Започна онлайн петиция за чисти тоалетни в училищата

На 19-ти ноември се отбелязва Световният ден на тоалетната

© Дневник

На 19-ти ноември се отбелязва Световният ден на тоалетнатаНационалната мрежа за децата започна онлайн петиция с искане за подобряване на състоянието на тоалетните в училищата и поддържането им чисти, съобщиха за "Дневник" организаторите. 


Чисти ли са тоалетните в училищата, където учат вашите деца? Изпратете ни снимки - и за добри, и за лоши примери, а "Детски Дневник" ще ги публикува. В края на годината събраните фотографии ще бъдат предадени на Националната мрежа за децата, която ще ги внесе в Министерството на здравеопазването, заедно с онлайн петицията.


Снимките можете да качите чрез платформата на "Дневник" , като отбележите от кое училище са те. 

Мрежата, която обединява 115 неправителствени организации с фокус върху проблемите на децата, за трета поредна година отбеляза днешния Световен ден на тоалетната с поредица от акции в София и още четири български града - Търговище, Габрово, Кърджали и Разград. 


Има ли нужда от промяна?
Само за ден над 700 читатели на "Дневник" се включиха в анкетата на сайта с въпрос "Какво е състоянието на тоалетните в училището на детето Ви?". Близо две трети от тях - 62. 5 %, посочват, че тоалетните са мръсни и в тях няма тоалетна хартия. Една пета - 19.5 %, не знаят как изглеждат санитарните възли в училищата на децата им, а само 18 % посочват, че са чисти и в тях има тоалетна хартия, вода и сапун.


"Не сме никак учудени от отговорите. От 2010г. насам обръщаме внимание на проблема и настояваме при всеки повод пред Министерство на здравеопазването за решение. Все още такова няма, но се надяваме, че съвсем скоро ще бъде обърнато сериозно внимание и отговорните институции ще се заемат с този въпрос", коментира изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. 


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 862 гласа

  1. Чисти, имат тоалетна хартия и сапун (16.36%)
  2. Мръсни са и няма тоалетна хартия (66.94%)
  3. Не зная (16.71%)

Близо 70 % от децата избягват да ходят до тоалетна в училище


Според статистиката, на която се позовава организацията, 70 % от учениците се въздържат да ползват санитарните възли в училищата. 


Започна онлайн петиция за чисти тоалетни в училищата

© Асен Тонев


"Учениците в България не посещават училищните тоалетни и търсят други "спасителни места, близо до училище", тъй като те са мръсни, често вратите не се затварят и в тях няма нужните консумативи. Децата са принудени да се стискат в продължение на 5-7 часа или да не пият вода, за да не им се налага да посещават тоалетна. Това води до сериозни здравословни проблеми, както физиологични, така и психически", посочват от Националната мрежа за децата. 


"Стискането" е основна причина за редица заболявания на отделителната система – от възпаления до инконтиненция и дори рак на дебелото черво. Липсата на условия за измиване на ръцете водят до повишаване на риска от заболяване от хепатит А. Има и рискове за психичното здраве – от повишена напрегнатост и смущения в концентрацията до негативна самооценка и негативно отношение към собственото тяло, допълват от организацията.


"В общи линии, всички ние - учениците - сме длъжни да се примирим. И колкото и да ни е трудно да преживяваме този ужас, когато посещаваме това окаяно място в училище, нямаме друг избор", казва Аделина Кюнчарска, ученик и член на младежката мрежа "Мегафон" - платформата за участие на децата и младите хора в работата на Национална мрежа за децата.


Какво може да се направи?

Като част от кампанията, посветена на Световния ден на тоалетната, неправителствените организации започнаха петицията, която ще бъде внесена в Министерството на здравеопазването с искане да се приеме наредба, която да въведе задължителен стандарт за училищните тоалетни, определящ как трябва да изглеждат те 


От организацията настояват още за целенасоченото отпускане на бюджет за ремонт и поддръжка на санитарните възли в училище. Те призовават родителите да говорят с децата повече и за това, че състоянието на обществените пространства зависи най-вече от личната отговорност на всеки, който ги ползва. Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK