Как Коледа дойде и за децата - бежанци

Как Коледа дойде и за децата - бежанци

© Виктория Миндова-КириакидисСтоловата на бившото шивашко училище във Враждебна в края на миналата седмица беше превърната в празнична зала за коледното тържество. Тя беше украсена с гирлянди и коледни играчки, а в дъното имаше импровизирана сцена с празнична елхичка.


Тържествената зала всъщност е столовата на бежанския център край София, който приютява 403 души. Над 160 от тях са деца и тинейджъри.


Коледното празненство беше организирано по инициатива на Българския червен кръст (БЧК) и ръководството на центъра. Доброволците на БЧК раздадоха подаръци с играчки и бонбони. Управлението на центъра беше осигурило допълнителни подаръци на децата, които бяха съобразени според възрастта и пола им.  
Как Коледа дойде и за децата - бежанци

© Виктория Миндова-Кириакидис


"Съчетахме тържеството с празника на арабския език, за да направим честването по-близко и до тях, и до нас. Децата се радват на всяко събитие", каза комендантът на приемателния център във Враждебна Иван Бенков. Най-малките бяха наредени на разноцветни детски столчета и масички пред сцената. По-големите деца и родителите им бяха настанени зад тях.


Всички държаха листчета с номерче и чакаха своя ред, за да получат подаръка си от дядо Коледа. По-големите деца от центъра изнесоха кратка програма с песни и танци. Родителите и приятелите им ръкопляскаха, припяваха и потропваха с крак, докато децата изпълняваха традиционни песни. След раздаването на подаръците беше поднесена топла храна.  


Как Коледа дойде и за децата - бежанци

© Виктория Миндова-Кириакидис


"Радвам се, че има такива моменти тук", каза 20-годишният Зобар, който е със семейството си в България от два месеца. Той е пристигнал в страната през Турция с роднините си, след като тяхната семейна къща е била разрушена при нападение в средата на годината. Най-малката му сестра е на осем години и беше едно от децата, които получи играчка и бонбони.


По стените на столовата бяха окачени картини на децата от центъра. Блокчетата за оцветяване, флумастери и моливите за украсата са дарение на центъра от БЧК.


Веднъж в седмицата доброволците на БЧК пеят, рисуват и играят с децата на бежанците, за да подпомогнат интеграцията им в новите условия. Момичетата и момчетата от организацията разказаха, че децата вече са свикнали с тях и всяка седмица ги чакат с нетърпение.


"Когато дойдохме за първи път, за да направим забавна програма за децата, родителите им не се отделяха от тях. Когато видяха, че ние танцуваме, рисуваме и играем с тях и това им харесва, се успокоиха. Сега дори ни прегръщат и благодарят, когато идваме", разказва една от доброволките.


Как Коледа дойде и за децата - бежанци

© Виктория Миндова-Кириакидис


Крисиян Пеняшки, който е председател на младежката организация на БЧК разказа, че младите доброволци са специално обучени за работа с децата на бежанците. БЧК има по две аниматорски групи по осем души за двата центъра във Враждебна и във Военна рампа, които всеки четвъртък изкарват по два-три часа с най-малките.


Как Коледа дойде и за децата - бежанци

© Виктория Миндова-Кириакидис


"Обучението за доброволците беше важно, за да се премине езиковата бариера. Първо пеем и танцуваме с децата, а след това ги разделяме по интереси. Някои деца рисуват, с други играем на боулинг, с трети правим фигурки от пластилин. Гледаме всеки път да измисляме нещо различно и да обръщаме внимание на всяко дете", казва Пеняшкин. Той е сега е на 20 години, а е доброволец в БЧК от десетгодишна възраст. Младият член на БЧК е категоричен, че е време в програмата на децата да се въведат по-образователни техники, за да се подпомогне тяхното развитие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK