Психологът Хенриета Илиева: Проблем на родителя е, ако детето свързва самочувствието си с вещи

Хенриета ИлиеваСнимка: Личен архив

Хенриета ИлиеваСнимка: Личен архив- Тези хора защо протестират?
- Защото искат да живеят по-добре.
- Аха, значи всички да имат таблети...


Диалогът между 6-годишното момиче и баща му е съвсем истински и датира отскоро, както е видно. И е много забавен, ако не беше горчивият привкус на усещането, че за съвременните деца щастието и притежанието вървят задължително заедно.


Особено силно е това чувство, когато малчуганите стигнат до училище и изведнъж се окажат компанията на връстници, за които също най-вълнуващият въпрос на всекидневието е кой има нов смартфон, чий лаптоп е по-бърз и коя конзола за игри по-мощна. С психолога и психотерапевт Хенриета Илиева - Стоянова разговаряме за това нормално ли е децата да искат нови и скъпи вещи, какви са рисковете, когато (не) ги получат и могат ли да разберат защо родителите виждат проблем в това. Интервюто е част от поредицата "На училище".
Наскоро приятел ми се оплака: "Това дете сякаш не е мое - водя го на различни места, показвам му интересни неща, а единственото, което него го интересува, е дали ще му купя смартфон и кога ще получи нов компютър". Смятате ли, че съвременните деца наистина са обсебени от желание да притежават вещи?


- Много родители споделят за този проблем. Смятам, че децата искат неща, от една страна -подведени от модата, която налагат медиите и връстниците им, а от друга - защото просто искат да имат "играчки", различни от тези, които възрастните определяме като такива.


Говоря с много деца ежедневно. "Обсебени" не смятам, че са, но има залитане при повечето да имат технически пособия или дрехи, които тяхната субкултура определя като значими.


Да, вярно е, че част от децата свързват притежанието им със самочувствието си, но това за съжаление е проблем на родителите, не на децата. Когато липсва адекватна и топла доверителна връзка, когато липсва играта и смехът кооперативно с родителите или връстниците, когато детето не се чувства сигурно в публичното пространство, тогава исканията се явяват компенсаторни механизми, които допълват определени несъзнавани празноти.


На какво се дължи интересът на децата към нови вещи - на това, че живеят в консуматорско общество или на нормалното детско любопитство?


- И на двете. Децата се влияят от рекламите, от филмите, които гледат, от това, с което си играят връстниците им. Те са любопитни по природа и всякакви игрови материали ги привличат. Естествено е детското желание да притежават неща, но възрастните определят кога ще стане това и по какъв начин.


Има ли възраст, когато детето е вече достатъчно зряло, за да може да носи отговорност за скъпи вещи, да съзнава стойността им и да се грижи за тях?


- Зависи какво определяме като "скъпи вещи". За повечето от подрастващите новите модели телефони, таблети, конзоли и други технически "играчки" са ценни и голяма част от тях умеят да ги пазят.


Въпрос на родителска гъвкавост е да се обясни стойността и да се поставят предварителни граници на сумите и отговорностите. Естествено, на малките деца е безсмислено да се купуват скъпи пособия, защото дори от липсата на добре развита координация или невнимание, те могат да счупят някоя вещ и тогава цялата семейна система излишно влиза в нервни сътресения.


Когато детето получава от малко много скъпи вещи, то ще продължава да иска все по-скъпи такива. Когато не носи отговорност за действията и последствията, то няма да осъзнава какво е станало чак толкова, че мама и тати му се сърдят.


Родителите решават дали цените на играчките или другите вещи да растат заедно с възрастта на децата, как да въведат отговорността към това, което имаш или да намерят други подходи. По-големите деца са по-отговорни, но има и много малчугани, в които това е формирано успешно от по-ранна възраст. Тук акцентът е върху това как възпитаваме децата си да бъдат отговорни, а след това да притежават.


Тежката дилема пред родителите, които не одобряват купуването на скъпи джаджи, обикновено е дали не излагат детето на риск съучениците да му се подиграват или пък желанието за притежаване да се превърне във фикс идея за него? Какъв е изборът в такава ситуация?


- За съжаление, няма рецепта. Всеки случай е уникален сам за себе си така, както е уникално всяко дете и семейство. Със сигурност, семейството е добре да обсъжда честно и открито моментите с купуването на по- скъпа вещ, за да разбира детето защо на този етап му се отказва или кога ще я получи.


Да, има риск да бъде временно отхвърлено от група на връстници, но има и паралелни методи, с които може да бъде въвлечено обратно, особено когато усеща подкрепата на родителите си и умее да създава различни други игрови ситуации.


От друга страна, твърде дългите откази във времето могат да фиксират желанието на подрастващите до степен на инатно желание, което да се превърне във фикс идея за определен период. Възрастните сме тези, които търсим и намираме баланс в подобни ситуации, за да помогнем на децата.


Психологът Хенриета Илиева: Проблем на родителя е, ако детето свързва самочувствието си с вещи

© Георги Кожухаров


Нерядко родители с добри финансови възможности отказват да купуват скъпи вещи или джаджи, опитвайки се да внушат на децата, че в живота има по-ценни неща. Могат и децата да разберат тази логика?


- През различните възрастови периоди децата разбират различни неща от света на възрастните. Когато ценностите се въвеждат от бебешка възраст, когато родителите са единни в изискванията си и поощренията и са активно до детето, тогава то расте по-устойчиво на външните влияния, защото ценностната система се развива и работи като механизъм за сигурност.


Въпреки това, с възрастта, групата на връстниците видоизменя ценностните компоненти и въвежда нови. И тук отново идваме до баланса, които възрастните трябва да открият и въведат отново. Не всички деца са податливи на това, което връстниците им искат, но за голяма част от тях желанията на групата са по-важни в този момент от думите на мама и татко.


Важно е да знаем, че това са различни периоди на съзряване и всеки от тях ни носи изненади и предизвикателства, с които трябва да се справим. Скоро едно дете ми каза: "Тати казва, че най-ценното нещо е природата и здравето, ама той пуши и не слиза от колата и отказа да ми купи колело..." Е, къде е балансът?


Обратният подход е да се купуват постоянно нови вещи, за да не се чувстват децата по-бедни или пренебрегнати. Как се отразява такъв подход на хлапетата?


- Потребителски, егоистично, недооценяващо нещата, които имам и умение да манипулирам родителите си. Какво липсва, за да го запълваме постоянно с нови неща; какво усещам, че не съм дал на децата си, за да компенсирам с материали? Тези въпроси са към възрастните, не към децата.


Малките правят това, за което усещат, че имат пространство за реакции. И това е естествено, защото ако всичко е позволено, как да разбера, че има и забранени неща? Децата са такива, каквито са, но възрастните сериозно участваме в развитието на някои от страните им – дори и в неприятните.


Има ли разумна родителска реакция, когато детето се сърди, че приятелите му имат нови и скъпи вещи, а то не?


- Трудна е тази реакция. Пак има значение възрастта на детето, семейната ценностна система, топлотата на връзката между деца и родители. Когато семейството обсъжда заедно с малчуганите новите покупки и важните моменти в семейния си бит, то с времето децата сами започват да регулират исканията си и да разбират кои са моментни, а кои дълбоки желания.


Говорим с подрастващите, обясняваме, фокусираме се върху други занимания заедно с тях, определяме срокове и цени. От друга страна – помним, че субкултурата налага свои правила и постоянните откази могат да имат силен негативен ефект върху децата.


Няма ли опасност дете, което не получава от близките си вещите, които желае, да потърси друг начин да си придобие - например, като открадне вещ или пари? Какъв е подходящият подход в такава ситуация?


- Да, за съжаление, има такава опасност. Реакцията на родителите трябва да е бърза: слагаме истината на масата, строги сме, но сме топли, разбиращи, готови да слушаме и да съставяме заедно с детето нови планове.


Наказанието е безсмислено, особено ако е поредното, защото те привикват с наказанията и ефектът им се снижава. Помним, че детето е такова, каквото е и ако има погрешни реакции, то ние със сигурност имаме участие в това. Ако подобни прояви от страна на децата продължат, търсим помощ от специалисти.


Възпитателно ли е родителите да обещават нови вещи като награда за постижения в училище?


- Чести ми задават подобен въпрос... Семействата сами решават кое е възпитателно и кое не, съобразявайки се с ценностната система, която поддържат.


За голяма част от децата това е мотивиращо, факт. Много от възрастните правят същото за себе си - работят упорито по някакъв проект, а после - когато е успешно, се награждават с почивки, покупки и т.н, в което няма нищо лошо. Защо тогава децата да нямат награди?


Често родители казват: "Разбирам, че те очакват трудни месеци на учене и допълнителни занимания. Разбирам, че искаш този компютър. Договаряме се така – в края на срока резултатите ти са високи (тук задължително се обяснява какво разбират под висок резултат) и отиваме заедно да избереш компютъра си до определена сума. Вярвам, че ще продължиш и след това с постиженията си!". Други избират предварителното поощрение, като правят покупката, но определят санкции при занижаване на успехите.


Познавам много подрастващи, които са преминали и през двата подхода и не са изгубили мотивацията си за успех. Родителите са изобретателни, използват и други методи, което е тяхно право, защото те най-добре познават децата си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Колкото и над нещата да са родителите, децата искат да са като останалите си познати - ако детето е в среда на материално ориентирани деца, много ясно, че няма да иска шах, а таблет.

 2. 2 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#0:";матряла"] - Тези хора защо протестират?
  - Защото искат да живеят по-добре.
  - Аха, значи всички да имат таблети. [/quote]

  не трябва да се абсолютизира - психологът е тенденциозен

  ето контратезата :

  - Тези хора защо протестират?
  - Защото искат да живеят по-добре.

  - Аха, значи искат Нова правителство
  -------------

  матрияла не трябва да иска нови таблети/ново правителство

  а да си вземе юздите на собствената каруца в Собствени ръце...

  правителствата идват и си отиват - матреяла е един и същ..

  таблети,кашкавал по 15 лв/кг.......гласуване и после псуване
  --------

  там , където няма Роби-няма и Робовладелци/Олигарси

 3. 3 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 381 Разстроено

  А какво да правим с вярата, че дядо Коледа съществува и малчуганите заявяват искането си примерно таблет и казват на родителите си, че понеже знаят, че нямаме парички ще си поръчаме таблет на дядо Коледа, защото така ще е безплатен?! Какво може да каже в отговор един родител на това? Да развенчае мита за добрия старец или да купи желаната вещ на детето си?!

 4. 4 Профил на alexan1234
  alexan1234
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това не е проблем само при децата. Познавам доста възрастни хора, които живеят и градят самочувствието си покрай материалните неща.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абе не е толкова лесно. Защото и лишавайки го от материални "блага" също можеш да му нанесеш удар по психиката. Зер всички келеши от класа има ифони, той да се мъкне с нокия с фенерче. Това автоматично го поставя в лузърска позиция и го депресира.

  Мисълтта ми е, че в консуматорското ни общество, някакси трябва да се впише, не може да стане отшелник.

 6. 6 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#1:"cup_of_tea"]Колкото и над нещата да са родителите, децата искат да са като останалите си познати - ако детето е в среда на материално ориентирани деца, много ясно, че няма да иска шах, а таблет.[/quote]

  психолозите на това му казват -
  стадно мислене , овче мислене , -
  .................................................
  СПР :
  Дневник / Финанси / Лични финанси / долу в дясно - Речник / Жаргон / Овца
  ..................................
  купуването на жилища по 1500 е/кв
  направи "много хора като другите"
  но после всички плакаха...като другите

  рдзваш ли се като другите - ще плачеш като другите

 7. 7 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#6:"Перник - дъ city of дъ dreams"]рдзваш[/quote]

  рАдваш

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#3] от "Борко":Да разкаже на децата си, че на 25.12 празнуваме рождения ден на Спасителя, роден в пещера, защото за майка му не се намерило място в хана и положен в ясли за добитъка, поради липса на люлка!

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  Мене пък мама ме накара да спестявам от джобните си пари, защото исках да си купя библиотека, в която да сложа книгите си, които купувах пак от джобните си пари. Спестявах две години - от 11 до 13-годишна възраст. Благодарен съм й за това.

 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Има един филм не точно, но все пак свързан с тази тема - "Consuming Kids". Иначе да, както някой каза, проблемът го има и при възрастните, които са недорасли емоционално. Купуваш си мощно БМВ и вече кой съм аз. Ами някой с малка пишка.

 12. 12 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#10] от "patsis":

  по кое време е било.

 13. 13 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  по темата; децата днес са вещомани -почва се от малки- шоколада е да е милка,куклата да е оригинално барби и кога дойде ред да мреш те изхвърлт до кофата с боклук,за да не се харчат за погребение,ако си им приписал апартамента напр.
  виновни сме ние -дъртите вещомани.

 14. 14 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#2] от "Перник - дъ city of дъ dreams":

  Пернишки, тук иде реч за децата, след като като пораснат децата стават мат'рял!
  Въпроса в статията е:
  Как да ги възпитаваме та да не са мат'рял когато съзреят?

 15. 15 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#13:"Дива селянка"]по темата; децата днес са вещомани -почва се от малки- шоколада е да е милка,куклата да е оригинално барби и кога дойде ред да мреш те изхвърлт до кофата с боклук,за да не се харчат за погребение,ако си им приписал апартамента напр.
  виновни сме ние -дъртите вещомани.[/quote]

  от днес те произвеждам в Ранг -
  Мъдра Селянка....... с главно "С"

  щото има софиянци с малко "с"..........
  да се различавате

 16. 16 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#14:"герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!"]Как да ги възпитаваме та да не са мат'рял когато съзреят?[/quote]

  уцелИл си ваксата , брато.....

  ако ние сме говеда - такива ще са и те

  пардон , не говеда а оФце
  .............

  децата искат таблети .......
  а ние-някой да не оправи без да се напънем

  да ни свали цените,да ин пази от корупция . независимо че доброволно участваме..

  Лекарството е едно:скоро го ползваха в Бургас

  насилието трябва да ражда насилие....
  иначе ражда робство
  ..........

  даца,....родено в робство са роби (със или без таблети)

 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4314 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дива селянка":1967-1969.

 18. 18 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Весело

  [quote#15:"Перник - дъ city of дъ dreams"]от днес те произвеждам в Ранг -
  Мъдра Селянка....... с главно "С"
  [/quote]
  е,аз съм се сдушила с попа и съм кешнала предварително за южно изложение на тумбата. мрамора е гръцки черен,снимката ми на 20 годишна мома - зер суетна съм ,като тръгнат да ме припикават скитащите песове..бе уважавам си се...
  а децата са си деца - възпитаници на консуматорската система и масовите медии..

 19. 19 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Весело

  До коментар [#17] от "patsis":

  не помня за това време -била съм предстоящ проект тогава.

 20. 20 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#18:"Дива селянка"]а децата са си деца - възпитаници на консуматорската система и масовите медии..[/quote]

  а кой ги възпитава докато започнат да гледат телевизия

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  [quote#5:"niakoi_si"]Това автоматично го поставя в лузърска позиция и го депресира.[/quote]

  кой тва, родителя ли... ми купи му айфон кат ти е толкоз ... акъла... като си изяде боя някъде и на двамата ще ви доде на място

 22. 22 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#20:"Перник - дъ city of дъ dreams"]а кой ги възпитава докато започнат да гледат телевизия [/quote]
  аз -с приказките на няколко братя от преди 200 год.,ама и там яка концумация-кральове,кралички,принцески,каляски 4х4 инжекцион. Тоалетите Армани,бижутата Булвари...мама плаче..

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#4] от "alexan1234":

  Това не е проблем само при децата. Познавам доста възрастни хора, които живеят и градят самочувствието си покрай материалните неща"

  -Там е проблема.Този при децата е следствие.

  -

 25. 25 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  - В дет. градина, на еди кой си, му купили мнооого фулмастри.
  - Може и два молива да имаш и да нарисуваш най-хубавата картинка.
  Следва затишие и петминутно мислене от страна на детето.
  Психоложката да помисли и над това, щото от статията не е видно.

 26. 26 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#14:"герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!"]Как да ги възпитаваме та да не са мат'рял когато съзреят[/quote]
  всеки е матр'ял в ръцете на друг, а всички като цяло -на системата.Мърдане няма ,ако не излезеш от нея.А това е болезнен процес . Щото и да искаш -тя не те пуска без бой или без да те дамгоса.Вещите и парите са удобство за тялото ,но смърт за мозъка. И понякога искаме децата да са по-силни от нас и да се откажат от това.Но това не става с думи ,а с показни дела.И то не моментни ,а до животни.

