ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Френският Моцарт

Партитурите на най-известната опера на Сен-Санс - "Самсон и Далила"

© Associated Press

Партитурите на най-известната опера на Сен-Санс - "Самсон и Далила"Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите и за инструментите, на които е посветена поредната среща на децата с музиката.


Без претенции за изчерпателност, текстовете по забавен начин въвеждат хлапетата и родителите им в света на музиката и ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. Днес Венета Нейнска (музикант и артистичен директор на "Модо България", организатор на проекта) разказва за един от най-талантливите композитори на всички времена - Камий Сен-Санс. Неговата сюита "Карнавал на животните" ще звучи на последния за тази година концерт от проекта на 29 декември.


Камий Сен-Санс е композирал музика в практически всички музикални жанрове – опера, симфония, концерт, песен, хорова музика, клавирна, камерна и дори филмова музика. Органист, пианист, композитор и писател – неговата богата култура и изключително разностранен талант е причината често да бъде сравняван с Моцарт.
Роден е през 1835 г.  и има тежко детство - баща му умира, когато бъдещият композитор е само на три месеца. Отгледан е от майка си и леля си.


Да станеш композитор на 5 години


Започва уроци по пиано с леля си на тригодишна възраст. Още не е навършил пет, когато пише първата си композиция, а на десет дебютира в парижката зала "Плейел" с два концерта за пиано и оркестър – Третия на Бетовен и още един - от Моцарт. И двата изсвирва наизуст, което е необичайна практика по това време, а за Моцартовото произведение пише собствена каденца.


Докато е ученик, освен от музиката се увлича от философията, археологията, историята, математиката и астрономията. С приходите от първата си продадена композиция си купува телескоп.


За разлика от повечето големи композитори, Сен-Санс е добре обезпечен финансово. Произведенията му се продават добре, а през 1877г,  френски меценат му завещава 100 000 франка, за да се посвети на композирането.


Големите композитори на деня – Гуно, Лист, Берлиоз, Росини, бързо стават негови поддръжници. Хектор Берлиоз казва за Сен-Санс, че "знае всичко, но му липсва неопитност". Ференц Лист  пък го смята за най-великият органист в света и спонсорира премиерата на най-известната му опера – "Самсон и Далила":Сен-Санс не може да се похвали и с безоблачен брак. Той е на 40 години, когато се жени за 19-годишно момиче. Тъй като решава, че не може да преживее напрежението от директния разговор с бъдещата си съпруга, той решава да пише на брат й с въпроса дали би желал да му стане девер.


Камий и Мари-Лор имат две деца, но и двете си отиват в рамките на по-малко от два месеца. Едното умира от болест, а другото пада от четвъртия етаж пред погледа на баща си. Сен-Санс вини съпругата си за трагедията. Скоро след това, по време на тяхно пътуване, композиторът внезапно си тръгва и повече никога не вижда жена си.  


В тези трудни години той пише изключително популярната из цял свят симфонична поема "Танц на смъртта":Колко е важно да бъдеш сериозен


Общоприетото разбиране за стила на Сен-Санс е за композитор традиционалист, консервативен в подхода си. Като изпълнител също е имал подобно излъчване - често са го определяли като твърде сдържан и хладен.


Той самият е възприемал себе си като сериозен артист. Това е и причината да забрани публикуването на може би най-известното си произведение - "Карнавал на животните". Забраната е продиктувана от опасенията му, че забавният характер на композицията би накърнила репутацията му.  


Историята на музиката обаче помни случаи, когато Камий Сен-Санс очевидно не се е взимал толкова на сериозно. Такъв момент е запознанството му с Чайковски в Москва, когато установяват, че имат обща тема за разговор - балетът. Любовта им към това изкуство е толкова всепоглъщаща, че решават да потанцуват заедно на сцената на Московската консерватория...


Въпреки старателно градения сериозен образ музиката на Сен-Санс е далеч от скованост, скука или еднообразие. "Интродукция и рондо капричозо" за цигулка и оркестър доказва това:Камий Сен-Санс е и първият истински известен композитор, който пише музика за филми.


Близо век след неговия първи опит, Холивуд отново се опира на неговото творчество. Тема от третата му симфония се превръща в песента If I had words от филма "Бейб":Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK