Хрупкав маслен сладкиш

Масленият сладкиш е съвсем обикновен и може би точно заради това толкова вкусен

© Ирина Катеринска

Масленият сладкиш е съвсем обикновен и може би точно заради това толкова вкусен



Този маслен сладкиш с немски произход е, от една страна, съвсем обикновен и може би точно заради това толкова вкусен. Масло, захар, брашно, малко месене и магията се случва. Особено ако децата го приготвят, помачкат тестото и замесят хрупкавата, ронлива коричка, която се превръща в неравни сладки топченца.


Непретенциозен сам по себе си, подходящ за закуска, десертът може да се превърне и в звездата на деня, ако между тестото и хрупкавия топинг се сложат ванилов крем и плодове от компот по избор.


С вишни, череши или кайсии се получава най-вкусно. Но просто така, много маслен и много ароматен, той е чудесна компания на чаша чай или мляко за децата и на чаша кафе за възрастните.




Не се учудвайте на голямото количество мая, което е доста повече от нужното за половин килограм брашно. Това е една от тайните на този немски сладкиш, което го прави наистина специален.


За направата му са нужни: 550 г брашно, 110 г захар, 80 г меко масло, 250 мл топло прясно мляко, 1 кубче прясна мая, щипка сол, 1 ч.л. ванилена захар, 1 ч.л. настъргана лимонова кора; за хрупкавия топинг: 250 г меко масло, 250 г захар, 375 г брашно.


Първо се приготвя хрупкавият топинг, като се смесват маслото и захарта, месят се заедно няколко минути, след което се добавя на два пъти брашното. Меси се, като идеята е не да се получи топка хомогенно тесто, а да се получат едри маслени трохи, като това се постига с претриване на сместа с ръце. Топингът се разстила върху тава и се слага в хладилника.


След това се замесва тестото. Маята се натрошава в хладкото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и се оставя да шупне. В голяма купа се смесват брашното, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Объркват се добре и в средата се прави кладенче, където се изсипват мекото масло, нарязано на парченца и млякото с мая. Замесва се меко, хомогенно тесто, което се покрива с кърпа и се оставя на топло за 30-40 мин.


Втасалото тесто се разточва на лист с дебелина 1-2 см и се поставя в правоъгълна или кръгла тава. Отгоре се поръсва с хрупкави маслен топинг и сладкишът се пече на 170 градуса около 40 мин. или докато при проверка с клечка тя излезе суха, а отгоре е придобил приятен, златист цвят. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK