Трябва да има униформи, това прави учениците красиви, обяви министърът на образованието

Трябва да има униформи, това прави учениците красиви, обяви министърът на образованието

© Георги Кожухаров"Трябва да има според мен униформи и това прави красиви учениците" – това каза министърът на образованието и науката Анелия Клисарова  в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".


Допълни, че е важно цените на униформите да не са непосилни за родителите. "И колко родители могат да си позволят две летни, две зимни униформи на някакви много високи цени? Ако ги направим задължителни униформите, ние трябва да намислим регулаторен механизъм, който да определя цената на тази униформа", коментира тя.


Клисарова обяви, че до края на февруари, най-късно до 15 март проектът за закон за училищното и предучилищно образование ще бъде качен на страницата на министерството.
Малка група пише закона

Попитана кой пише закона, щом неправителствени организации протестират, че не участват в подготовката му, министърът отговори: "Знаете ли, когато искаме да направим един закон, една стратегия или някакъв документ, е хубаво да се събере една малка група, да направи скелета, както казвам аз като медик, да имаме скелет, по който вече да го почнем да го пълним. Когато излезе като проект, в никакъв случай той не е в някакъв окончателен или краен вариант, тогава започва реалното обсъждане."


Забрана на тетрадки с чалга звезди


Министърът се обяви още за забрана на тетрадките с чалга изпълнители на кориците. "Аз не мисля, че това е възпитателно. Нека да не правим култ към дадени личности, независимо какви са... Не може, да. Не бива, не е правилно", допълни тя.


Клисарова  обяви още, че е твърдо против забрадките, носене в клас от религиозни съображения. "В светско училище, категорична съм, и в класовете, и в университетите, аз съм за това да пише ясно, че е забранено", потвърди министърът.


По темата дали държавата трябва да финансира отчасти и частните училища, тя отново се обяви "против".  Това, че дадено семейство, дадени родители решават детето им да учи в частно училище, е личен избор и мисля, че е много трудно да подкрепим и да финансираме и частните училища. И сравни казуса с данъците и градския транспорт: "Вижте, всички плащаме данъци на държавата. Не всеки ползва обществения транспорт, например. Нали? И е избор дали ще ползваш обществения транспорт".


Образователният министър лансира идеята задължителната предучилищна възраст да започне от пет години, в закона ще бъдат предвидени и финансови санкции за родители с цел затягане на дисциплината в училище.


Защо да не влязат в завод, да видят какво е


Според нея трябва да се засили професионалното обучение, като се въведе дуална система, или работа по време на учене. "Младежите ще бъдат на шестнадесет години и в никакъв случай това не е жестокост. Този система е доказана и в Австрия, и в Германия, и в Швейцария, че сега и Португалия и Испания се насочват към нея. Децата трябва да се учат на труд. И труда възпитава", защити тезата си тя.


"Защо да не влязат в завод, да видят какво, как е да изпълняват някакви съвсем леки задачи? Това не означава, че те ще бъдат включени в момента в производството и осем часа ще застанат зад струга например, нали?", разви тезата си министърът. Според нея така ще се промени и мисленето на родителите, че" няма страшно сина му да стане асансьорен техник, че това, че е станал асансьорен техник, не значи, че не може да стане инженер".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK