Кога да дадем свобода на детето да бъде самостоятелно навън

Кога да дадем свобода на детето да бъде самостоятелно навън

© Юлия Лазарова
Тази година рубриката "На училище" е насочена към родителите на децата между 8 и 14 години. "Детски Дневник" отново ви предлага идеи за занимания, съвети за здравето на децата, предложения как да преодолеете заедно проблемите в училище, както и рецепти, които хлапетата да приготвят сами.

Често се случва възрастните да получават упреци от децата си, че техни съученици вече са получили разрешение да правят нещо сами. Например да идат на кино, на гости, дори да пренощуват при най-добрия си приятел и т.н. Но понякога дори примерът на съседчето, което обикаля само кварталните улици с колело, не е достатъчен, за да убеди някои тревожни майки и татковци, че е време да дадат по-голяма свобода на детето си.


От каква възраст е разумно да дадем свобода на децата си да се придвижват самостоятелно навън, къде и кога може да се случи това? За съвети по тази тема се обърнахме към психолога Александра Петрова, която е част от екипа на www.e-therapy.bg, където родители и тийнейджъри могат да се възползват от безплатна он-лайн психологическа консултация със специалист.
Твърде често темата за това до колко можем да дадем свобода на децата си и от каква възраст да стане това, се приема твърде категорично. Сякаш има граници и ясна рецепта за това. Много родители влизат или в крайностите на категоричните забрани, водени от страховете, или  в прекаленото даряване на свобода наготово, в името на доброто настроение и собствения си родителски имидж. Но и тук, както в повечето аспекти на връзката родител-дете има разнородни комбинации.               


Първи тип: Активно дете с родители, които залагат на презастраховката


Да започнем оттам, че за да позволиш на едно дете да отговаря само за действията си, трябва да го научиш как да е ориентиращо се в отговорностите. В кабинета често наблюдаваме следната ситуация: Емоционална, чувствителна майка, която изцяло е фокусирана в отглеждането на детето. Тя споделя, че стои до него на пързалката, на катерушките - държи го непрестанно. Пази го от всяко ожулване или хипотетична опасност. Ако има неприятна ситуация, по-уплашена е самата тя, отколкото детето. А то не се научава да изследва собствените си усещания, защото майчините емоции са толкова силни, че изместват неговите собствени.


Виждали сте много майки, които казват необмисленото и категорично "НЕ" за почти всяка дейност или още по-зле, при най-малкия проблем се карат и викат уплашено. А детето има своето естествено любопитство и желание да изпита силите и способностите си, опознавайки средата. Това е първата стъпка, която се слага в кутия и остава високо на рафта като неизползвани грозни обувки. Колкото по-предпазливи и презастраховащи са родителите, толкова по-безпомощно е детето. Толкова по-малко се учи да се ориентира и да преценява способностите си в различни ситуации. По този начин бумерангът се връща и родителите нямат нито доверие, нито усещане за сигурност, за да дадат навреме свобода на синовете и дъщерите си.


Втори тип: Плахо дете със смели родители


Понякога родителите са по-активната страна. Те насърчават детето, бутат го към ситуации, които предполагат смелост, справяне и борба. Наскоро един баща се оплака в сайта: "Не смее сам да отиде за хляб!" Толкова съм го учил къде, какво е, как се действа, водил съм го с мен на спорт, а той вече е трети клас и не смее да направи почти нищо сам!"


Способността да учиш и да даваш свобода на детето си се свързва не просто с уменията, а с неговата психическа готовност. Тя зависи и от темпераментовите особености на детето. Понякога синът или дъщерята са по-раними, по-чувствителни или им е нужно повече време, за да влязат в желаната от родителите схема за активност и самостоятелни действия. Тогава рязкото пришпорване или натиск вкарват в обратната посока. Детето парира всяка нова ситуация и остава близко до страховете си. След това е много трудно да се впише спонтанно в компания.  Пасивността става добра приятелка. Това са онези тийнейджъри, които предпочитат своя стол и своя монитор. За тези деца свободата идва постепенно на малки глътки с педантична изследователска схема и с положителна нагласа, дадена от родителите. В тази комбинация се постигат качествени резултати.·        


Трети тип: Свободата според поредността на раждане и пола на детето


Свобода се дава най-трудно на единствените и първородните деца. Защото с единственото дете родителите нямат разфокусиране, нито от страховете си, нито от очакванията си, нито от собствената си зависимост към детето.


С първородното са обичайно по-стриктни, още учещи се на родителство и по-сурови. Така че, тези деца в семейните конфигурации, са най-тежко воюващите за своята свобода. Второто дете върви обичайно по-леко, родителите са апробирали много повече страхове и са оценили несъстоятелността им. А не на последно място първото създава сигурна база, подпомагайки по-малкото дете.


Има и клишета по отношение на момчетата и момичетата. Първите са толерирани да изследват, а вторите ги учат да внимават. Така е било с лова за мъжете и пещерите за жените. Но днес е много лесно да се смесят тези първични стереотипи и да се действа според родителските опасения и мечтани представи. Затова родителите би следвало да изучават уроци по индивидуалността на своето дете.        


Кога да дадем свобода на детето да бъде самостоятелно навън

© Юлия Лазарова


Така или иначе докато дадем свобода на порасналото си дете е


нужно и като родители да преживеем собствените си страхове и несигурности


наследство от възпитателните модели на собственото ни родителско семейство. Всичко това е дълъг процес.


Започва се от най-ранна възраст с формирането на хигиенни навици. С ученето на това малкият човек да знае как се пада, как боли, как да се държи за катерушката и как да има баланс. Къде да кара безопасно колело. ·        


После как да намира помощ от големите, когато тръгне на училище и как да намира най-добрият път до дома. Как да усеща застрашителните ситуации и как да реагира. За детето е нужно да има една символична опция за алармен бутон. Било то телефон, човек, стратегия. ·        


Всъщност, за да стигнете до момента, в който детето ще иска да излезе вечерта без вас родители, или да отиде за събота и неделя на гости, трябва да сте минали през порядъчен брой изпитания, но не гледани отстрани, а да сте се потопили в казана.


Следват купоните, вилите, излетите и ходенето на гости... Все по-дълго време без надзор, превенция и готови съвети. Това са нововъведенията в активността, идващи от възрастовите промени и интереси. Тийнейджърите имат нужда от своята група. Тя им дава идентичност, самоувереност и сигурност. За да са вътре в тази група, те трябва да са част от дейностите й. Не е нужно да се чудим защо във възрастта между 12 и 16 ходят с еднакви дрехи, еднакви прически, чанти и говорят на свой жаргон. Те искат да са еднакви и това е тяхната сигурност. Затова и родителските забрани са тежка форма на принудително отцепничество. Те предизвикват в детето срам, чувство, че е нарушена справедливостта и крайно неразбиране на родителското поведение.  


И накрая, предствете си, че сте готвачи и трябва да сготвите свободата като прекрасно блюдо с вашите деца. Ще им покажете как се готви, какви са съставките и кога се слагат. После ще опитвате на малки хапки, за да се усети вкуса и за да не свърши всичко, лакомо излапано.


Примерното меню би могло да изглежда така: В ранна детска възраст хапките са от порядъка на самообслужване без помощ и игра в градинката без постоянно подадена ръка. После къде и как се пресича и как се пазарува и общува с непознати. После идва ходенето до магазина със списък, ползването на градски транспорт или просто движението по определен маршрут. След това са хапките на празненствата със заложени правила, които детето да изпълни.         


В този процес родителите се освобождават от страховете си, а децата се учат на отговорно поведение. И ако вървите по-конструктивния план, детето на 7 или 8 ще може да играе само в кварталната градинка и ще знае кое е опасно и кога да се прибере. На 10 г. ще може да ходи само на спорт, уроци и на гости дори с преспиване, като ще знае в кой момент да ви даде обратна връзка, какво да си носи и как да действа. На 13 г. ще можете да му вярвате, когато е на купон, а на 16 г. да сте спокойни за цялото му ежедневие. Просто възпитанието е неспирен процес от първия ден, а учителите в него са самите деца. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Моника
  Моника
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много е трудно да си родител, това е все едно да позволиш на сърцето си да живее извън тялото ти, топката в стомаха и притеснението съпътстват всеки родител и са особено присъщи на майките. Трябва да се намери баланса между свободата и контрола, децата от една страна трябва да се чувстват свободни да избират, но от друга страна действията им трябва да бъдат контролирани.
  П.С. "Не подготвяйте пътя за детето, подгответе детето за пътя и го оставете да върви само".

 2. 2 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Древните гърци са казали как правилно родителите да отглеждат децата си:
  - до 5-год. възраст да се отнасят с него като към господар;
  - от 5 до 15 год. - като към роб;
  - от 15-год. нататък - като към равен!

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  "Кога да дадем свобода на детето да бъде самостоятелно навън"

  Мисля, че това не зависи единствено от детето и родителите му. В София има такива квартали, че до пълнолетие и порядъчен брой уроци по самоотбрана, не бива да ходят сами. Всъщност това се отнася и за възрастните.

 4. 4 Профил на шемет
  шемет
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#1:"Моника"]"Не подготвяйте пътя за детето, подгответе детето за пътя и го оставете да върви само". [/quote]
  Много хубаво си гоказала!
  пп
  Но ние,възрастните трябва да разчистим този път,защото пречките по него не са по силите на детето.

 5. 5 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Времената са други и вече е много опасно за сами деца по улиците.Това е причината в Европа,ако видят само дете на улицата,полицията го поема и издирва родителите.Няма причина едно дете да е само навън,освен ако не е избягало или изгубено,или изгонено!

  4itatel
 6. 6 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Имам страхотни родители, които от малък ми гласуваха доверие за важни неща. Смятам, че това ми помгона много до този момент в живота..Обаче признавам, че когато стана родител ще имам непрекъснатото желание за постоянен контрол. Просто твърде много ме е страх.

 7. 7 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  "Кога да дадем свобода на детето да бъде самостоятелно навън"

  Ами просто е. Когато видим, че на детето може да се има доверие. Аз винаги казвам на децата си - не ме интересува, че едикой си вече го пускали едикъде си. Друдото дете си има родители, те решават за него и за безопасността му. Това не ме интересува. Интересуват ме моите деца.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#5] от "4itatel":

  Това не е нормално. Детето има нужда да играе навън само. Без мама и тате да светят като нощни лампи.


  "С първородното са обичайно по-стриктни, още учещи се на родителство и по-сурови. Така че, тези деца в семейните конфигурации, са най-тежко воюващите за своята свобода. Второто дете върви обичайно по-леко, родителите са апробирали много повече страхове и са оценили несъстоятелността им. А не на последно място първото създава сигурна база, подпомагайки по-малкото дете."

  Ей там е работата - всичко това идва не от несигурния свят, от децата, а от неуменията на родителите. Затова с второ и следващо дете нещата стават по-лесни и доверието се дава по-лесно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  [quote#2:"liksen"]Древните гърци са казали как правилно родителите да отглеждат децата си:
  - до 5-год. възраст да се отнасят с него като към господар;
  - от 5 до 15 год. - като към роб;
  - от 15-год. нататък - като към равен![/quote]
  С тази разлика, че сега децата се развиват много по-бързо. Поради това, тези граници навярно са доста по-занижени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Макаренковци на килограм. Абе хора, децата са индивиди!!! Развиват се със собствено темпо. Някои по бързо, други леко изостават. Зависи от генетиката, семейството и микросредата. Няма момент, в който да вдигнеш ръце. Просто трябва да си много деликатен и адаптивен. Да са живи и здрави, и да случат на родители.

 11. 11 Профил на marcusjunius
  marcusjunius
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тази статия прави всичко друго, но не и да даде отговор на въпроса, поставен в заглавието.

 12. 12 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Проблемът е проблем с единствено дете.Когато има кака или батко с него нещата се получават плавно.Най-дребният ми е на 4,5 години,ама без страхове си излиза с някоя от каките и се върти около тях...

 13. 13 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Децата са , като птиченцата. Рано или късно излитат от семейното гнездо. Ние родителите , трябва да им покажем най-правилния полет.

 14. 14 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Мдаа, родителите често борят собствените си страхове чрез децата. Опасно е и когато страховете са твърде много, и когато ги няма хич. Мисля си, че истинското уважение към детето е, когато родителите са се вслушали в неговото мнение.

 15. 15 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#0:"матряла"] Кога да дадем свобода на детето да бъде самостоятелно навън [/quote]

  когато го научим да се справя Само в конфликтни ситуации

  в противен случай - това е смелост

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK