Стоянович: Няма аргументи за връщане на класическата гимназия в "Модерно предградие"

Снимката е архивна - урок по история в Класическата гимназия на ул. "Баба" №16

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна - урок по история в Класическата гимназия на ул. "Баба" №16На този етап няма аргументи за връщането на учебният процес на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) в сградата в кв. "Модерно предградие" - учебната година на класическата гимназия ще бъде завършена в сградата на 13 ОУ до Женския пазар. Това заяви министърът на културата Петър Стоянович, цитиран от dariknews.bg.


Спорове къде да се помещава гимназията разделиха родители, учители и ученици след края на ремонта на сградата в "Модерно предградие", за който бяха отпуснати над 2 млн. лева европейски средства.


Според министър Стоянович държавата трябва да вземе трайно решение за съдбата на Националната класическата гимназия, като тя получи мястото, което наистина заслужава - в центъра на София. Той увери, че държавата и общината ще се нагърбят с постепенния ремонт и на 13-то училище до Женския пазар в столицата, където в момента се помещава НГДЕК.
Според него "в една развита европейска страна, за каквато искаме да се смятаме, мястото на най-елитния класически лицей е максимално близо до социалния и градски център".


По повод информацията за опасната среда на ремонтираната сграда в "Модерно предградие", заради откритият азбест в стените, Стоянович каза: "Надявам се до 14 дни да ми бъде представена тази експертиза, за да мога да взема решение".


На този етап нямам никакво основание да преместя учители и ученици в "Модерно предградие", подчерта министърът на културата. Преди седмица със заповед министърът на културата Стоянович нареди от 17 февруари часовете да се провеждат в ремонтираната сграда. В същото време директорът Мариела Папазова е разпоредила занятията да продължат да се провеждат в старата сграда на 13 ОУ. В резултат по стотина ученици отидоха на занятия и в сградата при Женския пазар, и в тази на на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".


"Зад всеки един аргумент, примерно за това класическата гимназия да бъде изтикана в периферията, няма как да не стои или личен егоизъм или корпоративен интерес", каза министърът.


И допълни: "Даже ще препоръчам на директора на НГДЕК, след като стана ясно, че на този етап няма аргументи за връщането на класическата гимназия в "Модерно предградие", ще й препоръчам да направи всичко възможно с цялата законова строгост като администратор да спре всякакви форми на вътрешни дрязги и на морални фалити, които продължават да се случват в тази гимназия", обяви Петър Стоянович.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ясно- успешна врътка. Папазова побеждава. С помощта на няколко услужливи медии, като тая и офнюз. Истината е, че това се знаеше. Ремонтираното училище е предвидено за частен учебен проект, пряко свързан с Папазова. Уж Стоянович се бореше за противното, а сега отстъпва убедено. Сега гимназията ще е в "елитен" квартал, квартал на древни езици и култури- ромски, арабски и на разни отрепки, населяващи гетото наречено Женски пазар.

 2. 2 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  най-накрая да се намери министър, който откровенно да каже, че мястото на НГДЕК трябва да бъде в центъра!

 3. 3 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А тая ремонтирана сграда какво е?

  http://twitter.com/zasmiah
 4. 4 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 642 Весело

  "Преди седмица със заповед министърът на културата Стоянович нареди от 17 февруари часовете да се провеждат в ремонтираната сграда. "
  Днес: "няма аргументи за връщането на учебният процес на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) в сградата в кв. "Модерно предградие"
  Lucy in the sky of diamonds?

 5. 5 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Скандали и разцепление на всеки фронт в тази държава. Как искате да сме успяваща нация?! Как?! При това състояние на обществото, искрено се учудвам, че все още съществуваме като държава. Нищо добро не предстои, защото не виждам никакъв, ама абсолютно никакъв положителен лъч пред нашия народ. Наречете ме и хейтър, но орела, рака и щуката - пасти да ядат. И това е НГДЕК...елитното училище. Той и Росен Петров работи за "добрия имидж" на това наистина успешно учебно заведение в миналото. Тъгаа!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Министър Стоянович,макар и хранен със "златна" лъжичка и сменил много партии,докато накрая се "приземи" в служба на БКП явно е забравил,че в по-крайните и т.н."непрестижни " квартали на София,също живеят хора.И някои от тях са много по-почтени и стойностни от него!!За мен това е с нищо неоправдана ГРАНДОМАНИЯ или за пореден път иска да се хареса някому!

 7. 7 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "Wizard"
  Той и Буш младши се е подвизавал в Харвард; тупани се пръкват и в най-елитните места.
  Росен Петров сам по себе си не може да бъде какъвто и да е аргумент за бъдещето на НГДЕК.

 8. 8 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#6] от "doroteus":
  Какво точно му е грандоманското?

 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1150 Весело

  [quote#1:"grayeagle"] Сега гимназията ще е в "елитен" квартал, квартал на древни езици и култури- ромски, арабски и на разни отрепки, населяващи гетото наречено Женски пазар. [/quote]
  Иди знай дали този факт няма да дръпне квартала напред? Чел съм някъде че "левия бряг" в Париж преди бая години не е бил много по различен от квартала около Женския пазар днес. Ама...в течението на годините нещата се изменили драстично

  П.С. Не съм в пазара на НИ, ама другаря Владимир Йосифов може да ни светне за цените (и тяхните тенденциите) в този район.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Добре, защо тогава не ремонтирахте сградата в центъра и тогава да преместите децата. Малоумна работа.

 11. 11 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "stoiank":
  Добър въпрос!

 12. 12 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Да оставиш една елитна гимназия в района с най-висока престъпност в София е меко казано шизоидно. Както министърът, така и Папазова подлагат на риск здравето и живота на учениците и преподавателите, но е добре да обърнат внимание на чл. 137 от НК. Жалко за НГДЕК, интригантската атмосфера, създадена от някои неосъществени истерички, както и неистовото драпане да излязат на всяка цена "прави", съсипаха всичко.

 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Добре де защо Министъра на културата се занимава с Гимназия независимо, че е елитна.
  Министъра на образованието за какво е ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Танас":
  НГДЕК е под егидата на Министерството на Културата (не е единствената между другото). Затова винаги Културният министър се занимава с нея.

 15. 15 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 437 Разстроено

  Впрочем НГДЕК вече десетина години беше в Модерно предградие и няколко випуска завършиха успешно без особени сътресения. И преди прословутия ремонт сградата беше доста по-прилична и приемлива от тази до Женския пазар - за първата съдя по лични впечатления, за втората по куп подробни снимки в мрежата и разкази на приятелски деца, учещи там.
  Наистина жалко, Папазова и няколко други амбициозни интриганти (защото само един човек няма как да осъществи целия този цирк) разбиват дело, градено десетилетия.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 16. 16 Профил на res08351297
  res08351297
  Рейтинг: 217 Весело

  НГДЕК - в краен квартал - може, но не и в Европа...

 17. 17 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Този министър е малоумен, син номенклатурчик… повече "клатурчик", отколкото "номен"

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 18. 18 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Всъщност, Стоянович доказва, че боклукът е такъв не заради цвета си...

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 19. 19 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Сградата в Модерно предградие е бившата сграда на Факултета по предучилищна и начална педагогика, дефектология и други, които сега учат в Гео Милев. Тоест тази сграда винаги е била предназначена за обучение. Интересно как не се намери един бивш студент или сегашен учител, който да покаже признаци на заболяване точно от престоя си в сградата. За мен също е очевидно, че се цели прехвърлянето на сградата на някой друг за сметка на НГДЕК.

 20. 20 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Гневно

  НГДЕК наистина има място в центъра на София, но да ми говори Стоянович (или който и да било член на това правителство или 42 НС) за "морални фалити" е повече от нагло дебелоочие. Това си е обида.

 21. 21 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#10] от "stoiank":

  Защото някой номенклатурчик е казал, че парите са за онази сграда и нищо, че директорът на НГДЕК с години работи за връщането й там, където й е мястото - в центъра на София, и нищо, че успял. Щом било отпуснато финансиране за онази сграда, значи трябвало да се ремонтира онази сграда - нищо, че нямало да се ползва. Тъпотия административна. Няма проект, който да е оправдан, който да е обоснован и който да отговаря на целите, за които са предназначени средствата на европейски данъкоплатци, по който да не са отпуснати средства, след като има сериозно обосновано изменение на проекта. Можели са да ремонтират друга сграда, но не са искали.

 22. 22 Профил на karak
  karak
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#19] от "Васик":

  [quote#19:"Васик"]Интересно как не се намери един бивш студент или сегашен учител, който да покаже признаци на заболяване точно от престоя си в сградата. [/quote]
  Няма да се намери, защото не етернитът е опасен, а токсичните папазит и репуцит.
  В този на пръв поглед маловажен конфликт, като в парче от дяволското огледало на Андерсен, се огледа цялото ни криво общество.

 23. 23 Профил на Torlak
  Torlak
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Ти да видиш!

  "...ще й препоръчам да направи всичко възможно с цялата законова строгост като администратор да спре всякакви форми на вътрешни дрязги и на морални фалити, които продължават да се случват в тази гимназия"...

  Да разбираме, че проявената досега "строгост" от стрна на и.д. директорката при уволнението и прогонването на повече от десет учители е незаконна?
  Да разбираме ли също така, че министърът препоръчва да се прояви строгост и към несъгласните с оставането в сградата на 13-то ученици. Ако съдим от проведените наскоро избори за Ученически съвет те са 57%. Може би ще бъдат изключени и насочени към други училища?
  Да разбираме, че министърът препоръчва да се вземмат "законни" мерки и срещу разтревожените родители. Може би ще сезират МВР да ги "профилактират"?!

  Като съм торлак, да не съм ахмак, да ям зелени краставици!
 24. 24 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Според него "в една развита европейска страна, за каквато искаме да се смятаме, мястото на най-елитния класически лицей е максимално близо до социалния и градски център"."

  Да, а мястото на Кеймбридж и Окфорд е в центъра на Лондон. То бива самочувствие, бива претенции, бива комплекси, но тяхното прехвърля всякакви граници.

 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  чух кого са назначили за помощник-директор там - твърде интересна фигура, популярна сред някои да ги наречем екстравагантни във вкусовете си кръгове... язък за някога хубавото училище

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#4] от "zdra4":
  И на мен ми стана интересна странната метаморфоза на министъра и се върнах назад да почета по въпроса. Как ли ще обясни следнното:
  "Преди седмица със заповед министърът на културата Стоянович нареди от 17 февруари часовете да се провеждат в ремонтираната сграда."
  Сега:
  "Зад всеки един аргумент, примерно за това класическата гимназия да бъде изтикана в периферията, няма как да не стои или личен егоизъм или корпоративен интерес", каза министърът."

  Има само две обяснения - или страда от шизофрения (раздвоение на личността) или са му духнали под опашката. Преди време мислех, че това е частен въпрос. Днес обаче виждам, че този спор олицетворява духа на нашата държава: ако си достатъчно креслив и имаш достъп до съответните хора можеш да отмениш всичко: закон, законни заповеди и какво ли още не.
  А министъра - не искам да бъда на негово място, когато сутрин се бръсне и се гледа в огледалото.


 27. 27 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Древни езици и култури- това им гарантира заплата от 400 лв., ако работят по специалността си. А ако работят нещо друго- защо издържаме такава гимназия?

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 28. 28 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "75015.brancion":
  Най-малкото защото България е на трето място в Европа по брой на културните паметници - 47 000. Преди нея са Гърция и Рим.

 29. 29 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 993 Неутрално

  този не министър, а *****, беше натикан на ку4ето в г*** от Папазова и брат и, Тити.

  Преди 1 седмица имаше вси4ки основания за връщането на Баба, като Стоянови4 издаде 3 (ТРИ!) заповеди за връшане.
  После Мариела си пуска болни4ен, взема под ръка Тити и се замъкват при Стоянови4- и хоп, ве4е няма основание !

  Хора, цялата игра е за ремонтираната сграда, която някой иска да прилапа- не се заблуждавайте 4е е в Модерно, тя е на 5 мин от метрото, с огромен двор, игрища, 2 големи крила с много стаи, просто Папазова и Репуц искат да я вземат, за да направят там 4астно у4илище.

  В това време данъкоплатеца ще връща 2 милиона....

  Оставка, Стоянови4, ОСТАВКА !

 30. 30 Профил на Piskyn
  Piskyn
  Рейтинг: 217 Гневно

  Felles, Стоянович! Няма да ти е толкова лесно!

 31. 31 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#26] от "grajdanin1":
  Чак пък министър... Кочът на експертия кабинет по-скоро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK