Ученици днес отидоха на занятия и в двете сгради на Класическата гимназия

Кабелите вече са прибрани

© Каменка Рангелова

Кабелите вече са прибраниПо стотина ученици на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) днес отидоха на занятия и в сградата при Женския пазар, и в тази на на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие", съобщи за "Дневник" учителят по философия в училището Орлин Йорданов.


Причината е взаимоизключващите се заповеди на министъра на културата Петър Стоянович, който нареди от 17 февруари часовете да се провеждат в ремонтираната сграда, а директорът Мариела Папазова е разпоредила занятията да продължат да се провеждат в старата сграда на 13 ОУ.


Същевременно част от родителите миналата седмица поискаха най-накрая Класическата гимназия да се завърне в сградата си, която беше ремонтирана за 2.2 млн. лева по европроект, а интелектуалци настояха тя да остане в центъра, но подписката им по-късно беше свалена от сайта на Българския хелзинкски комитет (БХК).
Конфликтът, който продължава от няколко месеца, се задълбочава, защото най-вероятно случилото се днес ще се повтори и утре. Папазова пък е излязла в болнични, уточни Йорданов.


През почивните дни родители и ученици са почистили сградата в "Модерно предградие", защото това не е било направено след ремонта, който приключи в началото на ноември, а от края на 2013 г. има всички необходими разрешителни за ползване.


Миналата седмица бяха разпространени снимки от надут паркет, висящи кабели и паднала мазилка. Според Йорданов обаче снимките показват спекулативно ситуацията, защото неизправностите са само в два кабинета и вече по-голямата част от тях са отстранени. Трябва и да се пренесат чинове, които преди са били там, а в момента са в 13 ОУ. По думите му първоначално няма проблем тези два кабинета да са затворени, защото сградата е голяма и останалите стаи ще бъдат достатъчни.


През уикенда на място е отишъл зам.-министърът на културата Васил Василев. При огледа си той е установил, че няма проблем в сградата да се провеждат занятия.


От Министерството на културата, които са принципал на училището, в неделя призоваха занятията вече да се провеждат в ремонтираната сграда. Днес те нямат официално съобщение по темата, но заповедта на Стоянович е в сила.


В петък представители на родителското настоятелство на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) обявиха, че ще сезират прокуратурата за виновно бездействие на Министерството на културата покрай ремонта на сградата на гимназията в квартал "Модерно предградие" в София.


В крайна сметка споровете продължават.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на След Герб и пустиня
  След Герб и пустиня
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  ако не сме в центъра на града не можем да съществуваме,нема къде кайве да пием между часовете

 2. 2 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Срамота е най-елитната гимназия в България години наред да се скита немила-недрага из София и да не може да й се намери сграда. И да, заслужава сграда в центъра на града, и то не на Женския пазар. Повече заслужава от Трета сменна. Примерно.

 3. 3 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 619 Неутрално

  ей на поредното недомислено безумие

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 4. 4 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2071 Весело

  "взаимоизключващите се заповеди" - че и ПОЧИСТВАНЕ след ремонт за 2,2 млн. лв.!?! Голяма ДЕМОкратичност цари, а и БХК щом имат намеса, направо световен проблем - БГ КЛАСИКА! Как да не се радват децата, че светлото им бъдеще се строи така!

  Коментиране на анализираното, вече...
 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#2] от "mathilda":

  Завършат ли гимназията, или "умници" в тивито или на пазара, да продават по-евтини цигари...

 6. 6 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  БХК-то няма ли да иде да побачка малко в някоя от двете сгради, то не може само в канцелария да се виси и да се лапат парите на наивниците, има нужда от здрава, мъжка или не, работна ръка - паркет да се кове, джамове да се чистят от мазилка, клозети да се докарват според европейски норми, цигани да се учат на ред, чистоплътност и прилежание в уроците...

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 7. 7 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "mathilda":

  Чак пък най- елитната. Но да ги заврат в гетото беше много гаден муув!

 8. 8 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#7:"Schliwobeatz"]Но да ги заврат в гетото беше много гаден муув! [/quote]
  На пазара средата не е много по-различна. Иначе да учат, където мнозинството от родителите преценят.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 9. 9 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Защо разстройвате разплодния коч на правителството с такива плебайски щуротии.

 10. 10 Профил на Нощен злодей
  Нощен злодей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това си е НОВИНА! Ужас, Дневник вземете се в ръце...

 11. 11 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Папазовщина му викам аз на това.

 12. 12 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 508 Гневно

  има ли нещо свястно което тази държава след деветдесета година да не о..а извинявам се за израза-не мога да намеря по натуралистично определение.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 13. 13 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма "взаимоизключващи се" заповеди! Има заповед на министъра, която не само е игнорирана от страна на подчинената му административно директорка, но е и контраатакувана и обжалвана пред съда. В случая заповедта е напълно правомерна и съобразена с условията на евро-програмата, по която е финансиран ремонта на ул. "Баба". Заповедта на министъра е дори закъсняла, защото приемателната комисия на ремонта и издаденото след нея разрешение за ползване са от края на ноември 2013. Ако всичко беше нормално в тази държава, Папазова отдавна щеше да е изритана с шутове от директорския стол. Не е допустимо заради частни и лични интереси да разиграваш и злепоставяш цяло министерство, да ангажираш медийно и обществено внимание с абсолютно несъстоятелни обвинения и изфабрикувани причини да не се изпълнят отдавна известни условия и правила. Не само е недостойно, но е дори криминално да влияеш върху поверените ти ученици, да ги разделяш на противникови лагери и да ги настройваш едни срещу други. Цялата тази истерия покрай местенето на НГДЕК е напълно ненужна и безсмислена. Единственият ефект от нея са загубеното време, похабените нерви и неприятните емоции на твърде голям брой хора.

 14. 14 Профил на Оракулът от Делфи
  Оракулът от Делфи
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всички "елитни" гимназии са в центъра. Така е било и така ще бъде. В миналото НГДЕК се помещаваше зад полиграфическия комбинат. Може да не е център, но ходехме пеша до петте кюшета след училище. Каквато и да е сградата на ул. "Баба" тя е на майната си. Могат да им ремонтират и една в Долно Камарци със същия успех. По-интересното е обаче, че Папазова не е успяла да събере учители и ученици зад себе си, за да излязат с единна позиция. Това е истинския проблем - като външен наблюдател оставам с впечатлението, че това е някакъв каприз на Мариела.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Γνώθι Σεαυτόν
 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#8] от "7777":

  "Иначе да учат, където мнозинството от родителите преценят."

  На това аз казвам "криворазбрана демокрация". Държавата казва къде ще е училището. Ако не ти харесва се махаш - т.е преценяваш къде да учиш. Абсолютно измислена история, която обаче прекрасно демонстрира безпомощността на държавата и отошението на гражданите към закони и законни разпореждания на управляващите - ако не ми харесва няма да ги спазвам.

 16. 16 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "Оракулът от Делфи":
  Никой не оспорва, че мястото на такава гимназия не е в крайните квартали. По принцип! В конкретния случай обаче, НГДЕК е на ул. "Баба" от 90-те години. Къде са спали повече от 15 години? Защо трябваше да се прави ремонт с европейски пари, които иначе ще бъдат дръпнати от бюджета, ако не се изпълни условието НГДЕК да се върне в ремонтираната сграда?
  Папазова ли ще възстанови тези близо 2 млн. лв.? Веднъж е направена грешка да се прати гимназията в Люлин, сега в опит да се поправи стореното, се допуска друга грешка. Както казват американците: "Two wrongs don't make a right"

 17. 17 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#13] от "karak":

  Много сте прав. Ръководството е родителите се държат така, все едно училището е частно. Наистина решението на държавата да го изпрати "на заточение", дори в ремонтирана сграда, е несправедливо, но Женският пазар също не е средата за единствената класическа гимназия в България. В крайна сметка най-ощетени са децата, които стават неволни заложници в странните бюрократични войни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 18. 18 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#17] от "etty1":
  да, в крайна сметка това безумие рефлектира върху психиката на най-уязвимите - учениците.

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  "настояха тя да остане в центъра, но подписката им по-късно беше свалена от сайта на Българския хелзинкски комитет (БХК)."

  Моля...?!
  Какво общо имат тези от БХК?!
  Заниманията им не ррябва ли да бъдат по-различни различни...

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#14] от "Оракулът от Делфи":

  Аз имам чувството, че Мариела по принцип не успява да се справя. Изобщо, без Гергина нещата вече не са същите, няма го оня "гръбнак".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK