Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

Божидар

© Анелия Николова

БожидарЗабрана за домашното образование е най-сигурният метод да ме изкарат от България" - казва 12-годишният Божидар Маринов от Смолян, който учи у дома заедно с майка си Златка и никога не е ходил на училище. В домашната учебна стая няма черна дъска и чин, но има две лавици пълни с книги и учебници, има настолен компютър, лап топ, синтезатор... На масата е разхвърлен пъзел от хиляди части.


Стаята на последния етаж във фамилната къща е уютна. Надолу живеят бабата и дядото на Божидар и семейството на леля му, която има две деца. Скоро ще се нанесе и семейството на другата му леля, което досега живеело в Истанбул.


До къщата, която се намира на малък хълм, се стига със самоделен асансьор. Божидар демонстрира как работи устройството, но забравя да предупреди, че тръгването е рязко. "При спирането не е така", уверява. По пътя мълчи. Той е помагал на дядо си да направи асансьора. Помагал е и при изграждането на стълбите - носил цимент и материали.
Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Началото


За момчето се разбра в началото на тази година. Останал извън образователната система, преди година печели състезание по информатика и така институциите научават за съществуването му.


Златка разбира за възможността да образова детето си вкъщи от свои приятели. Първоначално идеята й звучи странно, несериозно, "как така родителите ще се занимават с подобно нещо". След това прочела книги,статии в интернет, статистики, мнения на привърженици и противници на домашното образование.


Решила да се срещне с деца, които учат у дома. "Правеше ми впечатление колко са гостоприемни... Много приказливи. Не се притесняваха да говорят за всякакви неща", спомня си и добавя, че е разговаряла с тях за книги, които са чели. Видяла хубавите отношения между родители и деца, което й е оставило добре впечатление. Майката установила, че децата участват активно в собственото си образование, а не са пасивни слушатели, които поемат определен обем информация от учител.


"В домашното образование всъщност родителят сяда до детето, не стои до него като лектор", разказва Златка. Заедно с Божидар четат книги, уроци, тя му задава въпроси, с времето все по-често той учи сам, а тя само го изпитва.


Божидар показва учебниците си, които по-скоро приличат на книги и енциклопедии. Казва, че му е харесало да съчини небивалица в едно от упражненията по граматика. Изглежда доволен от историята, която е измислил. Заедно с още деца прави онлайн вестник.


Състезанието


И момчето, и майка му искали той да се пробва на състезание с деца, които ходят на училище. Миналата година Златка успява да го запише на състезание по информатика чрез частната школа "Телерик". Събрал нужните точки, за да стигне до следващия етап, който се провежда с деца от цялата страна във Велико Търново през март.


Изненадващо Божидар се представя най-добре и печели първото място. Дотогава в предварителните тестове той е в първата десетка или дори двадесетица. Една от задачите на финала обаче изисквала нестандартен подход и Божидар успял. Затова решението му било най-бързо и най-различно от всички останали.


Момчето припомня задачата. От обяснението му изглежда лесна.  В квадрат, разделен на девет - подобно на морски шах, са записани букви. Извън него също има няколко букви, които могат да участват само веднъж в дума. Състезателят трябва да премахне всички букви, които образуват думи. Останалите букви трябва да се наредят по азбучен ред.


Вместо да търси всички комбинации, Божидар стига до решението с метода на изключването. Отнема му много по-малко време от останалите състезатели. И така печели. Изненадващо и за Златка, която също се озадачила от различния подход на сина си.


Със спечелването на наградата и институциите разбират за съществуването на Божидар.


Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Самообразованието


"Самообразованието е истинското образование", убедена е Златка. Според нея обучението само по програма в класна стая е работило доста дълго време, но в момента вече не е единственият вариант.  "По време на Възраждането родителите са събирали заедно децата и са си намалявали разходите", дава пример тя и посочва, че в наши дни в интернет вече са достъпни и географските карти, и глобусите, има снимки, филмчета.


"Съвременните технологии правят образованието достъпно и отворено. А ние искаме децата да учат като цяло по един старовремски начин и малко да ги задължаваме да учат само по определен начин", смята Златка. Според нея този начин на обучение няма да доведе до очакваните резултати, защото "всеки говори децата да излизат от училище с умения, да са образовани и възпитани и как ли не, а те не излизат такива".


Божидар се обучава по американската програма Class USA. По думите на Златка това е училище, което предлага както обучение на място, така и дистанционна форма. В него предметите се изучават на английски език и са обичайните и за България - география, езици, история, биология, физика, математика, информатика, музика... "Имаше много обвинения, че той разбирал само от информатика и математика, а това не е така. Твърде много са учебниците по другите предмети", уточнява Златка.


Семейството на Божидар се е запознало с доста от реакциите в интернет и не е съгласно с част от тях. "За първи път толкова много се говори за домашното образование у нас", открива положителното в медийния интерес Златка. Опитва се да не се обижда от коментарите. "Човек има някакво виждане, цел, убеждение и като тръгнат всички да му казват: "Ти не си прав", той наистина се чувства сам и си казва: "Аз ли съм най-грешният човек в тази държава", добавя тя.


Освен математиката и информатиката, Божидар е изкушен и от музиката. Демонстрира уменията си да свири на синтезатор без никакви притеснения. Има отделна учителка по музика. "Питат ме защо не свири на китара, така ще сваля по-лесно момичета", шегува се Златка и добавя, че и свиренето на пиано е привлекателно.


Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Бабата

През годините в къщата са идвали общо около 30 семейства, които образоват децата си у дома. "По 11 деца едновременно са се събирали", разказва бабата на Божидар Танина Чакърова. Божидар й премества стол, за да седне на масата. Тя също е бивш учител, сега е пенсионер.


При посещенията дядото на Божидар три пъти е организирал поход на децата, които им идват на гости. "Той се връщаше силно впечатлен колко са издръжливи, че не мрънкат", разказва Танина. Разходките приличат на поход на американските скаути, при които децата се научават как да палят огън, да се ориентират, да четат горските знаци. Но всъщност походът възпитава, учи ги да общуват, изгражда приятелства...


"Възпитанието, освен в семейството, не става никъде другаде. Ако става, то е превъзпитание и е по-болезнено", смята Танина. Дава за пример как Божидар помага вкъщи. В момента правят ремонт на долния етаж и момчето се учило на шпаклова, носи цимент... Не спираме децата да работят, защото всичко се случва в тоя живот, добавя Танина. 


Танина сама решава да коментира мненията из интернет форумите, че "тия са такива сектанти". Тя е католик, защото баща й е хърватин. Съпругът й е кръстен в православна църква, но е атеист. Единият й зет - на средната дъщеря, е православен, а съпругът на третото й дете е турчин от Истанбул. "Един на друг си имаме уважение - това сме постигнали в едно малко семейство."


Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Емиграция


Златка разказва, че колегите от фирмата в София, където тя работи дистанционно, събират в буркан стотинки, за да платят глобата, ако държавата я глоби. Според Закона за народната просвета това е реална опасност, защото у нас посещението на стандартно училище е задължително.


"Единственото, което сме искали досега от министерството е, да участваме в състезания. Дори някакви приравнителни изпити не искаме", казва Златка, която има всички документи, че Божидар учи в американско училище и се справя с материала. Нямат досег до системата - просто искат достъп до състезания и кръжоци. "Участваме, защото има смисъл от надпреварите за човека, който така укрепва психиката си." 


Промяна на закона, с която да се наложи пълна забрана на домашното образование би ни извело извън страната, казва Божидар. По подобие на последния урок по биология, в който се разказвало за експеримент на учени, които са пуснали няколко прелетни птици в планетариум и със смяната на прожектирането на съзвездията, и пернатите променяли посоката си на движение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK