Национална мрежа на децата настоява да отпадане тайната на осиновяването

Национална мрежа на децата настоява да отпадане тайната на осиновяването

© Георги КожухаровОтпадане на тайната на осиновяването, увеличаване на наказанията за сексуална експлоатация на малолетни, както и въвеждането на правна дефиниция за компютърно престъпление.Това са част от исканията на Националната мрежа на децата по повод проекта за нов Наказателен кодекс.


Мотивите на организацията за отпадане на тайната на осиновяването са, че при тази практика произходът и роднинските връзки на детето се скриват или заличават от досието му. Според Конвенцията на ООН за правата на детето то има право да запази без незаконна намеса своята самоличност, включително своето гражданство, име и семейни връзки.


Относно сексуалното насилие, експлоатация и детска порнография Национална мрежа за децата настоява за хармонизиране на българското законодателство с европейското. В своето становище организацията предлага да се увеличат наказанията в случаите на сексуално посегателство над малолетни, да се въведе правна дефиниция за компютърно престъпление и други конкретни промени.
Националната мрежа на децата иска и възможност за извършване на медиация между жертвата и извършителя на престъпление, когато той е непълнолетен. Медиацията е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно решаване на спорове, при която трето лице – медиатор подпомага спорещите страни да постигнат споразумение. 


Обединението на граждански организации приветства приемането на отделна глава (Глава 11) в проекта за Наказателен кодекс с особени правила за наказателната отговорност на непълнолетните. Така например според новите правила детето няма да бъде съдено като възрастен, а наказателната му отговорност ще бъде съобразена с възрастта му. 


В становището си Националната мрежа на децата обаче настоява за отмяна на Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Според организацията трябва да се разработи специален закон, който да урежда нормативно предприетата реформа в системата на детското и младежко правосъдие и взаимоотношенията й със системата за закрила на детето.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "да отпадане тайната на осиновяването"

  В такъв случай ,да се въведе и регистър за истинското бащинство и ще настане такъв един "душевен мир"!?

 2. 2 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 406 Неутрално

  отпадане на тайната на осиновяването- не мисля че е добра идея. Виждам само негативи - и за децата , и за осиновяващите родители.

 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#2] от "radetski":

  Може би е по-добре от самото начало детето да знае, че е осиновено. Така ще се избегне опасността в бъдеще 'усложливи' комшии да му разкажат за истината. Освен това, осиновителите не са и никога няма да станат негови биологични родители, както и детето винаги ще бъде различно от тях по простатa причина, че не носи техните гени. Ще се различава от осиновителите си по физическите си качества, по характера си и дори по най-незначителни на пръв поглед белези и привички. Затова е по-добре да бъде подготвено от малко, вместо да получи някакъв разтърсващ шок, когато порасне и случайно открие, че това не са биологичните му родители. Най-важното е то да получи грижи и любов, всичко останало е само условности.

 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако ще е така, нека тогава и осиновителите да имат правото да изискват пълна информация за родителите и семейството на детето, което осиновяват.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":

  В дълбока грешка си.
  Гените не могат да се променят, но осиновените деца в много голяма степен започват да приличат на осиновителите си, колкото и да странно в някои аспекти дори и физически.
  Храктерът се възпитава, той не зададен by default.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#3] от "princess_x":Така ще се избегне опасността в бъдеще 'усложливи' комшии да му разкажат за истината."

  всъщност, мисля че точно ще един от негативите- представям си колко лесно ще е за малко пари да бадат изнудвани осиновителите от разни чиновници, например. теч на информация има винаги и от всякаде.
  Не мога изобщо да се съглася с вас - детето има нужда от защита, то нито е питано дали иска да се роди и от кои родители , нито иска да знае че е изоставено , осиновено или различно от другите наоколо за каквото и да е. Нямам опит с осиновяване, но безкрайно се възхищавам на осиновители и не си представям че всичко е само романтика- осиновителите също трябва да бъдат защитени и да имат право на лична тайна. не разбирам изобщо какви са мотивите на Националната мрежа на децата за подобна поправка. И моите деца понякога ми цитират правата си от Конвенцията, но да говорим тук за запазване "самоличност, включително своето гражданство, име и семейни връзки" е неуместно. Не са ли осиновителите които ще да "формират" самоличността му , дават гражданство и СЕМЕЙСТВО??

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Повсеместно е разпространено отглеждането на деца, чийто майки незнаят, кой точно е бащата, въпреки, че живеят с него като съпрузи много отдавна. Затова тайната за признаване на бащинство може би не е решаваща, но би било нормално да отпадне като възможност за проверка.
  Така някои семейства биха увеличили доходите чрез изискване на бащинско признаване, а от там и за издръжка до 18 години или до 21 ако продължава да учи, на отглежданите и признати по този начин чужди деца.

 8. 8 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  В Италия е задължително осиновеното дете да бъде осведомено по най-безболезнен начин, че е осиновено. А след време то само ще реши дали да търси истинските си родители или не.
  Преди време по телевизията даваха едно българско дете осиновено от италианци. Знаеше, че е осиновено и се е срещнало с истинските си родители. Пред телевизията заяви, че втори път не иска да се среща с тях и признава осиновителите си за родители.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 9. 9 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 406 Весело

  До коментар [#7] от "convince":

  Sorry, но майката винаги знае кой е бащата

 10. 10 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#8] от "AModoMio":

  това е мит, просто няма такав закон
  ако говорим за деца се счита вазрастта до навършване на пълнолетие
  драми по италианската TV , колкото искаш

 11. 11 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Поддържам идеята, че би трябвало и осиновителите да получават информация за биологичните родители (по-точно донори) на детето при осиновяване, щом и то ще има информация за тях. Осиновяването е решение за цял живот (в общия случай) и е редно да се взима при пълна яснота на обстоятелствата, доколкото е възможно.
  И в двата случая - запазване на тайната и липсата й - има плюсове и минуси, въпрос на преценка и обсъждания кое е по-доброто за децата. И аз знам куп случаи на драми поради "доброжелатели", намесили се в неподходящ момент. А ако някой реши да изнудва осиновители и дете, може да го направи и в двата случая, безскрупулните типове винаги намират начини за съжаление
  Интересни са и другите предложения, дано се обмислят по-внимателно, а не просто се имитира дейност по комисиите в НС.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 12. 12 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#5] от "rapidfire":

  В дълбока грешка си ти, защото вярваш в разпространените митове за взаимоотношенията между осиновители и осиновени деца. Да се отглеждат собствени деца е трудно, но да отглеждаш дори и по собствено желание чуждо дете е още по-непосилно. Но осиновителите никога няма да ти признаят за трудностите, които срещат при грижите за осиновени деца, които често са били поставени в детски домове и са били травмирани. Имам поглед върху най-различни случаи на осиновяване и мога да твърдя, че никъде няма 'цветя и рози', а повече тръни и сълзи.

 13. 13 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Мисля, че статията не е много ясна. Като че ли не става дума за задължително информиране на детето, дали е осиновено, а да не се заличава наличната информация, така че ако човек знае, че е осиновен и реши да търси нещо за себе си - да може просто да поиска документите и да ги разгледа, а не да го отрязват, че видите ли, те са унищожени.

 14. 14 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#9] от "radetski":

  Не може да се осланяме само на предположения, нали?
  Има бракове с по 2 и 3 деца, докато съпругът е стерилен. Как ще тълкуваме тази нерегламентирана аномалия? Според мен единствено с благородството проявено от съпруга нагърбил се да отгледа несвои, но толерантен към тях и съпругата си...

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "princess_x":

  Верно ли?
  Не знам отглеждането на дете да е цветя и рози някъде.
  Но пък познавам достатъчно осиновени деца, които нямат никакъв проблем с родителите си, стига те да са ги осиновили не заради общественото мнение, а защото наистина са искали деца.
  За сметка на това познавам и достатъчно биологични майки, които са РОДИЛИ заради общественото мнение и там нещата наистина са много далеч от цветята.
  Ако детето е осиновено от бебе, без страшния травматизъм на детските домове, всичко си е ок.
  Освен това, мила моя, унаследява се типът нервна система, а не характера.
  Характерът зависи от личния пример, който виждат децата и повярвай ми аз също имам много преки наблюдения. По някакви странни причини родителите на всички видове деца споделят с мен много неща.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#15:"rapidfire"]Освен това, мила моя, унаследява се типът нервна система, а не характера.
  Характерът зависи от личния пример, който виждат децата и повярвай ми аз също имам много преки наблюдения[/quote]

  Така е, унаследява се типът нервна система, интелигентността и пр., но каквито и наблюдения да си имал/а, срещу природата не може да се рита - характерът, оформен от личния пример на осиновителите, зависи не по-малко от био-физиологичните основи, наследени от биологичните родители. За да стане напълно ясно това, е необходимо да познаваш и донорите, както и приемниците, иначе си е само теория.

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "princess_x":

  "Ако ще е така, нека тогава и осиновителите да имат правото да изискват пълна информация за родителите и семейството на детето, което осиновяват." - Мой комнетар от по горе

  Нещо различно ли казах?
  Това което ме дразни изключително много, е че осиновителите имат само задължения, но не и права.
  Затова и много хора прибягват директно към "покупка на деца от производителя" .
  Така поне знаят какви са донорите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  П.С.
  By the way, интелеигентността се развива.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK