Над 15 хил. българчета отпадат от училище всяка година, 7 хил. никога не стъпват в клас

Над 15 хил. българчета отпадат от училище всяка година, 7 хил. никога не стъпват в клас

© Цветелина Белутова, КапиталОколо 7000 хиляди деца на година не са записани в училище или отпадат още преди 4 клас. Това е еквивалентът на 280 празни класни стаи в началните училища. Ако причината за това беше някакво заболяване, каква ли щеше да е обществената реакция? Това попита реторично представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай при представянето на резултати от национално изследване за рисковата група на децата, които никога не получават образование. Изследването е направено по данни от Евростат и обобщава тенденцията в последните пет години. 


Всички знаем, че в България не се раждат достатъчно деца, а в същото време толкова много деца не реализират потенциал. Това струва скъпо за всички - както за самите деца, които трудно ще намерят каквато и да е реализация, така и за държавата, която не може да се развива без да повиши нивото на образованост, коментира още Радочай. Резултатите от проучването потвърждават, че от хората с ниско образование и тези, които изобщо не са учили, едва между 15 и 20% са икономически активни в различните възрастови групи. 


Броят на преждевременно напускащите и отпадащите от училище всяка година е още по-голям - между 15 и 16 хиляди, като най-много деца отпадат в средното образование между 5-и и 8-ми клас. Разликата със изследваната група на необхванатите в системата деца обаче е, че поне те са излязли от групата на пълната неграмотност. Счита се, че за да се придобие базова грамотност са необходими поне пет години в училище. Тревожната тенденция обаче е тази група да расте, като има опасност да измести по численост останалите. 
Средната възраст на излизане от училище за последните няколко години в България е 14.3 години. Това е тревожно, предвид че е две години под задължителната възраст, и е най-ниската стойност за Европейския съюз, коментират експертите, провели проучването. До нас се нареждат Румъния с 14.5 и Кипър с 15.1, а на другия край са Португалия, Холандия и Швеция със средна продължителност на образованието над 19 години. 


Част от седемте хиляди деца, които не стъпват в българските училища, са емигрирали с родителите си и следите им се губят, така че не е ясно дали не получават образование в чужбина, уточняват експертите. Рисковите фактори за дете да остане извън образователната система са както индивидуални, така и специфични за района и етноса. В по-голям риск са децата от турски и ромски произход, както и от малки населени места, също и децата със специфични образователни потребности или остри здравословни проблеми. Затова възможно решение на проблема е социалните работници да работят по-тясно с училищата и родителите, да има медиатори и да се мобилизар местните общности, предложиха участниците в представянето. 

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Всички знаем, че в България не се раждат достатъчно деца, а в същото време толкова много деца не реализират потенциал. "

  Точно тези дето не реализират потенциал раждат повече деца по-рано. Какво се оплаква?

 2. 2 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Бомба със закъснител, която ще избухне точно когато след 20 години се пенсионират децата на българския бейби-бум от средата на 70те.

 3. 3 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Кви деца бе??? Високо алкохолни напитки от Куба.....

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 4. 4 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Трябва да се налагат по-сериозни санкции на родителите на децата, които не посещават училище, освен детските надбавки трябва да им спират и социалните плащания, защото това са роми, които се издържат от данъкоплатците и държавата, а дори не спазват закона, че децата им задължително трябва да посещават училище.

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1427 Разстроено

  Трагедия! Ниско образование & неграмотност = липса на каквито и да е смислени перспективи в 21 век.
  Тези деца отрастват с ограничения, които стават само по-сериозни с напредването на възрастта.
  И после има учудени че видите ли бил калпав матрЯла?!
  Какви избори, каква демокрация, какъе ЕС, какви 5 лева.
  В такава територия Пеев е "успял човек", мутрите са модел за подражание, ченгесарите с куфарчетата са "национално отговорен капитал". И закономерно разултатът е ... кочинка.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Мрачната българска действителност.
  След 20-тина години другарете ще имат на разположение неуки гласоподаватели, които ще купуват лесно и евтино.
  Да са им честити.
  Вече 24 години систематично и целенасочено българската нация се опростачва и унищожава.
  Може пък на наше място да дойдат по таферни хора, знае ли човек?

  ура и да живей!!!
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Аз не мога да разбера, каква ни е ползата като държава да не отпадат деца от училище, като се подаряват свидетелства/ дипломи за завършен клас/образователна степен на полу/неграмотни ученици?!

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Гневно

  "възможно решение на проблема е социалните работници да работят по-тясно с училищата и родителите, да има медиатори и да се мобилизара местните общности" - Категорично НЕ!!!!! Общи приказки....Това не е решение на проблема, ами бягане от отговорност на заплатаджиите в МОН, които са отговорни за съсипването на образователната система!!!

 9. 9 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Дневник казва 7000 българчета.
  Уницеф казва 7000 деца.
  Аз казвам 7000 ромчета( циганета)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 10. 10 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Опростачаването на народонаселението е държавна политика.
  Властта има нужда от лесно манипулируем електорат.
  Каквито "успелите", такива и обучаемите...

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 11. 11 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ха сега!
  Имаше един форумен специалист по всичко - Югозомби, който неведнъж ме е обвинявал, че съм расист и не знам си още какъв.
  В България се раждат средно по около 70 хиляди деца годишно. От тях 7 хиляди никога не стъпват на училище, а 15 хиляди напускат преждевременно.
  Кажете ми колко деца от български произход познавате, които са напуснали училище преди 16-годишна възраст?
  Аз твърдя и съм сигурен, че за всеки нормален човек е повече от ясно, че от тези 22 хиляди деца, които годишно напускат или не са стъпвали в училище, поне 20 хиляди са ромчета. Като имаме предвид, че има и деца от ромски произход, които ходят на училище до и над 16-годишна възраст, ще научим по индиректен начин, че броят на родените ромчета за една година е не по-малко от 25 хиляди души. Или казано по друг начин - над 1/3 от всички родени деца.
  И после някой да тръгне да ми обяснява, че нямаме сериозен демографски и бъдещ етнически проблем, не върви е меко казано.

 12. 12 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не българчетата, а мангалчетата отпадат от училище.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  България е застрашена от неграмотност-това е много сериозна заплаха и действа подтискащо.

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Проблемът е какво ще се случи с тези деца като пораснат - без образование, без квалификация, с две думи без работа. Цената, която обществото ще плати ще е много висока.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #14- Lady Zeppelin- Според данни от Агенцията по заетостта към 13.09.2013 година официално безработни са 551 438 души. Според Социалният ни министър Адемов обаче , неофициално , техният брой , надвишава 600 000 души!!!Според БАН , повече от половината официално регистрирани безработни у нас са с основно и по-ниско образование.45% от младежите до 25 години нито учат , нито работят.За капак на всичко , броят на безработните висшисти в България , гони 40 000 души!!! Така , че дори тези отпаднали от образователната ни система деца , да биха завършили висше образование , пак биха били обречени на безработица , но бихме живели поне , в по-цивилизована среда!!!Така , че в България , няма работа , дори за висшисти и среднисти!!! А качествените кадри със средно и висше образование , бягат в чужбина , където и заплатите и стандарта на живот , поне десетократно надвишават тези в България!!! Сети се , къде работят качествените ни млади медицински кадри и IT, специалисти , например!!! Основна вина за това носят КАЛПАВИТЕ ни и КРАДЛИВИ работодатели , които не могат да осигурят добре платена,качествена и високо квалифицирана работа на младежите с качествено образование и добра квалификация у нас!!! Ако тези НЕКАДЪРНИ и КРАДЛИВИ , "работодатели" , биха осигурили такава добре платена работа и добри условия на работниците си , те биха привлекли качествени специалисти и от чужбина!!! Просто , С ТРИЦИ , МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ!!! Пък иначе и в САЩ 48% от населението , получава купони за храна , за да не гладува...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK