Ароматни питки

След като се извадят от фурната, питките се поръсват с малко морска сол и се сервират топли.

© Димитър Катерински

След като се извадят от фурната, питките се поръсват с малко морска сол и се сервират топли.



Когато бях дете, от онези – особено злоядите, единствената храна, която ме привличаше силно, беше хлябът. Грубата коричка на домашно замесения, "Добруджа"-та от магазина, типовият с тъмната му и влажна среда или пухкавата питка на баба, нямаше особено значение.


Една дебела филия ми стигаше за цял ден и изобщо не разбирах кому е нужна цялата гарнитура от манджа или супа към нея. Най-много можех да преглътна сладкото от вишни отгоре й.


Голяма част от децата и днес изпитват същите чувства, може би, защото хлябът няма натрапчив или странен вкус, цветът и мекотата му действат успокояващо и малчуганите намират засита за всичките си сетива в него. Може би и доста възрастни не са изгубили копнежа си по утехата на топлия хляб, а всички ще се съгласим, че по-хубав от домашния няма. Освен чудесният вкус, удоволствието и от направата му, превръща цялото занимание в прекрасно изживяване. Децата също се включват с радост в направата на хляб, тъй като няма нещо кой знае какво трудно в това, а месенето е забавно, откъдето и да го погледнеш.




Тези плоски питки с ароматен микс от подправки отгоре са идеални да се хапват "просто така" още топли, като добавка към вкусни разядки или напълно да заместят ролята на хляба. Отгоре са поръсени със смеска, наречена "Заатар", което може да се намери в арабските магазини у нас или да си приготвите сами. Действаща роля в нея играят сухата мащерка, обогатена със сусам, сол и сумак (който също се намира в арабските магазини). Последната съставка, като по-трудно откриваема, може да се пропусне напълно.


За направата им са нужни: 7 г суха мая, 1/2 ч.л. захар, 300 мл хладка вода, 200 г бяло брашно, 250 г пълнозърнесто брашно, 1/2 ч.л. сол, 2 – 3 с.л. зехтин, 3 -4 с.л. заатар, морска сол за поръсване


В малка купа се разбъркват маята със захарта и част от водата. Оставя се на топло да шупне за около 10 мин. В голяма купа се слагат брашното и солта и в средата им се прави кладенче. В него се изсипва маяната смес и останалата вода и се оформя тесто. Слага се на набрашнена повърхност и се меси около 10 мин., докато се получи мека и еластична маса. След като е готово, тестото се оставя да втаса за около 2 часа или докато удвои обема си.


Фурната се загрява на 200 градуса. В малка купичка се смесват зехтина и заатар-а (или 3 с.л. суха мащерка + 1 с.л. сусам). Втасалото тесто се разделя на 20 еднакви парчета за по-малки питки или на 10 за по-големи, всяка се разточва с точилка на кръг или с ръка се разтегля и оформя във вида на плоска питка. Хлебчетата се подреждат в намазнена тава, отгоре с четка се намазват с пастата от зехтин и заатар и се пекат за около 10 мин. или до готовност.


След като се извадят от фурната, питките се поръсват с малко морска сол и се сервират топли.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на lacrima
    lacrima
    Рейтинг: 423 Неутрално

    Изглеждат чудесно Много интересни стават подобните плоски питки, когато тава се нагорещи предварително и не се маже мазнина или друго. Издуват се веднага и стават като балон. Вътре остава кухина, а отвън е хрупкава коричка.

  2. 2 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3003 Неутрално

    Всякакви глутенови фантазии има , но какво е по-хубаво от една традиционна питка?

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  3. 3 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 2155 Неутрално

    Ако подправките включват и едро смлян червен пипер, тогава питката се нарича с лесно запомнящото се име "палидупе". В по-изисканите битови ресторанти го знаят

    ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
  4. 4 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
    Рейтинг: 624 Неутрално

    само да добавя -сумака дава леко киселичък вкус на този ''сандвич'' - много добре се комбинира с цейлонски /черен/ сладък чай.

  5. 5 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1284 Неутрално

    Питки се хапват винаги с мерудийка,а какво е мерудийка без самардала

  6. 6 Профил на lacrima
    lacrima
    Рейтинг: 423 Весело

    А бе, много интересно кой се намери да цъка минуси на тия благи гастрономически коментари.

  7. 7 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1513 Любопитно

    Обожавам прясно изпечен хляб, питките ще се пробват.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  8. 8 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 761 Неутрално

    Не бих препоръчал на хората да се пробват да си правят заместник на заатара като лесно могат да си го купят от арабските магазини, най-малкото защото се прави от специфични за Ливан/Сирия сортове подправки.

    Между другото името на въпросните питки е „зейт-у-заатар“ (zeyt u zaatar) буквално „зехтин и заатар“.

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK