Десет права, които да си спомним в Световния ден на детето

Текстовете на Конвенцията за правата на детето са израз на волята на държавите детските права да не бъдат погазвани и на стремежа да се осигуряват все по-добри условия за развитието на детето

© Юлия Лазарова

Текстовете на Конвенцията за правата на детето са израз на волята на държавите детските права да не бъдат погазвани и на стремежа да се осигуряват все по-добри условия за развитието на дететоЗнаете ли защо на 20 ноември се отбелязва Световният ден на детето? 


На тази дата през 1959 г. Общото събрание на ООН приема Декларацията за правата на детето, в която основният принцип е: "Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!". Тридесет години по-късно -  през 1989г., на същата дата е гласувана Конвенцията за правата на детето, която представлява глобален договор за признаване и закрила на правата на детето.


В този ден "Детски Дневник" припомня десет основни права, според Конвенцията, които никой и никога не трябва да отнема. Защото колко по-често всички си ги припомнят, толкова по-голяма е вероятността да ги спазват:
1. Всяко дете има право на живот и на защита от физическо или умствено насилие в семейството си или извън него.


2. Всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано.


3. Всяко дете има право на развитие и закрила.


4. Всяко дете има право да расте в семейство или в близка до семейната среда.


5. Всяка дете има право да получи образование.


6. Всяко дете има право на свобода на изразяване на мнение.


7. Всяко дете има право на свобода на мисълта, съвестта и религията.


8. Никое дете не трябва да бъде подлагано на незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция.


9. Всяко дете има право да бъде защитено от  държавата от икономическа експлоатация.


10. Всяко дете с умствени или физически недостатъци трябва да води пълноценен и достоен живот в условия, които осигуряват достойнството му и поощряват самостоятелността му.Събития за Световния ден на детето


Националната мрежа за децата и младежката мрежа "Мегафон" ще отбележат деня с пресконференция, на която деца ще представят своето виждане за това как се спазват правата им в България.


На 21 ноември в 18.30ч. Националният дворец на децата организира празничен благотворителен концерт под мотото "Някой има нужда от нашата помощ, или За децата с любов". В концерта ще участват най-малките възпитаници на сценичните школи и клубове на двореца на децата. Той е съпроводен от благотворителна изложба-базар в подкрепа на децата на сирийските бежанци, настанени в центъра в квартал "Овча купел" в София.

Десет права, които да си спомним в Световния ден на детето

© Николай Дойчинов

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK