Как се става виртуоз?

Как се става виртуоз?

© Associated PressКато част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите и за инструментите, на които е посветена поредната среща на децата с музиката.


Без претенции за изчерпателност, текстовете по забавен начин въвеждат хлапетата и родителите им в света на музиката и ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. Днес Венета Нейнска (музикант и артистичен директор на "Модо България", организатор на проекта) разказва какво значи да бъдеш музикален виртуоз - темата на поредния концерт на 26 януари. 


Какво означава виртуозен музикант? В днешно време, с развитието на звукозаписите, ставаме свидетели на все повече музиканти, които правят буквално невъзможното със своите инструменти.
Сякаш запознаването с конкуренцията амбицира младите таланти и те започват да свирят все по-бързо, по-точно и по-прецизно.
Но дали е по-красиво?


В света днес има хиляди конкурси за музиканти. Наградните им фондове често се измерват в стотици хиляди и големият въпрос винаги е: "Кое определя виртуозността?"


Терминът се използва от няколко века насам, като в началото с титлата са се кичили не само изпълнители, но и теоретици, композитори и въобще хора с богата култура и ерудиция.


С техническото развитие на повечето инструменти, като виртуози започват да се определят солистите, владеещи инструмента си по-добре от останалите, но въпреки, че голяма част от тяхната магия се дължи на техническите им умения, под "виртуоз" винаги се е разбирал музикант, способен на великолепен израз на таланта си и магнетично въздействие върху публиката.


Неслучайно цигуларят Паганини, станал нарицателно за виртуоз, е смятан за


обсебен от дявола 


и с омагьосана душа, разменена за огромния му талант.


Известна е историята за Паганини, на когото се налага да довърши изпълняваното произведение на една струна, след като останалите три се късат. Истина или не, тази история не звучи чак толкова неправдоподобно предвид редицата произведения, които Паганини пише именно за една струна.


Едно от тях са "Вариации"-те по тема на Росини, които виолончелистите с охота вземат назаем от репертоара на цигуларите. Така, както постъпват и с едно от най-известните му произведения за соло цигулка, а именно Каприз №24:Вдъхновен от виртуозността на Паганини, пианистът Ференц Лист също концентрира усилията си в усвояването на нечувани за времето си клавирни техники.


Унгарецът е боготворен от почитателите си и налага практиката роялът да се обръща настрани спрямо публиката, за да може тя да наблюдава фантастичните движения на ръцете му. Освен с близко приятелство, Лист и Паганини са свързани по между си и с една от най-известните мелодии – La Campanella или "Малката камбанка". Така започват да наричат третата част от втория цигулков концерт на Паганини, заради участието на триъгълника.


Успехът на произведението е толкова голям, че цигуларят започва да изпълнява частта самостоятелно, а Лист ползва темата за своята "Голяма бравурна фантазия върху Малката Камбанка", както и концертния етюд "La Campanella":Освен сред пианистите и цигуларите, виртуози има и сред всички останали инструменталисти. През 19-ти век повечето духови инструменти претърпяват сериозни промени и бележат технически възход.


Едно от големите имена, променили историята на дървените духови, е Теобалд Бьом. Флейтист и композитор, немецът Бьом създава своя система от подобрения, чрез които днес имаме това, което наричаме съвременна флейта. Неговите идеи са приложени също към кларинета, обоя, фагота, саксофона и други инструменти. Въпреки че традиционно говорим за виртуозността като характерна за класическата музика, изключителни инструменталисти има, разбира се, и в джаза:За истинската виртуозност, различна от чисто техническото съвършенство, се изисква


огромна доза темперамент


Може би не е случайно, че голяма част от най-известните изпълнители са от славянски произход. Сънародник на Ференц Лист, кларинетистът Бела Ковач има сериозен принос към концертния репертоар за инструмента си.


Соловите произведения почти винаги целят демонстриране на изпълнителски възможности, а Ковач пише редица такива за кларинет. Характерно за творчеството му са пиеси в почит на различни негови колеги – Гершуин, Мануел де Файа, Гиора Фейдман. 


Виртуозността е неразделна част и от творчеството на родения в Цюрих български композитор Панчо Владигеров. Израстнал е в Шумен, сериозното му образование преминава в Германия, а сложността на клавирната му музика е пословична. В семейството му има редица други известни музиканти.


"Каприз" за фагот и пиано пише за свой племенник, често музицира със своя брат-близнак, цигуларя Любен Владигеров. Неговата "Песен", част от "Българска сюита" е пример за  "хубавата" виртуозност, присъща на красивата, въздействаща, вълшебна музика:Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK