Ръжени сладки

Докато възрастните хрупат от бисквитите, си припомнят детството и плътното ухание на поле след дъжд. А щом децата ги опитат, в тях се зараждат купища идеи за нови приключения.

© Ирина Катеринска

Докато възрастните хрупат от бисквитите, си припомнят детството и плътното ухание на поле след дъжд. А щом децата ги опитат, в тях се зараждат купища идеи за нови приключения.



Тези бисквити се приготвят почти толкова бързо, колкото и бързо изчезват от кутията, в която са уж потайно скрити. За любителите на шоколадовите сладки може би биха изглеждали невзрачни и не особено интересни, но изненадата от приятния им вкус идва още с първата хапка.


Докато възрастните хрупат от тях, си припомнят детството и плътното ухание на поле след дъжд. А щом децата ги опитат, в тях се зараждат купища идеи за нови приключения. И няма как да е иначе – тези ръжени сладки са прости, забъркването им отнема около две минути и разбира се, малчуганите могат да ги приготвят сами. Абсолютно без никаква помощ, тъй като дори и оформянето им е лесно като детска игра, в която да вложат въображението си.


Вкусът им по желание може да се обогати със сушени плодове или любим аромат – ванилия, канела, портокал. Но и просто така са чудесна компания за есента и детските следобеди.




За направата им са нужни: 2 ч.ч. ръжено брашно, 150 гр. меко масло, 1/2 ч.ч. счукани лешници или орехи, 1 ч.ч. кафява захар, 1 яйце, 1/2 ч.л. сода, настърганата кора на един лимон


Яйцето, маслото и захарта се разбъркват с вилица. Добавят се брашното, счуканите ядки, содата и настърганата лимонова кора. Омесва се тесто, което е хомогенно, меко и лепкаво.


От него се откъсват малки парченца и се оформят топчета с големината на орех, които се нареждат на разстояние едно от друго в застлана с пекарска хартия тава. Може да се оставят с тази форма или да се притиснат отгоре с вилица, за да се сплескат и да се оформи шарка.


Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 10 мин. – трябва да се стегнат и да покафенеят, но да са все още леко меки при изваждането им. След като се охладят се съхраняват в плътно затворена кутия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 917 Неутрално

    Катеринска,и днес имате + от мен.Браво за постоянството Ви и продължавайте все така!

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  2. 2 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1352 Неутрално

    Можеше и някакъв плод,според сезона,да се предложи

  3. 3 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1689 Весело

    Вкусно изкгледат хмммм...

    Предразсъдъците са за ограничените.
  4. 4 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 660 Весело

    Водичката, не е ли малко малко?

  5. 5 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 605 Неутрално

    И аз да питам - водата само половин чаена лъжичка ли е?

  6. 6 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2979 Любопитно

    До коментар [#4] от "ръпончо":

    Къде видя водичка?

  7. 7 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 2979 Неутрално

    До коментар [#5] от "cup_of_tea":


    До коментар [#4] от "ръпончо":

    Не вода ,а сода

  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4661 Неутрално

    добре Катеринска !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на rhj53394435
    rhj53394435
    Рейтинг: 388 Любопитно

    Лимонът, ако не е био, ще изтрови цялото семейство с всичките пестициди, инсектициди и т.н., добре напоени в кората.

  10. 10 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    "Яйцето, маслото и захарта се разбъркват с вилица."

    Това ме подсети за любим десерт - домашен течен шоколад.

    Разликата е, че се взима само жълтъка на яйцето. И се бърка яко докато сместта стане пухкава (с вилицата се "загребва въздух". Колко порцеланови чаши счупихме с другите деца... няма да казвам . После се добавя какао, кипнато с най-малкото количество вода, което е възможно. Бавно и при бъркане се добавя към пухкавата смес. Свършва за по-малко време от приготвянето .

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  11. 11 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3593 Неутрално

    Рецептата ми допадна много!
    Ще се пробва, като добавя една идея джинджифил за аромат и вкус.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  12. 12 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 605 Неутрално

    До коментар [#7] от "hodounski":

    Пишеше вода.

  13. 13 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Весело

    [quote#12:"cup_of_tea"]Пишеше вода.[/quote]

    Написано е с грешка: "sода" , визуално, при бързо четене, наистина може да се възприеме като "вода" .

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  14. 14 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 660 Неутрално

    До коментар [#13] от "Музар":

    Сега- да!

  15. 15 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 605 Весело

    [quote#13:"Музар"]Написано е с грешка: "sода" , визуално, при бързо четене, наистина може да се възприеме като "вода"[/quote]

    Не, сега е поправено. Пишеше си вода.

  16. 16 Профил на Музар
    Музар
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#15] от "cup_of_tea":

    Значи Ирина Катеринска пише на фонетична, там "в" (w) и "с" (s) са близко, макар на различни редове , една под друга са.

    Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
  17. 17 Профил на blue_apollo
    blue_apollo
    Рейтинг: 388 Неутрално

    Вместо лимонената кора може да сложите канела. Стават суперски

  18. 18 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Извинявам се за допуснатата печатна грешка, наистина става въпрос за "сода", а не за вода .





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK