Да кръстосаме... ръце

Зрелищно изпълнение на много пианисти едновременно беше част от атракциите при закриването на завършилата преди дни зимна олимпиада в Сочи.

© Associated Press

Зрелищно изпълнение на много пианисти едновременно беше част от атракциите при закриването на завършилата преди дни зимна олимпиада в Сочи.Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите или за инструментите, на които е посветена поредната среща на децата с музиката.


Без претенции за изчерпателност текстовете по забавен начин въвеждат хлапетата и родителите им в света на музиката и ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. Днес Венета Нейнска (музикант и артистичен директор на "Модо България", организатор на проекта) разказва кога се е появила и как се е развивала идеята за изпълнение на пиано на повече от две ръце - удоволствие, на което ще се насладят зрителите на предстоящия вълшебен "Концерт на възглавници" на 23 март.  


Освен като виртуозен инструмент, даващ поле за изява на солови инструменталисти, пианото би могло да приюти и повече от един музикант, ползващ клавиатурата му. Първите произведения за четири ръце на едно пиано се пишат в Англия и поводът най-вероятно е близко приятелство между двама композитори.
Домашните музикални изяви са били важна част от живота на всички музиканти – аматьори и професионалисти - до настъпването на XX век. Семейният портрет на Моцарт ясно демонстрира тази практика.  Волфганг е кръстосал ръце със сестра си Мария-Ана (по прякор Нанерл), докато майка им ги наблюдава от портрета на стената, а баща им се е заслушал в изпълнението с цигулка в ръка: 


Портретът на Моцартовото семейство от Кроче. Снимката се разпространява под лиценза Wikimedia Commons

Портретът на Моцартовото семейство от Кроче. Снимката се разпространява под лиценза Wikimedia Commons


Леополд Моцарт твърди за сина си, че е само на девет години, когато композира първата соната за четири ръце в музикалната история. Има сериозни съмнения в истинността на това твърдение. Знае се със сигурност, че Моцарт-баща е бил изключителен импресарио и неведнъж е разказвал, меко казано, поразкрасени истории за таланта на сина си. Също така обаче факт е, че Волфганг е автор на няколко забележителни сонати за четири ръце:


Близък контакт


Навлизането на практиката за свирене на едно пиано от двама изпълнители идва с известни неудобства. В края на XVIII век пианото все още не е достигнало днешните си размери и се налага да се поръчват модели с повече клавиши, за да има достатъчно място за двамата пианисти. Те много често са дами, които по това време носят рокли с кринолини и трудно се вместват в ограниченото пространство пред инструмента.


Докосването на ръцете, честото им преплитане и твърде голямата близост между изпълнителите също предизвиква особено чувство и срам. Въпреки това композиторите бързо разбират, че с четири ръце на пианото успешно се имитира оркестров звук. Това откритие дава началото на друго приложение на новосъздадения дует – оркестровите транскрипции. 


Опознай класиката


През XIX век звукозаписът все още не съществува и единственият начин човек да се запознае със симфоничното творчество е посещението на концерт. Предвид ограниченията в броя на публиката, броя събития и затрудненото пътуване музикантите откриват, че запознаването с произведенията за оркестър може да стане и в домашни условия – на пианото.


Преработки за четири ръце се правят на практически всички опери и симфонии, дори на монументални произведения като "Матеус пасион" на Бах, Реквиема на Верди, ораторията "Сътворението" на Хайдн и много други. 


Господарят на четирите ръце


Моцарт, Клементи, Бетовен, както и други по-незначителни композитори пишат по няколко произведения за четири ръце. Никой друг автор обаче не постига обемите на Шуберт, който твори в областта на жанра през целия си живот. Валсове, фантазии, вариации, една соната и множество танци сформират творчеството му за клавирния дует. Може би най-популярната му творба в тази област е божествено красивата Фантазия във фа минор:


Шуберт повлича крак и след него редица композитори творят за клавирен дует на едно пиано. Все още оркестрови произведения съществуват във варианта за четири ръце като например "Пролетно тайнство" на Стравински. Самият композитор го е изпълнявал с Дебюси, но по практични причини по-често се свири на две пиана.


Въпреки че още Моцарт има произведения за клавирно дуо на две пиана, едва през втората половина на XIX век този жанр набира скорост. Брамс, Сен-Санс и по-късно Дебюси, Рахманинов и много други композират за този впечатляващ ансамбъл. 


4+


Колко пианисти могат да се съберат за един концерт? През 1869 година в Рио де Жанейро се е състоял концерт за 16 пиана и 31 пианисти. През XX век се появяват множество творби за шест и осем ръце на едно пиано и концерти за все повече пиана на една сцена. Китай често е домакин на подобни изяви, което е разбираемо поради петдесетте милиона бъдещи пианисти в тази държава.


Куриозни случаи като изпълнението на Галоп марш от Лавиняк за 12 пианисти се организират, разбира се, за удоволствие на публиката:


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK