
© Ирина Катеринска
Едва ли има дете, което да не обича гризини и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.
Обикновени солети, такива със сусам, гризини с подправки, царевичен зрънчо – едва ли има дете, което да не ги обича и да не си ги похапва с удоволствие, докато играе.
За съжаление във фабрично направените изкушения се намират и някои не особено полезни съставки, често в тях има маргарин или голямо количество сол. А да си направиш у дома е лесно като детска игра, както ще разберат и малчуганите, ако ги включите в приготвянето на тази рецепта.
Възрастните също биха им се насладили, а подправките може да се променят според вкуса – риган, вместо мащерка или пък червен пипер, сусам и маково семе за повече хрупкавост, а малко настърган кашкавал в сместа ги прави още по-ароматни.
За направата на рецептата е нужен шприц, което съвсем улеснява нещата. Обичайно гризините се правят от по-твърдо тесто, като се оформят с ръце фитили, но това отнема доста повече време. Така тази следобедна закуска е изключително бърза и децата ще имат лесен и вкусен другар, който да замести лакомствата за хрупане от магазина.
Ако не разполагате с шприц, можете да използвате по-плътна найлонова торбичка, в която да сипете тестото и да изрежете отвор в единия й ъгъл. Или пък да добавите още царевично брашно, до получаването на твърдо тесто и с децата да оформите гризините като тънки фитили.
За направата им са нужни: 80 г бяло брашно, 80 г царевично брашно, 100 г кисело мляко, ½ ч.л. мед, ½ ч.л. сол, ½ ч.л. сода, 1 ч.л. суха мащерка
Брашната се смесват в купа заедно със солта и мащерката. Содата се разбърква в киселото мляко и то се добавя към брашната. Накрая се изсипва медът. С миксер се разбърква гъсто, хомогенно тесто, което се сипва в шприц и гризините се шприцоват според желаната дължина в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се на 200 градуса до порозовяване на краищата – около 5 мин.
ПАВЛА
Рейтинг: 1416 ВеселоВкусно. А каките и батковците ги предпочитат тези гризини по следобедно време с биричка.
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 4905 Неутралносупер !
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
Рейтинг: 818 Весело[quote#1:"ПАВЛА - సటోరి"]Вкусно. А каките и батковците ги предпочитат тези гризини по следобедно време с биричка.[/quote]
Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/И чичковците и лелките също.
ПАВЛА
Рейтинг: 1416 ВеселоДо коментар [#3] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.Изобщо - всички обичаме гризини. Аз лично ги предпочитам с добра компания и студена бира.
Нефертити
Рейтинг: 1629 НеутралноА къде е биричката?
Предразсъдъците са за ограничените.izabell
Рейтинг: 1381 НеутралноХитринки:хареса ми чинийката,ще добавя и подходящо оформена салфетка
Сега и да не станат гризините от първи път хубави, поне ще се запази настроението
zimage
Рейтинг: 458 НеутралноЧе маргарина е супер зле е факт. Но схващането, че нещо направено от пшеница и царевица е полезно е голяма заблуда.
bramasole
Рейтинг: 3880 ЛюбопитноАз бих добавила малко ароматно сирене, напр. пекорино, в сместа, ама наистина малко, а с маково семе или сусам бих поръсила гризините.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-рИ защо да ограничаваме съпровождащото питие единствено до бира?
А чаша изстудено леко бяло вино?
cup_of_tea
Рейтинг: 627 Неутрално[quote#8:"Домакиня"]Аз бих добавила малко ароматно сирене, напр. пекорино, в сместа, ама наистина малко, а с маково семе или сусам бих поръсила гризините[/quote]
Ще го имаме предвид.
Само кажи още дали тестото ще стане в машина за хляб, защото не знам къде са бъркалките за тесто на миксера.
lacrima
Рейтинг: 464 ВеселоДо коментар [#7] от "zimage":
Човек трябва да яде и въглехидрати, особено децата. Така е устроен човешкият метаболизъм. Въглехидратите дават енергия, мазнините влизат в състава на хормони, витамини и др. и също дават енергия, белтъците изграждат структури, ензими и др. и биват ползвани за енергия само в изключително екстремни случаи, когато няма друго.
[quote#7:"zimage"]нещо направено от пшеница и царевица е полезно е голяма заблуда. [/quote]
Ами не е заблуда
dosis sola facit venenum
bramasole
Рейтинг: 3880 РазстроеноДо коментар [#9] от "cup_of_tea":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р"Само кажи още дали тестото ще стане в машина за хляб,"
Не зная! Признат грях...ще се брои ли за половин
zimage
Рейтинг: 458 НеутралноДо коментар [#10] от "lacrima":
, но това ако останалите 80% от времето не яде и пие junk.
Това е ясно. Само че с две важни уточнения:
1. Количеството необходими въглехидрати за неактивния (неспортуващ) човек е мнооооого малко — приблизително 120 г на ден (40 г на хранене). Повечето хора надхвърлят това количесто само на закуска и това се вижда както от външния вид, така и от статистиката за епидемията от заболявания свързани с обмяната.
2. Пшеницата, царевицата и повечето зърнени не са добра храна за хора, а са компромис възникнал поради бедност. По-добре кореноплодни, плодове, зеленчуци и дори шоколад.
И за да не съм само негативен: не е фатално ако човек 2-3 пъти седмично си позволи подобен junk (да, тези гризини са junk), даже може би е полезно (search "hormesis"
lacrima
Рейтинг: 464 ВеселоДо коментар [#12] от "zimage":
Няма ултимативно правилно хранене, което води само до добрини в организма. Както очевидно си наясно
и кислородът, който ни дава живот, всъщност бавно ни убива.
Има поле за разкошен разговор/спор/диспут, в края на който ще изкристализира истина. Жалко, че няма да стане във форум, обаче
1. Определено, да.
2. Пред риска от злоупотреба, по-добре кореноплоди, добре.
За мен това е джънк, защото вътре няма мазнини и захар, калориите не са малко, обаче. Но всеки има различно понятие за джънк.
А щом намесваш хормезис в тая история, значи съвсем си орторексясал(а).
Човек трябва яде за да живее, а не обратното и да се вслушва в организма си и неговите нужди, защото ако нещо много ти се яде, вероятно има причина.
zimage
Рейтинг: 458 НеутралноДо коментар [#13] от "lacrima":
Орторексията според мен е адекватна защитна реакция на заобикалящата ни среда. Обикновено терминът се използва в негативен смисъл, но аз го намирам (в лека форма) за положителен, поне докато обкръжението не се промени до някаква нормалност.
Надушвам, че наистина може да си спретнем чудесна дискусия, но се съгласявам, че не му е тук мястото.
cup_of_tea
Рейтинг: 627 Весело[quote#11:"Домакиня"]Не зная! Признат грях...ще се брои ли за половин[/quote]
Няма грях тука...
Ще пробвам, само содата ме притеснява, защото содата и машината за хляб заедно никога не са ми давали добър резултат, и ще пиша
Ирина Катеринска
Рейтинг: 627 НеутралноДо коментар [#15] от "cup_of_tea":
.
Тестото е полу-течно, можете да го забъркате и с вилица, няма нужда от машината за хляб
cup_of_tea
Рейтинг: 627 ВеселоЧудесно, много благодаря за уточнението
16bit
Рейтинг: 569 ВеселоМммммммммммм, вкусно!
hashtag
Рейтинг: 402 НеутралноЗвучи доста апетитно
cup_of_tea
Рейтинг: 627 ВеселоДа дам отчет - гризините станаха супер, само дето го изядохме още преди да изстинат.
Забравих за предложенията на Домакиня, но следващия път ще сложа и тях.
Препоръчвам рецептата на всички - едва ли има по-лесен начин за приготвяне на гризини, при това без мая.