 27. 27 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  То важи и за местожителството и свързаните в нечии мозъци ''неудобства''. Според мен природата е на-добрия възпитаник на децата ,но не оная с марковите хотели в планините и на морето,а първичната ,естествената среда .И не само съботно или неделно.

 28. 28 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#16:"Перник - дъ city of дъ dreams"]насилието трябва да ражда насилие....
  иначе ражда робство [/quote]
  Старозаветник? Око за око, зъб за зъб? Има и "нов завет" и той трябва да се чете.
  Аз си мислех, че робството се ражда от безразличие, апатия и неграмотност. Христоматиен пример на което е неграмотното цитиране на Българската поговорка " преклонена главица сабя не я сече", която в цялост звучи така:
  "преклонена главица сабя не я сече, ама ярем тегли"
  Та така. Неграмотно население се държи в робство с полуистини, откровени лъжи и обещания за месия.

 29. 29 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "Перник - дъ city of дъ dreams":

  Те започват да гледат телевизия от самото си раждане... В началото телевизорът е шумът отстрани, а когато детето започне да седи и да се вдига - става и активен зрител, да не кажа - зомби..

 30. 30 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дива селянка":

  Доживях и с теб да се съглася веднъж. Нещо страшно трябва да се е объркало, друго обяснение нямам.
  [quote#26:"Дива селянка"]Но това не става с думи ,а с показни дела.И то не моментни ,а до животни. [/quote]

 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2040 Весело

  [quote#2:"Перник - дъ city of дъ dreams"]там , където няма Роби-няма и Робовладелци/Олигарси [/quote]

  Съгласна съм, Перник!
  Доста се опростяват и манипулират нещата. Не "другите деца" създават модела и ценностната система, а родителите, които "невинно" се питат къде са сгрешили, че детето им се превръща във вещоман.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#28:"герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!"]преклонена главица сабя не я сече, ама ярем тегли[/quote]

  Хахах, благодаря за вметката, не бях чувал.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 33. 33 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#31:"etty1"]Съгласна съм, Перник! [/quote]

  който си носи главата по предназначение ...

  е съгласен..

  а тези за които е закачалка за шапката.....

  са 95 %

 34. 34 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Психологът Хенриета Илиева - Стоянова: Проблем на родителя е, ако детето свързва самочувствието си с вещи

  Аз пък си мисля, че проблемът е на детето, ако родителите му свързват самочувствието си с вещи/и с пари, естествено/, каквито са 90% от родителите. Проблемът е на детето, защото от влиянието на такива родители, то не може да се абстрахира, поради неукрепналата си психика, която е силно податлива на влияние. Но дори и да се абстрахира от родителите си, то няма как да избяга от приятелите си, които вече са "попили" тези ценности. И след като девизът на съвременната икономика е "непрекъснат растеж", става дума за материален, някой да не го обърка с духовен растеж, то защо трябва да възпитаваме децата в пуритански дух. По този начин ние ще застрашим националната икономика, лишавайки я от още един подрастващ консуматор, чийто нарастващ апетит лакомия и мързел, създават все нови и нови, работни места.

  /не се чете/
 35. 35 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#34] от "Тони Шнайдера":

  Шнайдер, напълно съм съгласна с мнението ти, но...погледнато диалектично, нали и тези родители, някога са попивали от своите родители, които пък са попивали от своите...до девето, че и по-горно коляно...
  Нарича се Култура на потреблението...

  ПП:...сетих се за българска поговорка, която характеризира разделителната линия между НЕМОТИЯ/ЛАКОМИЯ...: "Ако не хартиса, няма да ти стигне..."

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 36. 36 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Детето свързва самочувствието си с това, което няма - то е най-желано. Богатите деца нямат приятели и с цената на всичко искат да си ги купят даже, скъпи подаръци и играчки още в детска възраст.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#35:"Γαλλα"]Нарича се Култура на потреблението..[/quote]

  А някога, прадядо ни Аристотел го е наричал "чувство за мярка".
  Погледнато диалектически, за толкова хилядолетия би следвало да поумнеем и да се цивилизоваме, не само в материален аспект, но не би. Не отричам, че материалното е дало мощен тласък на науката, както развитието на химията е било стимулирано от "алхимията". Алхимиците са се опитвали да добият "злато", не дестилирана вода за църковни нужди.

  /не се чете/
 39. 39 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 511 Неутрално

  точно богатоте имат приятели, винаги можеш да си ги купиш

  BG e мини империя на злото.
 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#39:"pelagia"]точно богатоте имат приятели, винаги можеш да си ги купиш[/quote]

  Честно казано, предпочитам "достойни" врагове, пред такива "купени" приятели.

  /не се чете/
 41. 41 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#39] от "pelagia":

  Плюсът е от мен, въпреки че не съм съгласна с Вас. Просто уважавам правото Ви на мнение.

 42. 42 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dragoslava":

  И кое ви кара да мислите, че богатите нямат приятели? Филмчето Ричи Рич?
  Или пак по инстинкт, без да се усещате, че правите точно това което отричате. Предпоставяте материалното да определя личните взаимоотношения.
  Познавам и бедни(ама наистина бедни) които нямат нито един приятел.

 43. 43 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#42] от "герб:Шъ викам,че съм пИдал та да изглеждам умен!":

  Такива са ми наблюденията, Вашите изглежда са други. Приемам ги. Лек ден и всичко добро!

 44. 44 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Че то родителите свързват самочувствието си с вещи и притежание, та какво остава за децата. Да, признак на патология е. Но капитализма е така, съществува поради патологии и поражда патологии.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 45. 45 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#44] от "kihano":

  Нима не е комунизмът, който издигна личното МПС до показател на социалния статус? От което последствията се виждат в момента.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 46. 46 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#45] от "galio":

  Разбира се че не е "комунизмът". Не си ли чувал за Хенри Форд? А за произхода на рекламата (сиреч пропагандата) и племенника на Фройд? Ами попрочети. Идентификацията на личността с притежанията й не е от вчера, не е дори и измислица на капитализма, но именно капитализма я превърна в доминираща психопатология още когато СССР е бил в зародиш. У нас тая зараза дойде с некерманите, телевизията, корекомите и пътуванията на номенклатурчиците.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 47. 47 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#46] от "kihano":

  Не съм съгласен. Обсесията по личен автомобил я има чувствително по-изразена при нас, отколкото при народи, расли в капитализъм.

  Краденето на "държавна" нафта и резервни части намира приемственост и сега в някои сервизи.

  Изобщо цялото ни усещане за "общото" като "ничие" е директно насадено по него време.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 48. 48 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#47] от "galio":

  Аз не съм забелязал някаква "обсесия" по лични автомобили у нас. Ама ако я има логиката по която я има се състои в бедността и по-трудното подсигуряване с автомобил, а не в социализма. Също като "обсесията" по Макдоналдс, когато се появи у нас. Мислехме го едва ли не за лукс, а то си е плебейска закусвалня.

  Иначе за "общото като ничие" имаш известно право, само дето не е като "ничие", а точно като общо. Щом е общо е и твое, значи можеш да вземеш. Ама това е извън темата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 49. 49 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Както обикновено, родителите са отговорни за отношението на децата към вещите, и в имного по-малка степен средата на децата.
  Абсолютно съм против материално "заплащане“ на успехите в училище. Смятам, че това е едно от "задълженияата" на децата.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "Когато детето получава от малко много скъпи вещи, то ще продължава да иска все по-скъпи такива. Когато не носи отговорност за действията и последствията, то няма да осъзнава какво е станало чак толкова, че мама и тати му се сърдят."

  Винаги вещите са били определящи в детските взаимоотношения.
  И преди, беше така! Какво остава сега, когато човешката дейност произвежад все повече вещи?! Такъв е периода в развитието на индивида - диалектика! Важното е когато човек да мине през този период - успешно!

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Отвратителна тенденция, но какво да искаме от едно дете, когато цялото ни общество (и то не е изключение) е обсебено от материалистични ценности? Някога дядо ми си е купувал едно радио и един телевизор които е ползвал до живот. В къщата си е имал мебели, печка, часовник на ръката и дрехи които редовно е ползвал, години наред. В наши дни всичко е еднократно, временно, бляскаво и евтино. И отношението ни лесно се пренася от мелачката за пипер и бърсалката на тоалетната чиния към тостера, на чието място купувам нови. А после същото отношение го ползвам и към любимата, приятелите и роднините...

  Кое е по-важно- да ида да протестирам или да ида на кафе?
  Да ида да доброволствам със семейството си за 1-2 дена или да ида на почивка?
  Да дам 100 лева дарение за бежанците или да си купя нов телефон?

  Колко от нас избират едното и колко другото? Не можем да виним децата, ние сами, с личния си пример ги учим кое е правилно и кое не. И връстниците имат малко пръст в цялата работа. Лицемерие е да говорим едно и да вършим друго и примерът в статията с детето, което вижда баща си, че пуши, а той му говори за здраве е много добър.

  Ние всички сме напушени лицемери.

 52. 52 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "blaf":

  Казва се ''Consuming Kids: The Commercialization of Childhood''. Филма следва няколко книги на много специалисти, които пишат за това ново комерсиално явление след 2000-та.

  Филма е наличен в тубата свободно: http://www.youtube.com/watch?v=gjqifHuVA0U

 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А, с какво да го свързва детето, щом и родителите правят така?

  goblenka
 54. 54 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  До коментар [#48] от "kihano":

  Е хайде, сега, тук книжка се изкарва в най-ранния възможен момент, кара се и без книжка в невръстна възраст. Автомобилът се смята за част от израстването на момчето до мъж, а закупуването на личен автомобил е еманципация от родителите.

  Това с Макдоналдс съм го преживял лично От провинцията съм и едно време ги приемах като някакъв цивилизационен избор. Сега малко ме е срам, ама все пак е било фаза.

  За общото имах предвид, че то може да се схваща като "ничие" или като "на всички" - в първия случай се разрушава безотговорно, във втория се пази. Там сме тотал щета според мен и оправия няма. Достатъчно е да се погледне градската ни среда.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 55. 55 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  напълно непрофесионално е да се дава съвет за подкупване на детето - ако учиш, ще имаш компютър. така подкопаваш вътрешната мотивация на детето,че ученето има стойност само за себе си и отвъд материални придобивки. логиката,че възрастните също правят така е оборима с горния пример 'тати казва, че най-ценно е здравето ама пуши.'

 56. 56 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  родителите имат отговорност, да, но тя може би е колективна. ако на голямата част от връстниците, да речем 70-80%, родителите им са купили смартфони, и ако имате финансова възможност, вие какво ще направите?
  много е дразнещо да се дават съвети, които не уточняват възрастта на детето. децата могат да се справят с различни предизвикателства - и лишения в зависимост от възрастта си.

 57. 57 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Борко":
  Въпрос на ценностна система, ако за нас притежаването на таблет или телефон е важна, то и детето ни ще го иска.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 58. 58 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Смятам че на децата трябва да се купува, но с мярка съобразена както с възрастта на детето и нуждите му, така и с финансовото състояние на семейството.
  Ако нищо не му се купува изхождайки от мисълта, че няма нужда или няма пари детето ще расте потискано от тези лишения. Ако му се купува всичко няма да знае стойността на нищо. Така че необходима е " здравословна " мярка.
  Абсолютно съм съгласна също и, че родителския пример е от особена важност, децата усещат лицемерието, колкото и на родителите да не им се вярва.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 59. 59 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 482 Неутрално

  За жалост живеем в консуматорско общество. Това създава проблеми както на децата, така и на родителите. Много е трудно да се откаже нещо на детето, което вижда какво се случва около него.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 60. 60 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много вярна статия. С едно малко, но важно изключение. Обществото налага смартфона/ таблета като вещ , която всеки иска, от която да получава нова информация, да се забавлява. Колкото и да я избивате -тази фикс- идея ще се инсталира отново- с реклами, музикални клипове, филми. Просто са предвидили така да се развива обществото , дори икономисти го казаха в www.TED.com
  Ето - на сестра ми успях да деинсталирам от главата идеятаза маркови дрешки (все пак знам малко НЛП), но за смартфон не мога :) Дори да не й вземем, в момента , в който може, ще си купи :) А едно двуядрено Lenovo e 75$ и върви надолу.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK