
© Димитър Катерински
По желание кейкът може да се украси с морковчета, направени от оцветен бадемов марципан.
Ако сте чували вица за зайчето и тортата с моркови и после сте се престрашили все пак да опитате десерта, определено сте разбрали, че заекът греши. Тортата с моркови не е гадна, напротив! Пухкава и ароматна е, леко хрупкава от наличието на орехи, а глазурата от крема-сирене и масло е любима на малки и големи. Всъщност може би точно тя е тази, която прави десерта специален.
Трудно е да се проследи произходът на морковения кейк, но популярността си той дължи на САЩ, където се е появил в началото на 60-те години на миналия век в кафенета и ресторанти. Морковите като подсладител за сладкиши са се използвали още през средните векове, като доста по-евтина алтернатива. Естествената им сладост и приятния цвят, който придават на десертите, ги нарежда редом до сладките картофи като едни от най-успешните натурални заместители на захарта.
Рецептите за този десерт имат много варианти, в които често се появяват орехи и стафиди. Глазурата обаче винаги си остава една и съща, неизменно пухкава и плътна. Приготвянето на тортата с моркови е много лесно, особено за децата, тъй като се спазва правилото на смесване на "мокри" и "сухи" продукти, които после се обединяват заедно при кратко бъркане. Получава се по-гъсто от обичайното кексово тесто и след изпичане сладкишът остава винаги леко влажен.
За направата му са нужни: 2 яйца размер М, 200 г кафява захар, 100 г разтопено масло, 150 мл прясно мляко, 300 г брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1/2 ч.л. есенция ванилия, 250 г настъргани моркови, 100 г орехи;
За глазурата: 230 г крема сирене, 150 г масло на стайна температура, 100 г пудра захар
Яйцата, маслото и прясното мляко се сипват в дълбока купа и се разбъркват с миксер. Добавят се ванилията и настърганата лимонова кора, разбърква се отново. Брашното, смесено с бакпулвера и захарта, се добавя към течните съставки и тестото се бърка в дървена лъжица. Накрая се прибавят морковите и орехите, разбърква се отново, докато се получи хомогенна смес.
Тестото се изсипва в намазнена и набрашнена кръгла форма с падащо дъно и диаметър 26 см, заравнява се отгоре и се пече 40 мин. на 170 градуса или докато при проверка с клечка в средата тя излезе суха.
Глазурата се приготвя като крема сиренето, мекото масло и пудрата захар се разбият с миксер на пухкав крем. Изпеченият и охладен кейк се покрива отгоре с нея и по желание се украсява с морковчета, направени от оцветен бадемов марципан.