Обой и пиано - гаранция за детски танци

Обой и пиано - гаранция за детски танци

© ДневникНад 100 деца посетиха втория за сезона на "Концерт на възглавници", организиран от "Модо България" на 1 декември.


Малките слушатели се наслаждаваха, танцуваха и припяваха на класически произведения от Равел, Моцарт, Бритън и Албенис. Различните части на концертната програма бяха придружени от видеоматериали и картинки, които правят по-лесно възприятието й. Гост-музикантите на събитието бяха американският обоист от гръцки произход Димитрис Караминцас и българската пианистка Галя Коларова.


"Имаше страхотна реакция от страна на децата. Понякога те слушаха със затаен дъх. В друг момент някои от тях спонтанно започваха да танцуват", разказа впечатленията си Димитрис Караминцас.
"Беше прекрасно изживяване за нас. След концерта родителите идваха да ни поздравят", допълва партньорката му в музикалния дует Галя Коларова.


Димитрис и Галя се запознават само преди година на музикален фестивал в Германия. Там се заражда идеята двамата да създадат дует между обоя и пианото, за да представят класическа музика пред по-широка публика. Оттогава имат десетки изпълнения в различни краища на света.


В София те изнесоха един концерт за обой и пиано за големи -  "Evocations" на 30-ти ноември и три музикални представления в рамките на "Концерт на възглавници" за деца на възраст между четири и 11 години.


За предизвикателствата да изпълняваш класическа музика пред деца в ранна възраст Караминцас каза, че се води от мотото "колкото по-малки, толкова по-добре".


"Никога не знаеш дали няма да си ти човекът, който ще промени живота на едно дете. Музиката може да го вдъхнови. Начинът, по който го кара да се чувства една мелодия, може толкова да му хареса, че то също ще поиска да стане музикант", казва Караминцас.


Според него децата под седем години са напълно чисти и са готови да поемат класическата музика непредубедено. "Това е много подходящ период в развитието на децата. Те вече се оформят като индивиди и изразяват своите предпочитания."


Димитрис Караминцас и Галя Коларова споделиха, че те самите са започнали да свирят на пиано около шест- или седемгодишна възраст. 
Галя остава вярна на избрания от нея инструмент, но Димитрис преминава през няколко етапа, докато стигне до обоя. След като няколко години музикантът свири на пиано, решава да го смени с духов инструмент. "Исках да свиря в училищния оркестър и си избрах кларинет."


Съвсем неочаквано две години по-късно той гледа изпълнението на "Арабски танци" от "Лешникотрошачката" в класическата версия на анимацията на Уолт Дисни "Фантазия". Това е мястото, където рибата от рисуваната история танцува на екзотичен ориенталски звук, създаден от солото на обоя.


"Обоят държи една нота, с която обаче те грабва и повежда нагоре и надолу. Хвърляте във вихрено преживяване. Тогава разбрах, че колкото и добър пианист да си, когато удариш един клавиш, звукът на пианото започва да изчезва. Може да се създаде илюзията, че звукът продължава, но не може реално да се задържи. Кларинетът също ми звучеше някак неживо, но вълнуващият и комплексен звук на обоя ме заплени напълно", каза музикантът.


Димитрис Караминцас има сериозен опит в работата си с деца. В последните десет години той работи заедно с фондация Barenboim – Said в Палестина за създаването на младежки оркестър. С радост признава, че усилията му не са били напразни. От началото на проекта досега в Палестина вече съществуват три младежки симфонични оркестъра.


"Децата в България и като цяло в Европа знаят какво е пиано, виждали са духови инструменти и са имали някакъв досег до музиката като цяло. Когато започнахме дейността си в Палестина, децата не знаеха какво е кларинет или пък флейта. Познаваха цигулката само като традиционен инструмент, който се свири като гъдулка, като фолклорен инструмент", разказа Караминцас.


Преди заминаването си от София музикантите казаха, че са изключително впечатлени от интереса и реакциите на младата си българска публика и чакат с нетърпение следващия "Концерт на възглавници".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK