Хрупкав маслен сладкиш

Масленият сладкиш е съвсем обикновен и може би точно заради това толкова вкусен

© Ирина Катеринска

Масленият сладкиш е съвсем обикновен и може би точно заради това толкова вкусен



Този маслен сладкиш с немски произход е, от една страна, съвсем обикновен и може би точно заради това толкова вкусен. Масло, захар, брашно, малко месене и магията се случва. Особено ако децата го приготвят, помачкат тестото и замесят хрупкавата, ронлива коричка, която се превръща в неравни сладки топченца.


Непретенциозен сам по себе си, подходящ за закуска, десертът може да се превърне и в звездата на деня, ако между тестото и хрупкавия топинг се сложат ванилов крем и плодове от компот по избор.


С вишни, череши или кайсии се получава най-вкусно. Но просто така, много маслен и много ароматен, той е чудесна компания на чаша чай или мляко за децата и на чаша кафе за възрастните.




Не се учудвайте на голямото количество мая, което е доста повече от нужното за половин килограм брашно. Това е една от тайните на този немски сладкиш, което го прави наистина специален.


За направата му са нужни: 550 г брашно, 110 г захар, 80 г меко масло, 250 мл топло прясно мляко, 1 кубче прясна мая, щипка сол, 1 ч.л. ванилена захар, 1 ч.л. настъргана лимонова кора; за хрупкавия топинг: 250 г меко масло, 250 г захар, 375 г брашно.


Първо се приготвя хрупкавият топинг, като се смесват маслото и захарта, месят се заедно няколко минути, след което се добавя на два пъти брашното. Меси се, като идеята е не да се получи топка хомогенно тесто, а да се получат едри маслени трохи, като това се постига с претриване на сместа с ръце. Топингът се разстила върху тава и се слага в хладилника.


След това се замесва тестото. Маята се натрошава в хладкото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и се оставя да шупне. В голяма купа се смесват брашното, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Объркват се добре и в средата се прави кладенче, където се изсипват мекото масло, нарязано на парченца и млякото с мая. Замесва се меко, хомогенно тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топло за 30-40 мин.


Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 1-2 см и се поставя в правоъгълна или кръгла тава. Отгоре се поръсва с хрупкави маслен топинг и сладкишът се пече на 170 градуса около 40 мин. или докато при проверка с клечка тя излезе суха, а отгоре е придобил приятен, златист цвят. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2545 Неутрално

    На вид ми изглежда отвратително...иначе може и да е вкусно.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  2. 2 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3139 Неутрално

    След като прочете рецептата за сладкиша и смени памперса на малкия Асан - дюнерджията Мустафа сложи по инерция домати,картофки поля с кетчуп и чеснов сос и го нави ...

  3. 3
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите.

  4. 4 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 660 Весело

    Е на това се вика енергийна бомба!

  5. 5 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Вуйна ми правеше явно нещо подобно, немски сладкиш беше със сигурност, отгоре слагаше изцедени плодове от компот - череши, сливи, кайсии и тези трохи. Беше божествен. Благодаря за хубавото напомняне.

    И да, Ирина, поправете градусите за печене.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  6. 6 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1300 Неутрално

    На колко грама отговаря неопределената мярка "кубче мая"? А ако е суха колко? Първо, не всички имаме достъп до прясна мая, аз живея на село и в нашия магазин прясна мая няма. Второ, част от читателите живеем извън БГ, кубчето прясна мая (ако изобщо отида до града да купя) при нас може да е с друг размер от стандартния за БГ.

    И оправете това с градусите, моля.

    Звучи като кръмбъл, който аз правя с ябълки и без мая. Интересно с мая какво ще се получи.

  7. 7 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#6] от "luda_krava":

    Май и на вуйна ми сладкишът беше без мая, но не съм сигурна.

    Относно това колко суха на колко прясна мая отговаря - сега потърсих в нета и дават да се пресметне на база съответният грамаж мая за какво количество брашно е предназначен. Примерно 42 г прясна мая за 2 кг брашно - но нека авторката каже по-точно.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  8. 8 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1366 Весело

    От леля ми имаме подобна рецепта. Горната част просто се стърже след добавяне на брашно и престой в хладилника.
    У нас рецептите носят името на човека, който ни я е дал. Леля ми е "Бебе", по-малката. Сладкишът се нарича "Стъргано Бебе".

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  9. 9 Профил на Мондиана
    Мондиана
    Рейтинг: 1300 Неутрално

    И ние го правим редовно, но без мая и винаги с плодове от компот (обикновено кайсии) или конфитюр между тестото и трохите. Класически немски сладкиш, ужасно вкусен по моето скромно мнение. Традиционната немска плънка съдържа ябълки или сини сливи. Има го и готов в Лидл.

  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  11. 11 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    [quote#6:"luda_krava"]На колко грама отговаря неопределената мярка "кубче мая"?[/quote]
    Имам едно кубче мая в хладилника, което купих за едни кифлички и сега го погледнах, 42гр., а на опаковката е написано за 1кг. брашно.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  12. 12 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1300 Неутрално

    До коментар [#7] от "doneva_a":

    Авторката пише, че маята е доста повече от нужното за 550г брашно, та затова питам.

  13. 13 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1300 Неутрално

    До коментар [#11] от "bee":

    Благодаря, това е доста по-ориентиращо.

  14. 14 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 497 Неутрално

    До коментар [#12] от "luda_krava":

    Да, права си, но знаейки едно пакетче за колко брашно е и съответно каква пропорция брашно-мая е в тази рецепта, може да се сметне. То не е и нужно да е суперпрецизно.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  15. 15 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1171 Неутрално

    До коментар [#13] от "luda_krava":

    За нищо, пак заповядай, а сега погледнах в нета кулинари дават че едно кубче мая като сила на действие се равнява приблизително на две пакетчета суха / които са около 40 гр. - поне така е написано /. Аз суха мая не ползвам, така че ако има някой по-запознат нека да даде повече обяснение, и дано сме ти полезни.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  16. 16 Профил на Анна Христова
    Анна Христова
    Рейтинг: 1387 Неутрално

    Температурата за печене на сладкиша е поправена, редакцията се извинява за грешката. Приятно готвене на всички!

    Анна Христова
  17. 17 Профил на Ирина Катеринска
    Ирина Катеринска
    Рейтинг: 605 Неутрално

    Градусите са оправени, благодаря. Кубчето мая е 42 грама и обичайно е за 1 кг брашно. В технологията на този немски сладкиш се използва не по правило, ефектът е много интересен и необичаен за нашите вкусове. Ако използвате суха мая, то са нужни 2 пакетчета от по 7 грама.

    Както писах и в статията, има варианти с плодове от компот, но тогава между тестото и хрупкавия топинг първо се намазва ванилов крем (домашен по възможност), след това се нареждат изцедени плодове от компот, отгоре се поръсва с маслените трохи. Но и без тези екстри, десертът е много вкусен.

  18. 18 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1300 Неутрално

    До коментар [#17] от "Ирина Катеринска":

    Благодаря за уточнението!

  19. 19 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 903 Неутрално

    Такъв тип десерти са ми сред любимите. За моите скромни възможности обаче това е доста трудна рецепта и няма да мога да я приготвя сама. Но ще я предложа на близки, които умеят да готвят, с надеждата да ме поканят на дегустация
    Съветвам онези, които се колебаят, смело да опитат такъв сладкиш - наистина е много вкусен.

  20. 20 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 809 Весело

    Масло, захар, брашно, малко месене и магията се случва.
    =====================================
    Рецептата не е пълна. За да се случи магията, трябва и крак от черна кокошка, заклана при пълнолуние.

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  21. 21 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 877 Неутрално

    Правила съм го с малиново сладко.Сладкишът е много вкусен,а топченцата отгоре го правят хрупкав.Заслужава си.

  22. 22 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 877 Неутрално

    За които този сладкиш е сложен,ето лесната версия.

    1ч.ч. олио
    1ч.ч. кисело мляко
    1ч.ч. захар
    1ч.л. сода
    2.5 ч.ч. брашно.
    Сладко
    Всичко се бърка с дървена лъжица в купа.Отделя се малка част от тестото,колкото портокал,останалата се изсипва в тава.Пече се 15 мин. на 200 градуса.Вади се от фурната и се изсипва сладкото.
    Отделената топка се замесва с тесто да стане твърдо,така че да може да се стърже на ренде.С едрата част на рендето се правят стружки върху сладкото.Сладкишът се слага отново във фурната,за да порозовеят стружките. Приятен апетит!

  23. 23 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1171 Весело

    [quote#20:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Рецептата не е пълна. За да се случи магията, трябва и крак от черна кокошка, заклана при пълнолуние.[/quote]
    Тъй, тъй Котаране, а после похапваш и благоверния принц го виждаш жабок. Уф, май обратното беше, забравила съм приказката. Както и да е, даваш му на него от магичния сладкиш, а той те вижда фея.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  24. 24 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
    Рейтинг: 809 Весело

    [quote#23:"bee"]Тъй, тъй Котаране, а после похапваш и благоверния принц го виждаш жабок.[/quote]
    След похапване на сладкиша, Фиона ти се привижда като Кейт Мос.

    ПП
    А сладкишът сигурно наистина е вкусотия. Обаче искам и чаша млекце с него. Мяу!

    Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
  25. 25 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6240 Неутрално

    вкусно изглежда и много е калоричен , не е за възрастни дами с диабет .

  26. 26 Профил на Белю Пушилката
    Белю Пушилката
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#24] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":
    Я по-добре да се замаете с рецепта и баница каквато не сте виждали.
    http://vremezagotvene.bg/

  27. 27 Профил на biss Mark
    biss Mark
    Рейтинг: 1386 Неутрално

    До коментар [#1] от "EREBUS":

    Знам, че в Гърция има добри сладкари, но немските си имат своя специфичен вкус. Аз съм луд фен на щолен и щрудел. А този като го гледам се е утепал сутрин с едно еспресо. мммм

    Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  28. 28 Профил на biss Mark
    biss Mark
    Рейтинг: 1386 Неутрално

    А ето и моята рецепта (съжалявам че за 2-ри път я публикувам във Форума дано да сте я забравили от предния път):

    Продукти: една пуйка около 5 кг (за 6 души) и една бутилка уиски.
    Необходими са още: сол, пипер, червен пипер, зехтин и тънко нарязана сланина.

    Приготвяне: Пуйката се намазва със зехтин и се наръсва обилно със сол, пипер и червен пипер. Покрива се със сланината и се връзва. Фурната се подгрява до 200°C. Наливате си една чаша уиски и я изпивате за кураж.
    Поставяте пуйката в една тава и я бутвате във фурната. След това си наливате бързо още две чаши уиски и пиете за сполука. След 20 мин поставяте термостата на 250°C, да бръмчи здраво печката. Наливате си още три чаши уиски.

    След охоло шас отварте, обръщте и глеееаш печенто. Фащте шишето и с сипваш няколк глътк. След ощ едн шас фниматлно залитат към печката и обръщт пуйкта. Внимайте дан си згорит ръцет н шибанта врата. Сипвашс ощ едно уйск и така? Пуйкт ощ три шас с оставвв фурнат (няа значен колк) и всек дест минът хоиш д пикаеш. Ако мойш, плзиш към фурнт и вадш мисиркт. Ошт една глътк и пак опитвш да измкнш тават. Вдигш пуйкт от земят и внимааш да н паднш на хлъзгъвя под. И да паднш, няа значен, слагш животнт в тават?

    Спиш. На следващия ден пуйката се яде със студена зелева чорба и аспирин.

    Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK