"Музейко" отваря врати през лятото на 2015 г., инвестицията е 22 млн. лева

Част от екипа, работил по създаавено на Музейко - най-вдясно е изпълнителният директор Бистра Кирова, до нея са децата - Неда, Радост и Дани, до тях Весела Герчева и Десислава Тальокова и героят Музейко

© Георги Кожухаров

Част от екипа, работил по създаавено на Музейко - най-вдясно е изпълнителният директор Бистра Кирова, до нея са децата - Неда, Радост и Дани, до тях Весела Герчева и Десислава Тальокова и героят МузейкоСледващата седмица започва изграждането на първия в Югоизточна Европа детски научен център "Музейко". Той ще се намира в Студентски град между Техническия и Минногеоложкия университет, близо до метростанция "Г.М. Димитров".


Стойността на проекта е 22 милиона лева, които са дарени от фондация "Америка за България". Центърът трябва да отвори врати в средата на 2015 г. и прогнозата е, че ще има по около 100 хиляди посетители на година.


Идеята за изграждането на детски музей тръгва от Весела Герчева, която до момента е създала седем детски кътове в различни музеи в страната. Информация за проекта се появи първо в The New York Times, а днес той беше представен официално в България.
Музей...ко

На представянето се появи и героят Музейко

© Георги Кожухаров

На представянето се появи и героят Музейко


"Решихме, че научният център ще се казва Музейко, защото мястото е мислено и ще бъде създадено по всички стандарти за един истински детски музей. Какво е детски музей? Интерактивно пространство, в което децата не просто наблюдават експонатите, но играят с тях и по този начин научават много за света, хората и своята цивилизация", обяснява изпълнителният директор на "Музейко" Бистра Кирова.


Концепцията за сградата е на американската архитектурна компания Lee Skolnick and Design Partners. Те са спечелили проекта между 15 водещи компании в изграждането на подобни научно-опознавателни центрове и до момента са създатели на над 60 подобни проекта, обясни Кирилова. Проектанти на техническата и работна фаза в строителството са българската компания за архитектура и строителство "А и А Архитекти".


Проектът ще бъде изграден върху разгърната площ от 3500 кв.м, 2000 кв.м от които - пространство за интерактивни игри.


Игри, знание и ефект

Макетът - как ще изглежда Музейко

© Георги Кожухаров

Макетът - как ще изглежда Музейко


"Убедени сме, че детският научен център ще има влияние върху местната икономика, образованието, ранното развитие на нашите деца и изграждането на граждански общности. Детските музеи по света са привлекателни туристически дестинации. В САЩ например 35% от всички подобни проекти водят до значителни подобрения в инфраструктурата на своя район", сподели Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България". Първият детски музей в света е създаден в Бруклин през 1899 г. и оттогава в света има над 400 подобни центрове.


Представен беше и част от екипа, работил по проекта в последните почти две години, сред които и деца.


Постоянните експозиции в центъра ще бъдат интерактивни и децата ще могат сами да изучават различните аспекти на света чрез специално разработени модели. Проектът е насочен главно към деца между шест до десет години, но и към техните родители, възпитатели и учители. Създателите са предвидили зона за игра на по-малките им братчета и сестричета, както и център за почивка и разговори за по-възрастните.


Смислов и физически център на "Музейко" е неговото "великанско" Дърво. Около него интериорът на центъра ще бъде разделен на епохи - Минало, Настояще и Бъдеще.


Четете повече за целия проект и разговор с българските архитекти по-късно в Дневник.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK