"Ранобудните": Идеята да не се учи информатика в училище показва, че кабинетът не е напредничав

"Ранобудните": Идеята да не се учи информатика в училище показва, че кабинетът не е напредничав

© Цветелина Ангелова, КапиталРанобудните студенти" се обявиха в позиция срещу идеята на Министерството на образованието и науката да се премахне информатиката от учебното съдържание. Според тях подобно решение е абсурдно, защото използването на високи технологии навлиза все повече в живота на хората и на бъдещите поколения ще се налага да имат отлична компютърна грамотност, за да са в крак с времето.


"Искаме да попитаме защо в Западна Европа и развитите страни се въвежда задължително изучаване на програмни езици от първи клас, провеждат се масови кампании, че трябва всеки да може да програмира, а в България няма изобщо да се изучава в средното образование", питат студентите в позицията, разпространена до медиите.


Студентите припомнят, че ИТ секторът е от малкото в България, "в които има хроничен недостиг на служители (към настоящия момент 20-30 хиляди) със заплата над средната и по този начин ще се затрудни изключително много развитието на бранша". По думите им училищното образование няма да направи един човек готов за работа, но ще му даде основен тласък, без който няма как да се започне.
"От "Ранобудните студенти" искаме да попитаме КОЙ и ЗАЩО предложи тази идея и да не би тя да е отговор на призива на работещите в софтуерни фирми за оставка на правителството? До кого се допитаха управляващите преди да предприемат тази стъпка и потърсиха ли те широкото обществено съгласие, както обещаха че ще правят по време на изборната си кампания?", продължава позицията


Според студентите тази идея за пореден път показва изключително ненапредничавото мислене на сегашното правителство. "Отново се прави опит развитието на България (макар и косвено) да бъде саботирано и да бъдем върнати във времена, от които с всички сили се опитваме да избягаме. Следващата стъпка вероятно ще бъде забраната на интернет и модерните устройства и връщането на ламповоизчислителната техника на мода", коментират те.


"Ранобудните" призовават ИТ сектора, "като един от най-силните и бързо развиващи се в България, да бойкотира държавническите компютърни системи за управление". "Да бойкотира данъчната система до оставка на правителството. Да излезе и да каже твърдо "СТИГА" на безобразната политика в управлението!", настояват те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK