Дюлеви бонбони

Този тип бонбони може да се приготвят и от ябълки или круши, но от дюли са наистина запомнящо се вкусни

© Ирина Катеринска

Този тип бонбони може да се приготвят и от ябълки или круши, но от дюли са наистина запомнящо се вкусни



Дюлите са плодове с особено присъствие. Плътни, уханни, стипчиви и твърди. Издържат дълго на перваза на прозореца и красят с аромата си дългите студени месеци. За много хора сурови изобщо не са вкусни, но пък във вид на компот или сладко са разкошни. Променят цвета си в меко оранжево, разпускат полите на сладкия си дъх.


Всъщност освен за сладкиши дюлите са чудесна гарнитура и за месо. Или пък в компанията на някое меко сирене. А защо не и във вид на бонбони? Този десерт е популярен в испаноговорящите страни и се нарича Dulce de Membrillo. Там може да се намери и в магазините, но пък направата му е толкова лесна, че всеки ще се справи с приготвянето му у дома – дори и най-малките.


Този тип бонбони може да се приготвят и от ябълки или круши, но от дюли са наистина запомнящо се вкусни. И въпреки наличието на доста захар си остават все пак домашни и една идея по-полезни за децата от купешките.




В случая съм ги направила с кафява захар, ако се използва бяла, цветът им е по-слънчев и греещ. Ванилията е подправката, която ги допълва съвършено, но можете да използвате и други според вкуса. И не забравяйте да включите децата в приготвянето им – все пак те ще са тези, които най-много ще се радват на новото и интересно лакомство.


За направата им са нужни: 1 кг дюли, 600 г кафява захар, 1 шушулка ванилия, настърганата кора на половин биолимон, захар за овалване.


Дюлите се измиват и се нарязват на големи парчета, без да се белят и да се махат семките. Слагат се в дълбока тенджера, заливат се с вода (трябва да ги покрива напълно) и се сваряват до готовност. След като са готови и се охладят, се обелват, почистват се от семките и се пасират или намачкват добре с вилица на пюре.


Захарта се слага в тенджера, добавя се дюлевото пюре, ванилената шушулка се разделя с нож на две по дължина, семенцата се събират с тъпото на ножа и се добавят в тенджерата. Накрая се слага настърганата лимонена кора.


Тенджерата се слага на котлона и сместа се готви на слаб огън, като се разбърква често. След 20-та минута започва да се променя – става гъста и лепкава, намалява обема си. Готви се още около 20 мин. или докато започне да се отделя лесно от стените при разбъркване.


Готовата и още гореща смес се разпределя в правоъгълна тавичка или пластмасова кутия на слой с дебелина 1 см, заглажда се добре отгоре. Може да се насипе и в силиконови формички за лед, така бонбоните ще имат идеална форма. След това се оставя за 24 часа на стайна температура да стегне или се "суши" на 50 градуса във фурната за 2-3 часа. Накрая се изрязват бонбони – с нож на квадратчета/правоъгълници или с малки формички за сладки. Овалват се е захар и могат да се съхраняват до две седмици извън хладилника. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 684 Весело

    Подобно изкушение неделя сутрин............ това си е направо престъпление .
    А най лошото е че у дома имаме и дюли а и е рано така че имаме време за да се включи цялата домашна паплач в приготвянето на бонбоните.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  2. 2 Профил на Десен
    Десен
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Ще се пробва, няма как... Благодаря!

    Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
  3. 3 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1758 Неутрално

    Лесничко изглежда

    Предразсъдъците са за ограничените.
  4. 4 Профил на Марко
    Марко
    Рейтинг: 602 Неутрално

    Обожавам дюлииииии.....
    Благодарности на изкусителката

    Не съм магаре;-)
  5. 5 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Рейтинг: 627 Неутрално

    [quote#4:"Марко"]Обожавам дюлииииии..... [/quote]
    Обожавам дюлева ракия

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  6. 6 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3092 Весело

    До коментар [#5] от "Мойше. Толкоз!":

    И аз ги предпочитам като дестилат!

  7. 7 Профил на antropos
    antropos
    Рейтинг: 605 Весело

    До коментар [#5] от "Мойше. Толкоз!":Едното не пречи за другото!

    Sic transit..
  8. 8 Профил на lechevalier
    lechevalier
    Рейтинг: 466 Неутрално

    А във Франция се наричат pâtes de coings и са наистина чудесни.

  9. 9 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1416 Неутрално

    Дюлевото ухание е неразривно свързано с моето детство.
    Дюля, желе от дюли в огромен стъклен буркан, (в който се бърка само с чиста и суха лъжичка, за да не се захароса), пиле с дюли, на което бабами събираше цялото семейство.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  10. 10 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2121 Неутрално

    Дюли в немските бакалии няма, значи са много полезни !

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  11. 11 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
    Рейтинг: 627 Весело

    [quote#7:"antropos"]До коментар [#5] от "Мойше. Толкоз!":Едното не пречи за другото! [/quote]
    Не съм казал че пречиПросто асоциирам дюли с дюлева ракия, не с бонбони, или сладко от дюли

    I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
  12. 12 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Дюлата е нещо специално. В сезона правя кекс с дюлин в най-различни разновидности. Вчера беше с орехи и дюли. Слагаме ги в липов чай. Варим гии ги пасираме на нектар, а после слагаме мед по желание.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  13. 13 Профил на Bicho Raro
    Bicho Raro
    Рейтинг: 1534 Весело

    Обичам мембрийо и редовно си го купувам, ама може да се пробвам и да си го направя сама, защо не?

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Dulce_de_membrillo.jpg

    "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
  14. 14 Профил на gfn_666
    gfn_666
    Рейтинг: 402 Гневно

    Биолимон? А не може ли да е обикновен лимон.....?

  15. 15 Профил на Варна
    Варна
    Рейтинг: 965 Неутрално

    Замириса ми на дюли, на уют и на български дом с. Чак ги виждам наредени на вестник отгоре на гардероба..
    Интересна рецепта и не изглежда много трудна за приготвяне. Ще ми се и рецепта на пиле с дюля да опитам да сготвя някой ден.

    " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
  16. 16 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 515 Весело

    До коментар [#14] от "gfn_666":

    И аз се поопулих. Ни дръж на тия работи.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  17. 17 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2273 Весело

    Вкусно. Отлична идея за постите!

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  18. 18 Профил на Коте
    Коте
    Рейтинг: 965 Весело

    До коментар [#17] от "etty1":

    Постно пиле с дюли ще свърши ли работа?

  19. 19 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1523 Неутрално

    Чудесна идея, ще пробвам, но с ябълки, които в момента имам на разположение.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  20. 20 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1418 Неутрално

    Аз дюли само ракия правя. Става трипач...

  21. 21 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3709 Неутрално

    До коментар [#14] от "gfn_666":
    До коментар [#16] от "doneva_a":
    Кората на обикновените лимони /и портокали/ се обработва с химикали, за да са издръжливи по-дълго време; предполагам, за това е уточнението.

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
  22. 22 Профил на girl power
    girl power
    Рейтинг: 1077 Неутрално

    И аз ги правя така, но рецептата, която знам е с повече захар. 1:1 плод-захар. До сега не съм правила само с дюля. Обикновено правя с ябълки.

    Самотата обливаше сърцето ми
  23. 23 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 627 Неутрално

    До коментар [#14] от "gfn_666":
    До коментар [#16] от "doneva_a":

    Препоръчително да се използват биолимони, когато кората се влага в дадено ястие, тъй като тази на обикновените лимони се обработва с химикали.

  24. 24 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1316 Весело

    До коментар [#14] от "gfn_666":

    За можене - може, ама ще си хапнете и ти, и децата покрай теб, доста химия. Ако обаче ти е все тая, действай и с обикновен. Не е нужно да се ядосваш в добавка, химията е достатъчна

  25. 25 Профил на невеж
    невеж
    Рейтинг: 488 Весело

    "настърганата кора на половин биолимон"

    ОМГ!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK