Кашкавалена салата

Тази кашкавалена салата би внесла свежа и леко екзотична нотка в неделната вечеря

© Димитър Катерински

Тази кашкавалена салата би внесла свежа и леко екзотична нотка в неделната вечеря



На прага на пролетта и свежите зелени салати, все още има време за зимни експерименти в кухнята и разнообразяване на менюто не само на възрастните, но и на децата. Най-вероятно запасите от кисело зеле са вече към своя край, както и туршиите, цвеклото е поомръзнало, морковите придобиват прекалено натрапчив оранжев цвят, а ряпата, е... тя си е просто ряпа.


Тъй като доматите и краставиците през зимата притежават особена липса на вкус, тази кашкавалена салата би внесла свежа и леко екзотична нотка в неделната вечеря. Самостоятелно сервирана като предястие се справя чудесно, но като гарнитура към пилешко месо също има запомнящ се вкус.


В нея, освен кашкавал, са се подредили грозде и ябълка, сочни и хрупкави, както и кашу, което идеално допълва мекотата на кашкавала. Сосът е завършващия щрих, с лек нюанс на къри, който много подхожда на всички съставки, макар и да звучи странно на пръв поглед.




Децата я харесват без задръжки, възрастните се колебаят леко преди първата хапка, но след това вдъхновено довършват порцията си.


За направата й са нужни: 200 г кашкавал, 1 малка ябълка, 50 г сурово кашу, 250 г заквасена сметана, 2 ч.л. горчица, 1 ч.л. индийско къри, щипка бял пипер, 20 зърна грозде без семки


Кашкавалът се нарязва на кубчета. Ябълката се обелва и се нарязва на дребни парченца. Всяко зърно грозде се разполовява. В малък съд се смесват сметаната с горчицата, индийското къри и белия пипер, разбърква се добре.


В голяма купа се слагат нарязаните кашкавал, ябълка и грозде, както и кашуто, добавя се сосът и всичко се разбърква добре. Салатата се сервира охладена.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1330 Неутрално

    Бих експериментирала със сушени плодове-смокини,кайсии,стафиди-като първо се накисват
    в топла вода, поне половин час

  2. 2 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 1892 Весело

    Абе не е руска,ама пък е салата в стил "Манджа с грозде".

  3. 3 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 648 Неутрално

    Добра идея за разядка.

  4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5335 Неутрално

    малко ми е "тлъста"

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  5. 5 Профил на lady_flower
    lady_flower
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Нещо, не ми звучи много като за мен.

  6. 6 Профил на bette
    bette
    Рейтинг: 754 Неутрално

    Интересно

    Публикувано през m.dnevnik.bg

  7. 7 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
    Грант мотивиран, правоверен либерал
    Рейтинг: 488 Неутрално

    С цялото си уважение към автора, не бих сервирал подобно нещо на хора, за които ме е грижа. Сигурен съм, че салата е е изключително вкусна(както и всеки подобен микс от високо калорични и рафинирани продукти), но това не е оправдание да се "самоубивате" с подобна "храна".

    Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
  8. 8 Профил на BarBQ
    BarBQ
    Рейтинг: 861 Неутрално

    Тая комбинация от сладки, солени, горчиви и лютиви продукти няма да допадне на всеки.

  9. 9 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3515 Неутрално

    и подходящото и име е Референдум. подходяща е за сервиране при всякакъв резултат

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  10. 10 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3739 Любопитно

    Как да напиша, че тази салата си "проси" чаша бяло вино, като рецептата е публикувана под темата "С децата в кухнята"?
    Идеята за салатата ми допадна, дава възможност за импровизация. Количеството сметана бих намалила, като бих добавила кисело мляко.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  11. 11 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 488 Любопитно

    Бих настъргала на едро ренде кашкавала, в количество като подправка, не основна съставка. Бих пъснала и някоя и друга стафидка, по идея на Хали. Но не бих киснала предварително сухите пловоде, просто бих оставила салата да "си почине" преди сервиране и да се получи добро овкусяване. Накисването на сухите плодове преди това размива вкуса им и ги прави твърде меки.

    Между другото моите хлапета никога не биха хапнали такова нещо, но виж за мезе за възрастни гости става.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  12. 12 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1892 Весело

    До коментар [#10] от "Марина":

    Точно й търсех пиенето на тази салата, благодаря

    Предразсъдъците са за ограничените.
  13. 13 Профил на Firefly
    Firefly
    Рейтинг: 899 Неутрално

    Това е салата "Калорийна бомба". Сигурно е вкусна.

  14. 14 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    КОСТУРСКА ЗЕЛЕНА САЛАТА
    На пазара се намират всички компоненти на следната истинска салата.
    Защо да правим измислени свръхкалорични "салати"?
    Прави се с:
    1-2 зелени салати, измити и старателно, много старателно изцедени, дори избърсани!;
    1 връзка репички;
    1-2 връзки зелен лук;
    1 глава бял лук;
    1 глава червен лук;
    1-2 домата;
    1 краставица;
    5-6 гъби печурка;
    1-2 зелени чушки чорбаджийски - по-добре люти, (само ако питаш мене)
    1-2 червени чушки;
    1-2 жълти чушки;
    10-ина черни маслини безсолни! с извадени костилки;
    5-6 листчета босилек
    В голяма купа се нарязват (зелените салати на едро) и разбъркват горните компоненти;
    Преди консумация! и не по-рано! се заливат със сос ("дресинг" е любима дума на някои, която избягвам старателно), в който участват следните неща:
    1-2 супени лъжици горчица;
    1-2 чаени лъжички захар;
    1-2 чаени лъжички сол;
    2-3 супени лъжици оцет (може балсамов, но най-добре лимонов сок);
    5-6 супени лъжици зехтин;
    1 супена лъжица чер пипер, току що смлян;
    3-10 скилидки чесън, смлян на паста;
    този сос трябва да прилича на гъста паста и се прави в бурканче с капачка, защото последното се ползва като шейкър за най-добро разбъркване чрез раздрусване.
    Това е салата!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  15. 15 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 488 Неутрално

    До коментар [#14] от "Торбеш":

    Да допълня, че кълновете - дали от мунг или от каквото и да е, са прекрасно допълнение към зелените салати.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  16. 16 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    [quote#15:"doneva_a"]Да допълня, че кълновете - дали от мунг [/quote]
    ???
    За пръв път чувам тази дума.
    Бате ви Торбеш е традиционалист.
    След като имаме до себе си такива разкошни жени, защо са ни ... момченца?
    След като в България и околността се ражда и произвежда всичко най-вкусно, защо ни са чужди нам чудесии?
    В доктрината на йогите централно е схващането - яжте плодовете на родната земя!
    В модерните екологични парадигми също се набляга на местното производство.
    Българската кухня наподобява средиземноморската, като добавя повече млечни продукти. Съвсем естествено.
    Кълновете са нещо, което идва от бедни на нашето богатство страни.
    Същото важи и за прикладите от калашници.
    Нямат какво да ядат - ще ядат приклади със сос "Винегрет"

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  17. 17 Профил на doneva_a
    doneva_a
    Рейтинг: 488 Весело

    [quote#16:"Торбеш"]Кълновете са нещо, което идва от бедни на нашето богатство страни. [/quote]

    Изобщо не е така. Повечето кълнове са местно производство, в това число семенцата. А и не искам да ти развалям душевния комфорт, като те подтикна да помислиш откъде са внос голяма част от зеленчуците в твоята рецепта - в най-добрия случай от Турция или Гърция, Полша, Китай и пр.

    "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
  18. 18 Профил на Белю Пушилката
    Белю Пушилката
    Рейтинг: 434 Весело

    Мисля си , че една салата с мариновани пъдпъдъчи яица ще ви се отрази добре, щом сте такива ценители на изяществото в кулинарията.
    http://vremezagotvene.bg/category/recipes/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8/

  19. 19 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    До коментар [#17] от "doneva_a":
    [quote#17:"doneva_a"]те подтикна да помислиш откъде са внос голяма част от зеленчуците в твоята рецепта - в най-добрия случай от Турция или Гърция, Полша[/quote]
    Понеже с Вас със сигурност не сме правили секс, най-добре е да не си говорим на "ти", първо.
    Една дама не си позволява това поведение с непознати джентълмени.
    Внос на зеленчуци от Гърция?
    Че какво му е "небългарското" на този зеленчук, второ?
    Помислете! ... Пак помислете!
    Освен това имаме чудесни пазари с достатъчно местни производители, пък и внимавам какво купувам - никога от Китай! защото там масово се ползват човешки изпражнения за наторяване, съвсем сериозно го казвам, пък и противоречи с парадигмите на еколозите за ползване само на родна продукция.
    Въпросът беше в кълновете.
    Може и да са израсли в София, на Красно село, но ... са ЧУЖДИ на традициите и на генната ни подредба.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  20. 20 Профил на DareDebil
    DareDebil
    Рейтинг: 756 Неутрално

    Чисто хабене на кашкавал, паниран за мезе ще върви по-добре

    Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
  21. 21 Профил на Вовка Вурдалак
    Вовка Вурдалак
    Рейтинг: 701 Весело

    Мазничкооо

    Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
  22. 22 Профил на ariel28
    ariel28
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#16] от "Торбеш":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    'Let light surround you' Dream Theater
  23. 23 Профил на mozaka
    mozaka
    Рейтинг: 434 Неутрално

    че е тежка и мазна - ясно, но никой не ни кара да гребем с черпака
    даже ако има зелена салатка под ръке могат да се прибавят 2 лъжици от кашкавалената салата отгоре, малко крутони и става засищащо без да вдига холестерола много

  24. 24 Профил на Граф  фон Пърчевич
    Граф фон Пърчевич
    Рейтинг: 434 Весело

    Кюфтета от магданозени дръжки с магданоз. Поне е турбо и вдига и други работи дето има за вдигане.

    След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
  25. 25 Профил на Граф  фон Пърчевич
    Граф фон Пърчевич
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#18] от "Белю Пушилката":
    Тука сайтът е за любителите на политиканстването , а не на кулинарните тънкости. Политическият човек- редови избирател се храни с новини. и каквото има. Политическият елит се храни с каквото иска.

    След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
  26. 26 Профил на anonymous_
    anonymous_
    Рейтинг: 434 Неутрално

    До коментар [#14] от "Торбеш":

    Тази салата звучи много добре.

  27. 27 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1785 Неутрално

    [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]малко ми е "тлъста" [/quote]

    Никак не е малко - много е тлъста и си е бомба за взривяване на холестерола. Като начало сметаната трябва да се изхвърли и замести с мъничко зехтин, както и да се увеличи количеството на ябълките и да се прибави малко зелено във вид на рукола или нещо подобно.

  28. 28 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1785 Неутрално

    До коментар [#14] от "Торбеш":

    Добра рецепта, синьоре делла пиаца делла синьория, обаче каква е необходимостта в соса да се добавя захар? Ненужна и вредна е и разваля вкуса на салатата. Освен това, е нелогично да се слага захар И сол, нали? Солта ми се струва доста, даже бих предложила да се елеминира, за да се усеща вкусът на останалите съставки и особено на зеленчуците. Горчицата най-добре да е пълнозърнеста.

  29. 29 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1785 Неутрално
  30. 30 Профил на sdafcef
    sdafcef
    Рейтинг: 381 Неутрално

    До коментар [#16] от "Торбеш":

    Напълно споделям разсъженията ви, но в българската природа/стопанство няма марули и чушки по едно и също време - това във връзка с рецептата.

  31. 31 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    [quote#30:"sdafcef"]Напълно споделям разсъженията ви, но в българската природа/стопанство няма марули и чушки по едно и също време - това във връзка с рецептата.[/quote]
    Явно рядко готвите, уважаемий!
    Марули и производните им се произвеждат и предлагат целогодишно.
    През юли-август-септември преди не произвеждаха заради слънцето, но сега се научиха да ги предпазват с мрежи и дървени скари. През зимата ги отглеждат в парници и пак ги има постоянно на пазара. Не виждам нищо лошо в това.
    Чушки има всесезонно на пазарите.
    Като няма днес от сегашната ни територия, има от "близката чужбина" чак до остров Крит, където берат чушките вече от месец. И са превъзходни!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  32. 32 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    [quote#28:"princess_x"]Добра рецепта, синьоре делла пиаца делла синьория, обаче каква е необходимостта в соса да се добавя захар? Ненужна и вредна е и разваля вкуса на салатата. Освен това, е нелогично да се слага захар И сол, нали? Солта ми се струва доста, даже бих предложила да се елеминира, за да се усеща вкусът на останалите съставки и особено на зеленчуците. Горчицата най-добре да е пълнозърнеста.[/quote]
    ...
    Уважаема госпожо,
    Захар се слага за известно притъпяване на чесновата лютивина.
    Солта се слага с мярка, разбира се.
    Защото отгоре на всичко солта извлича водата и салатата веднага губи свежест.
    За горчицата - съгласен, творчеството е добре дошло и вариациите са безкрайни.
    Ето днес на обяд жена ми си добави няколко опечени орехови ядки. Стана още по-интересно.
    Като цяло тази салата е необикновено богата на вкус.
    Отделно - това е витаминозна бомба - полезна до немай къде.
    Напълно реши обяда днес.
    Леко люта, с богати вкусови нюанси.
    Като за Велики Пости.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  33. 33 Профил на Приказки от Шипковия храст.
    Приказки от Шипковия храст.
    Рейтинг: 541 Весело

    Накрая, както казва Луис Бюнел, разбърквате добре, изхвърляте, и слагате каквото трябва.

  34. 34 Профил на raytcho
    raytcho
    Рейтинг: 632 Неутрално

    имаше един виц за това какво може да сътвори една жена от нищо - шапка, салата и ...семеен скандал

  35. 35 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1785 Неутрално

    До коментар [#32] от "Торбеш":

    Аз съм твърдо против да се добавя захар в салати или сосове.
    А орехи обичам да слагам в салата от зеле, моркови, целина и праз, подправена с чесън, черен и лют червен пипер, зехтин и горчица.
    В рецептата на Дневник особено дразнеща е комбинацията от горчица и къри! Два несъвместими и взаимноубиващи се вкусове!

  36. 36 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1392 Неутрално

    До коментар [#35] от "princess_x":
    [quote#35:"princess_x"]Аз съм твърдо против да се добавя захар в салати или сосове.
    А орехи обичам да слагам в салата от зеле, моркови, целина и праз, подправена с чесън, черен и лют червен пипер, зехтин и горчица.
    ![/quote]
    ...Хайде една идея за салата и от мен, вегетарианеца - печени зеленчуци, поляти със "Сос №1" (най-популярния сос в средиземноморската кухня) - смлян чесън, зехтин, лимон, сол, сухи подправки като риган, мащерка и/или босилек.
    Зеленчуци? - патладжан, тиквичка, домат, гъби, лук, чушки, морков - нарязани на филийки;
    Приготвяне? - според условията - на фурна, на сач върху жар, на скара...

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  37. 37 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1785 Неутрално

    До коментар [#36] от "Торбеш":

    И аз обичам такива салати - вкусни и невероятно лесни, но най-важното е продуктите да са пресни. Не разбирам тенденцията в България рецептите да се усложняват излишно с натрупването на най-различни, често несъвместими съставки.

  38. 38 Профил на baku
    baku
    Рейтинг: 221 Неутрално

    Интересна рецепта. Аз ви предлагам домашно направена Снежанка с орехи, става страхотно или салата с картофи, пилешко месо и царевица, объркана с майонеза, става страхотно, получава се невероятен вкус.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK