Стоянович: Няма аргументи за връщане на класическата гимназия в "Модерно предградие"

Снимката е архивна - урок по история в Класическата гимназия на ул. "Баба" №16

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна - урок по история в Класическата гимназия на ул. "Баба" №16На този етап няма аргументи за връщането на учебният процес на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) в сградата в кв. "Модерно предградие" - учебната година на класическата гимназия ще бъде завършена в сградата на 13 ОУ до Женския пазар. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович, цитиран от dariknews.bg.


Спорове къде да се помещава гимназията разделиха родители, учители и ученици след края на ремонта на сградата в "Модерно предградие", за който бяха отпуснати над 2 млн. лева европейски средства.


Според министър Стоянович държавата трябва да вземе трайно решение за съдбата на Националната класическата гимназия, като тя получи мястото, което наистина заслужава - в центъра на София. Той увери, че държавата и общината ще се нагърбят с постепенния ремонт и на 13-то училище до Женския пазар в столицата, където в момента се помещава НГДЕК.
Според него "в една развита европейска страна, за каквато искаме да се смятаме, мястото на най-елитния класически лицей е максимално близо до социалния и градски център".


По повод информацията за опасната среда на ремонтираната сграда в "Модерно предградие", заради откритият азбест в стените, Стоянович каза: "Надявам се до 14 дни да ми бъде представена тази експертиза, за да мога да взема решение".


На този етап нямам никакво основание да преместя учители и ученици в "Модерно предградие", подчерта министърът на културата. Преди седмица със заповед министърът на културата Стоянович нареди от 17 февруари часовете да се провеждат в ремонтираната сграда. В същото време директорът Мариела Папазова е разпоредила занятията да продължат да се провеждат в старата сграда на 13 ОУ. В резултат по стотина ученици отидоха на занятия и в сградата при Женския пазар, и в тази на на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".


"Зад всеки един аргумент, примерно за това класическата гимназия да бъде изтикана в периферията, няма как да не стои или личен егоизъм или корпоративен интерес", каза министърът.


И допълни: "Даже ще препоръчам на директора на НГДЕК, след като стана ясно, че на този етап няма аргументи за връщането на класическата гимназия в "Модерно предградие", ще й препоръчам да направи всичко възможно с цялата законова строгост като администратор да спре всякакви форми на вътрешни дрязги и на морални фалити, които продължават да се случват в тази гимназия", обяви Петър Стоянович.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK