Царевични гризини

Едва ли има дете, което да не обича гризини и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.

© Ирина Катеринска

Едва ли има дете, което да не обича гризини и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.



Обикновени солети, такива със сусам, гризини с подправки, царевичен зрънчо – едва ли има дете, което да не ги обича и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.


За съжаление във фабрично направените изкушения се намират и някои не особено полезни съставки, често в тях има маргарин или голямо количество сол. А да си направиш у дома е лесно като детска игра, както ще разберат и малчуганите, ако ги включите в приготвянето на тази рецепта.


Възрастните също биха им се насладили, а подправките може да се променят според вкуса – риган, вместо мащерка или пък червен пипер, сусам и маково семе за повече хрупкавост, а малко настърган кашкавал в сместа ги прави още по-ароматни.




За направата на рецептата е нужен шприц, което съвсем улеснява нещата. Обичайно гризините се правят от по-твърдо тесто, като се оформят с ръце фитили, но това отнема доста повече време. Така тази следобедна закуска е изключително бърза и децата ще имат лесен и вкусен другар, който да замести лакомствата за хрупане от магазина.


Ако не разполагате с шприц, можете да използвате по-плътна найлонова торбичка, в която да сипете тестото и да изрежете отвор в единия й ъгъл. Или пък да добавите още царевично брашно, до получаването на твърдо тесто и с децата да оформите гризините като тънки фитили.


За направата им са нужни: 80 г бяло брашно, 80 г царевично брашно, 100 г кисело мляко, ½ ч.л. мед, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. сода, 1 ч.л. суха мащерка


Брашната се смесват в купа заедно със солта и мащерката. Содата се разбърква в киселото мляко и то се добавя към брашната. Накрая се изсипва медът. С миксер се разбърква гъсто, хомогенно тесто, което се сипва в шприц и гризините се шприцоват според желаната дължина в тава, застлана с хартия за печене.


Пекат се на 200 градуса до порозовяване на краищата – около 5 мин. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1416 Весело

    Вкусно. А каките и батковците ги предпочитат тези гризини по следобедно време с биричка.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4905 Неутрално

    супер !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 818 Весело

    [quote#1:"ПАВЛА - సటోరి"]Вкусно. А каките и батковците ги предпочитат тези гризини по следобедно време с биричка.[/quote]
    И чичковците и лелките също.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  4. 4 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1416 Весело

    До коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
    Изобщо - всички обичаме гризини. Аз лично ги предпочитам с добра компания и студена бира.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  5. 5 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1629 Неутрално

    А къде е биричката?

    Предразсъдъците са за ограничените.
  6. 6 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1381 Неутрално

    Хитринки:хареса ми чинийката,ще добавя и подходящо оформена салфеткаСега и да не станат гризините от първи път хубави, поне ще се запази настроението

  7. 7 Профил на zimage
    zimage
    Рейтинг: 458 Неутрално

    Че маргарина е супер зле е факт. Но схващането, че нещо направено от пшеница и царевица е полезно е голяма заблуда.

  8. 8 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3880 Любопитно

    Аз бих добавила малко ароматно сирене, напр. пекорино, в сместа, ама наистина малко, а с маково семе или сусам бих поръсила гризините.
    И защо да ограничаваме съпровождащото питие единствено до бира?
    А чаша изстудено леко бяло вино?

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  9. 9 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 627 Неутрално

    [quote#8:"Домакиня"]Аз бих добавила малко ароматно сирене, напр. пекорино, в сместа, ама наистина малко, а с маково семе или сусам бих поръсила гризините[/quote]

    Ще го имаме предвид.
    Само кажи още дали тестото ще стане в машина за хляб, защото не знам къде са бъркалките за тесто на миксера.

  10. 10 Профил на lacrima
    lacrima
    Рейтинг: 464 Весело

    До коментар [#7] от "zimage":
    [quote#7:"zimage"]нещо направено от пшеница и царевица е полезно е голяма заблуда. [/quote]

    Ами не е заблуда Човек трябва да яде и въглехидрати, особено децата. Така е устроен човешкият метаболизъм. Въглехидратите дават енергия, мазнините влизат в състава на хормони, витамини и др. и също дават енергия, белтъците изграждат структури, ензими и др. и биват ползвани за енергия само в изключително екстремни случаи, когато няма друго.
    dosis sola facit venenum

  11. 11 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3880 Разстроено

    До коментар [#9] от "cup_of_tea":

    "Само кажи още дали тестото ще стане в машина за хляб,"

    Не зная! Признат грях...ще се брои ли за половин

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  12. 12 Профил на zimage
    zimage
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#10] от "lacrima":

    Това е ясно. Само че с две важни уточнения:

    1. Количеството необходими въглехидрати за неактивния (неспортуващ) човек е мнооооого малко — приблизително 120 г на ден (40 г на хранене). Повечето хора надхвърлят това количесто само на закуска и това се вижда както от външния вид, така и от статистиката за епидемията от заболявания свързани с обмяната.

    2. Пшеницата, царевицата и повечето зърнени не са добра храна за хора, а са компромис възникнал поради бедност. По-добре кореноплодни, плодове, зеленчуци и дори шоколад.

    И за да не съм само негативен: не е фатално ако човек 2-3 пъти седмично си позволи подобен junk (да, тези гризини са junk), даже може би е полезно (search "hormesis", но това ако останалите 80% от времето не яде и пие junk.

  13. 13 Профил на lacrima
    lacrima
    Рейтинг: 464 Весело

    До коментар [#12] от "zimage":
    1. Определено, да.
    2. Пред риска от злоупотреба, по-добре кореноплоди, добре.

    За мен това е джънк, защото вътре няма мазнини и захар, калориите не са малко, обаче. Но всеки има различно понятие за джънк.

    А щом намесваш хормезис в тая история, значи съвсем си орторексясал(а). Няма ултимативно правилно хранене, което води само до добрини в организма. Както очевидно си наясно и кислородът, който ни дава живот, всъщност бавно ни убива.
    Човек трябва яде за да живее, а не обратното и да се вслушва в организма си и неговите нужди, защото ако нещо много ти се яде, вероятно има причина.
    Има поле за разкошен разговор/спор/диспут, в края на който ще изкристализира истина. Жалко, че няма да стане във форум, обаче

  14. 14 Профил на zimage
    zimage
    Рейтинг: 458 Неутрално

    До коментар [#13] от "lacrima":

    Орторексията според мен е адекватна защитна реакция на заобикалящата ни среда. Обикновено терминът се използва в негативен смисъл, но аз го намирам (в лека форма) за положителен, поне докато обкръжението не се промени до някаква нормалност.

    Надушвам, че наистина може да си спретнем чудесна дискусия, но се съгласявам, че не му е тук мястото.

  15. 15 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 627 Весело

    [quote#11:"Домакиня"]Не зная! Признат грях...ще се брои ли за половин[/quote]


    Няма грях тука...
    Ще пробвам, само содата ме притеснява, защото содата и машината за хляб заедно никога не са ми давали добър резултат, и ще пиша

  16. 16 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 627 Неутрално

    До коментар [#15] от "cup_of_tea":

    Тестото е полу-течно, можете да го забъркате и с вилица, няма нужда от машината за хляб .

  17. 17 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 627 Весело

    Чудесно, много благодаря за уточнението

  18. 18 Профил на 16bit
    16bit
    Рейтинг: 569 Весело

    Мммммммммммм, вкусно!

  19. 19 Профил на hashtag
    hashtag
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Звучи доста апетитно

  20. 20 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 627 Весело

    Да дам отчет - гризините станаха супер, само дето го изядохме още преди да изстинат.
    Забравих за предложенията на Домакиня, но следващия път ще сложа и тях.
    Препоръчвам рецептата на всички - едва ли има по-лесен начин за приготвяне на гризини, при това без мая.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK