Учителят, който умее да иска и дава прегръдки

Снимката е от 2 април - Световния ден за повишаване информираността за аутизма. Всички 150 деца, посещаващи детската градина, го отбелязаха като се облякоха в синьо в знак на подкрепа

© Нина Кирякова

Снимката е от 2 април - Световния ден за повишаване информираността за аутизма. Всички 150 деца, посещаващи детската градина, го отбелязаха като се облякоха в синьо в знак на подкрепаС текста на Нина Кирякова, откриваме новия конкурс на "Детски Дневник" под заглавие "Най-добрият учител, когото познавам". Заглавието е на редакцията.


Разкажете ни и вие за любимия си учител. Текстът, получил най-много препоръчвания от читатели, ще спечели награда - ваучер на стойност 100 лв. за покупки в магазин ИКЕА. Повече подробности за конкурса можете да видите тук. 


Бих искала да разкажа за учителя с голямо сърце: Мария Кушлова - учител към ЦДГ 3 "Радост" в град Свищов.
Като майка на дете със специални образователни потребности (СОП) бях силно притеснена как дъщеря ми ще започне да посещава детска градина.Спомням си как двамата с мъжа ми бяхме притеснени през първия ден и очаквахме да се обадят да си приберем Хриси.


Но за наша най-голяма радост тя геройски изкара целия ден. Цел трудно постижима за деца от аутистичния спектър.


Първото, което ме впечатли в тази учителка, бе как умееше да дава прегръдки и да си ги иска. Едно толкова елементарно действие, но всъщност изискващо много усилия и доверие за малките специални деца.С нея винаги се чувствах спокойна да споделя всеки научен подход към особеностите на дъщеря ми.


Второто, но не по-маловажно правило в групата на госпожа Кушлова, е умението децата да се владеят. Хриси трудно изразява емоциите си и когато поиска играчка и не я получи, започва да става агресивна. Децата знаят, че тя е "малката" Хриси и само докладват за неприемливото й поведение. Никога не са посягали срещу нея, защото тя няма правилно да разбере реакцията им.


И след тези малки стъпки идва ред на напредъка на детето ми, макар и плавен и бавен. И знам, че той се дължи на вярата, надеждата и любовта, които Хриси получава от всички благодарение на успешните методи на госпожа Кушлова.


В тази връзка бих искала да подчертая колко е тежка задачата на детския учител, защото ранната интервенция е изключително важна за децата със специални образователни потребности. Много малко учители има подготвени за деца като нашите. Още по-малко са тези, които вземат присърце работата си.


Но да бъдеш учител е призвание за тези, които знаят да докоснат най-нежните струни на душата ти. Да умеят да мотивират децата да дадат най-доброто от себе си още в детската градина. А това се постига с търпение, време и много, много любов към децата. Все неща, които видях в лицето на нашата детска учителка.  


Благодарим Ви, госпожо Кушлова!  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всичко се постига с търпение, време и много, много любов

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 2. 2 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Прекрасни са учителите,които прегръщат децата независимо от това дали имат специални нужди или не.
  Учителката на сина ми ги прегръща и те я обожават.На училище ходят с удоволствие и с желание.

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На такива хора можем само да кажем едно голямо БЛАГОДАРЯ!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Много хубава инициатива да се публикуват кратки очерци за достойни български учители. Така ще си припомним, че у нас има не само ДАСКАЛИ, а и УЧИТЕЛИ.

 5. 5 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митридат":

  Че "даскал" не е лоша дума! Наистина е много хубаво, защото хората са много критични към тази професия, а учителите оставят огромна следа в децата и е прекрасно, когато тази следа е позитивна

 6. 6 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  [quote#5:"studentka"]Че "даскал" не е лоша дума! [/quote]

  Има си някаква презрително-пренебрежителна натовареност в съвременния разговорен български език.

 7. 7 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1053 Весело

  И в моята детска градина преди много години имаше дете със специални образователни потребности. Чак сега се замислям, че може да е било с аутизъм. Учителката с много любов приобщи детето към всички останали и в годишната програма то изпълняваше роля като всяко друго дете. Невероятно преживяване! Родителите плачеха от щастие.

 8. 8 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Колко важно е за децата, дори и пораснали, доброто отношение и разбирането от страна на учителите. Децата безпогрешно усещат кога един учител обича професията си и кога просто си изкарва хляба с нея.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#8:"Lady Zeppelin"]Децата безпогрешно усещат кога един учител обича професията си и кога просто си изкарва хляба с нея. [/quote]
  А читателите и зрителите са така за журналистите или поне за хората с претенции за такива.

 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#1] от "Питанка":


  Всичко се постига с търпение, време и много, много любов""

  -Трябва да е заложено в тебе,да имаш призвание.

 11. 11 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Учител , лекар-това е призвание !

 12. 12 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#11] от "Irina":

  Нашият Спасител Исус Христос неслучайно е бил учител и лечител.
  А неговият пастрок - дърводелец.

  Така професиите определят и личноста.
  Обаче днес в България преобладават журналистите!

  Учителите и лекарите се дизентересираха и обезсърчиха нарочно, а ако някой се заеме да учи и лекува само по призвание и без възнаграда, веднага бива отлъчван от гилдиите и обвинен в психична нестабилност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK