Франция ще забрани детските конкурси за красота

Доклад, предшествал проектозакона, препоръчва забрана за детски облекла и обувки, имитиращи тези на възрастните с цел подсилване на сексуалното послание.

© Reuters

Доклад, предшествал проектозакона, препоръчва забрана за детски облекла и обувки, имитиращи тези на възрастните с цел подсилване на сексуалното послание.Парламентът във Франция започна процедура за забрана на конкурсите за красота за малолетни с мотива, че те водят до "хиперсексуализиране" на децата.


Сенатът вече одобри във вторник мярката със 196 срещу 146 гласа. Преди да влезе в сила текстът трябва да бъде одобрен от долната камара и подписан от президента на републиката.


Санкцията за организатори на такива конкурси е затвор до 2 години и глоба от 30 000 евро.
Проектозаконът е резултат от недоволството, предизвикано от снимка в списание "Вог" от декември 2010г. На нея се вижда момиченце на 10 години с още две други деца, които са силно гримирани, облечени в роклички по тялото и носещи обувки на високи токчета и скъпи бижута.


От "Вог" обясниха, че просто са илюстрирали за какво си мечтаят малките момиченца - да се обличат като мама.


Но в парламента бе представен доклад, в който се призоваваше за забрана на конкурсите за красота за деца под 16-годишна възраст. В него също така се препоръчват мерки, които не попаднаха в проектозакона, включително забрана на производството и продажбата в детски размери на облекло и аксесоари за възрастни като сутиени с подплънки и обувки на високи токчета.


Бившият министър на спорта и автор на доклада Шантал Жуано призова "да не караме момичетата си от съвсем малки да мислят, че са оценявани единствено по това как изглеждат".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK