Министерството на икономиката предлага по-строги правила за училищните екскурзии

Министерството на икономиката предлага по-строги правила за училищните екскурзии

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на икономиката предлага наредба, с която да се уреждат по-строги правила при провеждането на екскурзии с ученици или деца от детска градина. Това става ясно от проект, публикуван на сайта на икономическото министерство, предложен за обществено обсъждане.


Наредбата е изготвена съвместно с министерството на образованието. Досега правилата за ученическите пътувания се уреждаха с документ от 1997 г.


В новия проeкт е предвидено, че за да се организира екскурзия, е необходимо да се сключи договор между туроператора и директора на училището или детската градина, като документът трябва да е съгласуван с регионалния инспекторат по образование. Екземпляр от договора се предоставя и на родителите.
След като договорът бъде проверен от регионалния инспекторат, в седемдневен срок уведомява  Българската агенция по безопасност на храните за организацията на храненето на децата и учениците, като посочва обектите за хранене, които ще бъдат ангажирани.  От своя страна агенцията проверява обектите за хранене съобразно изискванията на европейското и националното законодателство в областта на храните, пише още в проекта.


Предвидени са и повече учители, които ще трябва да придружават децата по време на пътуванията. За клас от първолаци ще трябва да има поне четирима придружаващи педагози. Децата ще трябва да представят и документ за здравословното си състояние, издадено от личния лекар до 3 дни преди екскурзията.


Според документа пътуването трябва да е в светлата част на денонощието и по безопасен път, а превозвачите да са се заредили с аптечка."Маршрутът и времето за пътуването се съгласуват писмено с директора на детската градина,  училището или обслужващото звено по смисъла на Закона за народната просвета."


В наредбата е разписано, че помещенията, в които ще бъдат настанявани децата, трябва да имат "обособени отделни спални и тоалетни помещения за момичета и  момчета", помещенията трябва да се заключват, както и да има подходящо място за съхранение на багажа и личните вещи на  децата,  балконите към помещенията за спане да са стабилни и обезопасени, а електрическите контакти в обекта да са обезопасени", пише още в наредбата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK