Започна онлайн петиция за чисти тоалетни в училищата

На 19-ти ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната

© Дневник

На 19-ти ноември се отбелязва Световният ден на тоалетнатаНационалната мрежа за децата започна онлайн петиция с искане за подобряване на състоянието на тоалетните в училищата и поддържането им чисти, съобщиха за "Дневник" организаторите. 


Чисти ли са тоалетните в училищата, където учат вашите деца? Изпратете ни снимки - и за добри, и за лоши примери, а "Детски Дневник" ще ги публикува. В края на годината събраните фотографии ще бъдат предадени на Националната мрежа за децата, която ще ги внесе в Министерството на здравеопазването, заедно с онлайн петицията.


Снимките можете да качите чрез платформата на "Дневник" , като отбележите от кое училище са те. 

Мрежата, която обединява 115 неправителствени организации с фокус върху проблемите на децата, за трета поредна година отбеляза днешния Световен ден на тоалетната с поредица от акции в София и още четири български града - Търговище, Габрово, Кърджали и Разград. 


Има ли нужда от промяна?
Само за ден над 700 читатели на "Дневник" се включиха в анкетата на сайта с въпрос "Какво е състоянието на тоалетните в училището на детето Ви?". Близо две трети от тях - 62. 5 %, посочват, че тоалетните са мръсни и в тях няма тоалетна хартия. Една пета - 19.5 %, не знаят как изглеждат санитарните възли в училищата на децата им, а само 18 % посочват, че са чисти и в тях има тоалетна хартия, вода и сапун.


"Не сме никак учудени от отговорите. От 2010г. насам обръщаме внимание на проблема и настояваме при всеки повод пред Министерство на здравеопазването за решение. Все още такова няма, но се надяваме, че съвсем скоро ще бъде обърнато сериозно внимание и отговорните институции ще се заемат с този въпрос", коментира изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. Близо 70 % от децата избягват да ходят до тоалетна в училище


Според статистиката, на която се позовава организацията, 70 % от учениците се въздържат да ползват санитарните възли в училищата. 


Започна онлайн петиция за чисти тоалетни в училищата

© Асен Тонев

"Учениците в България не посещават училищните тоалетни и търсят други "спасителни места, близо до училище", тъй като те са мръсни, често вратите не се затварят и в тях няма нужните консумативи. Децата са принудени да се стискат в продължение на 5-7 часа или да не пият вода, за да не им се налага да посещават тоалетна. Това води до сериозни здравословни проблеми, както физиологични, така и психически", посочват от Националната мрежа за децата. 


"Стискането" е основна причина за редица заболявания на отделителната система – от възпаления до инконтиненция и дори рак на дебелото черво. Липсата на условия за измиване на ръцете водят до повишаване на риска от заболяване от хепатит А. Има и рискове за психичното здраве – от повишена напрегнатост и смущения в концентрацията до негативна самооценка и негативно отношение към собственото тяло, допълват от организацията.


"В общи линии, всички ние - учениците - сме длъжни да се примирим. И колкото и да ни е трудно да преживяваме този ужас, когато посещаваме това окаяно място в училище, нямаме друг избор", казва Аделина Кюнчарска, ученик и член на младежката мрежа "Мегафон" - платформата за участие на децата и младите хора в работата на Национална мрежа за децата.


Какво може да се направи?

Като част от кампанията, посветена на Световния ден на тоалетната, неправителствените организации започнаха петицията, която ще бъде внесена в Министерството на здравеопазването с искане да се приеме наредба, която да въведе задължителен стандарт за училищните тоалетни, определящ как трябва да изглеждат те 


От организацията настояват още за целенасоченото отпускане на бюджет за ремонт и поддръжка на санитарните възли в училище. Те призовават родителите да говорят с децата повече и за това, че състоянието на обществените пространства зависи най-вече от личната отговорност на всеки, който ги ползва. Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Има нужда от това!
  Както и проверки на санитарните възли- ежемесечни.

 2. 2 Профил на Double Talking Jive
  Double Talking Jive
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Важно е да се научат учениците къде се поставят "запетайките"

 3. 3 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "те са мръсни, често вратите не се затварят и в тях няма нужните консумативи" - сякаш чета за своето училище Ленин през 80-те години на миналия век. Явно така се отглежда матрял.

 4. 4 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Браво деца ! За мен чистотата на обществените / училищните кенефи е точно както отношението ни към малцинствата, старите хора и различните у нас - показател за цивилизованост или нейното отсъствие.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 5. 5 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Весело

  Световен ден на тоалетната !
  и това доЖивяХме, брей !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 6. 6 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "Според статистиката, на която се позовава организацията, 70 % от учениците се въздържат да ползват санитарните възли в училищата. "

  Това е много тревожен факт.
  Поздравления за Националната мрежа за децата и добрата идея, за подобряване на състоянието на тоалетните в училищата.

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 7. 7 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Боже,някога имаше пред ЦУМ кошчета за боклук на,които пишеше
  благодаря!? Сега темата за културата на българина се сведе до тоалетните и как не,като все още има хора с "нужници" в България !?Ех, Европа,ние американците не стигнахме,та теб ли?

 8. 8 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  в страна от ЕС през 2013 година това е все още проблем и е необходима специална програма и специален бюджет за да има нормални условия в училищните тоалетни...

  Истината ни прави свободни.
 9. 9 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Не че нещо, ама неотдавна в моя квартал небезизвестна фирма построи кооперация. Да, ремонтира и при това много добре, съществуващата детска площадка. Да, ама наблизо има училище, в резултат на което днес всяка училищна тоалетна изглежда като аптека, в сравнение с кенефа, в който се е превърнала детската площадка.

  Приветствам идеята за ремонта и т.н. Но има и нещо в междуушието, което също трябва да се ремонтира, а това с пари не става. Замислете се, родители!

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Това е проблем не само в БГ, но и в силно развитите страни - там също децата се "стискат", за да не им се налага да посещават "тоалетната". В същото време самите ученици оставят след себе си кочина, която смятат, че някой "друг" трябва да почисти.

  Проблемът е двустранен: и училищата трябва да вложат повече в поддръжката на тоалетните, но и децата трябва да се възпитават да се погрижат за онзи, който ще ги ползва след тях, защото те може да са "онзи".

 11. 11 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Да му се не знае! При нас и в детската градина тоалетните нямаха тоалетни дъски, да не говорим за тоалетна хартия. За даскалото да не говорим. Същата кочина. То ако се наемем и краудсорснем по 10 кинта на калпак ще оправим всички тоалетни на даскалата в квартала!

 12. 12 Профил на bogdanabv
  bogdanabv
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#7] от "matera":

  Ха! Вие сте голям/а майтапчия/майтапчийка !

  По това време тоалетната хартия е била дефицит и се е ползвало за целта ... нарязани вестници

 13. 13 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#12] от "bogdanabv":

  особено добре пасваше в-к "Работническо дело".

 14. 14 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Любопитно

  А родителите ще научат ли децата си да пазят тоалетните чисти, да не пушат в тях, да не ги чупят и да внимават къде какво правят?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 15. 15 Профил на Iva Belokapova
  Iva Belokapova
  Рейтинг: 405 Неутрално

  теорията за счупения прозорец - ако виждаш, че е зле, и на теб не ти пука

 16. 16 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Както казал малкият Иванчо, да Ви имам проблемите госпожо:

  Баща ми в затвора, майка ми в лудница, сестра ми бременна, а Вие сте се закахърили чист ли е кенефа.

  Не е, Чорни все пак приятелски ни спести тази истина!

 17. 17 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 766 Неутрално

  А къде са институциите ? Защо не глобяват ?

 18. 18 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1102 Весело

  Най-обичах да се бърша с първата страница,понеже там почти винаги имаше снимка на председателя на Държавния Съвет и генерален секретар на ЦК на БКП,другаря Тодор Живков.

  До коментар [#13] от "matera":

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  [quote#18:"sabbath"]Най-обичах да се бърша с първата страница,[/quote]
  Ама ти си бил дисидент

 20. 20 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#19] от "тулса":По скоро дрисидент.

 21. 21 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Ох, като си спомня какви бяха навремето тоалетните в нашите училища... Ужас!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK