Работилничка за чудесата, които прави любовта

Красотите, създадени в работилничката

© Лили Латева

Красотите, създадени в работилничкатаРаботилничка за чудеса" - така се казва ателието, в което седем майки на деца с увреждания се срещат, за да творят, за да се разсеят от натовареното си ежедневие и за да обменят опит за отглеждането на децата си.


Основателят му - Йовка Христова, по образование е... математик. Преди шест години се връща към хобито от ученическите си години – да изработва ръчно красиви предмети от вълна, конци и плат.


Причината е прозаична - нуждае се от пари, за да осигури на дъщеря си звукостимулация за аутисти. 
Първото, което създава, са коледни ангели и елхички. Излага ги в галерия "Традиция" към Клуба на жените на посланиците у нас и така събира половината пари за процедурите.


По-късно Юлия Банкова, собственик на галерия "Шмиргела", й предлага да направи самостоятелна изложба. Йовка създава 20 пана и със спечелените пари осигурява терапията на своята Йоана. В продължение на две години работи с аутисти и води в галерията кръжок за приложни изкуства за възрастни.


Йовка Христова, основател на "Работилничка за чудеса"

© Лили Латева

Йовка Христова, основател на "Работилничка за чудеса"


Да твориш, за да лекуваш


Харесва идеята за изложби, но желае да създаде нещо, което позволява често събиране на майки на деца с увреждания и създаване на изделия, които носят средства за терапиите на децата им. Така създава "Работилничка за чудеса", където води курс за приложни техники за шест майки на деца с различни заболявания. Запозната е с различни методи на обучение и може да изработва предмети, които помагат на децата да се развиват.


Една от задачите на "Работилничка за чудеса" е да помогне на деца с увреждания да намерят работа, след като завършат училище. С тази цел веднъж седмично събира на занимания по приложни изкуства децата от Шесто помощно училище в София. Работи с тях безплатно. Носи им материали, за които родителите плащат символична сума.


Между болката и радостта


"Радвам се, че има хора като Йовка, които подават ръка на всички", казва Диана, която има син с диагноза детска целебрална парализира. Станала е част от "Работилничка за чудеса" преди година. По думите й начинанието на "Работилничка за чудеса" е полезно не само за майките на деца с увреждания, но и за родителите, които искат децата им да се развиват и да прекарват по-малко време пред телевизора и компютъра.


Красивите топки излизат изпод пръстите на Паулина

© Лили Латева

Красивите топки излизат изпод пръстите на Паулина


"Терапиите са безумно скъпи, добавките и витамините - също. Отпусканите от държавата средства са недостатъчни. Парите, които изкарваме покрай работилничката ни помагат и успокояват, че осигуряваме на децата си това, от което се нуждаят. Надяваме се покрай Коледа да сме изкарали достатъчно и за да ги зарадваме с коледни подаръци", казва с усмивка Паулина.


Тя също е една от "Работилничка за чудеса". Има син с аутизъм, който учи в масово училище. Завършила е приложна математика, но не работи по специалността си. Продава хартиени модели, които помагат за развитието на фината моторика. Идеята за подобни материали дошла покрай заболяването на детето.


В работилничката Паулина изработва коледни топки от плат. Казва, че й е интересно да комбинира цветове, че това е предизвикателство за нея, че се чувства пълноценна. Обяснява, че стресът й покрай детето намалява благодарение на контакта с останалите майки от групата.


Работилничката е място за творчество, но и надежда за осигуряване на средствата за лечение и терапия на деца със заболявания

© Лили Латева

Работилничката е място за творчество, но и надежда за осигуряване на средствата за лечение и терапия на деца със заболявания


Надежда е майка на дете с епилепсия и множество увреждания. По професия е програмист, но от тринадесет години работи във фирма за геодезия, картография, фотограметрия. Първите неща, които направила ръчно, били буркани за кафе, изработени с техниката декупаж, и цветя от оргаза.


От пет години дъщерята на Надежда посещава дневен център в дома за изоставени деца "Свети Иван Рилски". В дневния център има два изнесени класа с по четири деца. В центъра освен медицински персонал работят и педагози от Шесто помощно училище. Благодарение на дневния център, в който оставят дъщеря си през деня, Надежда и съпругът й могат да работят, за да изкарат пари за лечението на детето си. Там намират отмора след трудностите на деня - от битката със заболяването, през трудностите да се придвижват из града, бутайки инвалидна количка, до обидите на забързаните шофьори. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK