Десет права, които да си спомним в Световния ден на детето

Текстовете на Конвенцията за правата на детето са израз на волята на държавите детските права да не бъдат погазвани и на стремежа да се осигуряват все по-добри условия за развитието на детето

© Юлия Лазарова

Текстовете на Конвенцията за правата на детето са израз на волята на държавите детските права да не бъдат погазвани и на стремежа да се осигуряват все по-добри условия за развитието на дететоЗнаете ли защо на 20 ноември се отбелязва Световният ден на детето? 


На тази дата през 1959 г. Общото събрание на ООН приема Декларацията за правата на детето, в която основният принцип е: "Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!". Тридесет години по-късно -  през 1989г., на същата дата е гласувана Конвенцията за правата на детето, която представлява глобален договор за признаване и закрила на правата на детето.


В този ден "Детски Дневник" припомня десет основни права, според Конвенцията, които никой и никога не трябва да отнема. Защото колко по-често всички си ги припомнят, толкова по-голяма е вероятността да ги спазват:
1. Всяко дете има право на живот и на защита от физическо или умствено насилие в семейството си или извън него.


2. Всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано.


3. Всяко дете има право на развитие и закрила.


4. Всяко дете има право да расте в семейство или в близка до семейната среда.


5. Всяка дете има право да получи образование.


6. Всяко дете има право на свобода на изразяване на мнение.


7. Всяко дете има право на свобода на мисълта, съвестта и религията.


8. Никое дете не трябва да бъде подлагано на незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция.


9. Всяко дете има право да бъде защитено от  държавата от икономическа експлоатация.


10. Всяко дете с умствени или физически недостатъци трябва да води пълноценен и достоен живот в условия, които осигуряват достойнството му и поощряват самостоятелността му.Събития за Световния ден на детето


Националната мрежа за децата и младежката мрежа "Мегафон" ще отбележат деня с пресконференция, на която деца ще представят своето виждане за това как се спазват правата им в България.


На 21 ноември в 18.30ч. Националният дворец на децата организира празничен благотворителен концерт под мотото "Някой има нужда от нашата помощ, или За децата с любов". В концерта ще участват най-малките възпитаници на сценичните школи и клубове на двореца на децата. Той е съпроводен от благотворителна изложба-базар в подкрепа на децата на сирийските бежанци, настанени в центъра в квартал "Овча купел" в София.

Десет права, които да си спомним в Световния ден на детето

© Николай Дойчинов

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  нищо не видях за здравеопазването и лечението на децата !!!
  и изпитайте политиците дали знаят правата на децата и какво правят за спазването на тези права !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Всяко дете има право да бъде защитено от държавата от икономическа експлоатация[/quote]
  Мъжете поначало си оставаме деца (само играчките ни се променяли, казват, и не е лъжа), може ли някой да ме защити от държавата?

  [quote#0:"статията"]Никое дете не трябва да бъде подлагано на незаконна намеса в неговия личен живот,... или кореспонденция[/quote]
  Това ще го пратя в рамка на жена ми От което тя най-вероятно ще изсумти да не се вдетинявам

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 3. 3 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  В Конвенцията за правата на детето са посочени правата спечифични за децата, като недееспособни или ограничено-дееспособни и зависими от родителите и семейството и държавата и нуждата от специфичната защита,произлизаща от това.
  Децата имат и всички човеки права,просто за да ги упражняват,се нуждаят от специфична защита,както и някои други,които ,като правото да живеят в правото да расте в семейство или в близка до семейната среда.За пълолетните има семейни задължения.
  И спрямо децата трябва да се осигури ,че родителите ще упражняват представителната,попечителската и фактическата власт спрямо детето исключително в негов интерес.
  И тук има специфични проблеми.Като например това,че всяко дете има право на свобода на мисълта, съвестта и религията,значи ли,че родител не следва да се противопостави на въвличане на дете в агресивен религиозен култ или държавен орган да се противопостави на въвличане на дете в такъв от страна на родителите.

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И най-вече всяко дете трябва да има правото да бъде дете, да прави щуротии, да мечтае, да лети с въобрежението си там където никой досега не е летял.
  Всяко дете има правото да бъде това което възрастните вече не могат да бъдат. И всяко дете има правото да не бъде обвинявано за младостта си.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Точка 7 и 8 са демагогия, която АБСОЛЮТНО никой не спазва

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 6. 6 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#4:"Десен"]И най-вече всяко дете трябва да има правото да бъде дете, да прави щуротии, да мечтае, да лети с въобрежението си там където никой досега не е летял.
  Всяко дете има правото да бъде това което възрастните вече не могат да бъдат. И всяко дете има правото да не бъде обвинявано за младостта си.[/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++!
  Това изчерпва всичко.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 7. 7 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Като се присъединявам към коментари № 4 и 6, да добавя само, че всяко дете трябва да бъде обградено с много обич и грижи! Това е наше, на възрастните, задължение!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 8. 8 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#7:"Домакиня"]всяко дете трябва да бъде обградено с много обич и грижи![/quote]
  Това дава криле и разкрива простори!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 9. 9 Профил на Marinella Marinova
  Marinella Marinova
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Предвид бързината, с която днешните деца искат да пораснат, родителите трябва да се борим да изживеят детските си години наистина по детски. Това е още едно право, което добавям към горните.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Всяко дете трябва да е Щастливо)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK