Как учениците да си направят сами солен кекс

Накрая всички ще се радват на вкусен и уханен солен кекс, подходящ за всяко време на деня

© Ирина Катеринска

Накрая всички ще се радват на вкусен и уханен солен кекс, подходящ за всяко време на деня



Училищното време започва съвсем скоро – родители и деца вече приготвят учебници, помагала, тетрадки и цветни моливи и изпитват съвсем обосновано вълнение от предстоящата година, пълна с нови знания. Въпросът за храната и дребните закуски, от които имат нужда малките и пораснали малчугани през деня, също е на дневен ред.


Какво ще хапват децата, когато огладнеят? Ще ходят ли в училищния стол, или ще си купуват сандвичи от лавката? Някои от тях не харесват този тип храна, а голяма част от родителите предпочитат домашно приготвените варианти. Едни мъфини или пък банички, изпечени вкъщи, дори и простият сандвич, съставен от пълнозърнест хляб и пълнеж според вкуса, са много по-вкусна и полезна алтернатива от повечето купешки закуски. При подходящи условия могат да си носят и салати, любими манджички и дори супи.


За тяхното приготвяне обаче се изисква време, което родителите често нямат, особено, ако искат да предложат на учениците разнообразни варианти. И тук на помощ идват любознателността на децата и ентусиазмът им към всички нови умения, особено към онези, свързани с кухнята.




Има доста рецепти, които по-големите ученици могат да приготвят съвсем сами, с предварителен инструктаж и предварително обяснение от мама и татко за това как да използват безопасно фурната, котлоните, миксера и т.н. Така освен забавлението ще имат нещо сладко или солено за моментите, когато са гладни, ще могат и да се похвалят в училище със собственоръчно направена закуска.


Когато въпросът опре до това децата сами да се оправят с електроуредите в кухнята, повечето родители изпитват известни притеснения. С няколко опита във ваше присъствие и доверие във възможностите им обаче не би трябвало да има проблеми.


А ето и една рецепта за солен кекс, която се прави без миксер (разбира се, по желание може да се използва, но не е задължително) и единственият нужен уред е фурна за изпичането му. По-големите деца могат да включат и малките си братчета или сестричета в приготвянето, като им дадат да счупят яйцата в купата или да натрошат сиренето. Докато се пече, е важно да не забравят да го наблюдават и да внимават да не се опарят, когато го вадят от фурната, а накрая всички ще се радват на вкусен и уханен солен кекс, подходящ за всяко време на деня.


Използваната мерителна чаша е с вместимост 250 мл


За направата му са нужни: 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 с.л. олио (или зехтин), ½ ч.л. сол, 1 ч.л. чубрица, 2 ч.ч. брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.ч. натрошено сирене, 3 с.л. настърган кашкавал, 3 с.л. нарязани на дребно маслини (може да се добави колбас по желание).


Яйцата, киселото мляко и олиото се изсипват в дълбока купа и енергично се разбъркват с вилица, докато се смесят добре. Добавят се солта, чубрицата, бакпулвера и малко по малко брашното, като продължава да се бърка с вилица, докато се получи гъсто, гладко тесто, без бучици – отнема няколко минути. Накрая се изсипват натрошеното сирене, кашкавалът и маслините и тестото се разбърква с лъжица, докато се разнесат навсякъде.


Продълговата тавичка за кекс се намазва с 1 ч.л. олио и дъното и стените й се поръсват с 1 ч.л. брашно. Тестото се изсипва в нея и отгоре се заравнява с лъжица. Слага се във фурната и се пече на 180 градуса 45 мин. или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха.


Преди да се нареже, се оставя да се охлади напълно. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 671 Неутрално

    Тва ше го ям и аз -без маслините обаче и с една опаковка майонеза вътре.

  2. 2 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#1] от "Дива селянка":
    Аз добавям и малко ситно накълцани сушени домати и босилек, аромата е страхотен.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  3. 3 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 671 Неутрално

    До коментар [#2] от "ПАВЛА - సటోరి":

    бе хубаво си подкарала - ръсни малко чесън на прах и щипка чили и една бира за преглъщане.

  4. 4 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Основен принцип е бакпулверът да се слага към брашното и вече след това да се прибави сухата смес към течната. Тогава се получава най-добро бухване.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  5. 5 Профил на Wilhelmina
    Wilhelmina
    Рейтинг: 1004 Весело

    До коментар [#3] от "Дива селянка":
    И люто, и мазно... Хей, безпокоя се за здравето Ви.

  6. 6 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#3] от "Дива селянка":
    Чили - задължително, а кекса просто можеш да го поднесеш с чеснова паста - чесън, смлени орежи и подправки по желание. Това в случай, че няма да го ядат деца. Върви и с винце.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  7. 7 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 671 Весело

    До коментар [#5] от "Wilhelmina":

    нимой мила- ако ми е писано да пукна от камък -няма се удавя.Пък аз ги ям натюр -без гмо-та в тях - и сланинката ,и чесъна и чушките...

  8. 8 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Весело

    До коментар [#1] от "Дива селянка":

    Не слагай цяла опаковка. Ще се развалят пропорциите - твърде много течност ще стане. Според мен, от огромния ми опит с кексове. Ако искаш, сложи максимум, ама максимум половин пакетче, или първия път опитай с 2-3 лъжици майонеза, ако с толкоз петимна.

    Идеята със сушени домати е страхотна.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  9. 9 Профил на Wilhelmina
    Wilhelmina
    Рейтинг: 1004 Весело

    До коментар [#7] от "Дива селянка":

    Добре, яж си със здраве. И една македонска за разтуха?!

  10. 10 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1604 Весело

    Тц, тц, тц, ами сега с какво ще го преглъщам този кекс?

    Предразсъдъците са за ограничените.
  11. 11 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1391 Весело

    Солен кекс . . . .
    Това бе единственото нещо което ядях с удоволствие излязло из под ръцете на бившата ми втора тъща
    Дъщеря ми го е наследила от баба си и сега тя го прави на внуците

    В Е С Е Л О

    Нов месец - нов късмет !

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  12. 12 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 671 Неутрално

    [quote#8:"doneva_a"]Идеята със сушени домати е страхотна. [/quote]
    тцъ-без домати. те са за мъже с проблеми в простата- ама аз сушените домати ги смилам и ги правя на салча със зехтин ,сол, и люто,може и без люто.

  13. 13 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 671 Весело

    [quote#9:"Wilhelmina"] И една македонска за разтуха?! [/quote]
    това задължително - стръвница месарка съм...

  14. 14 Профил на Γαλλα
    Γαλλα
    Рейтинг: 1391 Любопитно

    Дали щото съм сънена още, но като прочетох заглавието, се стресирах в първия момент...после видях, че става дума за кекс

    Рецептата звучи добре...аз, обиктовено започвам с разбиването на яицата, към тях добавям млякото, в което съм сложила бакпулвера, олиото и след това постепенно посипвам брашното до получаване на гладка смес...

    Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
  15. 15 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Неутрално

    Чакай и за да кажа как действам като последователност.

    Първо яйцата се разбъркват, към тях захарта /при сладък вариант/, после олиото, накрая млякото. При сладък вариант задължително щипка сол, особено ако е с какао и допълнителна киселина - малко лимонов сок и малко алкохол - примерно капачка ром. Бъркам с вилица или тел за яйца, важно е да не се бърка прекалено, а само до еднородна смес. Ако се пребие, може да стане по-малко пухкав и да е по-жилав.

    Отделно се пресява брашното, слага се бакпулверът и се разбърква добре, после се прибавя към течното. Напоследък заменям някаква част от брашното с грис, например 1/4 или 1/5.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  16. 16 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#15] от "doneva_a":
    [quote#15:"doneva_a"]Напоследък заменям някаква част от брашното с грис[/quote]
    Следващия път пробвай с царевично брашно, ще останеш приятно изненадана от резултата.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  17. 17 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 506 Весело

    До коментар [#16] от "ПАВЛА - సటోరి":

    О, непременно ще пробвам. С готовност прилагам всякакви идеи. Мерси!

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  18. 18 Профил на Питанка
    Питанка
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#1] от "Дива селянка":

    Пробвай соленки от равни части брашно, майонеза и сирене. Омесва се, разточва се на кора малко по-тънка от 1 см, реже се на дребни фигурки и се пекат в ненамазана тава до златисто. Стават бързо, много и много вкусни. Може да им се ръсне нещо отгоре: люто, ким, едра сол...
    Пият всичко и по много...

    "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
  19. 19 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3810 Неутрално

    До коментар [#2] от "ПАВЛА - సటోరి":
    Получава се наистина много ароматна и пивка запеканка. Аз добавям риган, защото не ползвам босилек.
    След изпичането - в зависимост от възрастта: айран, бира, студено винце...
    А вица за приликата и разликата между онова, което е прочела Гала и кекса, го знаеш със сигурност...

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  20. 20 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#18] от "Питанка":
    [quote#18:"Питанка"]Пробвай соленки от равни части брашно, майонеза и сирене.[/quote]
    Само? Звучи интересно. Ще пробвам задължително.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  21. 21 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#19] от "Домакиня":
    [quote#19:"Домакиня"]Аз добавям риган, защото не ползвам босилек. [/quote]
    Подправките винаги са на вкус.
    Относно вица, се сетих за бабата, която работела в завода за "самовари"...

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  22. 22 Профил на Питанка
    Питанка
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#20] от "ПАВЛА - సటోరి":

    Само.
    И се нареждат плътно в тавата, защото не се залепват една за друга.
    Майонезата е обикновена, без екстри, никакви такива диетични, млечни и пр. Понякога се налага да се добави малко брашно, зависи от плътността на майонезата.
    Стават крехки и траят дълго време, дори стават по-вкусни. Но рядко остават

    "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
  23. 23 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3810 Весело

    До коментар [#21] от "ПАВЛА - సటోరి":
    И аз се сетих за един "домакински", пиша го на ЛС - неприлично рано е за подобни вицове.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  24. 24 Профил на blame
    blame
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Ооо, любимото ми английско кексче Аз слагам и по 2 лъжици нарязана кисела краставичка и шунка.
    Ако вместо да се сложи в тестото, кашкавалът се поръси отгоре, се получава ефектна коричка, а кексът остава по пухкав.

  25. 25 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1552 Неутрално

    Непременно ще го пробвам.
    Аз правя нещо подобно, но без кашкавал и маслини.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  26. 26 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#21] от "ПАВЛА - సటోరి":

    Прав често подобен солен кекс. Имам, обаче, един проблем. За разлика от сладкия, соленият ми кекс бухва много малко.
    Благодаря предварително за съветите.
    До коментар [#23] от "Домакиня":

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  27. 27 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Неутрално

    До коментар [#26] от "Lady Zeppelin":
    [quote#26:"Lady Zeppelin"]соленият ми кекс бухва много малко. [/quote]
    Винаги става така. Но това не го прави по-малко вкусен. Дори и да е леко сбит, ако се прекали със сиренето, примерно.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  28. 28 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1336 Неутрално

    Преди да се нареже, се оставя да се охлади напълно......и после гледай сеир.....

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  29. 29 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#27] от "ПАВЛА - సటోరి":

    Ти ме успокои. Мислех, че нещо не правя както трябва.
    А, си е вкусен, права си.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  30. 30 Профил на ПАВЛА
    ПАВЛА
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#29] от "Lady Zeppelin":
    Веднъж го пробвах със синьо сирене и си остана направо клисав, но пак се унищожи, де.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
  31. 31 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
    Ridiculous Върнете стария сайт!
    Рейтинг: 820 Весело

    Учениците ще си го направят с ръчичките на мама

  32. 32 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1394 Весело

    Най-напред прочетох заглавието като: ''Как учениците да си направят сами солен Секс''.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK