Министерството отнело награда на момче, спечелило олимпиади, без да ходи на училище

Министерството отнело награда на момче, спечелило олимпиади, без да ходи на училище

© Красимир ЮскеселиевБожидар Маринов от Смолян е спечелил всички регионални състезания по информатика, както и националната олимпиада миналата година. Тази година обаче е установил, че вече не може да участва в тях - бил дисквалифициран. Спечеленото първо място също е служебно отнето, вторият станал първи. Причината - Божидар Маринов не ходи на училище, а учи в къщи. За случая съобщи Би Ти Ви. 


Момчето е спечелило национално състезание по информатика под егидата на Министерство на образованието преди година. Получава предварително подписаната и подпечатана диплома, но след това в министерството разбират, че той не ходи на училище. Отличието му се отнема служебно. След това Божидар Маринов печели максимален брой точки на регионална олимпиада по информатика и би трябвало да се яви на националната като фаворит. Държавата обаче го дисквалифицира и му забранява да участва.


Божидар Маринов не иска да коментира случая, казва, че не се замисля много-много за това. На въпрос има ли право държавата да държи монопол върху образованието, майка му казва: "Това е наследство от комунистическото минало, но се радвам, че е само минало."
Пред Би Ти Ви тя разказа, че предпочита обучението вкъщи, защото "училищната среда е деградираща, в нея няма място за обучение на характера". "Уча го самостоятелен и образован човек и да е функционално грамотен. Възпитавам го в християнски ценности, да стане трудолюбив, честен човек, да уважава хората", казва майка му. Божидар пише компютърни програми, свири на пиано, говори английски език.


Татяна Предова, която е главен експерт "Достъп до образование и подкрепа на развитието" в министерството, не е съгласна с твърденията на майката, че средата в училище е "деградираща" и че образованието е под държавен монопол. По думите й то е ангажимент на държавата и тя е задължена да осигури на децата посещаване на образователната система. "Не казвам, че образованието е перфектно, но в последните години се правят много и съществени неща", каза тя и посочи като пример повишение на квалификацията на учителите.


Нели Керемидчиева от проект "Направи Училище" обясни, че целта на проекта е гражданите да бъдат по-информирани и активни по въпросите на образованието, а родителите да имат възможности за избор на образование за децата си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK