Родители и неправителствени организации се обявиха в подкрепа на домашното образование

Родители и неправителствени организации се обявиха в подкрепа на домашното образование

© Красимир ЮскеселиевРодители и неправителствени организации се обявиха в защита на правото на родителите да изберат образование според собствените си предпочитания и възможности. Това обявиха на пресконференция от "Асоциацията за домашно образование", като отбелязаха, че към момента само чрез сайта на Асоциацията са постъпили данни за над 100 семейства, които обучават децата си у дома. Според тях обаче броят им надхвърля 400.


Всички домашни ученици посещават извънкласни занимания, контактуват с други деца, имат достъп до специалисти и педагози в различни области и взаимодействат с широк кръг хора, обясниха родителите. Според ратифицираните от България международни спогодби и документи образованието е гражданско право и то не може да подлежи на държавна регулация, отбеляза Явор Ганчев от "Националната мрежа на родителите". 


Ганчев допълни, че не може да се счете за незаконно упражняването на което и да е било гражданско право, а българската образователна система трябва да бъде децентрализирана. Според Явор Ганчев основаването на училище трябва да е също толкова лесно, колкото и регистрацията на фирма, а стандартите да се изготвят от анонимни експерти, за да се постигне реално качество.
Златка Маринова, майката на Божидар, който не беше допуснат до олимпиада по информатика защото се обучава у дома сподели, че синът й ще продължи да участва в международни състезания, въпреки действията на чиновниците, които се опитват да спрат изявите му в България.


Родителите препоръчаха на Министерството на образованието да създаде възможност за признаване на знания, получени извън държавната образователна система. Според тях така ще се насърчи качеството на образованието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK