Още за домашното образование: Георги кандидатства в Оксфорд, защото в Търново не може

Още за домашното образование: Георги кандидатства в Оксфорд, защото в Търново не може

© Цветелина Белутова, Капитал18-годишният Георги Порумбачанов от Силистра е вероятно най-големият ученик в България, получил само домашно образование. За него разказа Би Ти Ви по повод историята на 12-годишния Божидар, спечелил националния конкурс по информатика, без да ходи на училище.


Вчера родители и неправителствени организации се обявиха в защита на правото на родителите да изберат образование според собствените си предпочитания и възможности, включително като се легализира домашното образование. От Асоциацията за домашно образование съобщиха, че към момента само на техния сайт са постъпили данни за над 100 семейства, които обучават децата си у дома. Според тях обаче броят им надхвърля 400.


Преди повече от 10 години родителите на Георги преценили, че искат да го образоват сами. "Решихме, че можем да дадем много по-широк кръгозор на нашите деца. Да се съобразим с индивидуални интереси, защото държавното образование прилича на прокрустово легло. Ако някое от децата е по-високо, те го рязват, за да пасне в калъпа на системата, ако е прекалено къс - го разтягат, за да пасне на шаблона", казва Петър, баща на Георги.
Част от родителите, избрали домашната форма на образование, казват, че биха изпращали децата на училище, ако у нас се допуска функционирането на учебни заведения, различни от държавния образователен стандарт. "Образователната система изостава от света, в който живеем. Децата го виждат и им става безинтересно. В училищата изобилстват случаите на насилие, неуважение", допълва Петър.


18-годишният му син Георги вече е кандидат-студент и ще продължи образованието си в чужбина. Кандидатства история в Оксфорд, а липсата на българска държавна диплома не е пречка за това.


"Особено английските университети от край време са автономни университети и сами решават кого да приемат и как, така че само ми трябва да попълня езиковия тест. За България аз мислех в Търново, защото тати е учил там, но към момента не мога да вляза в български университет. Така излиза – в Търново и Шумен не може, а в Оксфорд може, колкото и да е смешно", казва младежът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK