
© Ирина Катеринска
Накрая всички ще се радват на вкусен и уханен солен кекс, подходящ за всяко време на деня
Училищното време започва съвсем скоро – родители и деца вече приготвят учебници, помагала, тетрадки и цветни моливи и изпитват съвсем обосновано вълнение от предстоящата година, пълна с нови знания. Въпросът за храната и дребните закуски, от които имат нужда малките и пораснали малчугани през деня, също е на дневен ред.
Какво ще хапват децата, когато огладнеят? Ще ходят ли в училищния стол, или ще си купуват сандвичи от лавката? Някои от тях не харесват този тип храна, а голяма част от родителите предпочитат домашно приготвените варианти. Едни мъфини или пък банички, изпечени вкъщи, дори и простият сандвич, съставен от пълнозърнест хляб и пълнеж според вкуса, са много по-вкусна и полезна алтернатива от повечето купешки закуски. При подходящи условия могат да си носят и салати, любими манджички и дори супи.
За тяхното приготвяне обаче се изисква време, което родителите често нямат, особено, ако искат да предложат на учениците разнообразни варианти. И тук на помощ идват любознателността на децата и ентусиазмът им към всички нови умения, особено към онези, свързани с кухнята.
Има доста рецепти, които по-големите ученици могат да приготвят съвсем сами, с предварителен инструктаж и предварително обяснение от мама и татко за това как да използват безопасно фурната, котлоните, миксера и т.н. Така освен забавлението ще имат нещо сладко или солено за моментите, когато са гладни, ще могат и да се похвалят в училище със собственоръчно направена закуска.
Когато въпросът опре до това децата сами да се оправят с електроуредите в кухнята, повечето родители изпитват известни притеснения. С няколко опита във ваше присъствие и доверие във възможностите им обаче не би трябвало да има проблеми.
А ето и една рецепта за солен кекс, която се прави без миксер (разбира се, по желание може да се използва, но не е задължително) и единственият нужен уред е фурна за изпичането му. По-големите деца могат да включат и малките си братчета или сестричета в приготвянето, като им дадат да счупят яйцата в купата или да натрошат сиренето. Докато се пече, е важно да не забравят да го наблюдават и да внимават да не се опарят, когато го вадят от фурната, а накрая всички ще се радват на вкусен и уханен солен кекс, подходящ за всяко време на деня.
Използваната мерителна чаша е с вместимост 250 мл
За направата му са нужни: 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 с.л. олио (или зехтин), ½ ч.л. сол, 1 ч.л. чубрица, 2 ч.ч. брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.ч. натрошено сирене, 3 с.л. настърган кашкавал, 3 с.л. нарязани на дребно маслини (може да се добави колбас по желание).
Яйцата, киселото мляко и олиото се изсипват в дълбока купа и енергично се разбъркват с вилица, докато се смесят добре. Добавят се солта, чубрицата, бакпулвера и малко по малко брашното, като продължава да се бърка с вилица, докато се получи гъсто, гладко тесто, без бучици – отнема няколко минути. Накрая се изсипват натрошеното сирене, кашкавалът и маслините и тестото се разбърква с лъжица, докато се разнесат навсякъде.
Продълговата тавичка за кекс се намазва с 1 ч.л. олио и дъното и стените й се поръсват с 1 ч.л. брашно. Тестото се изсипва в нея и отгоре се заравнява с лъжица. Слага се във фурната и се пече на 180 градуса 45 мин. или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха.
Преди да се нареже, се оставя да се охлади напълно.
http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
Рейтинг: 671 НеутралноТва ше го ям и аз -без маслините обаче и с една опаковка майонеза вътре.
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#1] от "Дива селянка":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.Аз добавям и малко ситно накълцани сушени домати и босилек, аромата е страхотен.
http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
Рейтинг: 671 НеутралноДо коментар [#2] от "ПАВЛА - సటోరి":
бе хубаво си подкарала - ръсни малко чесън на прах и щипка чили и една бира за преглъщане.
doneva_a
Рейтинг: 506 НеутралноОсновен принцип е бакпулверът да се слага към брашното и вече след това да се прибави сухата смес към течната. Тогава се получава най-добро бухване.
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"Wilhelmina
Рейтинг: 1004 ВеселоДо коментар [#3] от "Дива селянка":
И люто, и мазно... Хей, безпокоя се за здравето Ви.
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 ВеселоДо коментар [#3] от "Дива селянка":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.Чили - задължително, а кекса просто можеш да го поднесеш с чеснова паста - чесън, смлени орежи и подправки по желание. Това в случай, че няма да го ядат деца. Върви и с винце.
http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
Рейтинг: 671 ВеселоДо коментар [#5] от "Wilhelmina":
нимой мила- ако ми е писано да пукна от камък -няма се удавя.Пък аз ги ям натюр -без гмо-та в тях - и сланинката ,и чесъна и чушките...
doneva_a
Рейтинг: 506 ВеселоДо коментар [#1] от "Дива селянка":
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"Не слагай цяла опаковка. Ще се развалят пропорциите - твърде много течност ще стане. Според мен, от огромния ми опит с кексове. Ако искаш, сложи максимум, ама максимум половин пакетче, или първия път опитай с 2-3 лъжици майонеза, ако с толкоз петимна.
Идеята със сушени домати е страхотна.
Wilhelmina
Рейтинг: 1004 ВеселоДо коментар [#7] от "Дива селянка":
Добре, яж си със здраве. И една македонска за разтуха?!
Нефертити
Рейтинг: 1604 ВеселоТц, тц, тц, ами сега с какво ще го преглъщам този кекс?
Предразсъдъците са за ограничените.Чардо
Рейтинг: 1391 ВеселоСолен кекс . . . .
Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24Това бе единственото нещо което ядях с удоволствие излязло из под ръцете на бившата ми втора тъща
Дъщеря ми го е наследила от баба си и сега тя го прави на внуците
В Е С Е Л О
Нов месец - нов късмет !
http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
Рейтинг: 671 Неутрално[quote#8:"doneva_a"]Идеята със сушени домати е страхотна. [/quote]
тцъ-без домати. те са за мъже с проблеми в простата- ама аз сушените домати ги смилам и ги правя на салча със зехтин ,сол, и люто,може и без люто.
http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
Рейтинг: 671 Весело[quote#9:"Wilhelmina"] И една македонска за разтуха?! [/quote]
това задължително - стръвница месарка съм...
Γαλλα
Рейтинг: 1391 ЛюбопитноДали щото съм сънена още, но като прочетох заглавието, се стресирах в първия момент...после видях, че става дума за кекс
Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...Рецептата звучи добре...аз, обиктовено започвам с разбиването на яицата, към тях добавям млякото, в което съм сложила бакпулвера, олиото и след това постепенно посипвам брашното до получаване на гладка смес...
doneva_a
Рейтинг: 506 НеутралноЧакай и за да кажа как действам като последователност.
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"Първо яйцата се разбъркват, към тях захарта /при сладък вариант/, после олиото, накрая млякото. При сладък вариант задължително щипка сол, особено ако е с какао и допълнителна киселина - малко лимонов сок и малко алкохол - примерно капачка ром. Бъркам с вилица или тел за яйца, важно е да не се бърка прекалено, а само до еднородна смес. Ако се пребие, може да стане по-малко пухкав и да е по-жилав.
Отделно се пресява брашното, слага се бакпулверът и се разбърква добре, после се прибавя към течното. Напоследък заменям някаква част от брашното с грис, например 1/4 или 1/5.
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#15] от "doneva_a":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.[quote#15:"doneva_a"]Напоследък заменям някаква част от брашното с грис[/quote]
Следващия път пробвай с царевично брашно, ще останеш приятно изненадана от резултата.
doneva_a
Рейтинг: 506 ВеселоДо коментар [#16] от "ПАВЛА - సటోరి":
"Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"О, непременно ще пробвам. С готовност прилагам всякакви идеи. Мерси!
Питанка
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#1] от "Дива селянка":
"Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"Пробвай соленки от равни части брашно, майонеза и сирене. Омесва се, разточва се на кора малко по-тънка от 1 см, реже се на дребни фигурки и се пекат в ненамазана тава до златисто. Стават бързо, много и много вкусни. Може да им се ръсне нещо отгоре: люто, ким, едра сол...
Пият всичко и по много...
bramasole
Рейтинг: 3810 НеутралноДо коментар [#2] от "ПАВЛА - సటోరి":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-рПолучава се наистина много ароматна и пивка запеканка. Аз добавям риган, защото не ползвам босилек.
След изпичането - в зависимост от възрастта: айран, бира, студено винце...
А вица за приликата и разликата между онова, което е прочела Гала и кекса, го знаеш със сигурност...
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#18] от "Питанка":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.[quote#18:"Питанка"]Пробвай соленки от равни части брашно, майонеза и сирене.[/quote]
Само? Звучи интересно. Ще пробвам задължително.
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 ВеселоДо коментар [#19] от "Домакиня":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.[quote#19:"Домакиня"]Аз добавям риган, защото не ползвам босилек. [/quote]
Подправките винаги са на вкус.
Относно вица, се сетих за бабата, която работела в завода за "самовари"...
Питанка
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#20] от "ПАВЛА - సటోరి":
"Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"Само.
И се нареждат плътно в тавата, защото не се залепват една за друга.
Майонезата е обикновена, без екстри, никакви такива диетични, млечни и пр. Понякога се налага да се добави малко брашно, зависи от плътността на майонезата.
Стават крехки и траят дълго време, дори стават по-вкусни. Но рядко остават
bramasole
Рейтинг: 3810 ВеселоДо коментар [#21] от "ПАВЛА - సటోరి":
"На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-рИ аз се сетих за един "домакински", пиша го на ЛС - неприлично рано е за подобни вицове.
blame
Рейтинг: 450 НеутралноОоо, любимото ми английско кексче
Аз слагам и по 2 лъжици нарязана кисела краставичка и шунка.
Ако вместо да се сложи в тестото, кашкавалът се поръси отгоре, се получава ефектна коричка, а кексът остава по пухкав.
Jessika
Рейтинг: 1552 НеутралноНепременно ще го пробвам.
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”Аз правя нещо подобно, но без кашкавал и маслини.
Lady Zeppelin
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#21] от "ПАВЛА - సటోరి":
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.Прав често подобен солен кекс. Имам, обаче, един проблем. За разлика от сладкия, соленият ми кекс бухва много малко.
Благодаря предварително за съветите.
До коментар [#23] от "Домакиня":
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 НеутралноДо коментар [#26] от "Lady Zeppelin":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.[quote#26:"Lady Zeppelin"]соленият ми кекс бухва много малко. [/quote]
Винаги става така. Но това не го прави по-малко вкусен. Дори и да е леко сбит, ако се прекали със сиренето, примерно.
sto67nes
Рейтинг: 1336 НеутралноПреди да се нареже, се оставя да се охлади напълно......и после гледай сеир.....
Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!Lady Zeppelin
Рейтинг: 1391 ВеселоДо коментар [#27] от "ПАВЛА - సటోరి":
Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.Ти ме успокои. Мислех, че нещо не правя както трябва.
А, си е вкусен, права си.
ПАВЛА
Рейтинг: 1391 ВеселоДо коментар [#29] от "Lady Zeppelin":
При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.Веднъж го пробвах със синьо сирене и си остана направо клисав, но пак се унищожи, де.
Ridiculous Върнете стария сайт!
Рейтинг: 820 ВеселоУчениците ще си го направят с ръчичките на мама
princess_x
Рейтинг: 1394 ВеселоНай-напред прочетох заглавието като: ''Как учениците да си направят сами солен Секс''.