Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

Божидар

© Анелия Николова

БожидарЗабрана за домашното образование е най-сигурният метод да ме изкарат от България" - казва 12-годишният Божидар Маринов от Смолян, който учи у дома заедно с майка си Златка и никога не е ходил на училище. В домашната учебна стая няма черна дъска и чин, но има две лавици пълни с книги и учебници, има настолен компютър, лап топ, синтезатор... На масата е разхвърлен пъзел от хиляди части.


Стаята на последния етаж във фамилната къща е уютна. Надолу живеят бабата и дядото на Божидар и семейството на леля му, която има две деца. Скоро ще се нанесе и семейството на другата му леля, което досега живеело в Истанбул.


До къщата, която се намира на малък хълм, се стига със самоделен асансьор. Божидар демонстрира как работи устройството, но забравя да предупреди, че тръгването е рязко. "При спирането не е така", уверява. По пътя мълчи. Той е помагал на дядо си да направи асансьора. Помагал е и при изграждането на стълбите - носил цимент и материали.
Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Началото


За момчето се разбра в началото на тази година. Останал извън образователната система, преди година печели състезание по информатика и така институциите научават за съществуването му.


Златка разбира за възможността да образова детето си вкъщи от свои приятели. Първоначално идеята й звучи странно, несериозно, "как така родителите ще се занимават с подобно нещо". След това прочела книги,статии в интернет, статистики, мнения на привърженици и противници на домашното образование.


Решила да се срещне с деца, които учат у дома. "Правеше ми впечатление колко са гостоприемни... Много приказливи. Не се притесняваха да говорят за всякакви неща", спомня си и добавя, че е разговаряла с тях за книги, които са чели. Видяла хубавите отношения между родители и деца, което й е оставило добре впечатление. Майката установила, че децата участват активно в собственото си образование, а не са пасивни слушатели, които поемат определен обем информация от учител.


"В домашното образование всъщност родителят сяда до детето, не стои до него като лектор", разказва Златка. Заедно с Божидар четат книги, уроци, тя му задава въпроси, с времето все по-често той учи сам, а тя само го изпитва.


Божидар показва учебниците си, които по-скоро приличат на книги и енциклопедии. Казва, че му е харесало да съчини небивалица в едно от упражненията по граматика. Изглежда доволен от историята, която е измислил. Заедно с още деца прави онлайн вестник.


Състезанието


И момчето, и майка му искали той да се пробва на състезание с деца, които ходят на училище. Миналата година Златка успява да го запише на състезание по информатика чрез частната школа "Телерик". Събрал нужните точки, за да стигне до следващия етап, който се провежда с деца от цялата страна във Велико Търново през март.


Изненадващо Божидар се представя най-добре и печели първото място. Дотогава в предварителните тестове той е в първата десетка или дори двадесетица. Една от задачите на финала обаче изисквала нестандартен подход и Божидар успял. Затова решението му било най-бързо и най-различно от всички останали.


Момчето припомня задачата. От обяснението му изглежда лесна.  В квадрат, разделен на девет - подобно на морски шах, са записани букви. Извън него също има няколко букви, които могат да участват само веднъж в дума. Състезателят трябва да премахне всички букви, които образуват думи. Останалите букви трябва да се наредят по азбучен ред.


Вместо да търси всички комбинации, Божидар стига до решението с метода на изключването. Отнема му много по-малко време от останалите състезатели. И така печели. Изненадващо и за Златка, която също се озадачила от различния подход на сина си.


Със спечелването на наградата и институциите разбират за съществуването на Божидар.


Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Самообразованието


"Самообразованието е истинското образование", убедена е Златка. Според нея обучението само по програма в класна стая е работило доста дълго време, но в момента вече не е единственият вариант.  "По време на Възраждането родителите са събирали заедно децата и са си намалявали разходите", дава пример тя и посочва, че в наши дни в интернет вече са достъпни и географските карти, и глобусите, има снимки, филмчета.


"Съвременните технологии правят образованието достъпно и отворено. А ние искаме децата да учат като цяло по един старовремски начин и малко да ги задължаваме да учат само по определен начин", смята Златка. Според нея този начин на обучение няма да доведе до очакваните резултати, защото "всеки говори децата да излизат от училище с умения, да са образовани и възпитани и как ли не, а те не излизат такива".


Божидар се обучава по американската програма Class USA. По думите на Златка това е училище, което предлага както обучение на място, така и дистанционна форма. В него предметите се изучават на английски език и са обичайните и за България - география, езици, история, биология, физика, математика, информатика, музика... "Имаше много обвинения, че той разбирал само от информатика и математика, а това не е така. Твърде много са учебниците по другите предмети", уточнява Златка.


Семейството на Божидар се е запознало с доста от реакциите в интернет и не е съгласно с част от тях. "За първи път толкова много се говори за домашното образование у нас", открива положителното в медийния интерес Златка. Опитва се да не се обижда от коментарите. "Човек има някакво виждане, цел, убеждение и като тръгнат всички да му казват: "Ти не си прав", той наистина се чувства сам и си казва: "Аз ли съм най-грешният човек в тази държава", добавя тя.


Освен математиката и информатиката, Божидар е изкушен и от музиката. Демонстрира уменията си да свири на синтезатор без никакви притеснения. Има отделна учителка по музика. "Питат ме защо не свири на китара, така ще сваля по-лесно момичета", шегува се Златка и добавя, че и свиренето на пиано е привлекателно.


Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Бабата

През годините в къщата са идвали общо около 30 семейства, които образоват децата си у дома. "По 11 деца едновременно са се събирали", разказва бабата на Божидар Танина Чакърова. Божидар й премества стол, за да седне на масата. Тя също е бивш учител, сега е пенсионер.


При посещенията дядото на Божидар три пъти е организирал поход на децата, които им идват на гости. "Той се връщаше силно впечатлен колко са издръжливи, че не мрънкат", разказва Танина. Разходките приличат на поход на американските скаути, при които децата се научават как да палят огън, да се ориентират, да четат горските знаци. Но всъщност походът възпитава, учи ги да общуват, изгражда приятелства...


"Възпитанието, освен в семейството, не става никъде другаде. Ако става, то е превъзпитание и е по-болезнено", смята Танина. Дава за пример как Божидар помага вкъщи. В момента правят ремонт на долния етаж и момчето се учило на шпаклова, носи цимент... Не спираме децата да работят, защото всичко се случва в тоя живот, добавя Танина. 


Танина сама решава да коментира мненията из интернет форумите, че "тия са такива сектанти". Тя е католик, защото баща й е хърватин. Съпругът й е кръстен в православна църква, но е атеист. Единият й зет - на средната дъщеря, е православен, а съпругът на третото й дете е турчин от Истанбул. "Един на друг си имаме уважение - това сме постигнали в едно малко семейство."


Алгоритъмът от ценности и знание в домашното образование на Божидар от Смолян

© Анелия Николова


Емиграция


Златка разказва, че колегите от фирмата в София, където тя работи дистанционно, събират в буркан стотинки, за да платят глобата, ако държавата я глоби. Според Закона за народната просвета това е реална опасност, защото у нас посещението на стандартно училище е задължително.


"Единственото, което сме искали досега от министерството е, да участваме в състезания. Дори някакви приравнителни изпити не искаме", казва Златка, която има всички документи, че Божидар учи в американско училище и се справя с материала. Нямат досег до системата - просто искат достъп до състезания и кръжоци. "Участваме, защото има смисъл от надпреварите за човека, който така укрепва психиката си." 


Промяна на закона, с която да се наложи пълна забрана на домашното образование би ни извело извън страната, казва Божидар. По подобие на последния урок по биология, в който се разказвало за експеримент на учени, които са пуснали няколко прелетни птици в планетариум и със смяната на прожектирането на съзвездията, и пернатите променяли посоката си на движение.

Ключови думи към статията:

Коментари (266)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Детето добре се е образовало, няма спор.
  Ако беше ходило на училище не ми се мисли какво щеше да е нивото му ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на PetarSt
  PetarSt
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Буквояди и лицемери принуждават талантливите ни младежи да напускат не само родната образователна система, но и родината.

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Здравейте Божидар ние, аз и ти сме сродни души,донякъде.Във вас вижадм себе си, до определено ниво.Подкрепям тезата на майка ви, че състезанията укрепват,дават смисъл,набелязва се следващото стъпало.Успех в живота

 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  Няма какво да се опъват даскалите, иска сам да учи, да учи... ако му тряблва диплома ще се яви като частен ученик, отдавна използвана практика в България....
  Ако не могат да му помогнат, поне да не му пречат!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Ще ги глобят я - няма да чакат на държавата, с нейните полу-грамотни инспекторки и "експерти" в министерството да им направи програмите и учебниците, а ще се оправят сами, а! И ще учи с майка си, а не с някоя мякащя възпитаничка на Шуменския, жертва на домашно насилие от мъжа си завършил Артилерийското в същия град, която да си избива комплексите върху децата? Как не ги е срам да се опитват да мислят, като в учебниците писани от такива като Драгомир Драганов всичко има - само трябва да наизустяваш. А и никой не е умрял от това, че по-големите ученици са му взимали парите и са го унижавали публично пред цялото училище, докато учителите, без които не можем, се правят че ги няма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  В държава, в която масово не се посещава училище и от образователната система още преди завършването на средното образование отпада голяма група деца, домашното образование не бива да бъде приемано иначе освен като изключение, допускано по здравословни причини.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  До коментар [#6] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":

  И кой точно е дал правото на такива като теб да решават какво ще правят чуждите деца вместо родителите им? Щял да "допуска" - ама да не си Господ, че ще "допускаш" какво правят хората с живота си?!? Недей да се буташ в решенията на хората, които не те касаят пряко, защото утре някой ще ти влезе в спалнята и ще започне да се бърка в твоите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  П. п. В училище ученикът не само придобива знания, в него той се учи да се социализира. Човек трябва да е способен да живее между различни хора и да се приспособява към чужда и дори враждебна среда. Домашното образование не може да постави детето в подобни условия, доближаващи се до действителноста извън семейството.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  Освен личен съществува и обществен интерес. Той изисква да няма големи групи от неграмотни и малограмотни, защото те спъват развитието на всички останали.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#6:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]В държава, в която масово не се посещава училище и от образователната система още преди завършването на средното образование отпада голяма група деца, домашното образование не бива да бъде приемано иначе освен като изключение, допускано по здравословни причини.[/quote]
  Сега ще Ви наплескат минусите и ще Ви обвинят в тоталитаризъм и мракобесие

  'Let light surround you' Dream Theater
 11. 11 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Благодаря дневник за разпространяването на тази пропаганда и глупости, които дори и в америка се дмятат за безумни. Там мнемието за обучените вкъщи не е по- добро, най- малкото защото е изчислено единствено за откачалки несъгласни със светския и научен характер на държавното образование. Вие обаче продължавайте да се смятате за по- големи професионашисти от пеевските медии...

 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Как се контролират резултатите?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#11:"lol"]Благодаря дневник за разпространяването на тази пропаганда и глупости, които дори и в америка се дмятат за безумни. Там мнемието за обучените вкъщи не е по- добро, най- малкото защото е изчислено единствено за откачалки несъгласни със светския и научен характер на държавното образование. Вие обаче продължавайте да се смятате за по- големи професионашисти от пеевските медии...[/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  На българина малко му трябва, за да залитне в разни крайности.
  На детето му трябва среда от връстници, в учебна обстановка. Да общува с различни педагози, специалисти. Пък вкъщи да се дообразоват колкото искат.

  'Let light surround you' Dream Theater
 14. 14 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 439 Любопитно

  [quote#4:"boby1945"]ще се яви като частен ученик, отдавна използвана практика в България.... [/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Интересно какво му пречи да се яви като частен ученик?

  Само от любопитство, някой може ли да намери повече информация за въпросната система Class USA, защото аз не можах.

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Весело

  [quote#8:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]В училище ученикът не само придобива знания, в него той се учи да се социализира.[/quote]

  Ма разбира се... къде другаде освен в училище ще наградят първокласник с рекламна програма на Изи Кредит?
  Напълно разбирам жената, само който не се е сблъсквал с всевъзможните простотии и безумия в системата, само той не би я разбрал.

 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#1:"Нефертити"]Детето добре се е образовало, няма спор.
  Ако беше ходило на училище не ми се мисли какво щеше да е нивото му .... [/quote]
  Вероятно пак би се справял добре по математика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  [quote#14:"ot_tuk_ot_tam"]някой може ли да намери повече информация за въпросната система Class USA,[/quote]
  http://www.homeschools.org/

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Като иска да учи в къщи,без да ходи на училище добре. Но трябва да се явява на изпити за всяка учебна година/ за всеки един клас, за да докаже,че е усвоил предвидените знания в програмата за училищата в БГ и да получи диплома.Не може, в крайна сметка, всеки да учи по своя си програма и така,колкото среднисти-толкова различна по съдържание образованост да имат.Божидар,май учеше история по американски учебник? Друг може да иска да учи по китайски,сомалийски или пакистански-няма лошо. И това може да става по желание, но трябва да изучи и БГ-учебно съдържание. Всички БГ-среднисти трябва да покриват и БГ образователни стандарти,които са минимума необходими знания за признаване на образователната степен. Другото знание може да е само надстройка, е не да измества/замества тези стандарти. Домашното обучение не бива да се превръща в "образователна какофония". Оставям настрана въпроса за проблемите със социализацията и възпитанието на едно дете, затворено в къщи.В най-общия смисъл на думата, едно дете може да получи и по-добро, но и по-лошо възпитание в домашни условия, в зависимост от културата,фанатизма или маниите на родителите. Дори по време на войни децата са ходели и ходят на училище, доколкото е възможно и не се ограничават с обучение в къщи.Най-яркият пример е,може би, функционирането/лекции,упражнения, изпити, дипломиране/ в нелегални условия на Университета в Полша по време на нацистката й окупация. А в мирно време?

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Весело

  [quote#10:"ariel28"]домашното образование не бива да бъде приемано иначе освен като изключение, допускано по здравословни причини.- цитат на коментар #6 от “Югозомби (пенсиониран коментатор)”

  Сега ще Ви наплескат минусите и ще Ви обвинят в тоталитаризъм и мракобеси[/quote]
  -Напротив! От мене ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#11] от "lol":

  Рядко поставям оценки, особено отрицателни, но на Вас сложих.

  Крайно незряло (за да не кажа нещо по-силно) е да обобщавате как гледат в цяла Америка на домашното обучение.

  Аз лично познавам много семейства и деца, които се обучават домашно - всъщност децата в повечето спортни школи са така, но далеч не само - и изпитвам уважение и към родителите и към децата, които съм виждал.

  Говоря за тук, Америка.

  (и все пак не за цяла Америка, а само за тези, които лично познавам, а те са, сигурно 20-на семейства, вкл. от различни щати)

  Истината е, че това домашното възпитание не е лъжица за всяка уста.

  От всяко дърво свирка не става и от всеки родител - педагог също.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Спорно е - циганите например прилагат домашно обучение, което би отговаряло на жизнените потребности на децата им в бъдеще. А какви са те ?

 22. 22 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Явява си се като частен ученик и готово, къде е драмата?! Щом е толкова добре подготвен няма да има проблеми.
  Момчето, обаче, наистина не социализира достатъчно, и може би ще развие някакви дефицити.
  А че нещо не им е наред, е очевидно.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#18] от "Бенк-Бенк":В допълнение само да споделя, че всички големи корпорации, които дават големеи възнаграждания (по-правилно е от зплати) на квалифицираните си служителите все повече държат на екипната работа. Квалификацията обикновено се подазбира. Такива умения не се добиват в училище, но според мен, ако си го посещавал, много по-добре щесе сработиш с талантливия, но мрънкащ колега, както и със също така талантливия, но откачен такъв.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 439 Весело

  [quote#17:"7777"].org/[/quote]
  If you enroll in the Family Plan, you grade your student’s work and develop your own report cards, diplomas, and transcripts.

  Е, това най ми хареса от сайта! Браво на родителите, направете си собствени дипломи на детето!

  Your children’s education should be thoroughly Christian in philosophy and content.

  Това даже ще го оставя без коментар.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#1] от "Нефертити":


  [quote#1:"Нефертити"]Детето добре се е образовало, няма спор.
  Ако беше ходило на училище не ми се мисли какво щеше да е нивото му .... [/quote]
  Ако наистина е талантливо, любознателно и ученолюбиво - същото. Може и по-добро.
  Стаята на моя келеш изглежда почти като на Божидар. Няма синтезатор и на практика Лаптоп. Иначе има книги, основно енциклопедии, които редовно ползва и често ги предпочита пред Google, някакви списания и камъни, които въврвят с тях и пъзел на бюрото. И виждам, че вече се справя добре в елитно училище, където всекидневно се конкурира са деца по-добри от него. Само, че за разлика от Божидар има допълнителна екстра. Започва да общува със съученици. Досега това му беше проблем.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Тази история дълбоко ме развалнува! Четя и ми става едно такова хем хубаво, хем тежко в душата.
  Горд съм, че България продължава да ражда такива българи, като това цялото семейство. Толерантни, гостоприемни, открити, умни, сплотени, без да им прави впечатление разликите в религиите и мисленето. Истински българи!
  Тъжно ми е, че държавата става мащеха точно към тях. Изпитвам гняв към бюрокрацията и административните пречки, които спират подобни иновативни алтернативи за домашно обучение.
  Божидаре, дерзай! Ние вярваме в теб!

 27. 27 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Има много за и против домашното обучение, няма как да се спра подобно на всички аргументи.
  Все пак, мисля, че домашното обучение е добра практика, но може би не трябва да бъде основно, а като допълнение към масовото училище.
  Масовото училище освен ограмотяване и възпитание дава и социална интегрираност, което е най-важното. Това, че конкретно нашата образователна система не се справя с точно тази си основна функция - да социализира децата, не означава, че масовото образование е провалена концепция. Трябват реформи, които да модернизират учебните програми, да се сложи край на наизустяването без смисъл, да се поощрява творчеството и мисленето. Трябва да се инвестира в материална база, в усъвършенстване на учителите. А, който има време и умения, нека работи и вкъщи с децата си, това е само плюс.

 28. 28 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Епа туй не е никаква революционна новост, че да ахкат и охкат интелегентите. По същия начин е вървяло образованието по нашите земи преди появата на килийното училище.

  Мама Златка - всестранно развита личност, Ломоносов на нашето време. Детенце все нещо ше научи, ама си остава с риск след години да се окаже чекибоец с едипов комплекс.

 29. 29 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Малко конкуренция на училището не му е излишна - напротив, състезанията трябва да бъдат отворени за всички деца от съответната възраст. Това ще повиши качеството на обучението в училище.

  Та помислете само, една огромна система с много деца да не може да бие Божидар и майка му на състезанията, не е ли плачевно

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 30. 30 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изумително е колко лесно се обобщава у нас. Виждането на света в черно-бяло и, съответно, категоризирането на всяко нещо като само черно, или само бяло, говори за слаба житейска пригодност, резултат от слаба интелигентност, необразованост, асоциалност, липса на елементарен житейски опит...
  Отрича се всичко различно и неразбираемо, но за хората със слаба житейска пригодност твърде много неща са неразбираеми, дори и толкова елементарно и естествено право на избор за домашно образование. И отново се тръгва по неправилния път на забраната, вместо да се приложат и сега съществуващите стандарти за оценка на крайния резултат, съвместно с нужната доза контрол. Ако това момче покаже, че покрива стандартите, къде е проблемът тогава?
  Социализацията?
  А кой и кога реши, че средното училище монополизира социалните функции на самото общество (в т.ч. и на семейството, като негова градивна единица и т.н..) и осигурява всички необходими социални решения?
  Тогава да монополизираме и социалните функции на университетите и да задължим всички да стават поне бакалаври, иначе става много рисково да станат серийни убийци!..Смешно!
  Към №22: Не разбрах кое точно не им е наред...Циментовите стълби? Самоделния асансьор? Синтезаторът им нещо не ти се нрави? Прическата? Инициативния дядо?

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 31. 31 Профил на exdn
  exdn
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Едно 12-годишно дете едва ли мисли сериозно за емиграция, пък било то и гений (за което в случая леко се съмнявам). Едностранен и пропаганден текст. Не прави чест на вестника.

 32. 32 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "Gopeто":

  Поздравления за наследника Ви!
  Как разбрахте, че Божидар не общува? Интуиция? Предубеждение?

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 33. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#15] от "extraCACA":Това с изикредит е тъпо и незаконно. Питам се къде са родителите? От друга страна, това е един добър урок за децата за пошлост, тъпотия и криворазбрани ценности. Бъдете сигурни, че повечето деца ще го разберат за разлика от тъпите им родители.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 34. 34 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Браво Божидаре. Специално в IT областта можеш да се реализираш моментално. Има академии като Телерик, например, които сертифицират можещи хора, а не дипломирани магарета. Можеш ли - добре дошъл, не можеш - приятно разнасяне на дипломките насам-натам.

 35. 35 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Хората,които не знаят и не могат да учат децата си в къщи са против,те дори не могат да си го представят.
  Тези,за които това не е проблем го приемат.
  Трябва да има алтернативи.

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#32] от "Атлантик":

  За Божидар нищо не казвам. Казвам, че моето дете не общува и сега постепенно това се променя. Иначе благодаря за поздравленията, макар че малко му рано.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#9] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":

  Общественият интерес не включва личните права на хората. Обществен интерес е да не се позволява по-силния да набие по-слабия и да му вземе дрехите примерно, а не "обществото" да ти каже какви книги трябва да четеш. Това че разни умници си мислят, че разбират какво е "в интерес" на всички и искат да раздават заповеди наляво и надясно всъщност няма нищо общо с добруването на хората. Аз въобще не твърдя, че домашното образование е идеалният вариант, просто смятам, че хората имат право да избират, а не да робуват на директиви спуснати от разни чиновници, които в българския случай са най-голямата анти-реклама на държавното образование.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "4u4o":


  До коментар [#27] от "simo87":

  Смислени и балансирани коментари, радвам се, че има и хора, които първо мислят, после чукат по клавиатурата. И оставят на законните институции да решат посредством законните си методи дали Божидар е равностоен на официалната система..Институциите, не ние, защото емоциите ни са малко в повече.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 39. 39 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#30] от "Атлантик":

  Става ми добре и се зареждам с надежда,когато прочета изказвания,като вашето.

 40. 40 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#27:"simo87"]Трябват реформи, които да модернизират учебните програми, да се сложи край на наизустяването без смисъл, да се поощрява творчеството и мисленето. Трябва да се инвестира в материална база, в усъвършенстване на учителите.[/quote]

  Нещо много стнаха нещата, които трябват, а не се получават, няма и да станат

  Има един друг ключов момент в статията, който се пропуска - мястото на новите технологии в образованието. Едно филмче на Хистори Ченъл или Нешънъл Джиогифик, преведено на български, може да стане повод за чудесна дискусия в клас. Прави ли се например това?! Нямам представа, сигурно не - учителката си каканиже както преди.

  Дребен пример, но новите технологии не са само един компютър в клас и как се попълват квадратчета в ексел (много полезно всъщност ). Когато казвам това съм с пълното съзнание, че това ще повиши знанията на ... учителите

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 41. 41 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote#33:"Gopeто"]Питам се къде са родителите?[/quote]

  Ми ето. Тука сме все още и какво... ок, ще засвяткам жалба и ще изгонят женицата... а тя що го прави - щото толкова и е акъла, а няма правила. Обаче а мръдна, а е опрала пешкира... тоя който трябва да следи за подобни нередности ще си измие ръцете с нея. Ти вярваш ли, че тези материали се раздават без знанието на директора? И само това да беше...

 42. 42 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#30] от "Атлантик":Никой няма против да учи в къщи. Системата го позволява. Доколкото разбирам, те не искат да се възползват от тази възможност. Не е редно образователното министерство да му даде диплома за завършено образование на база самооценката на Божидар или мнението на майка му. А училищата са част от реалния живот, в който рано или късно ще попаднеш без да имаш родителската опора. Инак нищо против, след като могат да си го позволят да действат. Аз мисля, че домашното образование не е по-добро от общественото. Не съм ползвал домашното, но общественото ми е дало всичко необходимо. Между което е най-важното - да търся, да уча и да мисля.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 43. 43 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#25] от "Gopeто":

  "Стаята на моя келеш..."
  келеш-презрян,долен човек/тълковен речник/

  Господине,отношението към собственото ви дете казва достатъчно.Щом сте отгледал "келеш" кое ви дава право така яростно и със самочувствие да решавате съдбите на чуждите деца
  ?

 44. 44 Профил на lazarinka75
  lazarinka75
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Домашното образование не трябва да се забранява. Всеки родител и всяко дете нека избират начина, по който то ще се образова. Това, че не може да се приеме от повечето хора домашното образование си е техен проблем.

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  [quote#5:"Тюфлекчия"] И ще учи с майка си, а не с някоя мякащя възпитаничка на Шуменския, жертва на домашно насилие от мъжа си завършил Артилерийското в същия град, която да си избива комплексите върху децата?[/quote]
  Не всички възпитанички на Шуменския са мякащи и жертви на домашно насилие. Освен това там (а и в други университети) се учат дисциплини като педагогика, които дават дават възможност на учителката да предаде знанията така, че детето да ходи с кеф на училище. Където освен часове има и междучасия и ваканции. Божидар пропуска и последните две.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#43] от "fener":

  Не ставайте буквоядка. Ясно е от контекста, Че нариЧа детето си "келеш" на шега.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777":

  Нима?
  Само въпрос.Бихте ли нарекли майка си с лошо име,ей така да се пошегувате?Нещо ви спира,нали?

 48. 48 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Разстроено

  [quote#44:"lazarinka75"]Всеки родител и всяко дете нека избират начина, по който то ще се образова. [/quote]
  -И на този човек се е наложило "да избира":
  "Баща отглежда двете си деца с 80 лева на месец. Шие обувките им, за да ходят на училище
  Евгени Стефанов от свищовското село Деляновци отглежда сам двамата си синове - на 8 и 12 години. Едва свързват двата края, след като майката ги напуска и заживява при друг мъж в съседното село Морава, съобщи bTV.

  Третокласникът Ангел и батко му Светослав живеят с баща си в 70-годишната къща, която никога не е ремонтирана. Таванът й тече, а печка на дърва има само в една от стаите. Дървата обаче са на привършване - остават им само колкото за седмица.

  Семейството съществува с 80-100 лв. на месец. Понякога им помага дядото, бащата на Евгени, който получава пенсия от 200 лева.

  Майката отказва да предостави на децата парите от полагащите им се детски добавки - общо 70 лева за двете момчета. И тя имала нужда от пари....."
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3097167

 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#47] от "fener":

  Не, но на детето си бих казала гальовно "диване." Българският роден език ли ви е?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Отново едно и също.Хората,които се изказват нямат в момента малки деца в училище.Не са наясно със ситуацията и нивото на образованието,такава каквото се предлага.Но скачат,викат,обиждат и забраняват.Увреждането от строя,в който живяхме толкова дълго ясно си личи.

 51. 51 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Гневно

  Това момче явно е умно, но за съжаление ще си остане необразовано... Интересно как по състемата Class USA изучава български език и литература или пък история на България?! Ами физическо възпитание - самичък, без отбор или противник?! Това са глупости!
  Не можеш да профилираш 12-годишно дете! Много разбирал от програмиране, ами от поезия?!
  Ако продължава така, това дете може да има живота на Боби Фишер. И той не е ходил на училище, но пък се е профилирал и е станал известен! А животът му е низ от неадекватни решения и реакции!

 52. 52 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Момчето щом не иска да ходи в училище нека да не ходи. Не е нужно да бъде санкциониран.
  Но ако иска диплома за средно образование той трябва да положи съответните изпити пред съответните учители както и останалите ученици. Ако на него не му харесва България той е свободен да я напусне.
  И нека не героизираме въпросния Божидар. Все Бил Гейтс не е бил с "домашно" образование, а е ходил в училище. Е, възможно е Еварист Галоа да е бил с домашно образование, но определено Божидар не е Галоа.

 53. 53 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#49] от "7777":

  Не нали? Българите трябва да се научим да уважаваме децата си,като личности и да гледаме на тях,като на мислещи същества,а не като на обекти за забрана.Има още много вода да изтече и да изчистим балканския манталитет.

 54. 54 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  хайде без обобщения. имам приятелка, възпитаничка на шуменския, нито говори меко, нито е комплексирана, тъй че няма какво да излива върху децата, на които преподава.
  но да, добрите учители са изключение.

 55. 55 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Една от задачите на финала обаче изисквала нестандартен подход и Божидар успял."

  Много показателно е, че за нестандартния подход се е сетило точно дете, което не ходи на училище.

  Това напомня за теориите на амерканския философ от хърватски произход Иван Илич. Критикувайки различни видове институции, той стига до странни изводи, че от един момент нататък тези институции може да са повече вредни отколкото полезни.

  Например болниците - освен че лекуват, могат да се превърнат и в източник на зараза.

  Магистралите могат да забавят пътуванията при задръстване на движението.

  Училищата, освен че дават образование, създават и шаблонно мислене.

  Но така е по-скоро в творбите на ранния Иван Илич. В по-късните си съчинения той твърди, че училищното образование само по себе си не е вредно. Вредни са задължителните програми.

 56. 56 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#51] от "xamctep":

  Разсмя ме.Като се огледам в България каква е ситуацията,просто
  навсякъде се виждат "адекватни решения и реакции".Интересно тези,които вземат решенията даже имат и "висшу".

 57. 57 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#51:"xamctep"]А животът му е низ от неадекватни решения и реакции! [/quote]

  Фишер - Тайманов 6:0
  Фишер - Ларсен 6:0
  Фишер - Петросян 6.5:2.5 (при 2.5:2.5 Фишер печели четири поредни партии срещу Железния Тигран)
  Фишер - Спаски 12.5:8.5

  Нима това е неадекватно ? Много бих се радвал на един български Фишер. Друг е въпроса, че родителите на Божидар са решили той да получава "домашно" образование и сега както виждаме са се съгласили да участват в тая нелепа пропаганда на "домашното" образование. И че Божидар няма да е Фишер.

 58. 58 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#31] от "stealth":

  Това е нормално, не трябва човек да е гений за да мисли за емиграция от България, дори да е дете. Въпрос на среда и възпитание. Аз като 10-годишен слушах разкази на приятели на баща ми, успели да имигрират в Белгия, Франция и други западни държави и когато бях на 13 години заявих уверено на родителите ми, че искам да изучавам английски и френски, а не английски и немски език, защото комбинацията английски-френски ще ме подготви по-добре за имиграция в Канада. На 15 години вече писах на канадското посолство в Букурещ за информация и бях изучил цялата канадска точкова система за имиграция от брошурите на посолството. А, няколко години по-късно се озовах и в самата Канада с пълна стипендия, без да съм някакъв гений, просто бях добре подготвен и бях изчел доста книги. Но, съм завършил в училище. Вкъщи просто доучвах това, което ми беше интересно и не го научавах в училище.

  По темата: искам да науча повече за домашното образование преди да си създам окончателно мнение, но мисля, че не е за всеки. Дори родителите да са с високо образование много често не могат да преподават всички предмети. Аз примерно съм университетски преподавател по история и за мен не е проблем да преподавам на едно дете история, география, литература, няколко езика, философия и психология. Но, стигне ли се до химия, физика, астрономия и биология, където познанията ми са общи и оскъдни и математика, където знанията ми стигат до таблицата за умножение и Питагоровата теорема, просто се предавам, защото не се чувствам квалифициран и уверен да преподавам подобна материя дори на 12-годишен ученик като Божидар. Така че определено трябва да се полагат задължителни приравнителни изпити от подобни деца всяка година. Защото както каза някой по-горе, какво става с разликите в материла, който се изучава вкъщи и училище?! Ученик не знае кой е Кан Тервел или Бенковски защото учил по американска програма и вместо тях знае само за Бен Франклин и Линкълн?! Или не е чел Талев, защото се е концентрирал върху американски християнски автори. Не намеквам, че Божидар е такъв, просто мисля, че и такива случаи ще има. Да не говорим за родители, които решат, че освен корана, плюс турски и арабски език, другите предмети са излишни. Затова си мисля, че към въпроса трябва да се подходи много сериозно.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 59. 59 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 711 Весело

  [quote#55:"ijj"]Например болниците - освен че лекуват, могат да се превърнат и в източник на зараза. [/quote]
  Дневник, айде бе чакаме статия за самолечението и раждането в къщи. Абе, то ако се върнем 100 години назад, то тогава и болници малко е имало, пък и кой ли е ходил на училище, абе то и без туй овчари и гледачи на компири ни трябват само, така че закривайте всичко и толкоз!

 60. 60 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#56] от "fener":

  Пич, става въпрос за решения от типа: да се обадя ли на това момиче или не. Кой ти говори за политици?!

 61. 61 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Всъщност точно образованието е направило българите "специалисти по всичко",но конкретно по нищо.Образованието и специалността не се ценят.Постовете в държавата се заемат от некомпетентни хора и с различно от необходимото образование.
  Затова навсякъде си личат неадекватните решения.
  Върху тази тема,би било редно да се изкажат педагози и психолози,но никой няма да ги чуе,защото "Аз може това да не съм го учил,но го разбирам повече от училите."Манталитета е потресаващ.

 62. 62 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#60] от "xamctep":

  Не трябва да се разделят нещата,а да се гледа всеобхватно.Виж, хората бягат от България.Нищо в никоя област не е наред.

 63. 63 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "dend":

  Говоря за живота му, а не за играта му! Този човек е бил постоянно нещастен!

 64. 64 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Всъщност образованието е направено задължително заради някои групи, които смятат, че не е необходимо децата да ходят на училище и за да се даде възможност на всички деца без значение от произхода да развият уменията си. По принцип това е правилен подход. Проблемът е, че е твърде общ и подстригва всички под едно и също гребенче.

  Трудно е да се прецени, кой вариант е по-добър и министерството го кара по най-лесния начин - има само 1 вариант и всички други са невалидни. Обратното изисква много време, усилия и вникване в проблема, нещо което чиновниците не желаят да правят.

 65. 65 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#57] от "dend":

  Интересно как набързо го реши.Да не си врачка?Не можеш да знаеш какво ще стане с това дете.

 66. 66 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Здравейте всички знаещи и можещи!
  Коментирам от позицията на учител, какъвто съм по професия. Не знаете каква каша е нашата образователна система. Децата, които са по-надарени са принудени да пълзят с темпото на изоставащите, няма диференциация, липсва индивидуалния подход. Всички се движат с едно темпо, така силните ученици са принудени да забавят темпото и понякога скучаят по време на часа. Така губят желание и изостават. Да не говорим за програми писани от Драгомир Драгановци-псевдоучени, които пишат единствено за пари. Да не говорим и за псевдоучителите, които в някои случаи са хора, които ако ги извадиш от класната стая ще умрат от глад. Системата така ни е завъртяла, че резултатите са видни. Вижте какви ценности споделят в мнозинството нашите младежи т.н. тинейджъри. Погледнете резултатите на нашите кандидатстудентски изпити по литература. Вижте изпростяването, което се шири в нашето общество.Преценете факта, колко българи са напеавили някакви открития и в коя държава са живяли, когато са правили тези открития и изобретения.
  С две думи нашата система все още не може да се оттърси от шаблоните и инерцията. Професорите в мнозинството си работят за пари и титли, не да образоват студентите, учителите в училищата се назначават според дипломата, която са получили от същите орофесори. По този начин нашите деца се осакатяват. Няма по-голяма глупост от това държавата да отрича частното обучение какъвто е случая на това дете. Иначе вярно, къде би научило най-добрите псувни и лоши изрази.
  Хора разберете, трябва да се изринат чиновниците на всяко ниво в нашето образование, но това ще стане само тогава, когато се промени цялото обшество. А това няма да стане като ходим за гъби по време на избори нито като гледаме "сеира" на протестиращите по телевизора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 67. 67 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#62] от "fener":

  И кое е по-всеобхватно от живота? Дори и изън България продължават да живеят, нали?! Не можеш да учиш едно дете да общува с компютри, а на общуване с хора - не!

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#18] от "Бенк-Бенк":

  А защо пък да се съобразява с българската система - иска да учи по американска система и ще взема американска диплома може би, негов си проблем. Разбира се, ако поиска българска диплома ще трябва да покрие изискванията за такава.

 69. 69 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#65] от "fener":

  Фишер на 15 години и половина става гросмайстор. Божидар е на 12. Без да съм врачка ти казвам, че до 3.5 години няма да стане гросмайстор.

 70. 70 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Миналата година Златка успява да го запише на състезание по математика чрез частната школа "Телериг".
  ...
  решението му било най-бързо и най-различно от всички останали.
  ...
  В квадрат, разделен на осем - подобно на морски шах... [/quote]
  Нещо не се вързва - дали не става дума за софтуерната академия на фирма ТелериК? Още повече говори се за бързина на решението - състезанието по математика ли е или по информатика?
  И последно - морския шах е разделен на 9 квадратчета.

 71. 71 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И погледнете от практическата страна: представете си, че всички ученици и студенти започнат да се учат като частни ученици тогава какво ще правят нашите "кадърни" учители и препРодаватели от висшите училища, които имат полза от слаби студенти на които да продават "трудовете" си а след това тройките.
  Според принципа на Питър всеки се стреми да расте в своята област до достигане на своето ниво на некомпетентност. Като го достигне, се барикадира и започва да "стреля" по всичко, което се движи.
  Самият факт, че имаше мнения учениците да преминават в по-горен клас със една слаба оценка, доказва тезата, която коментирам. Докато в училищата се търси отговорност за слабите оценки от учителите, които ги пишат (защото видите ли не са си научили учениците) ще е така. Но всичко започва от семейството, което е най-важната клетка на обществото. Как ние ще допуснем тази бяла врана в нашето черно ято? Как бихме допуснали една майка да учи някое си дете без да мисли колко ще и платят? Така не може!
  Трябва да ги вкараме в калъпа!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 72. 72 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 610 Весело

  [quote#71:"xacan"]Според принципа на Питър всеки се стреми да расте в своята област до достигане на своето ниво на некомпетентност.[/quote]
  Нека сега приложих същия принцип и спрямо майката на Божидар ...

 73. 73 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#37] от "Тюфлекчия":

  Общественият интерес и личните права на хората са тясно свързани. Те съществуват в система, която не може да се доведе до равновесие при отрицание на един от съставните й елементи. Общественият интерес налага въвеждането на общи образователни изисквания, които трябва да бъдат покривани от всички граждани, за да бъде гарантирано получаването на поне минимално ниво на образование. Моето лично мнение е, че в началото на 21 век то би трябвало да е гимназиалното. Според Закона за народната просвета границата на задължителността е 16-годишната възраст. Основният порок на съвременната българска образователна система не е недопускането на домашното образование, а липсата на драстични мерки за недопускане на ранно отпадане от общообразователните училища. Случаи като този, за който ни разказва статията, са единични или изключения и не могат да задават общия облик на системата. Нито всяко дете може да постигне високи успехи, нито всички родители са способни да дадат широки и заълбочени знания. Вторачването в маргиналните случаи е дребнотемие, изместващо вниманието от фундаменталното. Далеч по-важни за обществото са разрушителни масови явления като малограмотността, особено в общностите с цигански произход. Също така по принцип образованието не може да е изцяло подчинено на личния или домашния избор. Такъв крайно "либерален" подход би позволил на религиозни секти и други самоизолиращи се структури да създадат паралелни образователни системи, напълно неподвластни на държавен, т. е. обществен контрол. Да напомня, живеем на границата на ислямския свят, почти 10% от населението на страната ни е мюсюлманско. Категоричен съм, че образованието до възраст 16 години по утвърдени от държавата общи изисквания трябва да е задължително. Най-накрая, училището е и институция, която социализира с всичките приятни и мъчителни страни на този процес и не мисля, че семейната, приятелската и съседската среда могат да заместят напълно необходимия за живота в бъдеще опит в отношенията с различни, чужди и дори враждебни хора и среди, който се трупа в ученическите години. Допустимото за българските условия изключение от правилото би могло да е ограничено до индивидуално обучение, при което подготовката по общообразователните програми и учебници се извършва у дома, като периодично се полагат изпити за преминаване в нов срок и горен клас. Не повече. Пълното откъсване от обществения контрол върху образованието би било контрапродуктивно.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 74. 74 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  [quote#8:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]Домашното образование не може да постави детето в подобни условия, доближаващи се до действителноста извън семейството.[/quote]

  С това съм напълно съгласна. Училището не е само за придобиване на знания, но и ценен социален опит, който е не по-малко важен за успеха и личното щастие на човек като възрастен.
  Освен това се съмнявам, че всяко дете (и родител) е подходящо за домашно обучение. Явно Божидар е особено умно и даровито дете, случило на интелигентни родители. И за такива случаи държавата трябва да предвиди в законодателството си възможности.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2179 Любопитно

  [quote#6:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]В държава, в която масово не се посещава училище и от образователната система още преди завършването на средното образование отпада голяма група деца, домашното образование не бива да бъде приемано иначе освен като изключение, допускано по здравословни причини.[/quote]
  Всъщност какво точно искаш — на калпак или на резултат? Аз съм за второто — резултата. Искам образовани подрастващи и яки глоби за родителите на отпадащите, защото така се създават професионални безработни, които после тежат на цялото общество. Който не ходи на училище, да се явява на задължителен изпит. Ако изкара над 5, всичко е наред, ако е под нивото — родителите отнасят яка глоба. Втора поредна глоба да е рецидив и освен глобата да има и други наказания. Така, който иска да учи ще учи както си иска, а който "отпада" ще има доста стимули да се вземе в ръце.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#74:"Jessika"] И за такива случаи държавата трябва да предвиди в законодателството си възможности. [/quote]
  Такива има! Просто майка му е решила да не го учи по българската система и следователно да не го пуска на изпити.

 77. 77 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#66] от "xacan":
  До коментар [#71] от "xacan":

  Поздравления и за двата коментара! Изцяло се съгласявам с тях!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 78. 78 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#9] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":
  "...Освен личен съществува и обществен интерес. Той изисква да няма големи групи от неграмотни и малограмотни, защото те спъват развитието на всички останали..."
  г-н Пенсионер обществения интерес не съществува има няма от около 20 години или ако съществува то така добре е модифициран от така наречените "експерти" по министерствата че целта му е да се създават не мислещи и можещи млади хора, а сива безмозъчна послушна маса, която лесно може да бъде манипулирана и управлявана. За моя радост много от децата успяват да се спасят от този така наречен от Вас "обществен интерес" и да напуснат границите на иначе милата ни родина. За да довършат образованието си и да вземат собствения си живот в своите ръце.

  jolly monck
 79. 79 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#75] от "gost22":

  Как ще вземете "яки глоби за родителите на отпадащите" от родители, които нямат пари, а в много случаи нямат и постоянно заплащане и работа? Никак. И в сега действащия Закон за народната просвета са предвидени глоби за непосещаване на училище, но те не се плащат:

  Чл. 47. Родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в детските градини и в училищата за времето, през което те подлежат на задължителна предучилищна подготовка или задължително обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е в размер от 50 до 250 лв.

  Освен това не може да изисквате високи резултати от всички деца, а и от деца от общности, които и след началото на 21 век не приемат образованието като висша ценност и без особени угрезения го изоставят. Масовостта не бива да бъде противопоставяна на високите резултати. Този едностранчив подход създава мнимо противоречие и не отчита нуждата от всеобща основна образованост. Традиционното и успешно работещо решение за децата с по-високи възможности са специализираните училища, а не пълното скъсване на връзката със системата за обществено образование.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 80. 80 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#72] от "Izida":

  Принципът на Питър важи за институционализирани системи , в случая с майката на Божидар липсват началните условия (пост) и прилагането му е неправомерно.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 81. 81 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#43] от "fener":
  Не се стягай за глупости, човече. Малко самоирония и хумор не вредят.
  Според тълковния речник в наше село келеш е палаво дете или такова, което не слуша възрастните и много не се подлага на възпитание. Та моя син е противоположното на палав. Но трудно можеш да спориш с него и да му повлияеш да не прави това, което си е наумил.
  Моя баща беше учител по Български език и литература. Когато се пенсионира това се случи по едно и също време с комшиите, които бяха първа категория, т.е. млади пенсионери. И всеки почна да отглежда в къщи я крава, я коза, я и двете. Един ден му предложиха и той да почне да отглежда. Той отхвърли идеята с думите "Аз вече съм отгледал две говеда, повече не ми се занимава". Имаше предвид двете си деца.
  Та толкоз за келеша. А колкото до Божидар, не съм казал нищо лошо за него. Нито съм отсъждал. Просто не съм съгласен с някои твърдения на майка му, както и с внушението, че училището едва ли не не учи децата, а ги съсипва.
  Накрая ще Ви призова за малко по-голямо спокойствие с думите на синът ми, когато му се карам или ядосвам - "Споко старче!"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 82. 82 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#78] от "br Tuck":

  Кога за последен път сте чели статия за международни успехи на възпитаници на български училища? Миналата седмица, предполагам:

  20 яну 2014, 11:14
  Отборът на СМГ донесе три златни медала от олимпиада в Казахстан
  http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/01/20/2223446_otborut_na_smg_donese_tri_zlatni_medala_ot_olimpiada_v/

  Пишете прекалено крайно и негативистично. Не си струва да се коментира.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 83. 83 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#66] от "xacan":

  Благодаря ви,че се изказвате,като учител и компетентен по темата.Но както се забелязва и на вас са ви сложили минусите.Става въпрос точно за манталитета,за който писах по-рано.
  Лошото е,че точно такива работят в системите и прецакват всички.А че нещата не са добре е видно навсякъде.

 84. 84 Профил на bulforce
  bulforce
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Баща му на Марк Зукърбърг наема на Марк когато е на 14 години учител по програмиране вкъщи.Изцяло е научил програмирането вкъщи,не в училище.....

  Благодарение на това сега има Фейсбук.

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#12:"Dr. G."]Как се контролират резултатите?[/quote]А как се контролират резултатите в училищата? Според ПИЗА почти половината български ученици са функционално неграмотни. Би следвало да имат двойки или тройки, а повечето от тях имат по-високи оценки.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Единственото, което сме искали досега от министерството е, да участваме в състезания" Щом отричате системата, която се администрира от министерството не трябва да искате нищо от него. Организирайте си състезания вкъщи или с други такива деца. Не казвам, че системата е лоша, напротив, но системата е различна от обществената и съответно не трябва да се смесват. Състезанието ще е живота.

 87. 87 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#75] от "gost22":

  Гледам и не вярвам на очите си.Нима всичките ти оценки винаги са били само шестици?Рядко се изумявам,но това ме втрещи.
  Да сте чували някога,че хората са различни и с различни способности.Да въведем и правилото,който не може да свири на цигулка,глоба за родителите,ама ха!

 88. 88 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#42:"Gopeто"]Не е редно образователното министерство да му даде диплома за завършено образование на база самооценката на Божидар или мнението на майка му. [/quote]Така е. Всички ученици би следвало да се явяват на външни изпити всяка година - а не само 2 пъти за периода на средното образование. Оценките би следвало да се формират от такова външно оценяване.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#27:"simo87"]Масовото училище освен ограмотяване и възпитание дава и социална интегрираност, което е най-важното.[/quote]Социалната интегрираност може да се постигне и с извънучилищни форми на обучение - кръжоци, спорт и др.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  [quote#51:"xamctep"]Това момче явно е умно, но за съжаление ще си остане необразовано... Интересно как по състемата Class USA изучава български език и литература или пък история на България?! [/quote]А как мислите, че ги е изучила течи предмети Черната Златка, която иначе има диплома за завършено средно образование?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 91 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#82:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]международни успехи на възпитаници на български училища?[/quote]
  [quote#85:"Николай Николов"]Според ПИЗА почти половината български ученици са функционално неграмотни. [/quote]

  Югозомби, статистическата оценка на образованието е по масовото явление - функционална неграмотност. Докато успехите се дължат на неколцина истински учители, често работещи не "поради", а "въпреки" системата.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 92. 92 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#91] от "Музар":

  В случая противопоставям една крайност на друга, за да покажа несъстоятелността на едностранчивото мислене.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 93. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  мисля че почти всички тук пропускате че основната функция на училището е социализиращата , там се учиш да живееш в обществото, знанията са на 2 ро място и без това , който иска знания винаги е учил в къщи след училище, казвам това щото познавам едно хлапе което учи в къщи, учи си добре взема си изпитите, но се е самоизолирало от всички връстници и буквално не знае как да общува с тях, дори когато са добронамерени

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 94. 94 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#92] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":

  В случая използваш аргументи, които са повече валидни като подкрепа на частния случай "домашно образование", отколкото за общия - училищно. Обръщам ти внимание на конструктивна грешка в разсъжденията ти.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 95. 95 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#94] от "Музар":

  Изглежда продължавате да не схващате логиката ми. Също така не виждам основания за подкрепа на домашното образование в тази моя реплика. СМГ е институция с десетилетни традиции, няма общо с домашното образование.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 96. 96 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#93:"stg"]основната функция на училището е социализиращата , [/quote]

  ТОВА НЕ Е ВЯРНО!

  Събирането на много деца на едно място по никакъв начин не води до "социализация". Колкото до уменията за общуване - те най-най-напред се усвояват у дома, в семейството. Ако си прочел статията - децата общуват с други деца, при това много по-функционално (походи), отколкото става през "голямото междучасие".

  В общественото образование нито има предмет "социализация", нито самите учители учат нещо в тази посока. Има психолози (!) към специализирани кабинети, често обслужват няколко училища. Не знам държавно училище да има собствен психолог. Ако вЪОбще може да се говори за "функция социализация", осъществявана от психолога на училището .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 97. 97 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#95:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]Изглежда продължавате да не схващате логиката ми. [/quote]

  Много добре я схващам. Излизате от грешни предположения и резултатът може да бъде всякакъв, дори верен. Явно (показвате) сериозно неразбиране какво е логика.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 98. 98 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#97] от "Музар":

  Продължавате да пишете произволни неща.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 99. 99 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#81] от "Gopeто":

  Знам,че се шегуваш и затова зададох въпроса на защитаваща те колежка би ли се пошегувала с майка си.Занимавам се с деца и учители и съм наясно за ситуацията в момента.Положението в училищата е изключително сериозно и разпадащо се.Насилието се увеличава с огромни темпове и възрастовият праг намалява.
  Има огромна разлика между децата относно възприемането на материала и въпросът не е разрешен в момента за сметка на умните и бързо възприемащите.Дисциплината е лоша.Който учител е умен и свестен се спасява на друга работа.Остават да преподават основно възрастни и такива,на които не им пука за децата.Не са доволни от учебните програми,но като ги попитам защо не пишат до министерството,вдигат рамене с безразличие или ги е страх от уволнение.Всичко това рефлектира върху психиката на децата.Като се сложи и балканския манталитет по отношение към тях от страна на родителите и става съвсем зле работата.А тези деца са бъдещето ни.Така,че няма как да съм спокойна.Никой,който е наясно и е загрижен не е спокоен.
  Смятам,че е много хубаво децата да ходят на училище,но при други условия и програми.Майката на Божидар е постъпила много глупаво и неразумно,откъсвайки себе си и детето от системата.Можела е да го направи умно и хитро,без да е трън в очите.Но не мога да я виня,че е потърсила алтернатива.

 100. 100 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#96:"Музар"]Не знам държавно училище да има собствен психолог.[/quote]
  всъщност училището в което учеше сина ми си има психоложка , доколкото знам и не само то и това не е в София

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK