Децата със специални потребности ще стоят в училище толкова, колкото им понася

Децата със специални потребности ще стоят в училище толкова, колкото им понася

© Георги КожухаровДепутатите одобриха на първо четене предложенията за промени в Закона за народната просвета на БСП и ГЕРБ, според които като нова форма на обучение ще се запише "комбинираната". Тя ще е в полза на децата със специални образователни потребности, които имат интелектуален потенциал, но се нуждаят от плавно интегриране сред връстници - например децата с аутизъм. 


Комбинираната форма на обучение ще съчетава дневната и индивидуалната форма на обучение по един или няколко учебни предмета, т.е. децата ще могат да прекарват толкова време в училище, колкото им понася. 


В предложението на БСП с вносители Георги Кадиев, Ваня Добрева, Христо Монов и др. е записан само един параграф - добавянето на думата "комбинирана" в списъка на формите на образование. Проектът на ГЕРБ с вносители Милена Дамянова, Ирена Соколова и др. е по-разгърнат като предлага формата да се въведе още от тази учебна година и за интегрирането на децата, обучаващи се по нея, да отговарят специалисти в работата с деца със СОП като ресурсните учители. При обсъждането на законопроектите в ресорната парламентарна комисия около това възникна спор, като депутатите от ГЕРБ настояха подробностите да се изяснят от сега. 

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "Специални образователни потребности"
  звучи политкоректно, но "ограничени
  образователни способности" е май
  по точно.

 2. 2 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Идеята е такива деца да се приспособяват към останалите ученици. Но за съжаление това почти не се случва на практика! Децата / и особено родителите им/ усещат, че са различни и не приемани от останалите! Такива деца пречат на нормалния учебен процес! Понякога се получават конфликти и с родители, които не са съгласни половината час учителя да се занимава с настроенията на едно дете, а да "зареже" целия клас!!! ... За някои коментара ми може да е краен, но това е истината!

 3. 3 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Има деца,които са много интелигентни и знаят материала или много бързо го усвояват,За тях стоенето в училище е мъчение,защото не научават нищо ново,но трябва да стоят и да слушат.
  Законът е много добър.

 4. 4 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трябва да вметна и недомислицата,която се направи, децата да минават материала за първи клас в предучилищната група.
  Това е едно огромно недоразумение,защото те идват в първи клас от различни детски градини с различни познания.
  Има такива,коино буквално знаят всичко,скучаят и пречат на останалите.

 5. 5 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#1] от "тулса":

  понякога политкоректното е най-точното.

 6. 6 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "niamalosho8":

  Затова тези деца трябва да са в отделни паралелки и да се обучават отделно. Щом са успели да минат по-рано "материала", значи, че имат по-големи "образователни възможности" и трябва да се обучават при специални условия. Стига сте защитавали средното ниво. Или, ако държавното училище е решило да защитава само ниското и средното ниво, да дава на родителите ваучери на стойността на държавната издръжка на едно дете и да ги оставя да им търсят подходящо училище!

 7. 7 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "arhitekt":

  Абсолютно е така,но нищо не се прави по въпроса.
  Не знам защо сте решили,че защитавам средното ниво.Напротив,
  смятам,че в образуванието има много неуредени и необмислени ситуации и те ще се променят само,ако родителите изискваме!

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално
 9. 9 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Трябва да има възможност за избор и родителите , заедно с децата, да го направят. Децата живеят в общество, в което има всякакви хора- едни са по-умни от останалите, други са различни, трети са болни. Защо и в училище да не са заедно? Имах съученик, който реши, във висшето си образование, да взема изпитите за две години в една. Днес има сериозни проблеми със здравето си и от най-умен и перспективен е инвалид. Имах други съученици, които бяха на средно ниво и днес са успешни в своята професия. Така, че не се знае дали утре някой аутист няма да е по-полезен от някой отличник. Затова не бързайте с оценките си мили майки и бащи. А ако утре имате второ или трето дете и то е със СОП, тогава как ли ще разсъждавате?

 10. 10 Профил на opasnarabota
  opasnarabota
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има една Врачанска приказка-шантави ли сте или на шантав дрейте носите?
  Знаете ли как се чувства едно дете със СОП в масово училище?
  Знаете ли как се чувстват тези деца в специализираните училища?
  Ако не знаете ,ще ви кажа какво е мнението на всички родители ,чиито деца посещават едно Софийско специализирано училище.
  Против сме фрапиращия монопол в образованието
  http://news.ibox.bg/interview/id_1553830835

  Нашето Училище!
  https://www.facebook.com/notes/%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B0/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5/565190336830848

  Буйни ученици влизат с мама в час
  http://monitor.bg/article?id=381402


  Не обричайте децата ни на присмех,подигравки и унижение.Позволете им да се учат,развиват и да се чувстват нормално сред себеподобни.Ако родител прецени,че детето му може да се интегрира ,той сам ще премести детето си в масово училище.Не приемайте Европейски закони,когато все още нацията ни не е с европейско мислене!

 11. 11 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Глупаво решение. Лошо за всички. Децата с увреждания не винаги могат да следват скоростта с която работят другите и така ще спъват класа. Може обаче уврижданията им да не са такива и да вървят наравно със останалите, но въпреки това останарите деца - нормалните ще превърнат живота им в ад, децата са жестоки - няма да пропуснат възможността да ги тормозят.

 12. 12 Профил на opasnarabota
  opasnarabota
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK