че интернет, макар и много полезен за множество дейности от ежедневието, може да бъде и много опасен, ако прекаляваме с престоя си в него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Любопитно
 2. 2 Профил на Димитър Цветков
  Димитър Цветков
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Комбинацията Интернет + Биг Мак може да отрови съдбата на много деца.

  Истината няма значение. Смисълът е в коментарите.
 3. 3 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Огромни глупости на огромни търкалета!
  Мафията на докторите и психолозите си измисли поредната "болест", която да лекува срещу прилично заплащане.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 4. 4 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 799 Неутрално

  То вече си е предмет за изучаване от медицината.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1240 Разстроено

  Милиони деца и тийнейджъри по целия свят са застрашени от все по-голям риск от пристрастяване към интернет.....Забравиха детските игри....Всички го виждаме и не предприемаме нищо....за съжаление....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  По-добре да се пристрастяват към нета, от колкото към кокаина....Лошото е, че и това пристрастяване повечето няма да ги подмине.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  - Никой да не ми пипа интернета, защото ще стане като миналата година...
  - А какво стана миналата година?
  - Ами нищо. Изключиха ме и стоях един месец пред изгасения компютър...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 557 Весело

  По-добре итернетохолик, отколкото работохолик.

 9. 9 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "... интернет, макар и много полезен за множество дейности от ежедневието, може да бъде и много опасен, ако прекаляваме с престоя си в него."

  Факт.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 10. 10 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  То да е само на децата,човек вече не може да се докопа до ПС-то.

 11. 11 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Много лошо, но клубовете по интереси станаха платени, детските площадки се превърнаха в паркинги, по улиците бродят всякакви елементи, не, че в интернет ги няма, родителите заети....за децата остава само компютърът.

 12. 12 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1100 Разстроено

  Това пристрастяване води до изгубване на представата за реалността, изкривяване на социалните връзки и в крайна сметка до изкривяване на личността. Много опасно!

 13. 13 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Децата трябва да бъдат ограничавани с достъпа си до интернет, за да не се пристрастят, но не е ли същата и зависимостта към детските по телевизията?!

 14. 14 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Същата статия преди 40 години е била за телевизията, а преди 80 - за радиото. Родителите, които не прекарват време с децата си, винаги ще намират виновник извън дома. Справянето с този "проблем" е въпрос на нормалед диалог и изграждане на навици.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Весело

  До коментар [#10] от "Striker":

  Има ли борба? Кой ще стигне пръв?

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Весело

  До коментар [#14] от "vicada":

  На моето поколение забраняваха четенето.Разваляли се очите като четеш легнал!

 17. 17 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#15] от "hodounski":

  [quote#15:"hodounski"]Има ли борба? Кой ще стигне пръв? [/quote]
  Борба, не. Въвел съм график и следя за спазването му.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  До коментар [#15] от "hodounski":
  Може от там да се е почнало, та са се появили децата ...
  Ако бяха два комповете - можеше още да чакат ...

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Весело

  До коментар [#18] от "xm...":

  Един комп. в къщи?

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  [quote#16:"hodounski"]На моето поколение забраняваха четенето.Разваляли се очите като четеш легнал! [/quote]
  Вярно!
  Та затова четях легнал по корем, а книгата - на земята.
  И като влиза някой - муш книгата под леглото!
  Е, поне диоптърът ми е символичен

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Любопитно

  До коментар [#19] от "hodounski":
  Е, трябва да е един, та да има смисъл ако се сборят за него, нали?

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Весело

  До коментар [#20] от "xm...":

  Аз си подвързвах книгата като учебник и по цял ден „учех“

 23. 23 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#16:"hodounski"]На моето поколение забраняваха четенето. Разваляли се очите като четеш легнал![/quote]

  Четях с фенерче под завивката и книгата в подвързия от учебник


  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 24. 24 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Всъщност, светът върви към нов вариант на средновековния феодализъм само че без неговата технологична изостаналост. През средните векове например са можели да се хранят добре само аристократите и средният и висшият църковен клир, докато 95% от населението си е недояждало или се е тъпчело с лоша храна. Днес само заможните могат да си позволят т.нар. пълноценно хранене, докато масата се тъпче с боклуци. През феодализма само 5% са били грамотни. Днес нещата вървят в посока 5% (айде 10%) да имат качествено образование и достатъчно изострени мозъци, които да им позволяват не само да правят успешна кариера, но и да са начело на обществата си. На останалите 95 или 90% се предлага сурогатно (интернетно) (по)знание в съкратени и непредизвикващи напрягане на мозъчните гънки форма, достатъчно единствено да подготви от тези 95 или 90% да станат прилежни потребители, който да консумират продуктите, произведени и продавани от останалите 5 или 10%. Точно както през феодалните е имало 5% аристокрация, 5% духовенство и 90% бачкащо простолюдие. Изобщо Запада имаше един златен период между 1950 и 1990, през който дори и обикновеният човек получи достъп до недостъпни преди това неща като масово и добро образование, евтини стоки и добър живот. Сега, както гласеше един виц, попитали радио Ереван кога ще дойдат по-добрите дни, а то отговорило "те вече бяха".
  Не бих се учудил ако тези процеси в съвременния свят не са спонтанен продукт на бурното технологизиране, а съзнателно направлявани.

 25. 25 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#22:"hodounski"]Аз си подвързвах книгата като учебник и по цял ден „учех“[/quote]

  [quote#23:"Питанка"]Четях с фенерче под завивката и книгата в подвързия от учебник [/quote]

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Весело

  До коментар [#22] от "hodounski":
  Това момичетата никога не сте си пестили труда, когато е за гримиране

  Покрай класните, когато се очакваше голямото учене, просто книгата я слагах върху учебника.
  Влиза ли родител - пак муш под леглото, а отдолу лъсва учебникът!
  Само едно неудобство имаше технологията - голямо и редовно почистване под леглото правех.

 27. 27 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#23] от "Питанка":

  Моя начин за четене беше по брутален, късах коли от книгата а после ги лепях, слагах ги в географския атлас и по цял ден го разглеждахНалагаше се задължително по география да имам отличен

 28. 28 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  За нас и телевизията говореха същото. Пазеха ни от пристрастяване с една програма от 17 до 23 ч..
  Времената вече са други, а "специалистите" - същите дървеняци

 29. 29 Профил на yoankata
  yoankata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "ju.li":

  хаххаа, много добре казано, все със някакво пристрастяване плашат, а не обясниха поне венъж по какъв начин е вредно висенето в нета и колко точно е полезно и в кой момент става 'вредно'!

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  [quote#24:"Митридат"]Не бих се учудил ако тези процеси в съвременния свят не са спонтанен продукт на бурното технологизиране, а съзнателно направлявани. [/quote]
  А аз съм си почти уверен.
  Макар че делът на въпросните 10% си се влачи през вековете и е явно същностен за човечеството, като физична константа някаква, то подборът си е все по-целенасочен и организиран.
  Не ми се мисли какво следва, след като се докопаха вече и до ДНК-то.

 31. 31 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  [quote#30:"xm..."]Макар че делът на въпросните 10% си се влачи през вековете[/quote]

  Имаше едно просветване след 1950 г., дори и по-рано в най-богатите страни. Сещам се, че бях мяркал едно сведение, може и тук да е било, че нивото на знания и интелект (спрямо времето си) на един американски гимназист през 1912 г. е толкова, колкото на един американски абсолвент в университет през 2012 г. Тоест за век има страшно обезценяване на образованието. И тези процеси явно вървят навсякъде в държавите населявани от бялата раса, не само в САЩ.
  Моите покойни дядовци и двамата бяха само с 8 клас. Бога ми, бяха по-грамотни от мнозина днешни български младежи, завършили 11 или 12 клас.

 32. 32 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Поне е лесно при наказания-"Ще ти спрем интернета" и да видиш какви чудеса стават

 33. 33 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Тази пристрастеност е за цял живот.

 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#31] от "Митридат":
  Мммм ...
  Аз говорех за ъпър класата, а образованието е вторично.
  И на мен лично въпросните 10% са ми се набили в очите, че изскачат постоянно. Процент просто!
  А дали са по-интелигентни или не, дали са по-образовани или не ... не се наемам да съдя. Имам си само мнение.
  Че сегашният свят, поради достъпността на информацията и заливането с такава, се е върнал назад във времето, при нещо като през феодализма, когато масата вярва, защото получава кратки обяснения без нужда да има отговори. Че да не си задава и въпроси, де. Само едното масово цитиране на Уикипедия като довод и истина от последна инстанция е показателно.
  Но си мисля, че се наблюдава и появата на нещо подобно на енциклопедистите след това.
  Мани-мани! Човечеството си е човечество, цикличността си е цикличност и всичко ново е добре забравено старо.

 35. 35 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#34:"xm..."]Но си мисля, че се наблюдава и появата на нещо подобно на енциклопедистите след това.[/quote]

  Да не би да имаш предвид всезнайковците блогъри?

 36. 36 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Притеснени са, че може децата да не израстат зомбирани под (дез)информацията на традиционните медии, а да се научат да информират от разнообразни източници, чрез търсене.
  Това си е голям проблем за статуквото - как ще налагаме правата линия?

 37. 37 Профил на miami3
  miami3
  Рейтинг: 418 Любопитно

  А какво да кажем за родители - пристрастени към компа ?

 38. 38 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Весело

  Те децата може към много по-страшни неща да се пристрастят. Та по добре да са пристрастени към информация. Все пак в дигитално време живеем.

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  До коментар [#35] от "Митридат":
  Тц!
  Блогърчетата, горките, са от Уики-верующите, правоверни.
  Нещо като странстващите просещи монаси от Средновековието


 40. 40 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това е голям проблем, днешните деца са направо зомбирани. Имам внук на 7 години, който за нищо друго не говори, освен за измислените игри и герои от нинтендо, от телевизионните и видео игрите. Опитвам се да го върна в реалността, но това е временно, после пак започва. Вече се страхувам за здравето на детето, той живее в измислен свят.Производителите на цялата тази идиотия разчитат точно на това, да зомбират децата и да принуждават родителите да купуват все повече и повече. Печалбата на шепа тарикати ще ни излезе доста скъпа на всички, ще изпуснем децата си безвъзвратно, това е трагедията.

 41. 41 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#20] от "xm...":

  Или под учебника.

 42. 42 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#23:"Питанка"]Четях с фенерче под завивката и книгата в подвързия от учебник [/quote]
  `Четях с фенерче под завивката` - тази част ми е до болка позната! Но туй вечерно време!
  Когато бе светло (т.е. от Изгрев до Залез, че и след това) - игра до откат на ЧИСТ въздух и опознаване на града и неговите околности.
  Футбол, гоненица, ВОЙНА (кх-кх!), борба, кеч-меч, билички, челик, плуване/далдисване, надфърляне с камъни (плоски, обли и с чудати форми), висок и дълъг скок, стрелба с лъкове, арбалети и прашки(!) по неподвижни, движещи(!) и летящи(!) цели, катерене по дървета, преодоляване (индивидуално и групово) на живи плетове, огради и дувари* и пр.
  Всяка описана (разказана) в Световната История беля сме я извършили, без да сме подозирилаи, че и преди нас е имало белалии!
  ----
  заб.*- [да не се чете!] с цел задоволяване на глада с ЧУЖДА продукция (домати, краставици, чушки, сливи, праскови, смокини, ябълки, круши, череши, грозде и т.н.)

  Разтурям колоквиума!
 43. 43 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 654 Неутрално

  [quote#42:"Ганий"]и пр. [/quote]
  колоездене!!! пързаляне!!! скокове във вода!!! подводен риболов с ръце!!! и т.н.

  Рана до рана, струпей до струпей, белег до белег!

  Разтурям колоквиума!
 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#6] от "ARRI":


  По-добре да се пристрастяват към нета, от колкото към кокаина..."

  -По-лесно става така.
  Децата трябва да спортуват.Може и към танци да ги насочвате.Важно е да хабят енергията си,да имат стръв за изява,за победа.Да не хайлазуват и допускат скука.

 45. 45 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 517 Весело

  Изключете го и готово ! То голямо реване.

 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#22] от "hodounski":
  Аз слагах книгата в учебника и така "учех".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  интернета няма нищо общо, винаги е имало слаби хора които се пристрастяват, към книги,към филми, към телевизия, към хазарт, към алкохол към наркотици към безразборен секс, така че ще има и към интернет и ще им мине, ако не значи проблема е по дълбок и пак не от интернет

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 48. 48 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  [quote#16:"hodounski"]На моето поколение забраняваха четенето.Разваляли се очите като четеш легнал! [/quote]
  аха така казваха сякаш някой сяда на масата да чете книга, как пък не

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 49 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 641 Неутрално

  [quote#31:"Митридат"]Моите покойни дядовци и двамата бяха само с 8 клас. Бога ми, бяха по-грамотни от мнозина днешни български младежи, завършили 11 или 12 клас. [/quote]
  Нормално, тогава 8-ми клас е бил равен на 12-ти сега, имало е 4 отделения преди класовете.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK