МОН: Няма да има промени в учебните програми, преди да се приеме нов закон

МОН: Няма да има промени в учебните програми, преди да се приеме нов закон

© Анелия НиколоваПромени в учебните програми по история може да има едва след приемането на нов закон за предучилищното и училищното образование, както и обществено одобрение. Това съобщи днес Министерството на образованието и науката в отговор на разпространената в медиите информация, че часовете по история е възможно да отпаднат от програмата на 11 и 12 клас, според новия проект на ведомството "За по-качествено образование" и последвалите протести от учители и родители.


"Твърденията в някои медии, че предстои отпадане на обучението по история и цивилизация в 11 и 12 клас, създават излишно напрежение сред заинтересованите среди. Експертите от МОН неведнъж са обяснявали, че нови учебни програми по история и цивилизация, както и по всички останали предмети,  могат да бъдат въведени едва след приемането на нов закон за предучилищното обучение и училищното образование, който ще определи целите и принципите в средното образование", посочиха от ведомството и допълниха, че проект за нов закон се разработва в момента.


За въпросния проект, в който е записана идеята, от МОН поясняват, че "За по-качествено образование" е разработен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" през 2012 г. и е във връзка с проектозакона за средното образование, който се е изготвял тогава.
Каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани, уверяват още от ведомството. По тази причина проектите с предложения за учебните програми са публикувани на сайта на просветното министерство и това не са окончателните варианти.


Дори след приемането на нов закон няма възможност за незабавна промяна на обучението в училище, допълват от МОН. След като бъдат одобрени, ще е необходимо време да се оформят финалните проекти на учебните програми, а след това ще отнеме още поне една година, докато се изготвят учебници по тях.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...Промени в учебните програми по история може да има едва след приемането на нов закон за предучилищното и училищното образование..."

  Тоест, да изчакаме спонойно, това правителство да попаде оставка и след това да преосмислим, какво искаме да знаят и учат, нашите деца...
  Доволна съм...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 2. 2 Профил на Stoyan Tsolov
  Stoyan Tsolov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А кога чиновниците от МОН ще спрат да казват кой какво и кога трябва да учи? Тази дебели кратуни не разбраха ли, че хората са различни и няма как със стандартизация да спрем да произвеждаме нещастни, неграмотни и незаинтересовани хора? Еднаквите хора, колелцата от системата и заводите, за които се произвеждат стандартизирани послушни хора ги няма. Тази система вече е тотално извън времето. Днес успяват хората, които знаят как да създават, а не такива, които чакат друга да решава и да им даде работа.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  За нов образователен закон се говори от......2004 г. насам!? С това изявление на МОН отлага поне с няколко години неговото приемане? Защото:..."Дори след приемането на нов закон няма възможност за незабавна промяна на обучението в училище, допълват от МОН. След като бъдат одобрени, ще е необходимо време да се оформят финалните проекти на учебните програми, а след това ще отнеме още поне една година, докато се изготвят учебници по тях".....

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Демек, чакаме пари от Европа, та да почнем да правим нов закон !!! Това ли намекват МОН !!!

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  "Каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани, уверяват още от ведомството. По тази причина проектите с предложения за учебните програми са публикувани на сайта на просветното министерство и това не са окончателните варианти.

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#5:"dobrich"]
  "Каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани, уверяват още от ведомството[/quote]

  За да са доволни всички - много погрешно мислене! На първо место трябва да се чуе мнението на учителите, преподаващи в различните региони. Защото едно е да си учител в София, друго в Кърджали, трето на село в смесени цигански класове.....

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Защо не премахнат измисления 12 клас с който щяха да борят безработицата.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  цитат:
  ...За въпросния проект, в който е записана идеята, от МОН поясняват, че "За по-качествено образование" е разработен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" през 2012 г. и е във връзка с проектозакона за средното образование, който се е изготвял тогава....
  -------

  Това значи ли,че при нова програма ще се подготвя нов проектозакон?
  И така ще караме докато свършат оперативните програми?

 9. 9 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До Върховен Администратовен Съд

  Жалба срещу Заповед на Министър на Образованието Но

  Относно одобряване на учебник ....

  Уважаеми Върховни Администратовни Съдии,

  С настоящето обжалвам заповед ... защото смятам, че не може да изпозлва правилно в работата ни този учебник по следните причини, касаещи реалното съдържание на учебника и рисковете, които той създава при непосредствената работа с децата, независимо от евентуалното съответствие на програма.

  В подкрепа на твърдението си смятам също че
  ...
  ...
  и прилагам мнения на колеги по предмета.

  С уважение:...
  ..... (учител) ....

  В деня на завеждане на такава жалба по АПК във ВАС се спира изпълнението на ЦЯЛАТА ЗАПОВЕД ЗА ДАДЕН УЧЕБНИК ЗА ЦЯЛА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ПРОИЗНАСЯНЕ НА ВАС.

  Достатъчно е ЕДИН учител да заведе такава жалба, или по всеки предмет и учебни ПО ЕДИН УЧИТЕЛ...

  Общественото обсъждане не е средтсво за автоматизирано одобряване на учебници....

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  "ще определи целите и принципите в средното образование" - щом тепърва ЩЕ има ЦЕЛи и ПРИНЦИПи, ясно е защо такива експерти си заслужава БЪЛГАРСКОТО училище. Историята НЕ трябва да се пише от които и да са "победители". Историята се пише от и заради ИСТИНАТА.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 11. 11 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пример: учебника по география на Просвета за 5 клас е копие на стари материали за 7 и 8 клас, "осъвременени" с учебна тетрадка.....В него явно се използва матаматика от 5-6 клас от теми, които към момента на уроците по география не е взет по математика (отрицателни числа в средно аритметично в климатограми, проценти, кръгови диаграми и т.н.

  Пример 2: Математика 5 клас.
  При преброчване и измерване (на брой букви и знаци на страница, брой задачи и т.н с отчитане на размера на шрифта се установява, че материала по математика при приблизително еднакъв хорариум с 4-ти клас се прпеодава по учебник които е минимум 200 % по-голям. Не са предвидени досаъчно часове за упражнение. Това затруднява прехода на децата от система със занимални, към система на санмостоятелна подготовка, а родителите ОТКАЗВАТ да прикирват тези пропуски на МОН. те искат да помагат на деата си, но не желаят техния труд и допулнителни усилия да се присвоява от дл. лица в образованието като част и достижение на техните програми и начин на работа. Прилагам менняи на родители. Прилагаме мнение също на специалстите от отдел Закрила на Детето.

 12. 12 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За съжаление Клисарова + Налбант е просто нищо. Какво очаквате, нали точно Налбант е била преди ББ 8 години в МОН, тя е вече 10 години в МОН!!!

  Тя ли да ви направи реформата? Чакайте, чакайте.

 13. 13 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Гневно

  Спокойно. Бавно. Обмислено действайте. Скоро няма да има деца, ще учите мангалите до 8 клас да четат. Тогава вече ще ви е много по-лесно да работите. Само няма да се плашите.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 14. 14 Профил на d.dragomirov
  d.dragomirov
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#1:"Γαλλα"]Тоест, да изчакаме спонойно, това правителство да попаде оставка и след това да преосмислим, какво искаме да знаят и учат, нашите деца... [/quote]

  Лека добавка: "... и след това да вкараме това правителство в учебниците по история като най-безочливото такова."

  "Show me a sane man and I will cure him."
 15. 15 Профил на pavaroti
  pavaroti
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Все промени се правят в образованието и все по-неграмотни излизат от училище!

 16. 16 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 439 Неутрално

  МОН: Няма да има промени в учебните програми, преди да се приеме нов закон..

  - Следващите, да предложат и приемат закона
  - "Експертите" на Местан , си падат ..
  по димки , балони , уволнения и назначения !!!

  urkobozambo
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Нещо не моа да ги разберА... ни тия, ни ония.

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  да очакваш от министерство на образУванието да ти изучи детето е все едно да чакаш министерство на транспорта да ти поправи колата!

 20. 20 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 694 Неутрално

  аз не мога да разбера къде сме ние родителите в цялата тази гавра с образованието на нашите деца ?защо се оставяме да зомбират децата ни,зорлем ги тласнаха към чалгализация и безделие.училищата се обезлюдиха,огромни сгради ,учат само една смяна,пълна порнография е в средното училище,учители и деца се пазарят за оценки като на Женския пазар,абсолютно неграмотно поколение расте/бълг.език що годе нещо се усвоява до 4-ти клас/,а нагоре в гимназията е ужас!учителите нямат никакъв авторитет,учебните програми по които учат децата са сътавени от малоумници.остарели похвати на преподаване и нищо и никой на този етап не е в състояние да задържи вниманието на децата и младежите-расте поколение без амбиции и надежди за бъдещето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK