Българско училище в чужбина, или как децата на имигранти разбират, че не са сами

Българско училище в чужбина, или как децата на имигранти разбират, че не са сами

© Красимир Юскеселиев
Тази година рубриката "На училище" е насочена към родителите на децата между 8 и 14 години. "Детски Дневник" отново ви предлага идеи за занимания, съвети за здравето на децата, предложения как да преодолеете заедно проблемите в училище, както и рецепти, които хлапетата да приготвят сами.

Първоначално бях изненадана от желанието, с което децата идват на училище в събота, но скоро разбрах от родителите каква е причината. В германските училища много от децата се чувстват различни, но когато дойдат в българското училище, те разбират че има и други като тях, че не са сами, обяснява Анна Бамбалска от училище "Паисий Хилендарски" в Мюнхен.


Според различни германски изследвания децата на имигранти имат повече проблеми в училище, отколкото германчетата, дори когато са еднакво мотивирани, държат по един и същи начин в класните стаи и родителите им имат един и същи професионален статус. Причината за това често се дължи на липсата на самочувствие при децата на имигранти, които се чувстват сами и изолирани сред изцяло германските си съученици.
Повечето от учениците в "Паисий Хилендарски" са от смесени семейства и по тази причина говорят свободно немски и посещават германски училища. Въпреки това обаче остават с усещането, че са различни. В българското училище, което се провежда всяка събота, те не само учат български език, история, география или традиции. Там те осъзнават, че не са само деца на имигранти, което им помага да придобият повече увереност и самочувствие с времето.


В Мюнхен повече от 90 деца на възраст от 1 до 16 години посещават извънредните часове и не мрънкат, че и в събота трябва да учат. За "стандартните часове" те получават удостоверения за проведено обучение, подписани и заверени от Генералното консулство в Мюнхен и признати от Министерството на образованието.


Наред с това децата имат допълнителни занимания по народни танци, музикален инструмент, актьорско майсторство или ръчна изработка на традиционни български предмети, разказва председателят на училищното дружество Анна Бамбалска, която помага за основаването през 2008 г. по идея на консула в Мюнхен. Тя е адвокат и от 23 години живее в Германия. Трудно намираме време да говорим между служебните ѝ срещи, но когато заговаря за училището, видимо започва да се вълнува. 


За отбелязването на различни празници се подготвят тържества, на които децата представят на родители и близки придобитите умения. "И, разбира се, че всички те участват дейно в подготовката им - все пак тържествата са за тях, те са в центъра им", обяснява Бамбалска. И с гордост допълва как има деца, които идват, без да знаят дума български, но след година говорят свободно. В училището имат дори дете, чиито двама родители са британци, но са си купили къща в България и са решили, че знанията по български ще му помогнат по-бързо да се приспособи.


И отново повтаря за първоначалната си изненада от това как децата пристигат с желание дори в събота.


Български феномен


Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие мотивацията на учениците с имигрантски корени понякога е по-голяма от тази на останалите деца. Въпреки това обаче много от тях имат лоши резултати и често не достигат до гимназия, а понякога отпадат и доста по-рано от училище.


Фокус изследване в германски училища с голям процент деца на имигранти показва, че част от вината за това носят учителите, които нямат изисквания и очаквания към такива деца. 42% от учителите не настояват дори за много добри постижения от учениците и имигрантски корени. Това кара децата да се чувстват различни, да мислят, че не могат да постигнат повече, което в голяма степен предопределя бъдещите им постижения.


Такава е картината не само в Мюнхен или Германия. На много места по света българските деца се чувстват изолирани в училищата, понякога се затварят в себе си, в българското училище обаче откриват други като себе си и стават по-уверени, потвърждава и Боян Кулов, който е председател на Асоциацията на българските училища в чужбина.


По думите му може да се говори дори за български феномен при организацията на училища в чужбина, който започва още през Възраждането и продължава и до днес. А те се превръщат в средища не само за децата, но и за родителите, които обменят съвети и преживявания, докато изчакват децата си, например в САЩ, където българите са на по-големи разстояния и често идват при училището веднъж седмично, минавайки километри.


По света има 200-250 български училища, чиито брой продължава да се увеличава, а посолствата са към 70. "Сами можете да прецените кой представя България", подчертава Кулов. И допълва, че българските училища в чужбина имат важна роля, която трудно може да се оцени отвън. Българските институции обаче все повече разбират за нея и започват по-активно да се включват в подпомагането им.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "Наред с това децата имат допълнителни занимания по народни танци, музикален инструмент, актьорско майсторство или ръчна изработка на традиционни български предмети"

  Ето защо ходят с кеф. Музикален инструмент, танци, актьорско майсторство - кога тези неща ще се учат в българските училища в България?

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#1] от "blaf": Това е организирано от родителите, правят го с много любов! Не си мисли, че не се случва и в български училища в България, просто хората са много по-смазани от ежедневието и финансово по-слаби!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  По света има 200-250 български училища, чиито брой продължава да се увеличава, а посолствата са към 70.

  "Сами можете да прецените кой представя България"
  =============================

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Нормално е децата имигранти да се чувстват сами и различни в друга държава, но това лесно се преодолява, поне у нас англичанчетата се адаптират много бързо и изобщо не се чувстват потиснати или с ниско самочувствие, напротив чувстват се нещо повече от другите.

 5. 5 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз пък не мога да го разбера това ... родителите все още имат спомени за България - ОК. Лошо-хубаво, място свързано с много спомени и част от живота. Защо не оставят децата си да поемат по нов път и защо държат да ги обвързват с България. Искат да ги накарат да се върнат ли или какво?
  Защо трябва на един индивид, който ще живее и ще се развива и най вероятно ще умре в Германия да му насаждаш, че е българин?! Какво ще му помогне това за неговия живот? Освен че още от ранна детска възраст го кара да се чувства като аутсайдер?

  Децата не емигранти няма нужда да стават също емигранти.

 6. 6 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#5:"v_l"]Защо не оставят децата си да поемат по нов път и защо държат да ги обвързват с България[/quote]

  Иди го кажи това на турците в Германия. Вече има трето поколение турци родени в Германия - и категорично се определят като турци, и точка.

  Всички други народи държат на своята народност в чужбина, само ние се претопяваме за едно поколение безплатно даваме млади и качествени хора на чужда страна - за това направо трябва да ни плащат да имигрираме!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 7. 7 Профил на Нощен ястреб
  Нощен ястреб
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Значи не са криви децата ни, а образователната ни система! Направо да не повярваш!

 8. 8 Профил на biggggy
  biggggy
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "v_l":
  Раъсъждаваш логично и тотално погрешно. Детето ми трябва да знае откъде идва, за да избере по-лесно пътя си.

 9. 9 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пазете българщината, отечественици! Съхранявайте родното, защото много от нас (ако не всички) рано или късно ще се изнесат от България. Това е единственият начин да оцелеем като народ.

 10. 10 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ученето на родния език е важно. Запознаването с култура и традиции обогатява децата. Има полски, руски училища в Германия които се посещават от деца на имигранти и то постоянно, като признанието и обучението е признато.

  Вижте , още в детската градина децата учат китайски и английски в Германия, по желание на родителите. Животът не е това, което беше. Срещат се германчета, които на 6 години говорят гладко 2 чужди езика, защото родителите искат да им да дадат солидна подготовка. Знанието не е бреме. Децата в тази възраст учат много лесно чужди езици.

 11. 11 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "v_l":

  Знаеш ли какво? Просто е много яко за самите хора. Имам приятели, израснали в чужбина и те обожават България. Запознават се с българи, които учат в чужбина. Казват, че животът им не е бил същият преди да се запознаят с тях. Някои искат да се върнат, други дори се връщат.

  Хубавото е, че те имат една много позитивна нагласа, защото са изживели само хубавото на България.

  Нека родителите предоставят тази възможност на децата си, пък те ако не искат- като пораснат просто ще прекъснат училище и ще си дружат със други хора.

 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#5] от "v_l":

  А защо изобщо да има национални държави според вашата логика? Или народи със собствена култура и собствен език?
  То си е до вътрешно чувство - аз съм горд с това което съм, горд съм с това което са били моите предци и искам и моите деца да се чувстват така. Смятам, че като народ имаме много прекрасни черти които германци, британци, американци, руснаци и китайци нямат. Ще бъда много, много нещастен ако някой ден внуците ми не знаят моя език и история и не се чувстват българи преди всичко.

  Но мога да разбера вашата гледна точка колкото и противна да ми е.
  Слава богу, че тези като вас са малцинство.

 13. 13 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "v_l":

  П.П.: Да не забравяме факта, че владеенето на български улеснява комуникацията с млади, красиви българки

 14. 14 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Разстроено

  родината е там -където е семейството и щастието да живееш като бял човек-родината е там където растат и учат децата ти и където ще се реализират и създадат и те семейства-родината е държавата-която ти дава всичко това-роден от майка която те е изоставила и отгледан за цял живот от друга майка-

 15. 15 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#5:"v_l"]ще умре в Германия да му насаждаш, че е българин[/quote]
  има нещо верно, но от друга страна (тая теза с приобщаването и чустването че са равни са пълни глупости, аре нема нужда) е хубаво децата да поназнайват втори език, това дава и начин на мислене, и помага после в живота принципно, дори вторият език да е български. а и много е гадно, като срещнеш някоя майка на площадката, чието дете говори немски и гръцки, но не и български, щото бащата не давал и тя не смеела, и то не знаело и секви такива.....

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 16. 16 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  [quote#2:"dogwoman"]Не си мисли, че не се случва и в български училища в България, просто хората са много по-смазани от ежедневието и финансово по-слаби! [/quote]

  При нас в началното училище имахме един единствен час по физическо, в който ни научиха някакво хоро и това беше. Нито инструменти, нито танци, да не говорим за актьорско майсторство. Имаше някакви сценки да, дето се влизаше в роля и беше забавно, ама само за 2-3 ученика от целия клас. И предмети сме правили по труд и техника, ама нищо свързано с българския бит и култура. Абе уж сме в България и сме българи, ама децата се зарибяват по англо-американската култура както навсякъде и ако няма кой да ги зариби по българската култура става едно мазало и после тея деца стават шляещи се и нещастни.

 17. 17 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "Търпана":
  Това с турците е друга история. Те са общество там. Това силно намалява чувството, че си емигрант и изолацията. Да не кажа, че направо липсват в някои доста "потурчени" градове. Като добавим и религията и темата става съвсем друга.

  До коментар [#8] от "biggggy":
  Емигранта винаги ще се чувства такъв. Бил съм, знам какво е. Не бих искал да го причиня на децата си. Трябва да знаят от къде идват, но най вече трябва да се чуват добре, там където са. Тия деца, за които се говори в статията май не се чувстват много добре на мястото си ...

 18. 18 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#17:"v_l"]Това с турците е друга история. Те са общество там.[/quote]

  Изобщо не е друга. Това е въпрос не на общност, а на манталитет - да обичаш държавата си, и да помагаш на сънародника си. Има ли такъв манталитет, общността венага се създава. А на запад, дори и в малките градове има не малко българи (лични многогодишни наблюдения). Проблемът е, че не малко от тези българи са с твоя манталитет, и с такива е трудно да се създаде общност.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 19. 19 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Търпана":

  Оф айде стига с тези псевдо патриотизми. Или си стойте в гуньовско и му се радвайте или се асимилирайте в държавите в които отивате.

  Според мен е меко казано нагло да отидеш в чужда държава, да се наслаждаваш на всички блага и да си правиш общности. След като отиваш в едно общество е редно да приемеш неговият бит и култура а миналото си е минало.

  Хората които успяват са тези които приемат тази реалност и стават част от средата в която са. Проста адаптация. Пък който иска да си живее с лютеницата и хората...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 20. 20 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#19:"Соколов"]Оф айде стига с тези псевдо патриотизми[/quote]

  Досадно е да видиш, че не всички са дупедавци, а?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 21. 21 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "Търпана":

  Ужас направо, не знам какво ще правя...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 22. 22 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Браво. А плювалниците и безродниците са такива ако ще и на южния полюс да идат. Или на МарКс.

  Няма шики-мики.
 23. 23 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#19:"Соколов"]Пък който иска да си живее с лютеницата и хората.[/quote]

  Хубаво че спомена за лютеницата. Та значи, индийците в Англия яко си държали (и сега си държат) на къри соса. Англичаните им се смеели, викали им презрително "къри ийтърс", но индийците - не та не, държали си на своя сос. Бре че просто тия индийци, не щели да се асимилират... И ся кво? Ами днес цяла Англия яко нагъва къри сос, и познай кой го произвежда и им го продава? Чат ли си?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 24. 24 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Весело

  [quote#19:"Соколов"]Или си стойте в гуньовско и му се радвайте или се асимилирайте в държавите в които отивате.[/quote]

  ми..ние си седим в ганьовско и му се радваме много даже. А вие като сте се асимилирал защо не спирате да ни дуднете на нас ганьовците? Нямате ли си местни вестници в новата ви родина?

 25. 25 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "Търпана":

  Похвално, очаквам скоро цяла България да яде цигански манджи...

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 26. 26 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#8:"biggggy"]Раъсъждаваш логично и тотално погрешно. Детето ми трябва да знае откъде идва, за да избере по-лесно пътя си. [/quote]

  Кратко и много точно. Подкрепям.
  Много от българите в чужбина не са точно емигранти, а по-скоро са заминали от любопитство, от авантюризъм, за обучение или за кариерно израстване - т.е. в известна степен временно. Те нито искат, нито имат причина да скъсват връзките с България.

  Познавам един румънец, който доста е пострадал от комунистическия рай. Сега живее извън Румъния и говори на децата си на езика на майката - английски. Скоро с тъжни очи сподели с мен, че баща му им бил на гости, но не можел да разговаря с внуците си поради липса на общ език. Човекът със сигурност е имал причини за избора си, но такъв избор не е за всеки.

 27. 27 Профил на vfilev
  vfilev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добро начинание са тези съботни училища, и се радвам, че има къде да заведа детето си да види други българчета ... Но всеки път сърцето ми се свива. Стотици хиляди българчета са пръснати по света. Не им ли е мястото в България ...

 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Човек не може да се откаже от корените си.
  Много хубава идея са българските учлилища в чужбина, макар че се посещават от относително малко деца.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 470 Неутрално
 30. 30 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 893 Гневно

  Тези училища ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ от местните власти, защото задълбочават точно гореописнания проблем!
  Когато децата се чувстват неприобщени, логично, те трябва да бъдат приобщени максимално към приемното общество, т.е. да бъдат минимирани връзките с България, които са били пречещият фактор.

  Не знам как може да има 2 мнения по толкова елементарен въпрос...

 31. 31 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#5:"v_l"]Защо трябва на един индивид, който ще живее и ще се развива и най вероятно ще умре в Германия да му насаждаш, че е българин?! [/quote]

  За да бъде един индивид личност, трябва да познава корените си, да знае откъде идва, за да може да се самоопредели.Това дава самочувствие и стабилност на личността.
  Отделно от това познаването на още една култура и народ (в случая българския) те обогатява като личност, дава ти предимства в съвременния, толкова космополитен свят.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 32. 32 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "децата на имигранти имат повече проблеми в училище, отколкото германчетата, дори когато са еднакво мотивирани, държат по един и същи начин в класните стаи и родителите им имат един и същи професионален статус."

  С други думи германците са расисти... Не знам защо не съм изненадан.

  Да кажем не на педерастията!
 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#32] от "wwwwww":

  Да, звучи претенциозно и дори расистки като германския посланик Хйопнер ли беше. Отвъд океана имигрантчетата, особено азиатци, източноевропейци, индийци, по правило са в горните 3% по академична успеваемост. Ако приемем, че културата и семейството имат значение, то единствената разлика е езика и приемащата страна. В случая Германия има проблем, а не децата.

 34. 34 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално


  "42% от учителите не настояват дори за много добри постижения от учениците и имигрантски корени. Това кара децата да се чувстват различни, да мислят, че не могат да постигнат повече, което в голяма степен предопределя бъдещите им постижения."

  За съжаление е вярно. Впечатленията ми от френската образователна система са същите. Докато детето се движи с класа и все още не е застрашено от отпадане/повтаряне на годината, учителите са някак си подозрително доволни и спокойни. Притъпяват бдителността на родителите с отзиви като "добре е", "оправя се" и т.н., но нямат амбиция да го накарат да направи най-доброто, на което е способно. От това се оплакват и самите французи, обаче при децата на имигрантите проблемът е по-сериозен поради езиковите трудности.

 35. 35 Профил на vyzroden
  vyzroden
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Позитивно начинание.

 36. 36 Профил на edno_komentar4e
  edno_komentar4e
  Рейтинг: 8 Разстроено

  след 3 седмици отивам в германия ,ще работя там и след време ще поканя семейството си при мен.Имам 5 годишна дъщеря и това което чета ме натъжава.
  Иска ми се да вярвам че, статията е с рекламна цел ,за да се съберат повече деца за тези училища.
  Даже ако някой каже че има такси за тези училища ,това е достатъчно за да ме убеди че съм прав.....

 37. 37 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#36] от "edno_komentar4e":

  Аз не съм съгласна, че децата не се чувстват добре в местните училища, въпреки че не съм живяла в Германия и нямам впечатления. Според мен си се чувстват отлично, но българските училища също са много атрактивни за тях, защото родителите и администрацията със забележителен ентусиазъм и изобретателност създават страхотна атмосфера за работа и игра. Действително е тъжно, че в България няма чак такъв ентусиазъм у родителите.
  Може би няма да повярвате, но има и ромски деца (е, единици са), които ходят на българско училище всяка събота, участват в празниците и са приети много добре от всички. Явно родителите чувстват някаква потребност.

 38. 38 Профил на edno_komentar4e
  edno_komentar4e
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "fatoumata":

  въпреки че ,нямате впечатления ,се надявам вашите предположения за тези училища да е вярно.

 39. 39 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#38] от "edno_komentar4e":

  Впечатленията ми от Франция са, че учителите са добронамерени, в никакъв случай ксенофоби, но не особено амбициозни. Обратната връзка, която дават, не сравнява детето с другите деца в класа, и затова родителят трябва да е особено бдителен и да се стреми да е наясно с конкретните пропуски и нужди на детето си, за да му помогне навреме.
  На запад учителите също си имат проблеми - там недоброто владеене на езика от част от учениците е правило, а не изключение, ресурсните учители не са достатъчно, и т.н.
  Германецът на работа е изключително добросъвестно същество, това вече го знам от личен опит, така че не се притеснявай.

 40. 40 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#33] от "Lemmy":


  [quote#33:"Lemmy"]Отвъд океана имигрантчетата, особено азиатци, източноевропейци, индийци, по правило са в горните 3% по академична успеваемост.[/quote]

  Само в естествените науки. Точно защото не се иска социална компетентност, иначе са зле. Точно това доказва, че децата трябва да бъдат максимално изолирани от предишната им култура и максимално концентрирани върху новата - от това зависи успехът им.

  Затова може да се каже, че подобни училища са престъпление към децата относно бъдещето им.

 41. 41 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 213 Неутрално

  само не разбирам как точно такива хора като г-жа Бамбалска дават мнение за душевността на българчетата в Германия и техните учебни постижения в нем. училища
  ....от кога, всеки чужд на професията учител и образ. система в Бълг. или Герм. става компетентно лице
  На г-жа Бамбалска и останалите ,,вещи" лица искам да наомня, че това не е бизнес и ПР-сцена, а училище

 42. 42 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 213 Неутрално

  статията е неточна и не отразява същността на евентуалните трудности пред децата...
  изключително повърхностен и подвеждащ текст

  Дневник - какво да очакваш....

 43. 43 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#41] от "nasa":

  В какво качество, ами без качество. Така е при бьлгарите няма значение какво, защо как и прочие...

  За да имаш представа, ше ти дам пример на който сьм очевидец. Дьржавата в която живея беше и е готова да заплаща учителска заплата за децата в сьботно училище (независимо от националността). Искаше се да се осигурят 10 деца. Ние имахме поне 20 но ябьлката на раздора стана коя от жените (бьлгарки) да вземе заплатата. Е едните станаха комунисти другите фашисти, и накрая не се разбраха. Никой не получи "дьржавните пари" и училище така и не се основа.
  ОСТАВКАБЕ беше 100% използвана като идея за откриване на бг училището...

 44. 44 Профил на want_to_comment
  want_to_comment
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много се радвам, че от тази статия разбрах за съществуването на БГ учлище, където живеем. В момента българският, за дорбо или за лошо, е четвъртият език на сина ми, но се надявам след някоя и друга година, като стане време за предучилищна, с помощта на БГ градината това да се промени. И да, изборът аз да не говоря български с него е мой, както е мое и убеждението, че той трябва на всяка цена да научи български, както и езика на баща си, както и този на страната, където живеем.

 45. 45 Профил на bratpit
  bratpit
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Непристойно е председателката г-жа Бамбалска да се представя за български адвокат. Името й не фигурира в специалния регистър на българските адвокати, което означава, че никога не е била български адвокат. Явно разчита на доверието на хората. За морала й съдете сами. В сайта на Висшия адвокатски съвет в България има специален регистър на адвокатите във всички адвокатски колегии.
  Крайно разочарован съм от тази лъжа!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK