Постен тиквен сладкиш

Комбинацията от кокосово мляко и тиква придава на сладкиша плътна влага и сочност, различни от обичайните ни очаквания към един кекс, например.

© Димитър Катерински

Комбинацията от кокосово мляко и тиква придава на сладкиша плътна влага и сочност, различни от обичайните ни очаквания към един кекс, например.



Тиквата е царицата на есента и зимата, радваща с прекрасни цветове, сипкав вкус и прелестно ухание. Огромните тикви стават дори и за прегръщане, доказан израз на обич от страна на децата, преди да се превърнат в супа, например. И за тиквени фенери, разбира се.


Изобщо тиквата е толкова универсално нещо, което може да се добави в почти всяко сладко или солено ястие, че някак не си струва да се ограничаваме само до познатите ни и изпитани рецепти. А и децата с радост биха се включили в приготвянето им, привлечени от яркия оранжев цвят, който радва окото като слънце в мрачните есенни дни.


Тази рецепта е постна, много лесна и бърза. Комбинацията от кокосово мляко и тиква придава на сладкиша плътна влага и сочност, различни от обичайните ни очаквания към един кекс, например. Текстурата му ухае на ядки и стафиди и изобщо, по единодушно мнение, е прекрасна закуска.




Разбира се, може да се използва краве масло, кокосово мляко може да се замени с обикновено, а пълнозърнестото брашно с бяло или пък ръжено, от лимец, спелта и т.н. В тестото могат да се добавят цели хрупкави ядки и кокосови стърготини и всякакви благини по желание на малчуганите, които ще бъркат с голямата лъжица:


За направата му са нужни: 1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно, ½ ч.ч. ситно смлени орехи, 2/3 ч.ч. кафява захар, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. канела, 1 ч.ч. сварена и намачкана с вилица тиква, ½ ч.ч. растителна мазнина (олио, зехтин, кокосово масло), ½ ч.ч. кокосово мляко, ½ ч.ч. стафиди.


Мерителната чаша е 250 мл.


В купа се смесват тиквата, захарта, растителната мазнина и кокосовото мляко. Разбъркват се добре с дървена лъжица, след което се добавят смлените орехи, брашното, канелата и бакпулвера. На този етап може да се използва миксер или разбъркването да продължи с лъжицата, докато се получи гладко и хомогенно тесто. Накрая се добавят стафидите.


Тестото се изсипва в малка кръгла или правоъгълна тавичка, предварително намазана с малко олио и се пече на 180 градуса за 40 мин. или до готовност. Преди консумация се изчаква да се охлади напълно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1428 Неутрално

    Хареса ми рецептата, а и обичам сладкиши с тиква,ще пробвам със сигурност

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 4275 Весело

    и ние сме на тиква !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  4. 4 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1428 Неутрално

    Удоволствие е когато истински специалист оцени уменията.Наздраве

  5. 5 Профил на cup_of_tea
    cup_of_tea
    Рейтинг: 638 Весело

    Ще бъде направено тези дни

    Тази седмица направихме това - http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/10/28/1933674_tikven_krem/ - беше оценено много високо.

  6. 6 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3784 Неутрално

    Рецептата за постния сладкиш е публикувана съвсем навреме - дни преди началото на Рождественските пости.
    Благодаря!

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  7. 7 Профил на shileto
    shileto
    Рейтинг: 1154 Неутрално

    Тиквата е гадна , как я ядете ?

  8. 8 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 2220 Весело

    "Огромните тикви стават дори и за прегръщане, доказан израз на обич от страна на децата, преди да се превърнат в супа, например."

    Ако няма да превръщаме децата в супа, инак Ирина Катеринска rules! ♥

  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  10. 10 Профил на ves_d
    ves_d
    Рейтинг: 237 Весело

    До коментар #9
    Ами сладкишът с успех може да бъде кръстен на всеки от нашите политици, цащото всички са тикви, обаче според мен обиждаме както сладкиша, така и тиквата

  11. 11 Профил на adsumgm
    adsumgm
    Рейтинг: 446 Неутрално

    сладкиш със зехтин??? писалият готвил ли е през живота си?

    Жени и вино! Вино и жени!
  12. 12 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Рецептата не е зле.
    Ирина, само една добавка имам към рецептата - освен че тиква може да се слага и на кекс, и то съвсем успешно; към самата тиква в твоята може да се слагат и пюре от сварени кестени което ще я направи просто уникална, а ако и ядките са разнообразят - с кашу, пекани, лешници, съвсем ще стане супер.
    Аз бих добавил сметана за готвене и яйце за повече еластичност, ама може и без тях.

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  13. 13 Профил на Андромаха
    Андромаха
    Рейтинг: 8 Весело

    Тиква с мед и канела също - безценно!

  14. 14 Профил на gibi
    gibi
    Рейтинг: 753 Неутрално

    [quote#9:"rex"]Тоя сладкиш се казва Бойкиш.[/quote]
    Много е хубав, трябва да влезе в менюто на всички родолюбиви българи!

  15. 15 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 638 Неутрално

    До коментар [#12] от "Десен":

    Идеята ми харесва, особено с добавката от кестени и повече ядки Със сметана и яйца за съжаление, сладкишът вече няма да е постен, а аз харесвам този вкус по всяко време на годината - има си своето очарование. Благодаря за идеите, ще се възползвам! Сега като се замислих и кокосови стърготини биха му отивали много.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK